1

Het Hallerbos is een beetje onderbelicht in het Bende-dossier, zeker in vergelijking met het bos van Houssière.

Uit Wikipedia: Het Hallerbos is een bos met een oppervlakte van 552 ha ten zuidoosten van Halle (511 ha op Hals grondgebied). Het bos is grotendeels eigendom van het Vlaams Gewest en een klein deel van het Waals Gewest en privé-eigendommen. Het Hallerbos vormt een stil recreatiegebied, dat sterk op prijs gesteld wordt door de bevolking van de omliggende sterk verstedelijkte zones. Het is zeer toegankelijk dankzij de vele paadjes, en voor een kennismaking zijn er drie wandelroutes uitgestippeld.

Meer » Wikipedia

Het bos ligt tussen Lembeek, Halle, Beersel en Braine-l'-Allaud. Het ligt ook vlakbij de Zeven Bronnen.

Het bos is vooral bekend van de koffer van De Staerke:

"Een soortgelijk probleem hadden we met onze hoofdverdachte, Johnny De Staerke. Die was volgens zijn vriendin en haar dochtertje in de late namiddag van de feiten in de Delhaize in Aalst geweest, en nog diezelfde avond had ze hem een zware koffer helpen wegbrengen naar de broer van zijn vriend, die dat bevestigde."

"De volgende dag waren ze die valies gaan begraven in het Hallerbos in Pepingen. De Staerke ontkende in alle toonaarden, tot we de koffer gevonden hadden. Toen beweerde hij dat er juwelen en documenten in gezeten hadden, maar diverse labs in Wiesbaden en Londen ontdekten kruitsporen. De labs bewezen dat er wapens in gezeten hadden waarmee geschoten was, maar ze konden niet precies bepalen wanneer. Waar sta je dan?"

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2 (edited by geronimo 11-10-2011 17:04)

Ben wrote:

De volgende dag waren ze die valies gaan begraven in het Hallerbos in Pepingen.

Het bos in Pepingen is een ander bos dan het Hallerbos. Het Hallerbos is ook bekend door een feit in' 89 toen 2 rijkswachters werden beschoten.

In '89 werden er in het Hallerbos twee politiemensen beschoten door iemand van de Lada-bende. De schutter was, zo bleek later, lid van de bende rond Johnny Mottry. Ze werd verdacht van een twintigtal gewapende overvallen op benzinestations. Maar ook op moorden op een wandelaar in Brussel, op een taxichauffeur, twee pompbedienden, de uitbaters van een krantenwinkel in Anderlecht en een jong Frans koppeltje op een parkeerterrein aan de E19 in Halle.

Het Hallerbos was destijds vrij te bereiken via Halle, Lembeek, Beersel, Braine-l'Alleud, Wauthier-Braine, Braine Le Château. Men kan ook vanop de autosnelweg E19 (Brussel-Parijs), na uitrit 21, via de parking langs de autosnelweg vrij het bos bereiken. Hier komt men dan aan de zandgroeve 'Canivet'. Wat verder was/is er een stortplaats. Komende uit de richting Parijs (naar Brussel) kan men na de uitrit 22 (Tubize-Waterloo) via de parking op de autosnelweg het bos eveneens bereiken.

4

Als je in Braine-l'Alleud (Eigenbrakel) op de Steenweg naar Waterloo rijdt, kun je op een gegeven moment links afslaan en kom je op de Sentier De La Bruyere in Braine-l'Alleud. Dat is een veldweg dat tegen de rand van het Hallerbos loopt op de grens van een gigantisch groot stort (in de jaren 80 waren dat zavelputten dat ze gevuld hebben met afval). In het Hallerbos had je vroeger een militair domein. Het was in typische legerstijl omheind maar er stond geen enkel gebouw. Het was enkel natuurgebied maar als je over de omheining kroop kwam je uit op 4 aangelegde heuvels met treinsporen die dienden om mogelijk raketten op af te vuren (in Normandie aan de kust kom je die ook tegen).

Als je deze veldweg volgt kom je op uw rechterkant een heel raar gebouw tegen maar wie een beetje kennis heeft van gebouwen merkt op dat het een militair- of overheidsgebouw is. Het heel rare is dat de garage van dit gebouw in de heuvel verdwijnt. Het moet een tunnel zijn en er zou heel lang geleden een grote antenne gestaan hebben. Dit gebouw staat al vele tientallen jaren leeg en de tunnel is afgesloten met een heel stevige dikke stalen poort waar je met de auto kunt in rijden.

Als je de comfortzone bekijkt volgens de CWB dan zit je er midden in en zou het terug een ideaal schuilhol kunnen zijn na de overval van Genval en Overijse. Het ligt op de driehoek Kester (één rechte baan 18 km of 14 min) of de militaire basis van Chièvres. Nogmaals zou dit ook een reden zijn waarom ze het Bois de la Houssière als dwaalspoor hebben gebruikt.

5

Heeft er iemand info over het oude militair domein aan de rand van het Hallerbos?

Kenza: Kan je wat specifieker zijn betreffende de plaatsbepaling van dit oude militaire domein? (Eventueel situeren op kaart?) Dank.

7

Whynot, ik heb mij al onozel gezocht op de kaart en op het internet maar ik weet zeker dat er vroeger in het Hallerbos een militair domein was! Je hebt restaurant Het Krieksken, dan loop je als Het Krieksken op uw linkerkant is rechtdoor het Hallerbos in en als je wat oriënteert op Braine l'Alleud en zo door het bos wandelt, kom je het tegen of via Sentier de la Bruyere in Braine l'Alleud verder rijdt en dan links afslaat het bos in langs achter het stort, kom je er ook op uit.

kenza, bedoel je een dergelijke afsluiting/omheining zoals op het kruispunt Hallerbosstraat-Vroenenbosstraat?

9

Neen, ergens aan de rand maar in het bos zelf richting Braine l'Alleud, niet ver van het stort.

Hierbij een luchtfoto uit de jaren '80 van de zuidrand van het Hallerbos. Daar zijn de zandputten waarnaar kenza verwijst duidelijk te zien.
Kenza, ik vind echter niets terug over een militair domein in die omgeving hoor.

http://nsm08.casimages.com/img/2015/03/23//15032312301314738713096565.jpg