11

Re: Bende van Waterloo

Was die bende van Waterloo ook betrokken bij conversie van gestolen cheques naar champagne en kaviaar? Al dan niet met medewerking van supermarktgeranten... Interessante piste voor 1982-83 in elk geval: Bende van Waterloo. Maar toegedekt omdat ze tussendoor een paar politieke opdrachten hebben uitgevoerd? Of toegedekt door Deprêtre doodgewoon uit angst?

12

Re: Bende van Waterloo

Leopold Van Esbroeck: "Ooit vertelde hij [Godfroid] me dat hij de daders kende van de Bende-overval op 7 oktober 1983 op de Delhaize van Beersel, waarbij de gerant werd vermoord. Vier jonge gasten uit de buurt van Waterloo hadden tegen hem zitten opscheppen. Een van hen werkte zelfs een tijdje bij de vermoorde restaurateur Van Camp in Ohain. Hij wilde dat ik als tipgever zou optreden. Ik moest een pv ondertekenen dat de info van mij afkomstig was. De warenhuizen Colruyt en Delhaize loofden toen een premie van tien miljoen frank (250.000 euro) uit en wij zouden die dan opstrijken en de opbrengst delen."

"Een paar dagen later viel de GP bij de verdachten binnen in ware commandostijl onder leiding van onderzoeksrechter Guy Bellemans. Met zware wapens en een stormram werden de deuren geforceerd. Een van de vier was een houthakker van 1m90 groot. In zijn appartement lagen allerlei nazi-emblemen en onder zijn bed een geladen riotgun en carnavalsmaskers. Een masker stelde een oude man met vooruitstekende tanden en een uitpuilend blauw oog voor. Precies hetzelfde masker was door de Bende een week voordien gebruikt bij de moord op Van Camp. Een andere dader had op zijn arm een tatoeage van een skelet op een motor. Een caissière herkende de tatoeage, terwijl haar collega een ander bendelid formeel als een klant identificeerde. Ook de alibi's van de betrokkenen bleken vals."

"Toen kwam de klap op de vuurpijl. Procureur Deprêtre liet ze vrij. Blijkbaar pasten ze niet in het daderprofiel, want inmiddels was de jacht op de Borains ingezet. Maar hoogstwaarschijnlijk was het verhaal van Godfroid van a tot z verzonnen. Hij woonde in de buurt van de Delhaize en ging er vaak winkelen en tanken. Toen hij eens wilde betalen met een biljet van 5000 frank bleek er onvoldoende wisselgeld voorhanden. Hij ging bij de gerant langs en zag dat hij alleen in zijn kantoor was en de kluis wagenwijd openstond."

"Volgens hem was de Delhaize van Beersel een buitenkans om een overval te plegen. Een tijdje later voerde de Bende van Nijvel het plan van Godfroid uit. Misschien was hij er zelf bij betrokken en is het hele verhaal over die vier van Waterloo een vals spoor waarin zelfs de onderzoeksrechter trapte. In Waterloo bestond namelijk een 'bende van de carnavalsmaskers' onder leiding van vader en zoon Houdy. Maar hun activiteiten dateerden van een paar jaar eerder. De Bende van Nijvel heeft blijkbaar dezelfde maskers gebruikt. Godfroid was als politieman goed geplaatst om dit te weten."

Bron: De Bende van Nijvel | Guy Bouten

Deze bende kan je dus ook terugvinden onder twee andere namen: de "bende van de carnavalsmaskers" of de bende Houdy.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

13

Re: Bende van Waterloo

Ik heb me sinds de naamnoeming van de sudisten (Alain Vincx, Isaac R., Thierry S., Willy D.) als Bende-daders door Deprêtre altijd afgevraagd of "J.-P. F." niet slaat op Jean-Pierre François uit de bende van Waterloo? De kans is groot dat deze twee bendes elkaar goed kenden (ze woonden op een zakdoek en Facebook-analyse toont aan dat leden van de respectievelijke benden bevriend zijn).

De bendehoofden waren vader (Jean) en zoon (Dominique) Houdy. Andere leden waren Jean-Louis Paul, Alain Gailly, Paul Delenre (uit Elsene), extreem-rechts politicus Philippe Duquenne (interessant figuur!), Thierry Clayton, René Froes, Nicole Rosir, Patrick Derea/Dereau, Daniel Stroeykens, Claude Hellendorf, Jean-Pierre François, Christain Clercq, Marc Van Hulle et Hermann Bonnemeirde (Duitser die de bende wapens leverde).

In 1982 werden 20 bendeleden uit Waterloo en Brussel opgepakt voor een tiental gewapende holdups op benzinestations (Gulf in Limal, 08/07/1982), Quicks (St. Pieters-Leeuw, 05/03/1982), een racket op restaurant "La Menestrel" aan het meer van Genval op 13/06/1982, een diefstal bij graaf Launoy in Waterloo en een zaak van valse checques samen met een persoon die aan een bank werkte. Op 13/03/1982 gingen de twee Houdy's en Delenre naar de Chatelainplaats in Brussel om er met molotovs en enkele schoten een rekening te vereffenen met een bende motards in café "Le contact". Volgens "Boreux" op de site tueries:

"C'était précisemment en 1982 étaient impliqués 20 prévenus tous domiciliés à waterloo et bxl, ils avaient à répondre de plusieurs dizaines de hold up de commis contre des stations d'essences, et des quick, de faux et usages de faux chéques et de recels les noms des "chefs": Jean Houdy, son fils Dominique, J., et Alain Gailly, le quatuors travaillaient presque toujours armé de pistolets, revolvers et mitraillettes, ils blesserent 3 personnes le 5 mars 1982 au Quick de Leeuw st Pierre et le 8 juillet 1982 à la station Gulf de Limal notons ausis comme nom Paul Delenre d'Ixelles comme complice pour l'attaque de la station Gulf. le 13 mars Houdy pére et fils accompagnés de paul se rendirent place du Chatelain à Bruxelles afin de regler leurs comptes avec une bande de motards dans le QG était le café "le contact" On utilisa qq coctails molotov on tira q qcoups de feu mais personne ne fut blessé dans cette action de représaile."

Het is niet duidelijk of er verwarring is met café Contact in de Avenue Wielemans-Ceuppens 64, Anderlecht, dat diende als verzamelplaats voor de Mouvement Social Nationaliste (MSN) van Freddy Gignez, een boezemvriend van Herman Wachtelaer die in direct contact stond met WNP en er wapens leverde (adres lijkt niet overeen te komen maar dit kan mogelijk een fout zijn).

Re: Bende van Waterloo

dim wrote:

C'était précisemment en 1982 étaient impliqués 20 prévenus tous domiciliés à waterloo et bxl, ils avaient à répondre de plusieurs dizaines de hold up de commis contre des stations d'essences, et des quick, de faux et usages de faux chéques et de recels les noms des "chefs": Jean Houdy, son fils Dominique, J., et Alain Gailly, le quatuors travaillaient presque toujours armé de pistolets, revolvers et mitraillettes, ils blesserent 3 personnes le 5 mars 1982 au Quick de Leeuw st Pierre.

Dan werd deze Quick in Sint-Pieters-Leeuw tweemaal kort na elkaar overvallen. Want op zaterdag 15 mei 1982 gebeurde nl. opnieuw een gewapende overval waarbij deze keer één gewonde viel. Weet jij dim of deze tweede overval ook toegeschreven werd aan de Bende van Waterloo?

150.000 frank weg uit restaurant

Zaterdagavond om 23 uur zijn twee gewapende en gemaskerde mannen binnengedrongen in het eethuis GB-Quick aan de Bergensesteenweg te Sint-Pieters-Leeuw. Zij vuurden enkele schoten af en een bediende van het restaurant werd hierbij geraakt. De mannen eisten het geld uit de koffer. Ze gingen aan de haal met ongeveer 150.000 frank. De gewonde bediende werd overgebracht naar het Erasmusziekenhuis te Anderlecht, waar men vaststelde dat het ging om lichte kwesturen. De rijkswacht van Halle deed het onderzoek. Ook de gerechtelijke politie kwam ter plaatse.

Bron: Het Nieuwsblad | 17 mei 1982

15

Re: Bende van Waterloo

Nee, geen idee...

16

Re: Bende van Waterloo

De houthakker van 1m90 van de bende van Waterloo heeft een boa. Python van Speciale Interventie Eenheid heeft een python. Waar kon men slangen kopen destijds? (En terzijde, geloof het of niet: dit was een klassieke manier om drugs te smokkelen, in de ingewanden van grote slangen, ook in dierentuindieren bestond destijds import-export.)

Re: Bende van Waterloo

Ben wrote:

"Toen kwam de klap op de vuurpijl. Procureur Deprêtre liet ze vrij. Blijkbaar pasten ze niet in het daderprofiel, want inmiddels was de jacht op de Borains ingezet."

Deprêtre, hij alweer.

Waarom wou hij de Bende van Waterloo absoluut vrij hebben? Omdat hij de Borains als daders wilde zien of om nog een andere reden. Het valt mij plots op dat zowel de feiten in de Delhaize in Beersel als de feiten in het restaurant van Jurion een kopie zijn van ... Ik heb op dit moment geen tijd om het op te zoeken. Maar was het niet zo dat bij een vroegere inbraak in de zaak van Jurion ook hongerige dieven waren? En ook bij de moord op Van Camp werd dat zelfde masker (uitpuilend oog) gebruikt.

Dus, ofwel was het effectief de Bende van Waterloo in Beersel ofwel wou Deprêtre ze absoluut vrij hebben om ze te kunnen betichten op een ander moment en werd hun manier van doen etc. gewoon gekopieerd om de schuld in hun schoenen te kunnen schuiven. Of er was een Bendelid zoon van of familie van. Dat is ook een mogelijkheid.

Ah, gevonden:

"Hun onderzoek voortzettend, ontdekte de politie dat diefstal en inbraak vrij vaak voorkwamen in de Auberge du Chevalier. Nog de week voor de moord, had Jef Jurion vastgesteld dat onbekenden het restaurant waren binnengedrongen en in de keuken rondslingerende restjes hadden opgepeuzeld. Ook waren enkele wijnflessen ontkurkt."

Die man kreeg dus twee keer hongerige dieven die flessen ontkurken? Wat weten we nog meer over die vorige inbraak?

Re: Bende van Waterloo

dim wrote:

In 1982 werden 20 bendeleden uit Waterloo en Brussel opgepakt voor een tiental gewapende holdups op benzinestations (Gulf in Limal, 08/07/1982), Quicks (St. Pieters-Leeuw, 05/03/1982), een racket op restaurant "La Menestrel" aan het meer van Genval op 13/06/1982, een diefstal bij graaf Launoy in Waterloo en een zaak van valse checques samen met een persoon die aan een bank werkte.

Klinkt bekend in de oren, niet?

Wanneer Deprêtre de bende van Waterloo opnieuw vrij laat, wordt er snel opnieuw in hun richting gekeken en blijven de eigenlijke misdadigers buiten schot. Voeg hierbij de carnavalsmaskers van de bende van Houdy aan toe, en het is totale chaos. Voeg nu de Borains en De Staerke-clan aan toe en je hebt een gemixte soep!

19

Re: Bende van Waterloo

Ben wrote:

Leopold Van Esbroeck: "Ooit vertelde hij [Godfroid] me dat hij de daders kende van de Bende-overval op 7 oktober 1983 op de Delhaize van Beersel, waarbij de gerant werd vermoord. Vier jonge gasten uit de buurt van Waterloo hadden tegen hem zitten opscheppen. Een van hen werkte zelfs een tijdje bij de vermoorde restaurateur Van Camp in Ohain.

Eric Delfosse?

20

Re: Bende van Waterloo

Nog geen spoor van Bende van Nijvel

De spectaculaire actie van de Brusselse gerechtelijke politie, in opdracht van onderzoeksrechter Bellemans, heeft geen onmiddellijk resultaat geboekt. De opgepakte personen die naar Brussel werden overgebracht, werden allen vrij gelaten.

Toch blijft een en ander in het geheugen van de ondervragers. Drie kassiersters van de supermarkt Delhaize waar vrijdag 7 oktober de gerant werd doodgeschoten, verklaarden immers enkele van de op de roosters gelegde verdachten in het warenhuis te hebben opgemerkt, maar dit voor de overval. De ondervraagden beweerden echter dat ze nooit bij Delhaize zijn geweest.

Intussen heeft de rijkswacht en politie vrijdagavond en -nacht andermaal een grootscheepse preventieve actie gehouden, ondermeer in de buurt van Sint-Genesius Rode.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Oktober 1983

Merovinger wrote:

Dan werd deze Quick in Sint-Pieters-Leeuw tweemaal kort na elkaar overvallen. Want op zaterdag 15 mei 1982 gebeurde nl. opnieuw een gewapende overval waarbij deze keer één gewonde viel. Weet jij dim of deze tweede overval ook toegeschreven werd aan de Bende van Waterloo?

Begin april 1982 was er ook een overval op het Quick-restaurant in Drogenbos. De gangsters hadden een bivakmuts aan en één van hen was gewapend met een geweer met afgezaagde loop.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube