1 (edited by Boemerang 05-09-2011 20:19)

Topic: Ford Taunus

Zaak Zwarts

Op het moment dat hij zijn toestel in de vroege avond van 26 oktober '82 aan de grond zet, merkt de piloot van lijnvlucht SN 786 uit Zürich aan het einde van de tarmac een witte rijkswacht Taunus met rode streep op. Twee personeelsleden van Sabena, die dezelfde avond van Brucargo naar Zaventem reden, zagen vlak voor de tunnel onder de startbaan een rijkswacht Taunus bemand door vier met stenguns bewapende rijkswachters. Het mysterie wordt er niet kleiner op als de rijkswacht laat weten dat de rijkswacht Taunussen niet meer in gebruik zijn, enkel de groep Dyane beschikt nog over twee dergelijke voertuigen, en dat stenguns ook al niet meer tot het arsenaal van het korps behoren. Is de Taunus van Bouhouche de Taunus van de nep-rijkswachters in de zaak Zwarts? De speurders menen van wel, maar kunnen het niet bewijzen.

Daders » Bouhouche & Beijer

Colruyt Nijvel

In de nacht van de feiten volgde Paul L., de pooier (*en technisch ing. bij Sabena), de Golf van de politie van Eigenbrakel, tijdens de achtervolging die eindigde voor zijn bar, met het spervuur. Hij reed met een witte wagen, waar een oranje band overheen geschilderd stond en waarop een rijkswachtantenne gemonteerd was, net als bij een politiewagen.

Feiten » Nijvel

Aalst

De schutters (* van oefeningen op een stortplaats), zo hadden de passanten opgemerkt, verplaatsten zich met twee auto's, een witte Ford Escort met rode en geelachtige lijnen opzij, en een lichtgrijze Ford Taunus. Ongeveer een week voor de overval had men in Aalst een beige - het verschil tussen bleekgrijs en beige is op een sombere herfstdag niet altijd even duidelijk - Ford Taunus gesignaleerd in het Osbroekpark achter de Delhaize.

Volgens getuigen waren er drie mensen aan boord, een magere man met een gebroken neus, een struise kerel, en een zigeunertype. De Taunus bevond zich in de buurt van de plek waar kinderen wat later de wapens vonden. (Zie ook getuigenis van Luc en Suzy.) Zowat een half uur voor de overval, reed er een vreemd konvooi door het centrum van de stad richting warenhuis. Een lerares zag vlak bij de Grote Markt twee wagens opdoemen toen ze zelf wilde vertrekken, een bleke Taunus reed met gedoofde lichten.

Feiten » Aalst

https://lh3.googleusercontent.com/-Lw_dgo7YmxY/TmOX0jtJDcI/AAAAAAAABow/vClsEuvLygY/s640/fordtaunusabtwilrijk1.jpg
Een Ford Taunus van de rijkswacht. Dit exemplaar was een echte en niet betrokken bij deze feiten, het is een voorbeeld.

Re: Ford Taunus

Dumpen van de wapens in Ronquières: hier werd een bleke break gezien. Mogelijk gaat het om deze wagen.

3

Re: Ford Taunus

Waar heb je dit gelezen? Geen nieuwe linken maken zo je geen aanwijzingen kan geven naar oude artikels of boeken. Dank voor nieuwe info met referenties.

4 (edited by Boemerang 30-12-2011 13:27)

Re: Ford Taunus

Over de Taunussen van het SIE:

Het Mobiel Legioen had een onderhoudsplaats voor voertuigen en daarnaast twee garages of parkings. In de ene garage stonden militaire voertuigen zoals jeeps, vrachtwagens enzovoort. In de andere werden de burgerauto’s geparkeerd, plus het materiaal van het SIE zelf, zoals de fameuze cargowagens. Een ronkende benaming waarmee destijds een Ford Taunus ‘in uniform’ werd bedoeld, dit wil zeggen wit met onder andere een reglementaire oranje lijn en een blauw zwaailicht.

Deze wagens waren zo ontworpen dat ze slechts voor één zwaarbewapende man waren bestemd. De passagierszetels waren verwijderd om plaats te maken voor een compleet en hypermodern wapenarsenaal. De bedoeling was dat de chauffeur hiermee het hoofd kon bieden aan om het even welke situatie. In geval van groot alarm stormde iedereen naar de garage, sprong in zijn cargowagen en reed onmiddellijk uit naar de plek waar hij zonder verwijl operationeel kon worden ingezet.

Bron: Robert Beijer | De laatste leugen (pag. 76)

Over de Taunus, gebruikt bij de overval en moord op Zwarts:

Om onze voorbereiding op punt te stellen en omdat ik had gezien dat een bewaker de nummerplaten noteerde van de auto’s die de parking van de luchthaven binnenreden, laat ik een valse Rijkswachtauto maken die later voor de eigenlijke operatie zal worden ingezet. Het is een witte Ford Taunus, gestolen natuurlijk, die we uitrusten met magnetische fluorescerende oranje banden, een blauw zwaailicht, eveneens magnetisch, en een radioantenne. Het duurt minder dan een minuut om het burgervoertuig om te toveren tot een Rijkswachtauto.

Bron: Robert Beijer | De laatste leugen (pag. 90)

Re: Ford Taunus

Paul Latinus reed in 1984 met een Ford Taunus. De kleur is mij niet bekend.

Hoewel hij zelfs dronken met de wagen naar huis ging had hij de auto de dag van zijn "zelfmoord" aan het café laten staan en is hij met een taxi naar het huis van zijn vriending gegaan waar hij dood is teruggevonden.

6

Re: Ford Taunus

Beersel

Zoon Marc ging zijn vader de volgende morgen zoals afgesproken ophalen om halftien, om samen naar de markt van Halle te rijden. Toen ze aankwamen, stond er een oude witte Ford Taunus op de parking. Marcs vriendin had de nummerplaat genoteerd. Waarom deed ze dat? Het briefje raakte ze kwijt.

Meer » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Ford Taunus

Een overzicht van de verschillende modellen van Ford Taunus

http://www.taunusmclub.be/allerlei/modellen.JPG

Bron » www.taunusmclub.be

Re: Ford Taunus

De Ford Taunus van Paul Latinus was mogelijks een break. Zo zegt een jeugdvriendin van Latinus dat ze op een avond het koppel Latinus-Van Houtvinck had uitgenodigd maar dat het koppel niet kwam opdagen. De jeugdvriendin heeft toen meermaals gebeld naar het huis van Van Houtvinck. Omdat de telefoon niet werd opgenomen heeft ze dan maar haar auto genomen en is ze naar de woning van Van Houtvinck gereden. Daar zag ze een Ford of op zijn minst een break in de garage van Van Houtvinck staan. Achteraf had Latinus tegen haar verteld dat hij die avond met Van Houtvinck ruzie had en naar zijn moeder was gegaan.

Bron: PV jeugdvriendin van Latinus | 11 oktober 1985

Re: Ford Taunus

Zowel op de parking van de Auberge des Chevaliers in Beersel op 23 december 1982 (zie deze topic) als op 9 november 1985 in Sint-Stevens-Woluwe (zie deze topic) is er sprake van een oude Ford Taunus. In Beersel werd de wagen als wit beschreven terwijl in Sint-Stevens-Woluwe hij lichtgrijs (omdat hij vuil was?) zou geweest zijn. In Aalst werd dan weer een beige Taunus gezien maar toen was het donker en was er enkel straatverlichting aan het Osbroekpark waardoor de auto mogelijks een andere kleurzweem zou kunnen gehad hebben. Gaat het hier telkens om dezelfde wagen?

Als er sprake is van een oud Taunusmodel dan vermoed ik dat het eerder om een P-model zou gaan dan om een TC model. De TC modellen trekken immers te sterk op elkaar opdat een getuige zou opmerken dat het om een oud model gaat.

Mij lijkt deze Taunus toch wel een zéér belangrijk aanknopingspunt te zijn in het Bendeverhaal. Is er eigenlijk ooit grondig onderzoek gevoerd naar de bestuurders van oude lichtgekleurde modellen van de Ford Taunus? Zo niet lijkt dit mij een prioritaire piste te zijn.

Op deze website zie je bijvoorbeeld foto's van een oude lichtgrijze Ford Taunus P5. Op de foto's valt op dat al naar gelang de lichtinval (volle daglicht of avondzon) de auto een grijze, witte of beige kleur heeft. Dit om maar te zeggen dat de kleurbeschrijving door getuigen subjectief is. Wat belangrijker is is dat er telkens sprake lijkt te zijn van een oud model » retrorides.proboards.com

Re: Ford Taunus

Ik weet niet precies waarom u de Taunus een 'zeer belangrijk aanknopingspunt' noemt, maar het staat volgens mij niet vast dat de gespotte auto bij de Bende hoort. Tevens lijkt mij de kans klein dat een misdadiger jarenlang dezelfde auto naar een plaats delict meeneemt. Tenzij er sprake is van onvoorbereide amateur criminelen .