1 (edited by Boemerang 27-01-2011 13:37)

Topic: Radio: VPRO-Uitzendingen

Ideaal voor op de achtergrond tijdens het "researchen" of tijdens de afwas. Vooral de uitzendingen van 17 januari '87 vond ik interessant »Vpro.nl-Radioarchief

3 radioprogramma's (4 uur) van het VPRO-programma "Het Spoor"

Uitzending Maandag 11 nov. 1985

Over de wapenhandel en verkoop in België vanuit Nederlands perspectief.

Uitzendingen 17 Januari 1987

Deel 1. Onder andere interviews met:

  • Target 121 Leopoldsburg (met bestuur oa over Weykamp, Bouhouche)

  • Walter de Bock

  • Francois Raes (oa over diefstal Dyane 1981)

  • Mislukt telefoontje met Saehger (Dendermonde)

  • Telefoontje met De Prelle (Nijvel) over Depretre.

Deel 2: Interviews over de gevolgen, hoe de maatregelen rondom de Bende van Nijvel/CCC werden gebruikt als repressie tegen studenten en mijnwerkers protesten.

  • Walter de Bock

  • Jan Kapelle (liga voor de Mensenrechten)

  • prof van Outrieve (Leuven)

  • Francois Raes

  • SP'er Van den Bossche over de strubbelingen om tot een parlementaire commissie te komen.

Uitzending 11 Maart 1988

o.a. de betrokkenheid van Rijkswacht, Staatsveiligheid en WNP. Interviews met:

  • Van den Bossche die nog steeds bezig is om een commissie op te richten.

  • Paul Ponsaers

  • Jan Kapelle

  • Een boze CVP'er Bourgeois die ontkent dat er een Bende van Nijvel bestaat en vastbesloten is een onderzoekscommissie tegen te houden. Later zal hij in die commissie plaats nemen (wie is de mol?).

  • Verder wat interviewfragmenten die ook in eerdere uitzendingen zitten.

Re: Radio: VPRO-Uitzendingen

Radio: Dossier Bende van Nijvel - Het Spoor/Het Gebouw door Argos - VPRO

Een toch wel interessante verzameling radioprogramma's van de VPRO/Argos over het onderzoek naar de Bende van Nijvel, oorspronkelijk uitgezonden in de periode 1987-1990. Hier wordt met name ingegaan op de link van de bende met elementen binnen de rijkswacht en extreem-rechts en haar mogelijke motieven. O.a. met interviews met Hugo Coveliers, Paul Ponsaers, Francois Raes, Baron de Bonvoisin, Walter de Bock, Substituut de Prelle, e.a.

Link » www.vpro.nl/argos/

Bestaande uit 5 afleveringen:

De Belgische politie 1: Tweedelige serie over het 'functioneren' van het politieapparaat bij onze zuiderburen

17-01-1987 - Afl 1. Hoe staat het ervoor met de terreurbestrijding door de Belgische politie, nu ruim een jaar na de laatste bloedige aanslag van de Bende van Nijvel en de arrestatie van enkele leden van de CCC? Wat is de invloed geweest van het terrorisme op het Belgische politieapparaat geweest? Met o.a. de substituut-procureur van het parket in Nijvel over hoe de top van het openbaar ministerie een onderzoek in de richting van extreemrechts tegenwerkt. En een verkenningstocht op militair terrein bij de particuliere schietclub ‘Target 121’, waar extreemrechts en Rijkswacht elkaar ontmoeten.

De Belgische politie, deel 2 en slot

24-01-1987 - Afl 2. Laatste deel van een documentaire over de Belgische politie en de nasleep van de Bende van Nijvel. Over de verwording van de Belgische Rijkswacht onder invloed van het terrorisme van de bende van Nijvel en de CCC. Hoe geld en bevoegdheden bedoeld voor terreurbestrijding werden gebruikt voor het bedwingen van sociale onrust en ordehandhaving. Ex-rijkswachter François Raes: 'Als de Rijkswacht wil is ze morgen de baas van België."

Samenvattende aflevering aangevuld met nieuwe info

11-03-1988 - Op 9 november 1985 vielen bij een overval op een supermarkt in het Belgische Aalst acht doden. Het is de laatste in een serie overvallen door de Bende van Nijvel met in totaal 28 slachtoffers. De daders zijn nog steeds niet opgepakt. In het Belgische parlement wordt gestemd over een voorstel een  parlementaire onderzoekscommissie in te stellen naar de mogelijke betrokkenheid van de Rijkswacht en de Staatsveiligheidsdienst bij de aanslagen van de bende van Nijvel.

Onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van Van den Boeynants bij de Bende van Nijvel

19-01-1990 - Reportage over de terroristische bende van Nijvel en de mogelijke betrokkenheid van Paul van den Boeynants (ex-premier en ex-minister van Defensie van België) hierbij.

Het verhoor van Paul van den Boeynants (ex-premier België) naar betrokkenheid bij Bende van Nijvel

23-02-1990 - Paul van den Boeynants (ex-premier en ex-minister van landsverdediging in België) is door de parlementaire onderzoekscommissie in België ondervraagd in verband met vermeende betrokkenheid bij de Bende van Nijvel. Fragmenten van het verhoor (illegale opnames) en een interview met Hugo Coveliers (lid parlementaire onderzoekscommissie) over het verloop van het verhoor.