161

Re: Overijse: 27 September

Kan je je de schokgolf voorstellen bij de Rijkswachters die de eerste vaststellingen deden na de overval? Een kolonel onder de getuigen staat gelijk aan bibber en beef. "Kijk uit wat je zegt en schrijft, ' t is ene van de Staf." Manipulatie, geen sprake van hoor!

162

Re: Overijse: 27 September

Een voertuig, waarschijnlijk een VW Golf, parkeert zich op de parking achter de handelszaak 'Windekind'. Drie mannen stappen uit het voertuig en wandelen op een lijn langs de struiken.

Drie kinderen spelen met hun fiets op de parking. Ter hoogte van de jongeren vragen de drie mannen hen om onmiddellijk van hun fiets te stappen. Twee jongens rijden onmiddellijk weg. De derde jongen, eens afgestapt van zijn fiets, wordt onmiddellijk en meedogenloos neergeschoten door een van de daders gewapend met een Riot-Gun. Diezelfde dader zoekt een te gijzelen persoon. Hij kruist hierop meerdere personen op zijn weg en duidt tenslotte een persoon aan die als schild zal dienen voor het uitvoeren van de hold-up. 

Bron: Cel Waals Brabant

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Overijse: 27 September

De daders betreden het grootwarenhuis en bevelen de klanten om op de grond te gaan liggen. Een van de daders vuurt hierop in de richting van de kassa's. Hij verwondt hierbij meerdere personen. Ondertussen begeeft een andere dader zich richting burelen. Op zijn weg vuurt hij meerdere malen in de richting van de kassa's. Ondertussen bewaakt de derde dader zich om de klanten in de winkel, en ook om de gegijzelde persoon. Hij blijft als uitkijk bij de ingang staan.

De dader die ondertussen het lokaal bereikt waar de brandkoffer staat, laat deze openen en steelt er het aanwezige geld. Samen met een van de mededaders neemt hij ook de koffer met het kleingeld mee. Tijdens hun terugweg naar de uitgang van de winkel maken de daders meerdere kassa's leeg. Ze nemen ook de gegijzelde persoon mee en verlaten hierop de winkel.

Op de parking staat een PEUGEOT 504. De bestuurder wordt onder vuur genomen. Hij slaagt erin zijn voertuig te verlaten en te ontsnappen aan de daders. Een andere persoon bevindt zich eveneens op de parking, hij staat naast zijn voertuig Ford Sierra. Wanneer hij terug in zijn voertuig wilt stappen, wordt hij koelbloedig neergeschoten. De gegijzelde persoon wordt eveneens koelbloedig vermoord door meerdere schoten, afkomstig  van de wapens van twee daders.

De drie gangsters nemen terug plaats in een wagen en vertrekken aan hoge snelheid in de richting van Brussel.

Buit:
Totale buit: 2.511.103 BEF (zijnde ongeveer : € 62.249).

Beschrijving van de daders:

  • Dader 1: 40 jaar oud - 1m90 (mogelijk nog groter) – Draagt een masker die een oude gerimpelde persoon voorstelde.

  • Dader 2: 1m75 - 1m80 – Normale lichaamsbouw – Drager van een lange jas, donker- blauwe of zwarte kleur, donkere broek. Militair schoeisel. Draagt een hoed of zwarte muts.

  • Dader 3: 1m70 - 1m80 – Normale lichaamsbouw – Donkere kledij – draagt een masker."

Bron: Cel Waals Brabant

164 (edited by the end 16-03-2012 11:14)

Re: Overijse: 27 September

luckyiron, wat Overijse zo anders maakt is het volgende:

  1. Ze waren min of meer op de hoogte hoe het er bij de orde diensten aan toe ging planning i.v.m. wachten en rondes. Steeds doen ze 1 overval. Nu doen ze en 2 na elkaar. Niemand had dit verwacht, ik het me nog herinneren hoe het in het nieuws en in de  media kwam iedereen was toen verbijsterd 2 aanslagen op zo'n korte tijd?

  2. Wat ik zeer belangrijk vind er blijft 1 buiten staan, de kans is volgens mij klein dat de ordediensten naar de supermarkt zouden komen na de overval in Eigenbrakel, ik vermoed dat de ordediensten de daders eerder aan het zoeken zijn. Maar wat ik daar uit afleid om verschillende reden is dat er in de andere aanslagen (van Temse tot en met Aalst) rugdekking was. Ze droegen kogelvrije vesten dus waren ze met hun eigen veiligheid bezig, en ze hebben al een keer bijna pech gehad in hun aftocht (Dekaise), hun aftochten waren sindsdien zeer goed voorbereid want dit is 1 van hun zwakke plekken in het plan. En er zijn nog zwakke plekken in hun plan.

  3. Als punt 2 ongeveer klopt, waar is de rugdekking dan ondertussen?

  4. Als er 1 dader buiten blijft staan dan is het een raar verhaal van de speurders 'dat als de gangsters buiten komen de heer Finné aankomt (iemand die normaal altijd gewapend rondloopt, nu juist niet) niet merkt dat er een overval aan de hand is? En dat de gangsters hem doodschieten?

  5. Volgens Leo lag hij op 20 meter van de uitgang (kan ik niet bevestigen maar ik ga er vanuit dat het klopt).

  6. De witte Ford, ik spreek me er niet over uit, maar als een getuigde de dag er na het ziet op het nieuws en dit meld? Trouwens de plaatsing van de Ford?

  7. Het neerschieten van de hoofdgetuige de gijzelaar met 2 verschillende wapens de door 2 verschillende daders? Dit was ook de eerste keer vermoed ik. Dit is duidelijke gepland. Wat had hij gezien?

  8. En als kers op de taart Finné, volgens de speurders 2 maal beschoten (welk wapen een riot gun?) en 'negen' kogels na het lichaam te hebben omgedraaid in de nierstreek schieten (wapen?).

  9. De mogelijke verbindingen van met Finné en andere slachtoffers. Zeven van de de Bende slachtoffers kenden elkaar min of meer en andere doden buiten de bende slachtoffers kwamen uit het zelfde milieu, natuurlijk in zulke kleine wereld kent iedereen iedereen maar toch.

  10. De inbraken in het huis van Finné

Dit is het eerste waar ik allemaal aan denk. Er zijn er waarschijnlijk nog. Hou er rekening mee dat de Bende (van Temse tot Aalst) hier op getraind is denk maar aan het strakke tijdschema, dit zijn profs. Waarschijnlijk ben ik in herhaling gevallen en hebben andere dit misschien al gepost.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

165 (edited by Michiel 15-03-2012 22:09)

Re: Overijse: 27 September

the end, lees het topic Wapens gebruikt door de bende (ook munitie) i.v.m. nr 7.

166 (edited by the end 16-03-2012 14:53)

Re: Overijse: 27 September

Michiel, dank je voor de reactie. Ik heb de topic gelezen zeer interessant, ik heb punt zeven iets aangepast. Van wapens weet ik niet veel, ik heb me ook nooit sterk op de wapens geconcentreerd in het onderzoek naar de bende feiten. Maar er zijn met de wapens en kogels verdachte dingen, ook de melding van wapenspecialisten hier op de site is heel verhelderend.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

167 (edited by Charly 02-07-2012 14:50)

Re: Overijse: 27 September

Wat lezen we hier i.v.m. Torrez? Hij heeft er blijkbaar oog in oog mee gestaan en herkende de schiettechniek » 30 jaar onkunde en onwil in het onderzoek naar de Bende

Door Johan Leman, 12-02-2012 23:45:

Een hooggeplaatste persoon uit politiekringen zei me ooit twee zaken die me bijgebleven zijn: 1. de gebruikte schiettechniek bij een van de overvallen, nl vanuit een weggierende auto met openstaande koffer, werd enkel bij de Diane zo vakkundig aangeleerd; 2. dezelfde persoon zei me ook dat hij toevallig aanwezig was bij een van de overvallen (als klant) en zich niet van de indruk kon ontdoen dat hij door een van de gemaskerde overvallers herkend werd. In feite kan het niet dat men nooit met zulke, en nog méér andere gegevens, geen oplossing gevonden heeft.

Door Paul Polspoel, 13-02-2012 10:50 :

Ik neem aan dat u op basis van uw functie binnen onze maatschappelijke structuur weet en ook informele kennis heeft waarvan anderen verstoken blijven. Daarom 2 bedenkingen:

  1. De gebruikte schiettechniek wordt niet enkel bij Diane zo vakkundig aangeleerd; het is bij mijn weten zelfs geen 'Belgische specialiteit'.

  2. 'Zich erkend voelen' is het resultaat van een intimidatietechniek; het slachtoffer denkt erkend te zijn. Iets dergelijks bestaat mutatis mutandis ook wanneer festivalgangers hun idool in hun richting zien kijken. Maar de volgende gedachte hebben wij wel gemeen: de raids dienden een ander doel dan een 'gewone' overval: onmiddellijk geld pakken. Naar mijn gevoelen: geen politiek, geen maatschappelijk, geen mediatiek, laat mij zeggen geen rechtstreeks doel. Maar meer kan ik alleen maar vermoeden. Zoals iedereen, ook zoals het gerechtelijk onderzoek na Dendermonde.

Bron van de reacties: De Wereld Morgen

Deze reactie van Pospoel kan natuurlijk wel, maar:

  1. Torrez is een beroepspolitieman en die zijn betrekkelijk koelbloedig. Als ze voor hem kwamen hadden ze hem wel afgeknald.

  2. Torrez kent al die opleidingen in het buitenland eveneens en als hij al zoiets zegt.

Een ex-BOB-er vertelde me onlangs dat het SIE ten tijde van Overijse klaar stond om vanuit Brussel weg te rijden naar eender welke plaats waar de Bende zou toeslaan. Voor Overijse zouden ze iets van een 12 minuten nodig gehad hebben om daar in te grijpen. De info van de overval in Overijse kwam binnen, maar om een nog onduidelijke reden mochten ze in Brussel pas vertrekken met een vertraging van 20 minuten. Waren ze tijdig kunnen vertrekken, dan hadden ze de daders misschien nog kunnen overmeesteren.

168

Re: Overijse: 27 September

Indien het SIE klaarstond in Brussel om in te grijpen hadden ze moeten vertrekken naar Eigenbrakel! Met de tweede overval in Overijse legde de bende enkele punten bloot. Men sprong over de taalgrens en men sprong in een ander Justitieel arrondissement. In Brussel sloeg men tilt.

169

Re: Overijse: 27 September

Klopt, ze zouden eerst naar Eigenbrakel moeten snellen. Ik geef het echter weer zoals hij het mij zei: "ze stonden klaar om eender waar in te grijpen waar de Bende (dus ook ondanks het feit dat ze de Borains al aangehouden hadden, maar ze zullen ook de rest van 't krapuul op 't oog gehad hebben zeker?) toesloeg en info van Overijse kwam binnen."

Hij herinnerde het zich nog met enige levendigheid omdat hij zelf na de overval naar Overijse moest en hij vond dat er 't één en ander niet pluis was, vooral aan de administratieve kant van de zaak. Maar dit laatste zal waarschijnlijk te maken hebben met de algehele angst en verwarring waaraan de politici leden en waarmee ze de politie opzadelden en daarbij horend natuurlijk ook die vertaalproblematiek waarbij u trouwens ook vragen mag stellen.

170

Re: Overijse: 27 September

Het SIE was in die jaren ook niet het team dat zou uitgroeien zoals we het nu kennen. Hiermee bedoel ik het aantal manschappen en hun materiaal. Er is een tijd geweest dat ze vanuit Brussel gans België moesten doorkruisen met de wagen of de heli om ter plaatse te komen. Dat men in de jaren '80 beroep moest doen op de Para-Commando's getuigt van een gebrek aan effectieven. Wat me wel blijft verbazen is de aanwezigheid van Rijkswachtkolonel Torrez in Overijse. Hij was één van de vaders van het SIE.