391

Re: Overijse: 27 September

Zoals altijd ligt de waarheid in het midden denk ik. Soms door fouten, soms door manipulatie. Helaas hebben die 2 mekaar ergens de hand gegeven en kunnen we nu het kluwen niet meer ontwarren.

392

Re: Overijse: 27 September

P-51 wrote:

Er is eigenlijk nog niets "structureel" aangetoond, enkel datgene wat men ons wil doen geloven. Het gegeven van (minstens) 2 teams blijft evenwel een optie - dat was ook in Waver het geval en waarschijnlijk ook in Aalst (uitvoerders + back-up). Het was m.i. geenszins om de buit te doen, gezien het aantal (dodelijke) slachtoffers. Wel een gerichte actie tegen bepaalde personen waarbij de overval (buit) en slachtoffers enkel dienden als camouflage.

Bouhouche en De Staerke waren overigens niet achterlijk ... geen intellectuelen mss maar wel uiterst geslepen en volhardend in de boosheid.

Je praat naast de kwestie.  Waarom? Ik sprak over gestructureerde contacten/plannen tussen 2 gangsters. Daar is niets van hard te maken. Verder mag jij rustig geloven in meerdere teams en schrijven over "Gerichte acties tegen bepaalde personen waarbij buit en slachtoffers dienen als camouflage." Voor mij allemaal verzinsels die je zelfs een hond niet kan wijsmaken, tenzij u natuurlijk kan aantonen hoe de vork dan wel in de steel zit. Ik denk dat velen dat heel graag van u willen vernemen.

393

Re: Overijse: 27 September

Ik zal even wat duiding geven, Zeno: m.i. betekent mijns inziens. Hoef ik niet uit te leggen net zoals jouw verzinsels. Zoek een andere hond, beste.

394

Re: Overijse: 27 September

"Intellectuele boevenbende" versus "we zijn niet bekwaam" komt de top der speurderscellen en Justitiie wel heel goed uit.
Ach, het is nog te accepteren dat ze/we het niet konden oplossen... De publieke opinie zal dit als een bende gegaveerde ganzen misschien wel doorslikken. Denkt u dat echt Vermeulen?

De realiteit in het onderzoek over de laatste 35 jaar wijst eerder meer en meer in de richting van:

"Machtige spelers achter boevenbende" versus "we zijn geinfiltreerd en gemanipuleerd geweest en we zijn het misschien nog steeds"
Ja, dat is onverkoopbaar natuurlijk!

Laten we de hypotheses niet proberen geweld aan te doen door hier op het forum de opinie te gaan "primen",  toch?

395

Re: Overijse: 27 September

ddd wrote:

"Intellectuele boevenbende" versus "we zijn niet bekwaam" komt de top der speurderscellen en Justitiie wel heel goed uit.
Ach, het is nog te accepteren dat ze/we het niet konden oplossen... De publieke opinie zal dit als een bende gegaveerde ganzen misschien wel doorslikken. Denkt u dat echt Vermeulen?

De realiteit in het onderzoek over de laatste 35 jaar wijst eerder meer en meer in de richting van:

"Machtige spelers achter boevenbende" versus "we zijn geïnfiltreerd en gemanipuleerd geweest en we zijn het misschien nog steeds"
Ja, dat is onverkoopbaar natuurlijk!

Laten we de hypotheses niet proberen geweld aan te doen door hier op het forum de opinie te gaan "primen",  toch?

Beste Mevrouw of Mijnheer DDD,

Wat de top der speurdercellen of Justitie goed uitkomt, zal me worst wezen. Ik betaal belastingen voor een correct werkende justitie en politie, niet voor wat hun goed uitkomt.

Het is toch gewoon de realiteit dat het niet opgelost raakt, wat heeft dit nu als de publieke opinie "primen" te maken. De gemiddelde publieke opinie leest niet eens dit forum. Juist geïnteresseerden, slachtoffers en symphatisanten, misschien wat journalisten en misschien (hopelijk) wel wat actieve onderzoekers, kwestie moest er toch eens een goede tip op staan.

Ik ben ooit op dit forum enkele maanden geleden begonnen met de stelling, stop het onderzoek want het leidt nergens toe, slaag als overheid een grote mea culpa en betaal de slachtoffers royaal uit en steek de vrijgekomen middelen in de problemen van nu. Als het zo doorgaat (en ik hoop dat ik me vergis), zal er waarschijnlijk niets uitkomen en staan uiteindelijk de slachtoffers in de kou. De enige die dan levenslang hebben, zijn de slachtoffers.
Is dat "primen", nee, dat is mijn mening. Mag het? Ze is misschien verkeerd, ik ben god de vader niet, maar het is wel mijn mening. Ik hoop zelfs dat ik verkeerd ben en het nog uitkomt.

En ik sta open voor alle hypotheses als ze maar op één of andere manier steek houden en bewezen worden. Of het nu ex-rijkswachters zijn, dolgedraaide criminelen, de CIA of de hond van Lucky Luke die het gedaan heeft, dat maakt mij geen barst uit.
Er zal echter maar één waarheid zijn en ik weet ze ook niet. Wel wat hypotheses, maar ik zal nooit zeggen dat ik de waarheid ken.

- Zijn er fouten, bewust of onbewust, gemaakt in het onderzoek? Ik denk het wel
- Zijn er manipulaties gebeurd? Ik denk het wel
- Zal de rijkswachttop of soortgelijke openbare instellingen zijn eigen blazoen proberen zuiver te houden als ze er voor iets tussen zitten of zelfs als ze er niet mee tussen zitten? Ik denk het wel, dat doet elke organisatie, van kleine KMO tot hoogste regionen in de samenleving.
- Waren de daders goed georganiseerd, ik denk het wel, zeker in 1985. Meer dan 3 man? Ik denk het wel (voor wat het waard is)
- Is het ganse dossier doorspekt met rare zaken? Ik vind van wel (voor wat het waard is).

Nogmaals, ik denk niet dat in de publieke opinie veel kan "geprimed worden". We leven niet in Rusland en het opleidingsniveau van de huidige generatie ligt gelukkig veel te hoog om dat te doen. Het enige waar wel voor moet opgelet worden is onverschilligheid, want de jongere generatie kent deze geschiedenis helemaal niet als deze niet actueel wordt gehouden. En trouwens er moet niks "verkocht" worden, want als het zo doorgaat is het binnenkort toch allemaal voorbij (einde verjaring), als dat juridisch al niet zo is.

Als u me beter kan uitleggen wat u met "primen" bedoelt, dan wil ik daar zelfs op letten. Maar tot nu toe schrijf ik enkel mijn mening,

396

Re: Overijse: 27 September

Vermeulen wrote:

Het is toch gewoon de realiteit dat het niet opgelost raakt.

Daar ben ik het totaal niet mee eens. Het is geen kwestie van niet kunnen maar niet willen. Aan het niet willen heb ik een hekel. Misschien, moeilijk te zeggen is de oplossing of verheldering kortbij. Niet opgeven het zijn de volhouders die winnen!

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

397

Re: Overijse: 27 September

Vermeulen:
Ik ben ooit op dit forum enkele maanden geleden begonnen met de stelling, stop het onderzoek want het leidt nergens toe, slaag als overheid een grote mea culpa en betaal de slachtoffers royaal uit en steek de vrijgekomen middelen in de problemen van nu.

Ik herinner me dit nog zeer goed natuurlijk en heb daar toen ook mijn ethische afkeer voor geventileerd.

Vermeulen:
Het is geen populaire uitspraak maar dit is naar mijn bescheiden persoonlijke mening één van de betere uitspraken die de laatste maanden zijn gedaan die altijd bovenaan het lijstje moet staan, boven alle mogelijke complexe complottheorieën.  En fouten en blunders worden soms aangenomen waarheid als er maar lang genoeg verder op geborduurd wordt.

Door deze uitspraak te bekrachtigen terwijl de realiteit veel erger lijkt dan deze banale "ze waren slim, wij hebben domme dingen gedaan" zet u uw schouders onder alweer het sparen van de procedures en onderzoeksdaden en de enkelingen die daarvoor verantwoordelijk zijn. Sommige zaken leunen meer aan medeplichtigheid dan domweg onbekwaamheid.



De twee standpunten hierboven geven mij althans de indruk dat u het wil laten uitschijnen dat het normaal zou zijn om deze uitleg de voorkeur te geven. De lezers in zekere mate primen dus in die veel te milde richting. Een zeer mild standpunt voor het apparaat, welke het ook moge wezen, dat dit bende-debacle heeft mogelijk gemaakt.

Pas op, ik begrijp dat u het doet om ergens een punt aan de lijn te zetten en verder te kijken zodat iedereen dit een plaats kan geven.

Nee, ik verkies een compromisloze aanpak, grondig, tot op het bot en de grond van de zaak.

398

Re: Overijse: 27 September

CleverTrevor wrote:

Finné was een toevallig slachtoffer. Zoals alle mensen die bij de warenhuisovervallen gedood werden toevallige slachtoffers waren. Het is logistiek niet mogelijk om een executie op deze manier te plannen, en bovendien dwaas want er zijn veel eenvoudigere en veiligere manieren om iemand te doden. Ik heb dat al eens proberen duidelijk maken » Forum

Ik zie niet in waarom er twee teams nodig zouden zijn. Heeft geen enkel nut. Twee teams is alleen maar een dubbele kans om gepakt te worden, en een dubbele kans op getuigen. De overvallen zijn ballistisch aan elkaar gelinkt. De afstand is gemakkelijk in de benodigde tijd te overbruggen. De beschrijvingen van de daders vertonen voldoende overeenkomsten. Laat de feiten spreken. Die zijn al dramatisch genoeg.

Stel, ik gooi met een geel foamballetje op een doelwit getekend op de muur van de huiskamer. Na diverse missers raakt het balletje met een doffe plof de Bullsey. Op exact hetzelfde moment valt in het hele huizenblok het licht uit. Kijk, dat is toeval.
Of het toeval is dat Leon Finné, tijdens de overval op de Delhaize in Overijse, aanwezig was en dan ook nog doodgeschoten wordt heb ik grote twijfels. Er is dan sprake van wel heel veel toevalligheden:

1.    Men neemt aan, let wel: ‘men heeft niet gezien’, dat Leon Finné meteen aan het begin is neergeschoten. Dat is toeval?
2.    Finné was altijd gewapend, hij had niet voor niets de bijnaam: ‘Lucky Luke’, alleen daar, in Overijse, had hij geen wapen bij zich. Dat is toeval?
3.    Gelijk na de overval gaat de politie bij Finné (geen dader maar slachtoffer) huiszoeking doen, schieten daar twee honden dood en nemen diverse zaken en papieren mee. Zijn ex-vrouw werd pas de volgende dag om 14.00 uur op de hoogte gebracht. Dochter Patricia krijgt helemaal niets te horen. Nadien wordt er tot twee keer toe ingebroken in het huis. Dat is toeval?
4.    Laat Finné nou net degene zijn die majoor Vernaillen had verwittigd dat er plannen waren voor een staatsgreep en ook dat er aanslagen stonden te gebeuren om de staat te destabiliseren. Dat is toeval?
5.    Kort voor zijn dood had Finné contact met de rijkswachter Golvenaux. Ze hadden een afspraak gemaakt om samen een belastende video, (over de roze balletten?), te bekijken op het Parket van Brussel. Dat is toeval?
6.    Leon Finné vertelde zowel een maand als enkele dagen voor zijn dood, aan verschillende personen, dat hij zich bedreigd voelde in relatie met wapenhandel waar hij bij betrokken was. Dat is toeval?
7.    Een dochteronderneming van bank Copine waar Finné eerder voor werkte verhuurde appartementen en garageboxen aan Bouhouche en Beijer. Dat is toeval?
8.    Patricia, de dochter van Leon Finné kreeg te horen van een commissaris van het Hoog Comité van Toezicht dat haar vader in het bezit was van een videocassette over de roze balletten. Dat is toeval?
9.    Er is een verklaring van een Engelse getuige die beweerde dat Finné al langer dood was dan de andere slachtoffers omdat zijn huid geen kleur meer had. Finné zag asgrauw, de anderen waren eerder bleek. De wetsdokter had makkelijk kunnen vaststellen of Finné reeds eerder was gedood, maar vond dat niet nodig. Dat is toeval?
10.    Anders dan verwacht Lag Finné niet in een plas met bloed. En dat met het aantal treffers zoals Vermeulen terecht aangeeft. Geen extreme bloedplas of ander lichaamsvocht. Dat is toeval?
11.    Ondanks de vele aanwijzingen dat er steeds met meerdere teams werd gewerkt willen de meesten niet aannemen dat een tweede team verantwoordelijk is voor de overval in Overijse. Of in ieder geval voor het neerleggen van Finné. Dat is toeval?
12.    Leon Finné zou gewoon, net als de anderen een toevallig slachtoffer zijn. Toch was hij de enige die op deze avond een genadeschot kreeg. Zag hij er niet dood uit dan? Moet toch wel, gelet op de getuigenis van de Engelse dame. Nog vreemder is dat Leon als eerste neergeschoten werd en dan op het eind omgedraaid wordt en een genadeschot krijgt. Dat is toeval?
13.    De plakploeg heeft niet gezien dat Finné met zijn auto aankwam. Dat zou betekenen dat die auto er pas later is neergezet. De afficheplakker Marc, zegt expliciet dat zij niet gezien hebben dat Finné is neergeschoten terwijl zij er toch bovenop stonden en als gevolg daarvan een collega van hen werd doodgeschoten. Dat is toeval?
14.    De bende schoot op iedereen die zich op de parking bevond. Was dat omdat niemand mocht zien dat Finné op de parkeerplaats werd neergelegd. Was het daarom dat de plakkers niet hebben gezien dat Finné werd doodgeschoten omdat hij al dood was? Dat is toeval?
15.    Bij deze overval bleef een overvaller achter op de parking, waarschijnlijk om getuigen weg te houden. Moest Finné toen nog neergelegd worden? Dat is toeval?
16.    De gijzelaar Luc Bennekens werd doodgeschoten met twee verschillende wapens door twee verschillende daders. Luc Brennekes die affiches aan het plakken was voor zijn vader had waarschijnlijk te veel gezien. Dat is toeval?
17.    De SIE stond klaar in Brussel om in te grijpen. Om een of andere reden mochten ze pas na meer dan een kwartier vertrekken waardoor ze te laat in Overijse aankwamen. Dat is toeval?
18.    Wat dan weer opvalt is dat Rijkswachtkolonel Torrez net op het moment van de overval met zijn gezin boodschappen aan het doen was in Overijse. Tijdens het schieten dook hij boven op zijn dochtertje om haar te beschermen. Torrez was niet zomaar een klant. Hij was ook grondlegger van de SIE die klaar stond om naar Overijse te gaan maar werd opgehouden om wat voor reden dan ook. Maar het vreemde is dat hij zegt dat de overval maar een paar seconden heeft geduurd terwijl de daders meer dan 15 minuten binnen waren. Dat is toeval?
19.    Familieleden mochten het lichaam van Leon Finné niet meer zien. Een vriend van Finné, die bij de gerechtelijke politie van Brussel werkte heeft het lichaam geïdentificeerd. Welke verwondingen had Finné dan en waar? Strookte dat niet met de officiële versie? Was men bang dat het toevallig aanwezig zijn van Finné op de parking niet meer op zou gaan? Dat is toeval?
20.    Vier getuigen verklaren onafhankelijk van elkaar dat zij aan het begin van de overval Leon Finné niet gezien hebben en ook zijn auto niet. Vreemd, omdat zij wel gezien hebben dat Stefaan Noté werd doodgeschoten, waar was Leon dan? Pas na het vertrek van de daders zagen zij Leon Finné liggen en zijn auto daar staan.  Dat is toeval?
21.    Leo stelt ook terecht: Ze richten een ravage aan in de winkel en op de parking, gaan op een achteraf parking iemand vermoorden die geen gevaar voor hen is op een voor hen gevaarlijke plaats. Dat is toeval?

Toevalligheid bestaat, maar ik heb geleerd om in onderzoeken toevalligheid niet zomaar als zoete koek te slikken. Onderzoek die toevalligheden en je bent dicht bij de oplossing of je nu wel of niet in een tweede team gelooft.

399

Re: Overijse: 27 September

ddd wrote:

Vermeulen:
Ik ben ooit op dit forum enkele maanden geleden begonnen met de stelling, stop het onderzoek want het leidt nergens toe, slaag als overheid een grote mea culpa en betaal de slachtoffers royaal uit en steek de vrijgekomen middelen in de problemen van nu.

Ik herinner me dit nog zeer goed natuurlijk en heb daar toen ook mijn ethische afkeer voor geventileerd.

Vermeulen:
Het is geen populaire uitspraak maar dit is naar mijn bescheiden persoonlijke mening één van de betere uitspraken die de laatste maanden zijn gedaan die altijd bovenaan het lijstje moet staan, boven alle mogelijke complexe complottheorieën.  En fouten en blunders worden soms aangenomen waarheid als er maar lang genoeg verder op geborduurd wordt.

Door deze uitspraak te bekrachtigen terwijl de realiteit veel erger lijkt dan deze banale "ze waren slim, wij hebben domme dingen gedaan" zet u uw schouders onder alweer het sparen van de procedures en onderzoeksdaden en de enkelingen die daarvoor verantwoordelijk zijn. Sommige zaken leunen meer aan medeplichtigheid dan domweg onbekwaamheid.

De twee standpunten hierboven geven mij althans de indruk dat u het wil laten uitschijnen dat het normaal zou zijn om deze uitleg de voorkeur te geven. De lezers in zekere mate primen dus in die veel te milde richting. Een zeer mild standpunt voor het apparaat, welke het ook moge wezen, dat dit bende-debacle heeft mogelijk gemaakt.

Pas op, ik begrijp dat u het doet om ergens een punt aan de lijn te zetten en verder te kijken zodat iedereen dit een plaats kan geven.

Nee, ik verkies een compromisloze aanpak, grondig, tot op het bot en de grond van de zaak.

DDD, bedankt voor de duiding.

Ik kan alleen nog toevoegen dat had ik enkele maanden geleden het idee gehad had dit dossier nog had kunnen opgelost worden, dan had ik nooit de bovengenoemde stelling ingenomen. Want het gaat tegen iedereen zijn rechtvaardigheidsgevoel in, ook de mijne. Maar dan is er ook het belang van de slachtoffers. Wat zijn ze met een nooit opgeloste zaak en vervolgens echt alle hoop definitief voor altijd weg? Als je toevallig een slachtoffer kent, da weet je hoe deze mensen afgezien hebben en nog steeds afzien en zonder enige twijfel zullen blijven afzien als ze na de verjaring met alleen maar met vragen levenslang en zonder hulp gaan blijven zitten.

Het is waar, diegenen die zeggen dat geld geen soelaas kan brengen, dat snap ik, maar dat gaat het in principe niet om. Het uitkeren van smartengeld is common bij verzekeringskwesties en eventuele jaloezie verwerpelijk. De levens van deze mensen zien er waarschijnlijk door het trauma dan ook ook iets anders uit dan als de overvallen niet was gebeurd en dat is zacht uitgedrukt. Een mea culpa vanwege de overheid (een gemeende natuurlijk), kracht bijgezet bij een behoorlijke schadevergoeding is in mijn ogen nog het enige wat men voor deze mensen zou kunnen doen. Ze kunnen dan zelf beslissen wat ze ermee doen.

Ik maak de vergelijking met nazi-slachtoffers die pas na vaak jaren later door Belgische stadsbesturen vanwege een deportatie een excuus kregen? Eén van dergelijke slachtoffers zei me eens dat dat na jaren strijd, dat het belangrijkste moment in haar leven was, dat de overheid zei dat ze als overheid fout was geweest. Helaas is ze snel daarna overleden.

Ik noemde ook een bepaald bedrag, ik meen me te herinneren 2.5 miljoen Euro. Dat was natuurlijk maar een een symbolisch bedrag, eender om aan te duiden dat het veel moest zijn, geen peulschil, geen bon van de FNAC noemde ik het toen. In heel wat posts en zelfs op een ander forum werd dat wat uit zijn context getrokken.

Misschien verduidelijkt dit mijn standpunt wat.

Wat betreft het tweede standpunt. Wat alleen goed zichtbaar en waarschijnlijk aantoonbaar is in het dossier zijn fouten en bijna niet meer te ontkennen manipulaties. Die zouden nu niet meer mogelijk zijn op die schaal. De Politie is veel meer gespecialiseerd, er zijn betere technische labo's gekomen, mensen zijn hoger opgeleid, jonge generaties durven veel meer tegen gezag ingaan, specialisten zijn aangetrokken, crime scene prevention is een evidentie geworden bij dit soort misdrijven, CCU, enz.

Maar in het Bende van Nijvel-dossier zijn de meeste echte te verwachten actoren die iets zinnigs zouden kunnen zeggen, zoals in mijn ogen een Lekeu, ik kies er maar één uit want namen noemen heeft niet zo veel zin, die komen evident nooit meer terug. En zo zijn er wel wat op te noemen. En we kunnen nog uren hun levenswandel en opmerkelijke details uitpluizen, maar dat zal naar mijn mening 30 jaar en meer na de feiten ook nooit tot een oplossing leiden. We leven in een rechtstaat, en wat niet te bewijzen valt, is er niet. De rechtstaat heeft af en toe zijn nadeel, maar gelukkig ook veel voordelen. Als je wat gereisd hebt en andere regimes gezien hebt, dan weet je dat wel.

Je hebt gelijk, in principe tot op de grond van de zaak, maar ik denk dat we op eenzame hoogte in een luchtballon vliegen en nooit meer de grond kunnen raken. Hopelijk heb ik ongelijk.

O ja, by the way, ik ben niet Bossi (al wil ik misschien zijn pensioen wel smile) en al helemaal geen binding met enige minister of aanverwante politici. Dan is dat misschien ook eens ineens uit de wereld. Ik heb Bossi nooit gezien, gehoord, gesproken of wat ook, ook niet in de spiegel. Sorry DDD dat ik deze post er even voor kaap, maar het moest er even uit.

Re: Overijse: 27 September

Insider wrote:
CleverTrevor wrote:

Finné was een toevallig slachtoffer. Zoals alle mensen die bij de warenhuisovervallen gedood werden toevallige slachtoffers waren. Het is logistiek niet mogelijk om een executie op deze manier te plannen, en bovendien dwaas want er zijn veel eenvoudigere en veiligere manieren om iemand te doden. Ik heb dat al eens proberen duidelijk maken » Forum

Ik zie niet in waarom er twee teams nodig zouden zijn. Heeft geen enkel nut. Twee teams is alleen maar een dubbele kans om gepakt te worden, en een dubbele kans op getuigen. De overvallen zijn ballistisch aan elkaar gelinkt. De afstand is gemakkelijk in de benodigde tijd te overbruggen. De beschrijvingen van de daders vertonen voldoende overeenkomsten. Laat de feiten spreken. Die zijn al dramatisch genoeg.

Stel, ik gooi met een geel foamballetje op een doelwit getekend op de muur van de huiskamer. Na diverse missers raakt het balletje met een doffe plof de Bullsey. Op exact hetzelfde moment valt in het hele huizenblok het licht uit. Kijk, dat is toeval.
Of het toeval is dat Leon Finné, tijdens de overval op de Delhaize in Overijse, aanwezig was en dan ook nog doodgeschoten wordt heb ik grote twijfels. Er is dan sprake van wel heel veel toevalligheden:

1.    Men neemt aan, let wel: ‘men heeft niet gezien’, dat Leon Finné meteen aan het begin is neergeschoten. Dat is toeval?
2.    Finné was altijd gewapend, hij had niet voor niets de bijnaam: ‘Lucky Luke’, alleen daar, in Overijse, had hij geen wapen bij zich. Dat is toeval?
3.    Gelijk na de overval gaat de politie bij Finné (geen dader maar slachtoffer) huiszoeking doen, schieten daar twee honden dood en nemen diverse zaken en papieren mee. Zijn ex-vrouw werd pas de volgende dag om 14.00 uur op de hoogte gebracht. Dochter Patricia krijgt helemaal niets te horen. Nadien wordt er tot twee keer toe ingebroken in het huis. Dat is toeval?
4.    Laat Finné nou net degene zijn die majoor Vernaillen had verwittigd dat er plannen waren voor een staatsgreep en ook dat er aanslagen stonden te gebeuren om de staat te destabiliseren. Dat is toeval?
5.    Kort voor zijn dood had Finné contact met de rijkswachter Golvenaux. Ze hadden een afspraak gemaakt om samen een belastende video, (over de roze balletten?), te bekijken op het Parket van Brussel. Dat is toeval?
6.    Leon Finné vertelde zowel een maand als enkele dagen voor zijn dood, aan verschillende personen, dat hij zich bedreigd voelde in relatie met wapenhandel waar hij bij betrokken was. Dat is toeval?
7.    Een dochteronderneming van bank Copine waar Finné eerder voor werkte verhuurde appartementen en garageboxen aan Bouhouche en Beijer. Dat is toeval?
8.    Patricia, de dochter van Leon Finné kreeg te horen van een commissaris van het Hoog Comité van Toezicht dat haar vader in het bezit was van een videocassette over de roze balletten. Dat is toeval?
9.    Er is een verklaring van een Engelse getuige die beweerde dat Finné al langer dood was dan de andere slachtoffers omdat zijn huid geen kleur meer had. Finné zag asgrauw, de anderen waren eerder bleek. De wetsdokter had makkelijk kunnen vaststellen of Finné reeds eerder was gedood, maar vond dat niet nodig. Dat is toeval?
10.    Anders dan verwacht Lag Finné niet in een plas met bloed. En dat met het aantal treffers zoals Vermeulen terecht aangeeft. Geen extreme bloedplas of ander lichaamsvocht. Dat is toeval?
11.    Ondanks de vele aanwijzingen dat er steeds met meerdere teams werd gewerkt willen de meesten niet aannemen dat een tweede team verantwoordelijk is voor de overval in Overijse. Of in ieder geval voor het neerleggen van Finné. Dat is toeval?
12.    Leon Finné zou gewoon, net als de anderen een toevallig slachtoffer zijn. Toch was hij de enige die op deze avond een genadeschot kreeg. Zag hij er niet dood uit dan? Moet toch wel, gelet op de getuigenis van de Engelse dame. Nog vreemder is dat Leon als eerste neergeschoten werd en dan op het eind omgedraaid wordt en een genadeschot krijgt. Dat is toeval?
13.    De plakploeg heeft niet gezien dat Finné met zijn auto aankwam. Dat zou betekenen dat die auto er pas later is neergezet. De afficheplakker Marc, zegt expliciet dat zij niet gezien hebben dat Finné is neergeschoten terwijl zij er toch bovenop stonden en als gevolg daarvan een collega van hen werd doodgeschoten. Dat is toeval?
14.    De bende schoot op iedereen die zich op de parking bevond. Was dat omdat niemand mocht zien dat Finné op de parkeerplaats werd neergelegd. Was het daarom dat de plakkers niet hebben gezien dat Finné werd doodgeschoten omdat hij al dood was? Dat is toeval?
15.    Bij deze overval bleef een overvaller achter op de parking, waarschijnlijk om getuigen weg te houden. Moest Finné toen nog neergelegd worden? Dat is toeval?
16.    De gijzelaar Luc Bennekens werd doodgeschoten met twee verschillende wapens door twee verschillende daders. Luc Brennekes die affiches aan het plakken was voor zijn vader had waarschijnlijk te veel gezien. Dat is toeval?
17.    De SIE stond klaar in Brussel om in te grijpen. Om een of andere reden mochten ze pas na meer dan een kwartier vertrekken waardoor ze te laat in Overijse aankwamen. Dat is toeval?
18.    Wat dan weer opvalt is dat Rijkswachtkolonel Torrez net op het moment van de overval met zijn gezin boodschappen aan het doen was in Overijse. Tijdens het schieten dook hij boven op zijn dochtertje om haar te beschermen. Torrez was niet zomaar een klant. Hij was ook grondlegger van de SIE die klaar stond om naar Overijse te gaan maar werd opgehouden om wat voor reden dan ook. Maar het vreemde is dat hij zegt dat de overval maar een paar seconden heeft geduurd terwijl de daders meer dan 15 minuten binnen waren. Dat is toeval?
19.    Familieleden mochten het lichaam van Leon Finné niet meer zien. Een vriend van Finné, die bij de gerechtelijke politie van Brussel werkte heeft het lichaam geïdentificeerd. Welke verwondingen had Finné dan en waar? Strookte dat niet met de officiële versie? Was men bang dat het toevallig aanwezig zijn van Finné op de parking niet meer op zou gaan? Dat is toeval?
20.    Vier getuigen verklaren onafhankelijk van elkaar dat zij aan het begin van de overval Leon Finné niet gezien hebben en ook zijn auto niet. Vreemd, omdat zij wel gezien hebben dat Stefaan Noté werd doodgeschoten, waar was Leon dan? Pas na het vertrek van de daders zagen zij Leon Finné liggen en zijn auto daar staan.  Dat is toeval?
21.    Leo stelt ook terecht: Ze richten een ravage aan in de winkel en op de parking, gaan op een achteraf parking iemand vermoorden die geen gevaar voor hen is op een voor hen gevaarlijke plaats. Dat is toeval?

Toevalligheid bestaat, maar ik heb geleerd om in onderzoeken toevalligheid niet zomaar als zoete koek te slikken. Onderzoek die toevalligheden en je bent dicht bij de oplossing of je nu wel of niet in een tweede team gelooft.

Even een poging tot antwoord op al deze stellingen (en dat mijns inziens duidelijk maakt dat toeval heel goed mogelijk is):

Als bij een overval doden worden gemaakt, zal er iemand zijn die als eerste wordt neergeschoten. Het meest logische is, dat dit iemand is die buiten staat. In dit geval Finné. In Aalst was het de familie Van den Steen.

Waarom Finné geen wapens bij zich had? Sommige bronnen zeggen dat hij rechtstreeks uit Luxemburg kwam. Toen waren grenscontroles nog mogelijk. Iemand die een grens oversteekt heeft waarschijnlijk liever geen wapens op zak. Los daarvan, als wordt gezegd dat iemand "altijd" wapens bij zich heeft, dan is dat maar een uitspraak. Dat "altijd" kan ook betekenen: 80 procent van de tijd, of toevallig alleen die keren dat je die persoon ontmoet. Of "altijd, tenzij hij dicht bij huis alleen maar even naar de Delhaize ging".

Dat de politie honden doodschoot, komt vermoedelijk omdat de beesten agressief waren. Omdat hij bekend stond als informant is het begrijpelijk dat de speurders extra aandacht voor dit slachtoffer hadden. Dat betekent niet dat hij is vermoord OMDAT hij informant was.

Dat de familie laat is verwittigd, past in de achteloze en gevoelloze manier waarop de politiediensten met de meeste slachtoffers omsprongen - zie ook Aalst.

Inbraken in onbewoonde huizen zijn niet ongewoon. En als inbrekers in de krant lezen dat de bewoner vermoord is en bankdirecteur was, weten ze het adres snel te vinden.

Het bestaan van een video over de roze balletten is nooit bevestigd. Alles wat daarover wordt gezegd, blijft speculatie.

Finné was een informant die ook door Vernaillen niet geweldig serieus werd genomen. Finné's waarschuwing voor een staatsgreep was ook niet van recente datum, maar dateerde van enkele jaren voor Overijse. Pas na zijn dood is men Finné's woorden gewicht gaan toekennen, maar dat ligt wellicht eerder aan zijn dood dan aan de woorden.

Dat de voormalige werkgever van Finné eventueel zaken deed met Bouhouche & Beijer bewijst niet dat Finné een uitgekozen slachtoffer was. Of dat Finné iets verschrikkelijks zou weten dat hiermee verband hield. Het is niet dat als je een garagebox verhuurt, je ook weet dat daar wapens in liggen.

Een asgrauwe kleur bij een dode is zeker niet abnormaal. Ook de doden in Aalst werden door getuigen als asgrauw omschreven. Zelfs David VDS die nog leefde.

Het komt vaker voor dat mensen door schotwonden sterven zonder dat ze in een enorme bloedplas liggen. Hevig bloedverlies na een schotwond stopt wanneer het slachtoffer sterft, omdat de bloedcirculatie dan ophoudt. Iemand die dus direct overlijdt, zal minder bloed verliezen dan iemand met een lange lijdensweg. Ook interne verwondingen geven minder uiterlijk bloedverlies - binnen in het lichaam kan het nochtans een ravage zijn.

Overigens kan alleen een wetsdokter weten wat er werkelijk gebeurde, en diens verslag is confidentieel. Alles wat daarover elders wordt gezegd is speculatie.

De zogenaamde aanwijzingen voor meerdere teams worden vooralsnog niet ondersteund door de speurders, die daar nooit van gesproken hebben en lange tijd zelfs van een bijzonder kleine groep daders uitgingen. Speurders kennen het dossier beter dan de mensen op dit forum. Ook robotfoto's geven geen aanleiding te denken dat er in Overijse een andere bende was dan in Eigenbrakel. Robotfoto's zijn notoir onbetrouwbaar, zeker als ze lang na de feiten tot stand komen.

Zelfs de familieleden van David VDS kregen een "genadeschot" (verschrikkelijk woord trouwens). De bende deed dit dus vaker.

Dat getuigen onvolledige, tegenstrijdige of mogelijk warrige verklaringen geven, is een normaal verschijnsel bij elke overval van deze omvang.

Ook bij andere overvallen kwam het voor dat een bendelid op de parking achterbleef.

Ook bij andere overvallen werden door de bende soms meerdere wapens gebruikt om één persoon te doden.

Ik heb nergens ooit gelezen dat de bende in Overijse meer dan 15 minuten binnen was, maar dat kan aan mij liggen. Zelfs al zou dat zo zijn, betekent dit niet dat de lange duur van de overval iets te maken had met de identiteit van de slachtoffers.

Bij de warenhuisovervallen werden steevast mensen vermoord die geen gevaar voor hen vormden.