91

Re: Volkswagen Golf: Houssière

Ik begrijp het niet zo best meer: is de achtergelaten auto in het bos van Houssière nu wel of niet deze van Aalst?

Re: Volkswagen Golf: Houssière

De Golf in Houssière is niet de overvalwagen van Aalst want dat was een grijze vijfdeurs. Het enige wat wel vaststaat over de uitgebrande Golf van Houssière is dat het de auto is die in Erps-Kwerps werd gestolen. Het ziet er naar uit dat die in Overijse en Braine l'Alleud gebruikt werd maar ook dat staat niet 100% vast. En bij dat verhaal van die teruggevonden hulzen in de uitgebrande Golf stel ik mij serieuze vragen. Dus de overvalwagen van Aalst is nooit teruggevonden.

93

Re: Volkswagen Golf: Houssière

Dus die kerels gaan na Aalst met hun Golf naar het bos, verdwijnen er tijdens de nacht na gespot te zijn door Philippe Clerbois, laten er een andere (!) Golf uitgebrand achter, die voor een andere overval had gediend, in hetzelfde (!) bos? Intussen rijden ze de Golf van Aalst helemaal naar de Borinage? En wordt een niets ter zake doende Golf die lijkt op Aalst achtergelaten in Strombeek? Wat is dat voor een gedoe...?! En dan hebben we het nog niet eens over Ronquières... Zijn die jongens helemaal neurotisch? Tijd voor een beknopte maar precieuze tijdlijn met de verschillende Golfs en tijdstippen, lijkt me. Ziet iemand dit kluwen nog zitten?

Re: Volkswagen Golf: Houssière

Vandaar dat ik ervan uitga dat er in 1985 bewust en georchestreerd valse sporen werden gelegd met die autowrakken. Ik denk niet dat het de daders van Aalst zijn die naar Houssière gereden zijn, maar wel een andere ploeg. Het kan dus perfect zijn dat de daders van Aalst met de grijze Golf naar een totaal andere plaats zijn gereden. Dat kan de Borinage zijn maar evengoed Halle, Brussel, Knokke of de rest van België. Ook de Delta-speurders zijn naarstig op zoek gegaan naar die overvalwagen van Aalst (zie boek van Geens). We hebben geen idee van de periode van mogelijke dumping van een Golf in Hornu. Enkel dat de tip van 1990 zou dateren. Het mogelijke dumpen in Hornu kan dus ook een hele tijd (dagen, weken, maanden, ...) na Aalst gebeurd zijn.

Of, doordat ze opgemerkt werden door Philippe Clerbois, hebben de daders van Aalst hun plannen aangepast en hebben ze de killer opnieuw in de auto gehesen en zijn ze naar een andere plaats gereden om daar de auto en de killer te dumpen.

Re: Volkswagen Golf: Houssière

Het is ook zo dat het tijdstip niet overeenkomt. Toen Philippe Clerbois de Golf zag moeten de daders van Aalst al lang onder de douche hebben gestaan.

96

Re: Volkswagen Golf: Houssière

Tenzij ze onderweg ergens gestopt waren, zoals bij dat tuning-bedrijfje...

Re: Volkswagen Golf: Houssière

dim wrote:

Tenzij ze onderweg ergens gestopt waren, zoals bij dat tuning-bedrijfje...

Ja, het is inderdaad mogelijk dat men tijdens de drie onverklaarbare uren ergens stopt of nog van alles doet. Maar zo'n overval is geen stadswandeling met panoramisch zicht. De overvallers zijn misschien gecamoufleerd, geschminkt, in combat dress gekleed, ze dragen wapens, de auto vertoont kogelinslagen, de buit ligt in de wagen, ze zijn misschien gewond.... Je moet gek zijn om dan nog rond te rijden. Normaal rijd je direct naar een safehouse en ga je je verkleden en douchen.

98

Re: Volkswagen Golf: Houssière

Volgens Philippe Clerbois:

"La Golf que j'ai vu dans le bois était de couleur foncée, et n'avait que 2 portes + le hayon ouvert".

Dus wat hij zag in het bos op de dag van Aalst was de Bende in een andere Golf dan deze die gebruikt werd bij de overval een paar uur eerder, waarschijnlijk zelfs die van een eerdere overval? Er waren die dag wel mogelijk meerdere Golf's (en meerder actiegroepen) in het spel (zoals blijkt uit getuigenissen), dus mogelijk ook de Golf van Overijse. Wat is intussen gebeurd in het Tuning-bedrijf? Wisselden ze daar van auto? Vandaar de dringende nood aan een volledige samenvatting van de Golf-data, willen we hier klaar in zien. De nacht van Aalst is immers een essentieel puzzelstuk willen we de zaak ook begrijpen.

Re: Volkswagen Golf: Houssière

Als ze inderdaad in Aalst een andere Golf gebruikten (er zijn daar toch tegenstrijdige berichten over) en als het getuigenis van Philippe Clerbois klopt, dan ligt het voor de hand dat ze direct na de overval naar een safehouse of iets dergelijks zijn gegaan en later met een andere Golf in het bos zijn terechtgekomen. Dat zou het gat in de tijd verklaren.

Een mogelijk scenario: in Aalst raakt een van de overvallers gewond. De ernst ervan is niet meteen duidelijk en in het safehouse probeert men hem eerst te verzorgen. Maar het gaat slechter met hem (hij sterft misschien al daar) en men besluit zich van het lijk te ontdoen in Houssière.

Omdat ze vrezen dat er jacht wordt gemaakt op een type Golf zoals ze in Aalst hebben gebruikt, kiezen ze ervoor om de andere te nemen waarover ze beschikken. Maar in het bos worden ze opgemerkt door Philippe Clerbois en de zijnen. Vanaf dat moment is ook deze Golf een gevaar, te meer omdat er een dood of stervend bendelid in lag, waardoor mogelijk bloedsporen, vingerafdrukken of andere sporen in de wagen achterbleven.  En laten we niet vergeten: ook omdat deze Golf van het type was dat bij de eerdere hold-ups is gezien.

Daarmee heeft men goede redenen om zich zo snel mogelijk van deze Golf te ontdoen. In dat geval is het niet zozeer een bewust gelegd vals spoor, maar simpelweg een wagen die "te heet" werd.

100

Re: Volkswagen Golf: Houssière

Ik geloof nooit dat een van de daders werd afgemaakt, laat staan geraakt. Een lijk is in Houssière alvast niet gevonden. Voorlopig toch niet. 'Te hete' wagens waren er zeker wel, en specialisten op dat vlak had de bende, zoals bekend, ruimschoots in huis. Maar de auto's waren een dankbaar instrument om - alweer - valse sporen aan te brengen. En intelligente jongens als Salesse waren zeker in staat om het hoofd koel te houden en 'Aalsterse' heethoofden à la Philippe De Staerke de nodige instructies te geven. Iets in de zin van: 'Ga jij maar naar Halle, bij Becker, terwijl ik (of iemand anders) de zaken wel opruim. Twee (of meer?) auto's rijden over Ninove richting Halle. En dan zijn er bossen genoeg: Hallerbos, Lembeekbos, Bois de Clabecq, Bois d'Apechau, Bois d'Ittre, tussendoor in Ronquières even het kanaal over, en ten slotte: Bois de la Houssière.