11

The Navigator wrote:

We kunnen nog uren doorgaan, er zijn zeer duidelijke aanwijzingen dat er iets scheefs zit bij de persoon van Habran. Hij is 100 % zeker lid geweest van de bende van Nijvel, het enigste probleem is de bewijslast/procedure fouten al dan niet moetwillig veroorzaakt en uiterraard de verjaringstermijn/ouderdom van de nog in leven zijnde daders.

Ik zou het toch niet te snel concluderen dat Habran een lid was van de Bende. Ik sluit het niet uit en hij komt in aanmerking maar op wat basseer je dan eigenlijk? Op geruchten? Dan komt Madani Bouhouche veel meer in beeld, zijn naam komt ook vaak voor in geruchten en bij sommige zaken is het duidelijk dat hij er zelf bij betrokken is. De Staerke idem. Hij is gezien in aalst,dat maakt hem verdacht. Haemers vindt ik dan ook meer verdacht dan Habran, vooral voor Overijse en Eigenbrakel en Aalst. Habran is nergens niet gezien, dus zomaar zeggen dat Habran een lid is van de Bende van Nijvel vindt ik een straffe uitspraak. Maar het kan, iedere crimineel is verdacht (bij manier van spreken) maar Habran is nooit echt verdacht van Bendefeiten. Of ben ik fout, verbeter mij dan.

Eigenlijk zouden we moeten weten wat de banden van Habran zijn met bijvoorbeeld een Bouhouche, Haemers, Bultot, ... als die er tenminste waren. Bouhouche is volgens mij een cruciale figuur.

The Navigator wrote:

Waarom kan men het huidige proces niet aanvullen met het bende onderzoek en de schandvlek van het verleden niet defenitief verwijderen met de waarheid.

Dan moest men al heel veel processen met het bende onderzoek aangevuld hebben. De waarheid in het dossier van de Bende mag niet uitkomen omdat politiekers en hooggeplaatsten van politie en leger en justitie tussen zitten. De zaak Habran draait alleen om criminelen, al wil ik niet zeggen dat er geen hoge piet tussen zit maar bij de Bende van Nijvel circuleert de naam van toenmalig Prins Albert en als die naam valt, awel dan stopt het onderzoek en dan blokkeert men en saboteert men om zijn naam niet te schenden.

Het wilt niet zeggen dat iets wat niet onderzocht is, daarom geen waarheid bevat. Men spreekt op deze site over grote complottheoriën, daardoor creeër je uiteraard zeer veel mist. Wat uiterraard de voormalige bendeleden zeer goed uitkomt. Belgie is een klein landje, bestuurt door een klein groepje mensen. Een van deze krokodillen weet heel zeker wat er toen is gebeurt. Laten we eens nadenken. Wie leeft er nog van dat groepje dat toen aan de macht was? Vergeet niet dat we terug gaan naar het tijdperk waar de corruptie in België op zijn top zat en dat er nog belangen waren buiten België, namelijk Congo.

In 1973 het jaar waar sprake was dat er in Belgie een staatsgreep gepland was, werden alle buitenlandse bedrijven genationaliseerd. Pittig detail is dat natuurlijk mensen gelijk een Vanden boeynants en co daar belangen hadden en ook het koningshuis met aan het hoofd koning Boudewijn, die volgens zijn eigen broer Albert (destijds vooral actief in buitenlandse handel) veel te braaf was. Waarom denkje dat hij zo'n grote bewondering had voor zijn groot vader Albert 1, notabene een van de rijkste mensen van zijn tijdperk.

Albert 2 zag met lede ogen zijn belangen in Congo verdwijnen, wat Boudewijn door zijn functie onmogelijk kon doen zou Albert 2 wel opzich nemen. Nu die staatsgreep is er nooit gekomen, maar paard en ruiters waren gekend van diegene die mee in het complot zaten, met alle gevolgen van dien. Wat als er iets zou uitkomen. Belgie was toen nog niet gefederaliseerd en met dit schandaal zou het land zich in een diepe crissis storten, waarbij de monarchie door Albert 2 ingedrang zou komen.

13

The Navigator wrote:

Men spreekt op deze site over grote complottheoriën, daardoor creeër je uiteraard zeer veel mist. Wat uiterraard de voormalige bende leden zeer goed uitkomt.

Tja, vanaf het moment dat er twee personen of meer iets doen heb je een complot natuurlijk. En vermits de Bende uit minstens drie personen bestond, heb je sowieso een complot. Ik heb het aantal mogelijke motieven op deze site nog beperkt gehouden en enkel de meest relevante gekozen, net om ervoor te zorgen dat er niet veel 'mist' wordt gecreëerd.

The Navigator wrote:

Nog angstaanjagender was het feit dat deze wapens werden gebruikt bij de overvallen van de Bende. Het is bijna zeker dat een van de Heckler&Koch’s werd gebruikt in Aalst. En verscheidene keren de shotguns.

Het is helemaal niet zeker dat de Bende H&K gebruikte. Mendez had een vermoeden dat één van zijn H&K in Aalst werd gebruikt, maar ook dat staat niet vast. De Bende staat er om bekend dat ze riot guns gebruikte, een wapen dat bijna overal te krijgen was en ze gebruikte ook helemaal geen professionele munitie.

The Navigator wrote:

Wilt het niet lukken dat hij toevallig vroeger bij FN heeft gewerkt.

Inderdaad een interessant toeval, maar hij woont/woonde in Luik. Dus de kans dat hij in FN heeft gewerkt is nogal groot. Al kon zo'n job er natuurlijk wel voor zorgen dat hij een perfecte tipgever werd voor het milieu

The Navigator wrote:

Wat ook weer toevallig is dat de Habran ook een appartementje bezit in - juist ja - Etterbeek. Niet toevallig dicht bij die Kazerene van de Groep Diane waar heel toevallig die wapens opgeslagen waren.

Enkele jaren geleden, vlak voor het dossier verjaarde, heeft Madani Bouhouche (eindelijk) toegegeven dat hij samen met zijne maat Buslik de kazerne heeft leeggeroofd. Voor een rijkswachter die er dikwijls kwam was het een fluitje van een cent om die diefstal te plegen. Het motief volgens Bouhouche? Hij wou de rijkswacht eens kloten. En als je dat niet gelooft, ...

Renne wrote:

Maar het kan, iedere crimineel is verdacht (bij manier van spreken) maar Habran is nooit echt verdacht van Bendefeiten. Of ben ik fout, verbeter mij dan.

Volgens mij is Habran inderdaad nooit verdacht geweest van, al komt zijn wel voor in het dossier van Toussaint:

De grote doorbraak in zijn onderzoek kwam er volgens Toussaint op 10 februari 1997. Toen kwam hij in contact met een informant die hem vertelde dat er op 12 februari een grote slag zou worden geslagen in het Luikse, in Rocour. De informant had die gegevens van een keukenhulpje uit het restaurant in de Karmelietenstraat in Ukkel. De overval was opgezet door onder anderen C., het ex-lid van de bende van Marcel Habran, door Michel Gigot en door U., een extreem-rechtse ex-huurling. Nadat de informant Toussaint had ingelicht vertrok hij naar het restaurant in linkebeek, om daar nog meer informatie in te winnen. Dat restaurant is toevallig één van de vaste stekken waar de Brusselse advocaat Michel Vander Elst zijn vriendjes Patrick Haemers en Philippe Lacroix mee naartoe placht te nemen. Daar kwam de informant te weten dat er bij de overval in Rocour een UZI en een Kalasjnikov zouden worden gebruikt.

En nog een tweede keer:

In juni 1995 begon een nieuwe golf van gewelddadige overvallen op voornamelijk geldtransporten. In de rijkswachtbrigade van Ukkel zat Marc Toussaint, die de rijkswachtpatrouilles coördineerde en de gegevens die de patrouilles binnenbrachten verwerkte, te kijken naar de informatie die binnenstroomde over de hold ups. Vooral de gestolen wagens die daarbij werden gebruikt, trokken zijn aandacht. Hij zag er een systeem in, de auto's werden steevast gestolen én teruggevonden in duidelijk afgebakende delen van Ukkel en Sint-Lambrechts-Woluwe. Waarom? Toussaint vond een verklaring toen hij zag dat het begin van de nieuwe golf overvallen samenviel met het moment waarop Constant H., een gewezen lid van de bende van Marcel Habran, gespecialiseerd in overvallen op banken en geldtransporten, gebruik maakte van een penitentiair verlof om spoorloos te verdwijnen. Na zijn verdwijning werd H. een vaste klant van een restaurant in de Karmelietenstraat in Ukkel, dat toevallig ook een vaste stek was van advocaat Jean-Paul Dumont en van Fréderic Hilger, een vroeger gangstermaatje van Haemers.

Wat me wel opvalt is dat de naam Constant Hormans iedere keer opnieuw opduikt. Dan weer als vriendje van ex-CCC'er Sassoye en dan weer in een restaurant waar nogal grote extreem-rechtse namen samen komen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Onze beroemde Staatsveiligheid werd al een paar keer uit de penarie geholpen door de buitenlandse collega's. Denk maar aan die van Nederland, die Ben Alal oppikten, terwijl ze hem hier nog aan het zoeken waren. Of zopas nog de opheldering van de zaak van de zgz straatartiste, die hier vermoord en begraven was zonder dat men er iets van wist. Dan is er de fameuze affaire Belliraj, waarvoor de Marokkaanse politie de pluim op haar hoed mocht steken en uitbracht dat die "brave" man in ons land zo'n zestal moorden had gepleegd, waarvan men hier geen flauw benul had wie het gedaan had.

Het is weer zover. Nu heeft men twee ex-CCC ers met hun trawanten kunnen oppikken, maar ook alleen maar omdat de Italiaanse staatsveiligheid het ontdekt had, zeker voor wat de activiteiten van die Sassoye betreft. In feite ging het om een opgezet systeem dat was afgekeken van de Italiaanse mafia. De uiterst linkse Partito Communista Politica Militar (PCPM) was zinnens aanslagen te laten plegen door sympathisanten die in het buitenland verblijven en op die manier niet verdacht zouden zijn. Er is ooit een prachtige Italiaanse film daarover gemaakt met Alberto Sordi in de hoofdrol (waarvan ik me, jammer genoeg, de titel niet meer herinner). In die film werd een Siciliaan, die in Milaan werkte, in een kist per vliegtuig naar New-York gevlogen, waar hij voor Cosa Nostra een tegenstrever moest doodschieten en daarna terug naar Italië werd gevlogen. Zover zal het met Sassoye niet komen. Dank zij de Italiaanse veiligheidsdienst, zit hij weer achter de tralies, hopelijk nu voor goed. Carette zal er waarschijnlijk iets beter vanaf komen, al weet men in dit land natuurlijk nooit wat er bij Justitie nog zal beslist worden.

Opmerkelijk in heel deze nieuwe ontwikkeling is de aanhouding, samen met Sassoye, van een drietal medestanders. Eén ervan is een journaliste van de RTBF (in onze Vlaamse Tv-journaals wordt ze tot nu toe een "medewerkster" genoemd). De vrouw van 29, Wahoub Fayoumi genaamd (echte Belgische), is van Libanese afkomst, evenals de eveneens aangehouden Abdellah Abdellah. Fayoumi is lid van de Franstalige Association Belgo-Palestinienne, die o.m. van zich liet horen in de zaak Semira Adamu. Tevens was ze lid van de Assembly of Lebanese Democrats, waar ze ook contact had met niemand minder dan Abou Jahjah en waarvan ook die dubbele Abdellah lid was.

Tenslotte hoorde er bij het groepje ook een echte Belgische gangster die luistert naar de naam Constant Hormans, destijds beschouwd als de luitenant van Marcel Habran, de peetvader van het Luikse misdaadmilieu. Hij zou in deze in Italië verijdelde zaak betrokken zijn voor het aanbrengen van wapens en springstoffen. En daarmee zitten we weer bij de aanslagen van de CCC in de jaren tachtig. Iedereen vroeg zich toen af waar dat groepje clochards het geld vandaan haalden om die springstoffen te komen en ondertussen zelf verder te kunnen zonder te moeten werken. Het is trouwens opmerkelijk dat de bende van Nijvel, die in dezelfde periode actief was, met haar moordende overvallen ophield, nadat de CCC-ers waren ingerekend. Men heeft ze nooit van de misdaden van de bende kunnen beschuldigen, maar wie zegt dat er geen andere criminele groep was, die hen daarbij hielp en tegelijkertijd profiteerde van het feit dat alle aandacht van onze staatsveiligheid toen naar de CCC-ers ging?

Enfin, er valt nog heel wat uit te klaren, niet alleen van deze laatste ontwikkelingen, maar ook bv van die van Belliraj. Voor deze zaak zijn enkele van onze "speurders" naar Marokko getrokken, maar sindsdien - en dat is al enkele maanden - is het hierover bedroevend stil geworden. Met verhalen over een undercover agent die tussendoor een zestal moorden pleegt, is nu ook weinig eer te halen. Wat was het leven eenvoudig, toen de staatsveiligheid zich alleen maar bezig diende te houden met onze brave Vlaamsnationalisten!

15

Beste Navigator, uw opmerking over het rechtssysteem in Amerika is een 'beetje naïef' vrees ik, gelooft U nu werkelijk dat Amerika zo een ontwikkeld land is? En als U doelt op de wichelroedeloperij die men er al te graag toepast en dat dan als een belangrijke verworvenheid beschouwt (leugendetectoren, mediums en allerlei andere imbeciliteiten), dan vrees ik dat u zéér slecht op de hoogte bent en dat u uw gading beter zou gaan vinden bij de websites over 'paranormale aangelegenheden'. De misdaden van de Bende van Nijvel zijn juist mogelijk door landen als Amerika. Beschouw in uw naïviteit en onwetendheid liefst geen zuidelijke bananenrepublieken als toonbeeld. Sorry voor de nogal heftige repliek, maar ben daar allergisch aan. Voor het overige uiteraard welkom op het forum.

Beste Koen, ik heb het in mijn repliek niet over het rechtssysteem van Amerika maar over ondervragingstechnieken, die enkel worden gebruikt tegen de zwaarste misdadigers en ik bedoel geen foltering of hokuspokus toestanden. En geloof me maar, het werkt.

Gangsters houden grote kuis

Uit respect voor hun oude vriend droegen twee zware jongens, Serge Pierrin en Léopold Maréchal, eind september 2003 de kist van Mario Tomasi. Een jaar later zijn ook zij alle twee professioneel afgemaakt. De lijst onopgeloste afrekeningen in het Luikse misdaadmilieu loopt ondertussen op tot een tiental. De gangsters hollen van begrafenis naar begrafenis.

Het nieuwste gerucht in het Luikse misdaadmilieu: het is de politie die verantwoordelijk is voor de recente reeks professionele moorden op gangsters. Zo werd het vorige maandag ook verteld op de begrafenis van Léopold Maréchal. "Onzin natuurlijk", reageren Luikse speurders. "Maar het toont wel aan hoe groot de onrust is in het misdaadmilieu. Wij hebben geen idee wie er verantwoordelijk is voor al die moorden. Maar we denken dat zij het net zo min weten."

Het bloedvergieten is volgens banditisme-experts nog niet voorbij. "De moord van vorige week op Léopold Maréchal, voorlopig de laatste in de rij, zal niet zonder gevolgen blijven. Dat is niet zomaar iemand. Die man werd aanzien als een van de zwaarste gangsters van Luik, een man die in het milieu op veel respect kon rekenen. Zo iemand schiet je niet zomaar dood."

Maréchal wordt beschouwd als een van de trouwe luitenanten van Marcel Habran, de nu 71-jarige peetvader van de Belgische gangsters. De twee kennen elkaar al van in de jaren tachtig. "Maréchal was toen een van de jongere, gespierde krachten die de historische kern van de bende-Habran kwam versterken", zeggen specialisten. Peetvader Habran en Maréchal werden in het begin van de jaren negentig samen veroordeeld wegens bendevorming. Ze hadden een arsenaal aan wapens, explosieven en uniformen verzameld om geldtransporten te overvallen. Maar ze liepen tegen de lamp voor ze hun plannen ten uitvoer konden brengen. Habran kreeg zes jaar cel, Maréchal vier.

De twee bleven ook na hun vrijlating contact houden met elkaar. En in de herfst van 2002 belandden ze weer samen in de cel, met nog verscheidene andere gangsters uit het Luikse. Het werd een van de meest grootschalige arrestaties ooit, waarbij niet minder dan 350 agenten betrokken waren. Het gerecht pakte de mannen toen op voor hun vermeende betrokkenheid bij een bloedige overval op de E40 in Borgworm in 1998. Een geldtransport van Brink's-Ziegler was daar klemgereden door vijf gewapende en gemaskerde gangsters. De overvallers schoten twee begeleiders zonder genade dood.

Habran en Maréchal zijn nooit veroordeeld voor die feiten. Het onderzoek loopt nog in Luik, maar het kampt met een gebrek aan harde bewijzen. Het is bovendien samengevoegd met een indrukwekkend overvaldossier uit het Groothertogdom Luxemburg, waarvan Habran en zijn kompanen ook verdacht worden. Het draait om zes brutale overvallen in Luxemburg in 2000, waaronder enkele geruchtmakende zaken. In een magazijn van Brink's-Ziegler gingen de gangsters aan de haal met een historische som van 15 miljoen euro. En op 25 november liet een geldkoerier het leven tijdens een hold-up op het winkelcentrum van Bertrange.

De bende rond Habran werd verdacht en wordt verdacht. Maar bewijzen blijven uit, zodat het gerecht zich een jaar geleden verplicht zag de hele bende weer vrij te laten, in afwachting van het einde van het onderzoek en een eventueel proces. Maréchal liet het allemaal niet aan zijn hart komen. Hij leidde sinds zijn vrijlating een luxueus leventje in Ayeneux, Soumagne. Het afgegrendelde en ommuurde domein verbergt een luxueuze villa met zwembad. Niet slecht geboerd voor een man die officieel werkloos is.

De Luikse gangster wist duidelijk dat iemand het op zijn leven gemunt had. Zijn huis werd bewaakt met camera's. Hij had een waakhond in huis gehaald en hij liet een hoge muur rond zijn villa bouwen. Zware investeringen, maar ze mochten allemaal niet baten. Toen hij vorige week donderdag 's avonds naar buiten stapte om de op de straat geparkeerde auto van zijn vrouw, een Mercedes terreinwagen, naar binnen te rijden, werd hij opgewacht door een man met een machinepistool. Veertien schoten loste die, waarvan er vijf raak waren. Maréchal was op slag dood.

Toen de politie ter plaatse kwam, krioelde het op de plaats van de misdaad van het volk. Er was niet alleen de naaste familie van Maréchal, zijn vrouw en kinderen die de schoten hadden gehoord en naar buiten gelopen waren. Er waren ook vrienden van de gangster. Diens vrouw had niet eerst naar de politie gebeld, maar wel naar Joël Schraenen. En ook dat is een naam in het milieu. Hij werd in 2001 samen met Habran en Maréchal gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij onder meer de overval in Borgworm.

Een week zijn we ondertussen verder en het onderzoek staat nog nergens. De speurders moeten dan ook op niet al te veel medewerking rekenen. Getuigen van de moord waren er niet. En zij die al iets interessants zouden kunnen vertellen, bijten nog liever hun tong af. Zo ging het ook bij al die andere afrekeningen. Een tiental zijn het er, alleen al de voorbije vijf jaren. Geen sporen, geen informatie, geen hulp, "We moeten echt hopen dat een van de moordenaars eens een fout maakt", zeggen Luikse speurders. "Maar dat is nu net het probleem met professionele moordenaars: die maken weinig fouten."

Het Luikse gerecht gelooft niet dat al die moorden door dezelfde daders gepleegd zijn. "Maar we kunnen er niet omheen dat er een duidelijk verband is. Alle slachtoffers hebben, rechtstreeks of onrechtstreeks, een band met de figuur Marcel Habran. Dat zou kunnen betekenen dat er een nieuwe speler is opgedoken in het gangstermilieu, die grote kuis wil houden en zo plaats wil creëren voor zichzelf."

Anderzijds blijft het gerecht zich ook afvragen of Marcel Habran zelf een rol speelt in die reeks afrekeningen. Daarom haalden ze hem na de moord op Maréchal in het holst van de nacht uit zijn bed in Woluwe. Ze wilden controleren waar hij zat. Het antwoord was: in bed bij zijn vrouw. Habran werd wel ondervraagd, maar alleen als getuige, zegt zijn advocaat. Een argument in het voordeel van de oude gangster is dat ook hij niet meer zeker is van zijn leven. Er zou ook op zijn hoofd een prijs staan. Habran en zijn vrouw leven al sinds het begin van het jaar in de wetenschap dat ook zij plots oog in oog kunnen staan met een huurmoordenaar.

Voor zover bekend, gebeurde de eerste van de lange reeks afrekeningen op 2 september 1999 in Verviers. Slachtoffer was Sam Bouille, veertig jaar en een bekende gangster. "Een van de grote mannen binnen het Luikse misdaadmilieu", zeggen Luikse onderzoekers. En dat geldt ook voor Calogero 'Lilo' Scerra, die een maand later na een nachtje doorzakken werd neergekogeld toen hij zijn auto voor zijn huis parkeerde.

Ongeveer twee jaar later was het de beurt aan Franco Vella. De man was met zijn vriendin vanuit Sint-Truiden, waar ze in een bar werkte, onderweg naar huis toen hij in Oreye werd tegengehouden door een auto met blauw zwaailicht. Uit de auto stapte een man met een sjaal voor zijn gezicht die onmiddellijk met een machinepistool op Vella begon te schieten. Tien kogels schoten raak. Een professionele, maar geen blinde moord. De vriendin van Vella werd gespaard.

En de moordenaars gingen door. Onofrio Cacciatore: vijf kogels in het hoofd toen hij op 6 mei 2002 's morgens in zijn auto stapte in de Rue Bonne Nouvelle in Luik. Robert Bovenisti: met verschillende kogels afgemaakt toen hij thuiskwam in Beyne-Heusay. Georges Hardy - een ex-bokser, ex-Belgisch kampioen gewichtheffen en kleinere garnaal in het misdaadmilieu - twee kogels in het hoofd terwijl hij op 20 februari 2003 in een karaokebar in Fléron zat.

De volgende op de lijst was de 46-jarige garagist Mario Tomasi, die op 18 september 2003 door twee gemaskerde moordenaars werd afgemaakt. Op zijn begrafenis werd zijn kist gedragen door onder meer Serge Pierrin en Léopold Maréchal. Pierrin werd op 9 augustus jongstleden neergeschoten. Maréchal vorige week. Te toevallig om nog toevallig te kunnen zijn. Er moet een band bestaan tussen de verschillende moorden. De vraag is alleen: Welke?

Door Steven De Bock

18

Speurder getuigt tijdens proces Habran: "Pierrin was huurmoordenaar"

Serge Pierrin, die vermoord werd tijdens de "grote kuis" in het Luikse misdaadmilieu, was een huurmoordenaar. Dat heeft speurder Roger Biazot verklaard tijdens zijn getuigenis voor het Luikse hof van assisen. Pierrin was een onbekende voor het gerecht toen hij op 9 augustus 2004 werd vermoord. Toch zou hij zelf tijdens zijn "carrière" 13 of 14 mensen hebben omgebracht.

http://www.hln.be/static/FOTO/pe/12/7/6/art_large_494316.jpg

Nieuwsdossier » Proces Habran

Marcel Habran deed overval in Borgworm mislukken

De verklaringen van een beschermde getuige brachten het onderzoek in een stroomversnelling. Meerdere denksporen werden onderzocht om de overval op het Brinks geldtransport in Borgworm op te lossen, maar de verklaringen van de beschermde getuige Rolando Cerri brachten het onderzoek in een stroomversnelling. Dat heeft Jean-Claude Tahir, die het onderzoek leidde, gisteren gezegd voor het assisenhof van Luik.

Volgens Tahir leken bij het begin van het onderzoek verschillende denksporen interessant. Een van die sporen leidde naar gangster Georges Lacroix. Lacroix werd gearresteerd in het bezit van een zak die een FAL, een AK 47 kalasjnikov en scherven van een gepantserd windscherm bevatte. Die lieten vermoeden dat er gelijkenissen waren met de feiten in Borgworm. Maar alle eerdere sporen werden vervolgens ontkracht door de verklaringen van de beschermde getuige Rolando Cerri. Tahir deed gisteren uit de doeken hoe Cerri dat statuut kreeg en wat zijn belangrijkste verklaringen waren.

Na zijn arrestatie voor een hold-up liet Cerri in 2002 weten dat hij met de gerechtelijke autoriteiten wilde samenwerken. Hij noemde toen al de namen van betrokkenen als Dalem, Kremer, Maréchal, Schraenen en Renson. In augustus van dat jaar werd de wet op beschermde getuigen van kracht en op 25 oktober kreeg Cerri extra bescherming.

'Hij wilde op 51-jarige leeftijd geen straf van 2,5 jaar meer uitzitten en onderhandelde met justitie over een statuut als beschermde getuige', aldus Tahir. Cerri gaf toe dat er in 1995 contacten waren tussen Nicolas Geyer, Michel Anthemus en Léon De Staerke om een overval te plegen op een geldtransport van Brinks.

Cerri zegt dat hij in 1996 gedurende meerdere maanden deelnam aan de voorbereidingen voor die overval. Volgens zijn versie van de feiten zouden Marcel Habran en Jean Renson door Nicolas Geyer op de hoogte zijn gebracht van de voorbereidingen.

Thierry Dalem en Claude Kremer zouden vervolgens bij de groep zijn gekomen, ondanks de terughoudendheid van Geyer en Anthemus. Volgens Cerri waren Dalem en Kremer, samen met Maréchal, Schraenen en Habran, betrokken bij de overval. Habran zou daarbij het zwaailicht te snel hebben bovengehaald uit de Volvo die het geldtransport volgde, waardoor de overval mislukte

20

Ik heb 3 maanden samengewoond met Carinne (vrouw van oveleden Didier) en haar kinderen in Rue du Marche in Spa. Ik heb een relatie gehad met haar beste vriendin Cathy dit op hetzelfde adres, maar dit ter zijde, de vroegere kokin van Habran en zijn bende. Over de bende van Nijvel heb ik nooit horen praten maar de vraag of het lievertjes waren, brrrrr.