1 (edited by Boemerang 10-10-2010 01:35)

Topic: Vielsalm: 13 Mei 1984

Op het forum van de site X schrijft ene "XXX" (schijnbaar een oudere Amerikaanse militair die meedeed aan Oesling):

"De Stay Behind oefening Oesling '84 was een Lux/Belg-oefening en onderdeel van een "Flintlock" oefening. De 10th SFG assisteerde Lux/Belg met de training van hun Stay behind agenten. Het geheel werd vermomd door een officieel gedeelte dat eruitzag als een klassieke contra-infiltratie oefening met het Luxemburgse en Belgische leger."

http://bendevannijvel.com/wp-content/uploads/2014/05/oeslin10.jpg
- The 10th SFG together with som lux. guys during Oesling84

Verder heeft hij het over een paar (!) officiële Stay behind agenten, gerecruteerd door de SREL, die infiltratie/informatie/exfiltratie missies deden, (Alles "clean") maar ook over een heleboel (!) on-officiële Stay behind netwerken die net als hun instructeurs "over-gemotiveerd" waren. Ik stuitte ook nog hier en daar op de volgende Gladio/Stay behind oefeningen in België (die dus niet allemaal Oesling heten en dus ook in andere streken plaatsvonden)

  • April '82 Operatie Blackbird (Gladio met US en UK) afgeblazen wegens Falklandoorlog.

  • 1987 Operatie Alsum ( in omgeving Alzette sur moiselle).

  • 1988 Operatie Oesling '88 (US met Lux/België).

  • 1989 Operatie Waterland (simulatie opblazen sluizen van Zeebrugge).

Na '89 zegt men geen oefeningen meer te hebben gehouden. Gezien dat men twee of meer oefeningen per jaar deed is bovenstaande slechts een fractie van het totaal aantal oefeningen (met name die in de jaren van de Bende van Nijvel kunnen interessant zijn). Logisch is dat men met verschillende Stay behind groepen trainde in verschillende hoeken van het land vanwege o.a. de cellenstructuur/geheimhouding en woonplaatsen/lokaal specialisme.

2

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

Mei 1984

Vielsalm, zondagmorgen 13 mei 1984. De kazerne van de Ardeense Jagers heeft een desolaat maar vredig aanzien. Kort na middernacht dringt een commando van een drietal man de kazerne binnen. De indringers knippen de prikkeldraadversperring stuk, zagen de tralies van het wapendepot door, overmeesteren en boeien de jonge dienstplichtige Pascal Moreau. Adjudant Carl Freches, die verantwoordelijk is voor de nachtdienst, hoort een verdacht gerucht. Hij gaat kijken, maar een overvaller opent het vuur met een Thompson machinepistool en Freches wordt genadeloos neergemaaid met 4 .45 kogels.

De overvallers gaan aan de haal met zo'n 20 FAL-geweren, vijf Vigneron-machinepistolen, drie Lee Ensfield-geweren en een FALO-machinepistool. Vijf kilometer verderop laden ze de buit in een Minerva-jeep en een Mercedes en verdwijnen spoorloos in de nachtelijke duisternis. Het militaire auditoraat van Luik stelt een onderzoek in naar deze tot in de puntjes uitgevoerde commando-actie, maar speelt spoedig het dossier door naar het parket van Marche-en-Famenne, omdat het leger niets met de overval te maken heeft. De rechercheurs staan voor een raadsel. Officieel heet het dat de overval met bijna dodelijke afloop het werk van gangsters of terroristen is geweest.

Daders » Gladio

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

Dag Ben, allereerst proficiat met dit prachtige forum. Operatie Oesling is een typische commando-operatie. Ardeense jagers zijn zeer goede soldaten en gangsters moeten al heel veel lef hebben om zo'n eenheid aan te vallen. Gangsters gaan meestal doelen kiezen die niet zo zwaar bewapend zijn (geldtransport, politie, banken, delhaizes).

Deze daders moeten in het militaire milieu gezocht worden. Heb ooit een filmpje gezien waarin een ex-para beweert dat hij door Amerikaanse S.F. uitgenodigd werd om deel te nemen aan operatie Oesling. Belgische para's zouden de aanval gedaan hebben en Amerikaase S.F. zou de back-up gedaan hebben. In 1995 zat ik ook bij de paco's en er is nooit iets gezegd over operatie Oesling. Wel was er in 1995 een soort van vete tussen deze eenheden.

Wel slim gezien om het op een zondag te doen, meeste militairen zijn in week-end en komen pas tegen de avond naar de kazerne. Ze zouden is in hun eigen rangen moeten kijken. Weet niet of je over deze operatie veel uitleg zult vinden, misschien best is informeren bij de Waalse collega's.

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

Op scrid.com staat een bestand over deze operatie. Ik kan hem alleen niet openen. Ik weet ook niet wat voor een bestand het is. Volgens mij is het een krantenartikel over deze operatie. Misschien dat iemand anders erbij kan?

5 (edited by Boemerang 07-09-2010 00:43)

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

Maarten, als je daar bij de link naar die sribd site op "in cache" klikt kom je er toch bij. Echter het kan makkelijker want het krantenartikel in kwestie is vandaag op deze site geplaatst (nog bedankt Ben).

Hier doen de Commandant en een invalide geraakte soldaat als ook de betrokken ex-para, hun verhaal over de aan de CCC toegeschreven raid op de kazerne van Vielsalm.

Daders » Getuigenis Jean-Claude Marlair

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

Een mooie reminder trouwens van hoe de waarheid niet alleen op internet maar ook in het veelgeciteerde boek van D. Ganser (die ook alleen maar citeert) een eigen leven gaat leiden is de soldaat Fresches die dan weer eens lichtgewond zou zijn, dan weer een oog kwijt en dan weer eens twee dagen later (volgens Ganser) zou zijn overleden. De man leeft gelukkig nog zij het zwaar invalide en een Amerikaanse soldaat is bij een andere gelegenheid aan zijn oog verwond.

7

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

Ik heb alleen het hoofdstuk over België en Italië gelezen in het boek van Ganser en het viel me op dat er in het stuk over België wel meer fouten staan. Voorzichtigheid is dus belangrijk tijdens het lezen van dit boek.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

Bij de Franstalige collega's hebben ze al 67 pagina's over dit onderwerp volgeschreven dus we hebben wat in te halen. smile Dankzij de zowel irritante als prachtige uitvinding van de G-vertaler zit ik (pas) op blz 15 maar het is leerrijk/moeilijk.

https://lh5.googleusercontent.com/-wD57qU4ad14/TLIo7lYwWvI/AAAAAAAAAGw/rYvvkzr8_-U/s288/RB%252520Vielsalm.jpg
- Dader Vielsalm

De daders vertrekken in 2 civiele wagens waarvan een witte station. Een getuige ziet in een bospaadje een overdracht van spullen tussen mannen in uniform. Zij staan bij een witte Mercedes station en een Minerva-jeep (zoals de Chauss. zelf als weinige nog rijden).

9 (edited by Boemerang 14-10-2010 01:59)

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

De kazerne van Vielsalm was dus zo lek als een mandje. Ergens in 1982 was er een zoon van een Brusselse politie-agent die samen met wat "vriendjes" naar Vielsalm toog. Aldaar stapte de man verkleed in een officiers-uniform vrolijk de kazerne binnen (detail: de officier van wacht was ook hier de onfortuinlijke Carl Fresches), liep een zaaltje binnen waar 10 soldaten zaten en riep: "Geef Acht! Wapeninspectie!".

Met 10 FAL geweren in zijn armen liep de man de kazerne uit en sprong in de gereedstaande vluchtwagen. Korte tijd later werden de daders al aangehouden en het werd afgedaan als een zaak van kleine crimineeltjes. Als men zich op "Tueuriers" afvraagt of dit ook zo'n Gladio-achtige actie is geweest zegt Dislaire dat hij de man kent en er is niets aan de hand. Maar hij kent die gast dus wel. Hoeveel lui wonen er daar ook alweer in België? (PS: Dislaire woonde in een gat bij de Luxemburgse grens.)

Noot: Er is nogal onenigheid over het aantal geroofde wapens tijdens OESLING84 en de hoeveelheid wapens die de CCC zou hebben. Het lijkt of het getal van 10FAL later aan OESLING84/CCC is toegevoegd. Marlair zegt ook dat tijdens OESLING84 enkel wat "brol" is meegenomen.

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

Dislaire is helemaal niet te vertrouwen. Zijn strafblad is indrukwekkend.