361

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Frank O. zou nog leven (bron: pami 75 op forum tueries)

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

kenza wrote:

Dan zou het best  dat ze de getuigen nog eens goed op de rooster gaan leggen want van hun verhaal klopt er totaal niets ! En waarom hebben ze gelogen ? En leven die getuigen nog ?

Kenza, die getuigen hun verhaal zal wel kloppen. Zij hebben auto's gezien en een zak die dreef op het water. Het gegeven is echter dat hun getuigenis uit 1985 in 1986 werd misbruikt om tussen 27 oktober 1986 en 6 november 1986 op diezelfde plaats de zakken met wapens te dumpen EN te vinden. Want ondertussen is het dus wel heel duidelijk dat die spullen moesten gevonden worden.

In december 2012 maakte ik toevallig de volgende analyse, wat dus één van de mogelijkheden is van wat zou kunnen gebeurd zijn. Daarnaast heb je de hypothese van een informant (die het onderzoek vooruit wil helpen of net wil tegenwerken) die de Deltacel naar Ronquières stuurt en de hypothese alzou iemand binnen de politiediensten het onderzoek zou getracht hebben te sturen.

363

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Merovinger wrote:

Het gegeven is echter dat hun getuigenis uit 1985 in 1986 werd misbruikt om tussen 27 oktober 1986 en 6 november 1986 op diezelfde plaats de zakken met wapens te dumpen EN te vinden.

Als het zo is gegaan, dan had die persoon toegang tot de pv's met de getuigenissen en aan de hand van die gegevens heeft die persoon beslist om in Ronquières de zakken te dumpen. Deze persoon was daarna ook in de mogelijkheid om de Delta-cel naar die plaats te brengen. Dus toch een mol in het onderzoek in plaats van een informant?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

364

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Nog een klein detail uit de Telefacts-reportage over de laatste 30 uur van de Bende van Nijvel:

"Enkele uren later - diezelfde nacht - rond half één worden de daders gesignaleerd aan het Kanaal van Ronquières. Een getuige verklaarde dat hij een Golf GTI en een andere wagen, wellicht een Mercedes of een Renault. Ze vullen zakken met materiaal om dan te dumpen in het kanaal. Ze prutsen aan de nummerplaten."

In de reportage is dus sprake van het feit dat de getuige de daders de zakken heeft zien vullen. Hoe correct de reportage op dit punt is, weet ik echter niet.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Als de zakken gedumpt werden tussen 27 oktober 1986 en 6 november 1986 dan zijn onderstaande feiten bijzonder interessant:

  • 30 oktober 1986: overhandiging door onderzoeksrechter Schlicker van het dossier over de zelfmoord van Paul Latinus aan de procureur van Nijvel, Jean Deprêtre.

  • 31 oktober 1986: vraag tot buitenvervolgingstelling door de procureur Jean Deprêtre in het dossier van de zelfmoord van Latinus aangezien dit feit noch een moord is, noch een misdaad, noch een inbreuk.

  • 3 november 1986: besluit van de Raadkamer van Nijvel die de buitenvervolgingstelling verklaart in de zaak van de zelfmoord van Paul Latinus en de zaak seponeert.

  • 5 november 1986: Eric Lammers wordt door Lionel Ruth en Alain Lachlan uit de gevangenis gehaald en naar het bos van Houssière gebracht om de plaats van de schietoefeningen van de WNP te tonen.

  • 6 november 1986 en volgende: vondst van de zakken in Ronquières.

Bestond er een deal tussen het parket van Nijvel en iemand (Eric Lammers? Een andere WNP’er? Smets?) in de zin van: jullie sluiten het dossier van de zelfmoord van Latinus en ik geef je in ruil, als teken van wapenstilstand, bewijsmateriaal en wapens van de Bende?

Volgens Hilde Geens zou een speurder uit Nijvel het PV van de getuigenis van Frank O. aan de Deltacel bezorgd hebben. Wanneer precies?

366

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Ik stel mij dan de vraag wat de logica is dat mijn die spullen zolang heeft bijgehouden? Om ze ooit te gebruiken? Als souvenir?

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Als chantagemiddel?

368

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Indien het als chantage zou zijn, dan is die kaart wel uitgespeeld eenmaal men het chantageproduct openbaart.

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Als het als chantagemiddel heeft gediend om het dossier Paul Latinus te sluiten, wat op 3 november 1986 is gebeurd, dan mocht het daarna wel gevonden worden. Het doel was dan immers bereikt en de chantage gelukt.

370

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Dat kan je moeilijk chantage noemen, he. Dit lijkt eerder: voor wat, hoort wat. Een ruilhandel dus.

We kunnen het ook van de andere kant bekijken. Konden de personen die de spullen in het water hebben gegooid, op dat moment, weten dat de speurders zouden concluderen dat deze al een jaar in het water lagen? Stel dat de speurders reeds in '86 zouden vastgesteld hebben dat de voorwerpen recentelijk werden gedumpt, wat had dit dan betekent voor de wending van het onderzoek?