31

Re: Eigenbrakel: 27 September

noorderling wrote:

Het lijkt ontzettend op een afpersing.

Een afpersing is een mogelijke piste. Maar je kan ook veronderstellen dat ze andere doelen hadden. Er zijn niet veel aanwijzingen dat ze ooit geld gevraagd of gekregen hebben.

32 (edited by Reverberation 14-10-2010 21:54)

Re: Eigenbrakel: 27 September

Op les tueries du Brabant wordt gesproken over afrekeningen, zowel in Eigenbrakel als Overijse. In Eigenbrakel zou een mogelijke getuige van de vlucht uit Nijvel in '83 zijn vermoord. Namelijk Platane Guy, die door de eigenaar van de pizzeria, naast de delhaize, waar hij werkte, gestuurd zou zijn om een pot mosterd/mayonaise te halen (zelfde verhaal als Kuros bijna). In Overijse heb je natuurlijk de heer Finné.

Het lijkt erop of de bende in 1985 zich ontdaan heeft van zijn eerste locale hulpgroep (Borains) en terreur zaait terwijl ze tegelijkertijd opdrachten uitvoert (Finné) en zich ontdoet van eventuele getuigen (Platane en in Aalst, o.a. mensen die linken hadden met Mendez).

En misschien zijn ze na Aalst zich meer gaan toeleggen op het overvallen van geldtransporten. Het is een ondoordringbaar web. Des te meer je leest des te moeilijker het wordt, althans voor mezelf.

33

Re: Eigenbrakel: 27 September

Platane is wel een slachtoffer, driedubbel waarschijnlijk. Zijn vrouw is er van onder met een sudist en toen hij info vroeg tegen geld werden hem blaasjes wijsgemaakt toen hij klacht indiende bij de politie werd hem dat nadien kwalijk genomen en hem gezegd dat on allait lui foutre une balle ds la tete. En diegene die dit zei zou de chauffeur gewezen zijn die nog gezien is in de Saab in  Braine bij twee maal 14 dagen na de diefstal van de Saab. Ook al dood natuurlijk.

Platane woonde daar in de blok aan de Alsembergse Steenweg, werkte tijdens de dag bij de gemeente en was dus collega van Ca. die ook al dood is. 's Avonds werkte Platane in 't restaurant vlakbij waarboven er ook een karateclub was en daar kwam natuurlijk ook een ander Ca2. Ca werkte soms en zou wat schapen gestolen hebben bij de ferme hougoumont.

De maandag na Nijvel, werden met een moto een tiental ritten gedaan tussen de omgeving waar Ca werkte en woonde voorbij een café van DP en dan wat verder het bos in. En dan ploef, 's middags werd de auto van DP gestolen en na een helse jacht in het bos van de Merodes bij het hondenkerkhof van Limal teruggevonden door Campine, ja, de gendarme die in de Koldam een jaar vroeger meerdere kogels in zich kreeg en pas opnieuw was beginnen werken? Een blonde paardenstaart van 25 en een 35 jarige man ontsnapten.

Stond allemaal in de fabeltjeskrant Le Soir van de dinsdag 1983 alleen heeft het geen kat nog nagelezen en de rest van het verhaal is uit de ether gevallen natuurlijk van iemand die de diep in het glas keek en de waarheid op de bodem zag. Je moet het allemaal niet geloven want dan volg je de piste van Deprêtre natuurlijk en die was verkeerd want het was eigenlijk een groot complot.

Platane is een slachtoffer die te weinig wist om te overleven.

Re: Eigenbrakel: 27 September

Wat je juist met je bericht bedoelt K& kan ik niet zo goed afleiden. Ikzelf ben pas beginnen lezen op "les tueries" en kan dus nog helemaal niet inschatten wat enigszins serieus te nemen en wat niet dus vergeef mijn onwetendheid.

Wat mij vooral opviel aan de berichten over Plantane was de gelijkenis met wat Kuros hier op het forum zette. En het past best in het plaatje dat de bende zich bediende van locale helpers wat in Aalst ook vermoed kan worden. Wat denkt iedereen die deze berichten op het franstalige forum heeft gelezen hierover?

35 (edited by HeaDHuNTeR 21-10-2010 00:03)

Re: Eigenbrakel: 27 September

Ik weet niet of het al vermeld is, maar wat frappant is aan deze overval is dat ze hun gijzelaar, een 14-jarige jongen, na de overval gewoon vrij laten. Toch vreemd, aangezien ze diezelfde avond bij hun volgende overval (Overijse) hun gijzelaar wel afknallen. Nochtans hadden ze er toen al geen moeite meer mee om op kinderen te schieten.

36

Re: Eigenbrakel: 27 September

Het kind speelde met een bal aan de trap waar ze afgedaald zijn naar de parking. De maandag erop is een gendarme naar de school geweest om het kind te spreken. De directrice belde discreet voor bevestiging naar de rijkswacht. Deze wist van niets.

Toen ze terug in haar bureau kwam was deze rijkswachter verdwenen. De ouders van het kind waren waarschijnlijk in het restaurant vlakbij. Meer op de volgende vergadering.

37 (edited by CleverTrevor 25-10-2010 12:46)

Re: Eigenbrakel: 27 September

HeaDHuNTeR wrote:

Ik weet niet of het al vermeld is, maar wat frappant is aan deze overval is dat ze hun gijzelaar, een 14-jarige jongen, na de overval gewoon vrij laten. Toch vreemd, aangezien ze diezelfde avond bij hun volgende overval (Overijse) hun gijzelaar wel afknallen. Nochtans hadden ze er toen al geen moeite meer mee om op kinderen te schieten.

Als je de modus operandi van de Bende van Nijvel bekijkt zie je vrijwel nooit een patroon. De hold-ups werden op verschillende wijzen uitgevoerd. De ene keer namen ze een gijzelaar, de andere keer niet, de ene keer kwamen ze zo de winkel binnen dat de een de ander dekte, de andere keer niet, dan weer namen ze de hoofdingang, dan weer de achteringang, de ene keer schoten ze degene die ze het geld gaf dood, de andere keer niet, enzovoort.

Het wordt vaak gezegd dat de Bende van Nijvel een georganiseerde militaire manier van optreden had maar als je de beschrijving van alle hold-ups leest en vergelijkt zie je heel weinig dat werkelijk op een patroon of solide organisatie lijkt. Ze leken zich veeleer te leiden door het moment en de mogelijkheden die de locatie bood.

We moeten dus geen conclusies trekken uit wie ze wel doodschoten en wie niet. De enige constante was het gebruik van bruut geweld.

38

Re: Eigenbrakel: 27 September

CleverTrevor wrote:

Als je de modus operandi van de Bende van Nijvel bekijkt zie je vrijwel nooit een patroon.

Je kan geen modus vinden omdat nooit een correcte wedersamenstelling is gebeurd, noch in Aalst noch in Braine. In Braine weten we "veel" tot het moment dat ze de trap afgelopen zijn. Daarna zijn er in de pers minstens drie versies.

Neem nu de brocanteur: rechts is de ruit in stukken en links een beetje, vooraan niets. Hebben ze het voertuig herkend (ja!) voor dat ze de winkel ingegaan zijn of nadien. Waar werd Platane neergeschoten en ook hier wanneer? Platane was collega van C. bij de gemeente. C. was ook buitenwipper 's avonds een beetje verder: in café 421.

39 (edited by Hestur 25-10-2010 20:48)

Re: Eigenbrakel: 27 September

Citaat van de gelijkenissen (uit pv) die men te Eigenbrakel en Overijse zag met de zwaardere bende-feiten uit '83:

De houding van de daders:

  • kalm;

  • goed georganiseerd;

  • militair.

Het gebruik van een voertuig VW Golf. De hold-up op twee warenhuizen "Delhaize". Het dragen door de daders van karnavalmaskers. Het koelbloedig afmaken van hun slachtoffers zonder blijkbare reden. Het vernietigen van de telefoontoestellen. De persoonsbeschrijving 1.90 en in verschillende feiten.

40 (edited by Boemerang 22-01-2011 00:22)

Re: Eigenbrakel: 27 September

Onderstaande is mijn interpretatie en beredenering van foto, film, krantenartikels, ... Ik wil erop wijzen dat het allemaal zomaar heel anders kan zijn, krantenartikels en boeken schrijven niet allemaal hetzelfde zoals K& hier al eerder meldde. Foto en film is onderhevig aan de interpretatie van de kijker maar beelden liegen niet. Sommige foto's kunnen voor sommigen schokkend zijn, ik plaats ze niet uit sensatielust maar welbewust. Het herinnert ons aan de horror.

Eerst even melden dat er 2 in- en uitgangen waren bij Delhaize Eigenbrakel.

http://lh5.ggpht.com/_w9CR5VmH5fc/TTnzQ9EY4KI/AAAAAAAAAvk/OLGTyHKm3Yk/Eigenbrakel%2019a.jpg
Een foto die ik stal van K& en vervolgens heb bekliederd in Photoshop. Het kan dus zijn (K&) dat de daders door deur 1 zijn binnengegaan en door 2 zijn vertrokken.

K& wrote:

Waar werd Platane neergeschoten en ook hier wanneer ?

Ghislain Platane (39) werd hier met een riotgun in zijn keel geschoten:

http://lh3.ggpht.com/_w9CR5VmH5fc/TSOU6QUO2-I/AAAAAAAAAfU/UD8QK-UiCtk/Eigenbrakel%2010.png

http://lh6.ggpht.com/_w9CR5VmH5fc/TSOUyqF4ZVI/AAAAAAAAAfE/0_4FTGffA7Q/Eigenbrakel%206.png

http://lh6.ggpht.com/_w9CR5VmH5fc/TSOUzJfe1xI/AAAAAAAAAfI/PYzbTtWWOYw/Eigenbrakel%207.png

Roger Engelbienne (44) werd buiten met een riotgun neergeschoten:

http://lh4.ggpht.com/_w9CR5VmH5fc/TSB-2ySkovI/AAAAAAAAAco/yFOgQuIatiU/Eigenbrakel%205.jpg
Roger is dus links van ingang 2 geraakt, bij de gele betonnen "stoepranden".

http://lh6.ggpht.com/_w9CR5VmH5fc/TSB-1ZvcLoI/AAAAAAAAAcc/vg1GxVuku1U/Eigenbrakel%201.png

Dat is dus precies waar de groene pijl staat:

http://lh6.ggpht.com/_w9CR5VmH5fc/TTnASa3brvI/AAAAAAAAAvQ/OH1q6uQBlJw/Eigenbrakel%2014a.jpg
Zie ook sec.0:27 tot 0:48 van dit filmpje » YouTube (Wie kan mij vertellen of die gast de gegijzelde jongen was en wattie daar allemaal zegt?)

Anders dan in het Braine-filmpje vermoed ik dat ook Roger in zijn keel of zijn hoofd is geschoten. Er ligt "materie", ik denk dat hij ter plekke stierf (d.w.z. niet nog enkele meters heeft gestrompeld).

K& wrote:

Neem nu de brocanteur: rechts is de ruit in stukken en links een beetje, vooraan niets. Hebben ze het voertuig herkend (Ja !) voor dat ze de winkel ingegaan zijn of nadien.

Opvallend is dat Roger aan de voorzijde lag, tussen ingang 1 en 2 in, vandaar dat ik de mogelijkheid aanstip dat de daders door deur 1 zijn binnen gegaan en door deur 2 naar buiten. Slachtoffer-volgorde is dan waarschijnlijk net als in het Braine-filmpje:

  • Roger Engelbienne (aankomst)

  • Ghislain Platane (winkel)

  • De Djurowski's (vertrek)

Dit klinkt ook het meest plausibel, doch andere opties zijn niet helemaal uit te sluiten. De dader stond bij de passagiers-deur van het Djurowski-busje. Er is nooit (zoals in het Braine-filmpje) door een andere dader met een machinepistool op gevuurd, de voorruit is ook nog heel! Aan beide kanten zijn de zijruiten er helemaal uit.

http://lh5.ggpht.com/_w9CR5VmH5fc/TSB-11v5cmI/AAAAAAAAAck/-QUY-LO8XYg/Eigenbrakel%203.png

http://lh6.ggpht.com/_w9CR5VmH5fc/TSB-15wmDRI/AAAAAAAAAcg/Wjp8HTpRoZs/Eigenbrakel%202.png

Het schot dat Djurowski Jr. raakte. Hij mist nu o.a. een long.
http://lh3.ggpht.com/_w9CR5VmH5fc/TTRd9SWVk5I/AAAAAAAAArQ/bBpzFX4HaVs/Eigenbrakel%2016.png

Een ander schot (ik ga uit van een brenneke) vanuit dezelfde richting raakte Djurowski Sr.(41) in het hoofd.
http://lh6.ggpht.com/_w9CR5VmH5fc/TTTCiYjMt6I/AAAAAAAAAsk/tNPrLDQ4XYE/Eigenbrakel%2018.jpg

Tot slot:
http://lh3.ggpht.com/_w9CR5VmH5fc/TTnzREDZtBI/AAAAAAAAAvo/cz7p7ztWfsY/Eigenbrakel%2019b.jpg

  • A: locatie lichaam G.Platane in winkel.

  • B: locatie lichaam R.Engelbienne. Hij zou als 1e zijn omgebracht.

  • C: locatie Djurowski-busje. (op een parkeervak dat nu niet meer bestaat)

  • D: locatie dader toen hij op de Durowski's schoot, groene pijl is zijn vuurrichting.

Even nog wat credits ook aan Ben voor sommige foto's die ik van de Bende van Nijvel-fotoaccount haal » Picasa
Een aantal foto's haal ik uit filmpjes via o.a. Ben zijn kanaal op » YouTube

Enne oh ja, alledrie de slachtoffers hadden donker/zwart haar en waren rond de 40. Alle drie zijn ze om het leven gekomen door een schot uit een riotgun. 3 keer de reus en hij heeft wel degelijk een Modus operandi. Hij schiet zijn slachtoffers bij voorkeur in de keel!