61

J&B,

Er zitten nogal wat contradicties in bovenstaande. Voor de overval (1983) waren er maar een beperkt aantal gemaakt (volgens een toenmalige werknemer/neemster) maar verder lees ik : 400 verkocht aan het Nederlandse leger en werd er in 1980 (dus 3 jaar voor de overval) gewerkt aan een bestelling voor de Franse Gendarmerie.

Dus het Nederlandse leger had al 400 stuks ongeveer 3 jaar of meer voor de overval in 1983 ? Ik heb altijd gedacht dat de 7 exemplaren prototypes waren .... maar gezien het aantal gestolen stuks, best nog even de verklaring van Jandrain checken.

62

@P-51

dat is juist de clou.

en heel de tijd wordt de info bewust of onbewust door elkaar gebruikt, ook hier op het forum

er moeten 2 zaken uit elkaar gehaald worden

voor de aanslag en de roof van de Bende Van Nijvel maakte Wittock-Van Landeghem inderdaad al kogelwerende vesten, en er waren ook nog andere fabrikanten in binnen-en buitenland die kogelwerende vesten maakten

hier werd dan ook eerder de dwaze stelling opgeworpen dat de crapuleuze gangsters van de Bende Van Nijvel Wittock-Van Landeghem in de Gouden Gids zagen adverteren met kogelwerend materiaal en daarom deze firma uitgekozen hebben als doel

en dat het geweten was dat Wittock-Van Landeghem kogelwerende vesten fabriceerde wordt ook opgeworpen door de eerste onderzoekers naar de Bende Van Nijvel, samen met de stelling dat niemand van het politieapparaat (dus niemand van de rijkswacht, niemand van de BOB, niemand van het SIE, ...) klant was bij Wittock-Van Landghem net om het onderzoek naar betrokkenheid van (ex-)rijkswacht bij de aanslagen door de Bende van Nijvel WEG TE HOUDEN, door een LEUGEN

Dit is heel belangrijk hierin:
"De moordenaars bleken dus alleen maar belangstelling te hebben voor zeven prototypes van een technisch hoogwaardige kogelvrije vest. Die zijn in het grootste geheim bij Wittock-Van Landeghem ontwikkeld. De moorddadige dieven moeten daarvan op de hoogte zijn geweest, daarover kan niet de minste twijfel bestaan. De hamvraag voor de rechercheurs is dan ook, wie de daders hierover inlichtte. Vijf van deze vesten waren blauw van kleur, twee groen. Het betrof een experimenteel model, slechts enkele testexemplaren werden geleverd aan het Nederlands leger. Het model werd ‘Balon 2A-14 A2M’ gedoopt. De ingenieurs van Wittock-Van Landeghem duidden deze kogelvrije vesten gewoonlijk aan als het model ‘jurk met bretellen’. De doders van Temse wisten waar in de onderneming ze zich bevonden, vermits ze slechts enkele kartonnen kisten hebben opgesneden om de hand te kunnen leggen op de zeven kogelvrije vesten. (Bron: Bron » De Bende: Een documentaire door Paul Ponsaers & Gilbert Dupont uit 1988)"

@J&B

Misschien zit het juist heel eenvoudig in elkaar wat betreft de verwarring omtrent de fabricage / levering en gebruik van al deze kogelwerende vesten. Een bedrijf als Wittock-Van Landeghem  was zeer vooruitstrevend wat betreft hun kogelwerende materialen en dus waarschijnlijk ook op zoek naar ontwikkelingen om deze stoffen te verbeteren.  Zou het  kunnen dat de 7 prototypes  hoogwaardige kogelvrije vesten beschouwd moeten worden als de verbeterde versie ( vest 2.0 ) van de eerste reeks die door bvb het nederlands leger gebruikt werden of de Franse Gendarmerie?

64

@stiletto

dat staat hier reeds online, op de uitstekende website van Ben, verbonden aan dit forum;

"Maar de verklaringen van Pint spreken dat tegen. Als het klopt wat kolonel Pint zegt, waren er eind jaren zeventig al ‘serieuze contacten’ tussen de rijkswacht en Wittock-Van Landeghem, want één: Seynaeve maakte zich eind jaren zeventig ongerust over het feit dat Wittock-Van Landeghem ook achter het contract van veertig miljoen aanging. Een bedrijf – in dit geval Wittock-Van Landeghem – dat een contract wil binnenhalen, zoekt normaal toch contact met degene die dat contract uitbesteedt. Ten tweede zijn Seyntex en Wittock-Van Landeghem uiteindelijk gaan samenwerken om dat contract vast te krijgen, wat hen blijkbaar is gelukt."

en dan stiletto komt het antwoord voor jouw vraag:

"En dan ligt het vervolgens voor de hand dat die ‘serieuze contacten’ werden voortgezet in de jaren tachtig, want toen ging men bij Wittock-Van Landeghem druk aan het experimenteren: men maakte er prototypes om de kevlar-vesten te verbeteren en aan te passen aan de noden van de klanten. En dat de rijkswacht bij die klanten zat, wordt nu al door vier getuigen bevestigd. Het is zelfs bijna niet aannemelijk dat het SIE niet wist dat bij Wittock-Van Landeghem met kevlar werd gewerkt, of dat het SIE daar niet in geïnteresseerd was. Het SIE was voortdurend op zoek naar nieuw en beter materiaal."

65

Trobken
04-10-2020 20:41
Re: Temse: 10 September (667 replies, posted in 1983)
Dekse wrote:
Misschien nog 1 ding die kan rol spelen . Volgens die man was het enkel dit soort weefgetouw die de nieuwe stof kon maken enkel dit type en die fabrikant . Geen idee wat type het was nog merk . Mogelijk zijn meer gespecialiseerde onderzoekers wel in de mogelijkheid te zien wat het was en wie dergelijke machines bestelde na de (inbraak) . Inbraak t’s haakjes want dat was een moord partij .

Dat staat allemaal netjes op de website HIER Dekske.
Enkele uittreksels:
"Kevlar is de naam"
...
zodra het kevlar-garen door het chemische bedrijf Dupont De Nemours geleverd was...
... Bij TIS, de dochteronderneming van Wittock in Kerksken, werd de kevlar geweven.
Dat gebeurde razendsnel en nogal discreet, ergens in een hoek van het atelier, altijd op hetzelfde getouw.
De wevers bij TIS zouden – volgens één versie – zelfs nauwelijks hebben geweten wat ze aan het doen waren en dat ze met kevlar in de weer waren. De weinige werknemers van Wittock die het wel wisten, werd in elk geval regelmatig op het hart gedrukt er met niemand binnen of buiten het bedrijf over te praten. Rond zes uur ’s ochtends werd de kevlar van het weefgetouw gehaald door iemand die dat normaal niet moest doen en die daar speciaal twee uur vroeger voor moest komen.
Nog bondiger samenvatting:
Het kevlar-garen werkt geleverd door het zeer bekende bedrijf Dupont De Nemours...
Het garen werd geweven tot stof door TIS in Aalst.
De stof werd verder afgewerkt door Wittock-Van Landeghem in Temse.

thx J&B voor deze duidelijkheid

67

Wat Kevlar betreft : er waren toen nog andere bedrijven die actief waren in die sector. Deuren van voertuigen bijvoorbeeld ... maar van één ding ben ik overtuigd : omerta ! Werknemers van dergelijke bedrijven werden onder druk gezet : zwijgen of je krijgt de politie/rijkswacht over de deur.

68

Te lezen in een document in farde 15, map K51:

“Jean Bultot zou beschikken over Kevlar, een stof die gebruikt wordt voor de vervaardiging van kogelwerende vesten…”

Hij gaf daar overigens bij schietinstructies demonstraties van, hoe een mix van verschillende lagen Kevlar kogels weten kon…

69

Dat de roze balletten bestaan hebben, daar twijfel ik niet aan. Maar ik heb me vaak afgevraagd of ze niet af en toe gebruikt werden als bliksemafleider.

Zo bijvoorbeeld bij José VDE . Want wat zat er nu eigenlijk in dat valiesje, waren het documenten of waren het de zoveelste video's van roze balletten ? ( ik heb ooit 7 verschillende versie's gevonden herinner ik mij) Via zijn directe omgeving zijn we te weten gekomen dat J VDE  heel dikwijls met documenten van x ( en in dit geval is X voorlopig nog een onbekende ) naar de Navo reed. Zouden we zijn dood of beter gezegd marteling in het Gladio kader kunnen plaatsen?

Misschien.

"Insider, je hebt de volgende geschreven (pseudo: anansi). Is dit verhaal wel de waarheid? Bron » www.waterkant.net

Rest nog te vertellen hoe  kolonel Valk wist van de te plegen coup. Een Belg die hand en span diensten verrichtte voor de Belgische deelnemers aan de coup wist de hand te leggen op documenten die aantoonden dat er een staatsgreep aan zat te komen. Ook wist hij de namen te achterhalen van de Surinaamse betrokkenen uit vergaderverslagen. Hij heeft deze informatie verkocht aan Valk die op dat moment als inlichtingen officier bij de NATO in Evere bij Brussel werkzaam was.

De Belg die de informatie aan kolonel Valk verkocht, was José Vanden Eynde. Hij is op 23 december 1982 in een restaurant te Beersel vermoord na eerst gemarteld te zijn. Zijn handlanger, de Brusselse taxichauffeur Constantin Angelou werd op 12 januari 1983  in Bergen ook in België, met hetzelfde wapen geliquideerd.

Gezien de eerste vaststellingen na de moord acht ik , ik herhaal acht ik ( Ach..) het niet onmogelijk. En wat was anders de reden waarom er niet mocht verder gewerkt worden in dit dossier ? Enfin, wij ACHTEN het dus niet onmogelijk.

70

Maar hoe zouden die roze balletten dan zo erg kunnen zijn, dat je daar jezelf zo door laat chanteren?