391

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Ja maar de bende Haemers is toch nooit in de buurt van Ronquières gesignaleerd? En ik heb ooit eens een artikel gelezen dat Lacroix zijn weg niet wist buiten Brussel.

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

De CWB heeft vrijgegeven wat ze nuttig achtte te worden vrijgegeven. De CWB zal wel weten wat ze doet en waarom. Zonder verdere gegevens zijn er natuurlijk veel scenario's mogelijk maar ik ga toch maar eerst eens afwachten.

De grote Manitou ziet alles

393

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Ben wrote:

Misschien ook nog interessant voor de tijdlijn: Patrick Haemers, Denise Tyack en Philippe Lacroix werden op 13 oktober 1986 gearresteerd. Er werden ook een aantal huiszoekingen uitgevoerd. De kans bestaat dat een aantal medeplichtigen dan beslist hebben om belastend materiaal te dumpen. Waarom ze dat dan net op die plaats in Ronquières zouden doen, is natuurlijk een andere discussie.

kenza wrote:

dan is het toch de domste plek om iets te dumpen vissers kunnen met hun haak in de zakken blijven gangen en ook als er kinderen uit de pedalo springen en de grond raken? Die zakken kagen daar met een reden.

Als je die 2 aan elkaar knoopt dan kan iemand er belang bij hebben gehad om Haemers iets in de schoenen proberen te schuiven. Temeer daar eerder in deze thread iemand zei dat het om een 'tip' ging.

394

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Als ze dan toch aan het duiken waren op zoek achter bewijsstukken in het kanaal, waarom zoeken ze dan niet met duikers onder de brug van het kanaal dat van het Bois de la Houssière naar de zwaaikom loopt. Als je iets wil dumpen dan die je dat meestal van op een brug en dan ligt het in het midden van het kanaal op het diepste punt in de vaargeul! Dat is toch meer voor de hand liggend dat ze daar alles gedumt hebben in het kanaal? Of zou er een reden zijn waarom ze het kanaal niet gewoon een droogleggen want dat schijnt een makkie te zijn! Gewoon het water lozen via de sluis van Ittre en het kanaal geeft direct zijn geheimen prijs! Of zou er iets gevonden kunnen worden dat belastend is?

395

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Merovinger wrote:

Als de zakken gedumpt werden tussen 27 oktober 1986 en 6 november 1986 dan zijn onderstaande feiten bijzonder interessant:

30 oktober 1986: overhandiging door onderzoeksrechter Schlicker van het dossier over de zelfmoord van Paul Latinus aan de procureur van Nijvel, Jean Deprêtre.

31 oktober 1986: vraag tot buitenvervolgingstelling door de procureur Jean Deprêtre in het dossier van de zelfmoord van Latinus aangezien dit feit noch een moord is, noch een misdaad, noch een inbreuk.

3 november 1986: besluit van de Raadkamer van Nijvel die de buitenvervolgingstelling verklaart in de zaak van de zelfmoord van Paul Latinus en de zaak seponeert.

5 november 1986: Eric Lammers wordt door Lionel Ruth en Alain Lachlan uit de gevangenis gehaald en naar het bos van Houssière gebracht om de plaats van de schietoefeningen van de WNP te tonen.

6 november 1986 en volgende: vondst van de zakken in Ronquières.

Bestond er een deal tussen het parket van Nijvel en iemand (Eric Lammers? Een andere WNP’er? Smets?) in de zin van: jullie sluiten het dossier van de zelfmoord van Latinus en ik geef je in ruil, als teken van wapenstilstand, bewijsmateriaal en wapens van de Bende?

Volgens Hilde Geens zou een speurder uit Nijvel het PV van de getuigenis van Frank O. aan de Deltacel bezorgd hebben. Wanneer precies?

Interessant Merovinger om die oplijsting te maken maar wat er nadien gebeurd, is ook interessant.

Volgens Geens: Kort na vondst zakken Ronquières wilde Bouhouche die toen in gevangenis zat, praten met Delta. Gesprekken waren gepland vanaf februari 1987. Eenmaal begonnen aan de ondervragingen, zweeg Bouhouche. Waarom? Wilde hij weten wat ze wisten, hoe ze aan de tip kwamen om daar te zoeken ...

Voelde Bouhouche zich gepakt/bedreigd door vondst zakken? Ik heb ook ooit eens gelezen dat Bouhouche enorm bang was in de gevangenis, ik weet niet meer waar ik het gelezen heb en tijdens welke periode dit was maar dat zou bijkomende bevestiging zijn dat Bouhouche van iets meer wist.

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Inderdaad dolorean, die reactie van Bouhouche is interessant om mee te nemen.

Over de wandeltocht van Eric Lammers door het Bos van La Houssière op 5 november 1986 stel ik mij toch nog heel wat vragen, met name:

  • Volgens wat Gilbert Dupont in zijn boek geschreven heeft over deze boswandeling zouden Ruth en Lachlan Eric Lammers uit de cel hebben gehaald zodat Lammers de plaats kon gaan aanduiden waar de WNP schietoefeningen deed in het bos. Ik stel vast dat bij die schietoefeningen nog heel wat andere personen bij betrokken waren (Weykamp, Van Lierde, Van Engeland, Nemry). Bij mijn weten zaten deze personen in november 1986 niet in de cel. Dus waarom moest precies Eric Lammers die plaats gaan aanduiden? Was het niet eenvoudiger om dat aan Weykamp of Nemry te vragen bijvoorbeeld? Een gevangene uit de cel halen is nl. per definitie altijd een risico.

  • Het zou interessant zijn om te weten wie in de periode vóór 5 november 1986 allemaal is verhoord geweest? Heeft er iemand verwezen naar Lammers of naar die plaats? Of hebben Ruth en Lachlan dit enkel beslist om te doen louter en alleen op basis van de herlezing (tiens waar hebben we dat nogal gehoord wink) van het PV nr. 656 uit 1981?

  • Lammers zou dus de plaats van de schietoefeningen hebben aangeduid. Maar is dat wel zo? En/of heeft hij tegelijkertijd een schuilplaats aangeduid waar hij of andere WNP'ers in het verleden wapens verstopten in het bos?

  • En wat als niet Lammers iets aan Ruth en Lachlan heeft getoond maar omgekeerd, dus dat Ruth en Lachlan iets aan Lammers hebben laten zien?

Er hangt dus nog heel wat mysterie rond die boswandeling. Een mysterie dat, rekening houdende met de elementen rond de vondst van de zakken in Ronquières, best tot op het bot uitgeklaard moet worden. Hopelijk zijn de antwoorden op deze vragen terug te vinden in het onderzoeksdossier.

397

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Als moest blijken dat er door de speuders zelf manipulatie is gepleegd ivm de zakken in het kanaal, dan vraag ik mij af waarom er niemand van de slachtoffers gaat klacht neerleggen op het justitiepaleis in Brussel bij de onderzoeksrechter en het comité P en daar 150€ neertelt. Dan wordt de zaak door een onafhankelijke onderzoeksrechter verplicht heronderzocht.

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Volgens mij kan het onderzoek in geen betere handen zijn dan het nu is.

De grote Manitou ziet alles

399

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Op pagina 27 van dit topic verwijst Merovinger naar een passage uit het boek Beetgenomen. Met kennis die we nu hebben, is het interessant om heel dit verhaal over te nemen:

Volgens vele verklaringen dumpten de De Staerkes spullen die ze niet meer konden gebruikten in het water, bij voorkeur in de Zenne en in het Kanaal Brussel-Charleroi. Op 6 en 7, 12 en 13 november 1986 visten de genietroepen van Burcht in de zwaaikom van Ronquières onderdelen op van wapens, munitie en stukken kogelwerende vesten en andere rekwisieten van de Bende van Nijvel.

Ze waren daar niet toevallig beland. Delta was al weken op zoek naar een grijze Golf met gepantserde achterkant waarin Johnny gesignaleerd was. Kompanen van Salesse zeiden dat deze in 1985 een askleurige GTI had gestolen. Popolino had erover 'gehoord', maar de wagen 'nooit gezien', en Salesse sprak tegen dat hij er een gehad had. In de boxen die Delta vond, allemaal in de buurt van de Edmond Machtenslaan in Sint-Jans-Molenbeek, bevond zich geen grijze Golf.

Wel had een getuige er een opgemerkt vlak daarbij in de Serpoletstraat 4. Begin 1986 zag hij drie mannen van het 'Middellandse Zee-type' een grijze Golf GTI uit box 15 duwen. "De accu is leeg", zeiden ze in het Frans toen ze zagen dat iemand stond te kijken. Aan de overkant stond een felrode auto. Misschien de rode Nissan? Maar waar was de grijze Golf gebleven?

Er zat niets anders op dan het kanaal te dreggen. Delta-leden vertelden: "We zijn afgevaren vanuit Brussel naar Charleroi met een boot van het ministerie van Openbare Werken om sonarbeelden van de bodem te maken. Op maandagmorgen 11 september doken we de eerste keer in Anderlecht. We werkten het kanaal elke werkdag verder af, veertien dagen aan een stuk, en we waren tot in Nijvel geraakt. Die sonardocumenten zijn nu verdwenen in Charleroi."

Ik ga hier even iets toevoegen: als de Delta-speurders op 11 september in Brussel vertrokken zijn, wil dit zeggen dat iemand na de start van de zoekactie de spullen in het kanaal heeft gedumpt. Ik kan mij voorstellen dat de start van de zoekactie in de kranten heeft gestaan.

"Terwijl we bezig waren, contacteerde een speurder ons, die we kenden omdat hij in Halle gewerkt had en daar te maken kreeg met de De Staerkes, en die verkast was naar Nijvel. 'Jullie weten toch dat getuigen de zondagnacht na Aalst spullen zagen dumpen in de zwaaikom?' Dat wisten we dus niet. De collega kopieerde het proces-verbaal van de getuigenissen, en speelde het door aan Delta-speurder Philippe Vermeersch. Die riep ons erbij: 'Moet je dat hier zien, daar moet iets gebeurd zijn.' Wanneer was dat? Sla me dood, niemand van ons die het nog weet."

"Volgens dat proces-verbaal hadden twee getuigen onafhankelijk van elkaar daar twee wagens opgemerkt op de zondagnacht na de raid in Aalst, die met gedoofde lichten reden. De inzittenden hadden er zeker een kwartier rondgehangen en een van de getuigen zag ze iets in het kanaal gooien. Aan de over had opgeroepen brigade een Legia-munitielabel gevonden, eindjes touw en verderop een kolf. Maar in de zwaaikom zelf werd niks opgevist. De politie had een duiker ingehuurd, een garagist. Hij had daar in 1985 hooguit een paar uur gedoken en het toen opgegeven."

"Nu beweert die duiker dat hij daar vier dagen aan het werk was. Ik wil wel, maar waarom hebben ze ons dan toen iets anders gezegd? Waarom is dat al die jaren daarna nooit rechtgezet? Niet tijdens de vergaderingen met Delta met andere bendeonderzoeksteams in de jaren '80, niet tijdens de verhoren in de tweede parlementaire commissie. Daar is zo veel over geëmmerd en nooit heeft iemand gezegd dat het niet klopte."

"Maar goed, wij lazen dat proces-verbaal dat de zwaaikom bijzonder interessant maakte, dus besloten we opnieuw te duiken. Sonarbeelden konden daar niet gemaakt worden, omdat het er te ondiep was voor het schip. We namen contact op met het ministerie van Openbare Werken om het kanaal daar af te sluiten en een deel leeg te pompen. Dat kon niet, want dan zouden de dijken het begeven."

"Donderdagochten begonnen we te duiken in de zwaaikom. Wij hebben een team ingezet van soms tien, elf duikers van de genietroepen in Burcht die met een kapel heel de zwaaikom op de tast, meter voor meter hebben gedregd, want we waren bang dat de metaaldetector kleine voorwerpen zou missen."

"We hadden een tactisch team dat niks anders deed dan sporenanalyse, wat toen revolutionair was bij de Belgische politie. Zij hadden uitgezocht dat een Duits bedrijf het verst stond op vlak van analyse in het water met een mobiele metaaldetector. Het was te duur om die apparatuur te kopen, maar ze waren bereid om ze een week te verhuren, en we konden ze bevestigen op een rubberbootje. Van 3 tot 7 november konden we erover beschikken. De duikers hadden snel resultaat."

"In 2012 zei de Cel Waals Brabant: 'Jullie hebben die apparatuur gehuurd om te gaan duiken in de zwaaikom, de rest is opgezet spel, die sonarbeelden zijn onvindbaar.' Vermeersch is de kop van Jut. Hij had een vuilniszak in het water gegooid om te zien hoe ver die bovendreef en wanneer die zou zinken, afhankelijk van het gewicht dat erin zat. Hij dacht dat de naam van de gemeente erop stond, maar dat bleek niet te kloppen. Verdacht! Maar dat is zesentwintig jaar geleden. Ze zeiden net niet dat we die zakken er zelf hebben in gegooid. Dat is de situatie waarin we zitten."

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

400

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

En het verhaal in Beetgenomen gaat verder (let op, het boek is uitgegeven in september 2013):

Het was natuurlijk verwarrend dat het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) volgens een Franstalig weekblad had vastgesteld dat de cheques van Aalst die in de zakken van Ronquières aangetroffen waren, in zo goede staat waren dat ze hooguit twee maanden in het water gelegen konden hebben, en zeker geen jaar.

Alleen andere wetenschappers kunnen daar iets zinnigs over zeggen. Maar wie weet in welke omstandigheden die spullen daar lagen? Uit de processen-verbaal van de vondst kon het NICC een paar dingen opmaken, maar of dat voldoende was om de situatie na te bootsen voor hun tests? Het verslag was niet expliciet, en was de situatie in de zakken nog hetzelfde na het bovenhalen als op de bodem, of maakt dat niet uit? De cheques zaten in een open plastic vuilniszak, die in een andere, ook al niet gesloten plastic vuilniszak zat. Maar hoe zaten die in elkaar? Opgerold, zodat het water er minder snel in kon sijpelen? In het proces-verbaal staat dat niet. Kon dat een verschil maken?

Wat vertelde corrosie van de gevonden wapenonderdelen? Delta en later ook Charleroi waren daarmee een paar keer naar Wiesbaden gereisd, naar het Bundeskriminalamt. De Duitse specialisten kregen een briefing waarin gezegd werd dat de wapens ongeveer een jaar in het water hadden gelegen. Zou het die deskundigen ontgaan zijn als dat niet klopte, als er veel minder oxidatie was dan er normaal had moeten zijn? De vakkennis van de Duitse dienst was onomstreden en ze hadden de geavanceerdste apparatuur van Europa. Zijn de Duitsers onfeilbaar?

"De Duitsers zijn altijd onfeilbaar, behalve als ze het nicht gewusst haben", ze de Nederlandse hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen en hij lachte uitbundig. Ik [Hilde Geens] had hem in de jaren 90 geïnterviewd en nu zaten we opnieuw bijeen in een restaurant in Antwerpen. Van Koppen had in Nederland beruchte rechterlijke dwalingen ontdekt, wat bijvoorbeeld in de zaak van Schiedammer Parkmoord geleid had tot een nieuw onderzoek, de vrijspraak van iemand die vier jaar onschuldig in de gevangenis zat, en de veroordeling van de echte dader. Van Koppen werd geregeld ingeschakeld om politieteams te adviseren hoe ze hun werkmethodes zouden kunnen verbeteren. 

Met het project 'Gerede Twijfel' vlooit hij met studenten aan de rechtsfaculteit in Maastricht oude politieonderzoeken uit, die, als er voldoende aanwijzingen zijn dat er verkeerd werd gerechercheerd en dat er dus gerede twijfel bestaat, opnieuw behandeld kunnen worden door de Revisieraad. Die mogelijkheid is er in België niet. Het project is zo'n succes dat er in 2012 een televisieserie over werd gemaakt en in 2013 volgde zijn boek 'Gerede Twijfel'. (...)

Bij zijn project botste hij op veel ergerlijke verklaringen van experts en hij had meteen bedenkingen toen ik over de controverse over de vondst in de zwaaikom naar aanleiding van het forensisch onderzoek van het NICC vertelde. "Het is cruciaal om te weten wanneer die spullen daar gegooid zij", zei Van Koppen. "De vraag is: kun je dat weten? Ik sta erg argwanend tegenover dit soort forensisch onderzoek. Mijn ervaring is dat het een deskundige vaak verleidt tot beweringen die helemaal niet hun vakgebied zijn." 

De hoogleraar zwaaide met een koffielepeltje. "Kijk, als ik wil weten hoe lang dit lepeltje in het water gelegen heeft, moet ik heel goed weten hoe deze metaalsoort reageert in de verschillende etappes dat ze met water in contact blijft, en vaak zijn daar helemaal geen gegevens over en heb je dus geen vergelijkingsmateriaal. Ander voorbeeld. Koper - en hulzen zijn van koper - oxideert in water en wordt groen, en zo gauw het groen is, stopt dat proces. Van een huls kun je dus zeggen dat ze minimaal zo lang in het water gelegen moet hebben, maar niet hoeveel tijd ze er maximaal in gelegen kan hebben."

Het NICC gaf geen commentaar. "Het bendeonderozek staat open, dus kan er niet over gecommuniceerd worden", antwoordde de vriendelijke woordvoerster. In juli 2013 werd de verwarring nog groter. La Dernière Heure schreef dat voorwerpen die het NICC onderzocht had, niet gevonden waren in de zwaaikom maar afkomstig waren van een andere inbeslagneming. Meteen kondigde de procureur-generaal van Luik, Christian De Valkeneer, aan dat hij het onderzoek naar de Bende van Nijvel verder zou opvolgen tot aan de verjaring in 2015.

Toen de journalist van La Dernière Heure [Gilbert Dupont] hem daarover belde, wilde De Valkeneer niet ingaan op de polemiek rond Ronquières. Dat was op zich al een veeg teken, want waarom zei hij het niet gewoon als de krant onzin had gepubliceerd over die 'andere inbeslagneming'?

Hoe dan ook, er zit voor een buitenstaander niets anders op dan geduld te oefenen. De Cel Waals Brabant was geen buitenstaander en besloot dat Delta gemanipuleerd was. Maar om wat te bewijzen dan? Wat was de meerwaarde van Ronquières? Daar is zo veel over gezegd en geschreven in de parlementaire onderzoekscommissies dat we er een idee van hebben. De verbanden tussen de eerste en tweede golf misdaden van de Bende van Nijvel stonden bijna een jaar voor die vondst al vast. Commandant Claude Dery zette ze een paar weken na de laatste benderaid in Aalst op papier, en de deskundigen van de Koninklijke Militaire School deden dat kort erna opnieuw. Ronquières bevestigde voor de derde keer in grote lijnen wat de speurders al een jaar wisten. (...) Op het eerste zicht had de Bende van Nijvel hier in paniek de inhoud van een garagebox in het kanaal gekieperd.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube