151

Re: Juan Mendez

Na de moord op Mendez op 7 januari 1986 kwam de BOB van Waver in het bezit van een wapen van het merk Heckler & Koch. Ofschoon de vermoedens groot waren dat dat wapen afkomstig was van de diefstal bij het SIE, kon niet onmiddellijk een onweerlegbaar bewijs worden geleverd omdat het identificatienummer was weggevijld. Het wapen werd onderzocht door de laboratoria van de Militaire School, alsook door de firma Heckler & Koch. Slechts een deel van het nummer kon worden teruggevonden. Uit de elementen die door de firma Heckler & Koch werden aangebracht, kon worden afgeleid dat het gevonden wapen niet van de diefstal bij het SIE afkomstig kon zijn.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

152

Re: Juan Mendez

Vandaag is het 30 jaar geleden dat FN-ingenieur Juan Mendez werd vermoord. De daders zijn nooit gevonden, al hebben de speurders (welke speurders?) dankzij de recente wetswijziging nog tien jaar om de zaak op te lossen. De dood van Mendez markeerde ook het einde van de meest bloedige periode uit de Belgische na-oorlogse geschiedenis. 

Werd hij vermoord door de "Bende van Nijvel"? Was het motief een conflict met Bouhouche? Of speelde de vuile wapenhandel een rol? Vragen waar waarschijnlijk nooit een antwoord op zal komen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

153

Re: Juan Mendez

Van 1971 tot 1973 werkte Mendez in Aalst bij een autohandelaar [Podevijn]. Hij was nog niet gediplomeerd, maar had een baan als mecanicien en was daarin zeer begaafd, een specialist in het opvoeren van motoren, herinnerde de zaakvoerder zich. "Het is meermaals voorgevallen dat Mendez verbeteringen aanbracht waar de fabriek nooit aan gedacht had." 

Mendez behoorde tot het handvol Belgen die toen wagens met precisie konden prepareren voor de 24 uur van Francochamps, vernamen de speurders in kringen van rallyrijders. Volgens zijn kennisen was hij rechts, maar een militant was hij niet. In 1973 vond Tonio werk in het Brusselse, dichter bij huis. Hij kwam nog vaak stukken kopen bij zijn vroegere baas in Aalst en vertelde dat je illegaal aan wapens kon komen in het café Prince de Liège in Brussel. Hij had er een trommelrevolver versierd die afkomstig was van de diefstal bij wapenhandelaar Paul Binet, en had daar bij zijn vroegere baas in Aalst het nummer uit geslepen. Die bracht de rijkswacht op de hoogte.

Thuis had hij een atelier om aan wagens en wapens te werken. Hij was er fanatiek mee bezig. Een wapenhandelaar kreeg Mendez als cliënt toen deze nog studeerde. Hij nam de tijd om de prachtige collectie wapens te bekijken en te betasten. Beetje bij beetje kon Mendez zijn verzameling uitbouwen, zodat zijn passie nog groter werd. "Wapens die hij kon bemachtigen in het criminele circuit, waren voor hem geen beletsel om er plezier aan te beleven. Ik zie Tonio echt geen afstand doen van zijn collectie, zelfs niet van een deel ervan. Hij speelde er te graag mee."

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Juan Mendez

Lid Boemerang maakte reeds in 2011 de opmerking dat de ontvreemding van de wapencollectie van Mendez qua omvang (en gewicht) aanzienlijk was. Het ontvreemden van de collectie, teve, fotomateriaal, etc. roept wat vragen op: één individu om deze hoeveelheid te ontvreemden is niet logisch; de duur van deze operatie; het vervoermiddel om deze hoeveelheid te verplaatsen; niemand die iets gezien of gehoord heeft. Ik heb een sterk vermoeden dat de diefstal bij en de moord op Mendez één van de belangrijke schakels is om de ontrafeling van de Bendefeiten tot stand te brengen.

155

Re: Juan Mendez

Wapens als een constante factor in het bende verhaal.

Re: Juan Mendez

Mendez zijn carrière bij FN loopt en begint bijna simultaan met Alain Coesens, eveneens een wapenliefhebber. Zijn technische kunsten zijn een pluspunt. Opmerkelijk is dus wel dat hij reeds voor zijn indiensttreding in 1981, reeds criminele activiteiten ontwikkelt (gestolen wapens bewerken), huurcontracten onder valse naam afsluiten,... Te opmerkelijker omdat hij begint te werken bij FN, zonder voorafgaandelijke screening, eigenlijk is het meer "de kat bij de melk zetten".

157

Re: Juan Mendez

Er is een verklaring van de babysitter die zei dat Mendez op oudejaarsavond terwijl op tv een stuk over de Bende van Nijvel was te zien, zei: "Daar zitten vrienden van mij bij."

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Juan Mendez

Na 15 mei 1985, diefstal bij Mendez, zijn er vanaf 26 juni 15 overvallen toegeschreven aan de Bende van Baasrode en de overvallers zijn zwaar bewapend.

159

Re: Juan Mendez

Blijkbaar had Montel al vlug een Uzi uit de collectie van Mendez aan iemand van Erpe-Mere verkocht. Montel sterft minder dan 3 maanden na de diefstal. Zie ook » Forum

Ben wrote:

In 1997 geeft José Mendez - de broer van Tonio - een eenmalig interview aan het weekblad Humo.

Als uw broer over de overval in Aalst sprak, had hij het dan over het motief? Zag hij er, zoals u, de hand in van een seriemoordenaar?
"... Nee ... Ja ... Dit is delicaat, want hij had het over een complot met Vanden Boeynants etcetera. Maar ik denk dat dat hem ingefluisterd was door Bouhouche."

Maar ... heeft uw broer beweerd dat Bouhouche ...
"Mijn broer zei: 'Vanden Boeynants zit daarachter'."

Maar waarom dan? Wat had Vanden Boeynants erbij te winnen volgens uw broer?
"Ik heb daar met hem geen dertig gesprekken over gehad, hé. Maar dat Vanden Boeynants ermee te maken zou hebben zei Tonio al voor Aalst, al na de wapendiefstal bij hem thuis."

Lees het volledige interview op de website » Interview José Mendez

Dit is in mei, de diefstal - nog maanden voor de aanslagen van '85 - dat hij zegt dat Vanden Boeynants ermee te maken heeft. Ertryckx, die iets meer dan 3 maanden eerder sterft, beweert dit ook. Beiden zijn ook duikers. Na Overijse is Mendez in alle staten.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Juan Mendez

En Leon Finné was ook op de hoogte dat er iets op til was... en wist waarschijnlijk dat ze op hem jaagden omdat hij teveel wist.