651

Mero, ik heb respect voor verschillende meningen. Maar leg mij eens uit hoe ver men staat in het onderzoek na bijna 34 jaar met de niet-absurde theorieën, en hoeveel baat de nabestaanden aan die niet-absurde theorieën hebben?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

652

Absoluut akkoord met Mero. Het zal allemaal net iets eenvoudiger zijn dan het lijkt. En om tot de waarheid te komen, moeten de daders gevonden worden, nadien de tussenpersonen en opdrachtgevers.

the end wrote:

Mero ik heb respect voor verschillende meningen. Maar leg mij eens uit hoe ver men staat in het onderzoek na bijna 34 jaar met de niet absurde theorieën, en hoeveel baat de nabestaanden aan die niet absurde theorieën hebben?

Wel het is misschien allemaal begonnen doordat feiten onrechtmatig aan elkaar gelinkt werden die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben. Zie bijvoorbeeld de gegevens over de feiten in Temse. Vermoedelijk is daar het onderzoek al misgelopen. Zoals Aubanel schrijft kan alles wel eens veel eenvoudiger zijn dan het lijkt.

654

Merovinger wrote:

Persoonlijk denk ik dat men dat koppel dan gewoon bij hen thuis zou afgeknald hebben wanneer ze naar hun werk vertrokken en het wapen en alle andere sporen onmiddellijk zou uitgewist hebben. Dát is de methode van huurmoordenaars.

Heel juist, hier is enkel het verschil dat ze op weg naar huis vermoord zijn. Het moordwapen is ook nooit gevonden.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

655

Ook Cocu heeft het gezegd in zijn bekentenissen: als het echtpaar niet toevallig was voorbijgekomen was er niets gebeurd. Toeval bestaat nu eenmaal. Het koppel bevond zich op de verkeerde plaats en het verkeerde moment. Niets meer en niets minder.

656

the end wrote:

Over Nijvel en het onderzoek van Deprêtre:

De leden (van de commissie) vragen zich af of een reconstructie, 2 tot 3 jaar na de feiten nog van enig kan zijn. De getuige (Lacroix) antwoord dat sommige onderzoekers de beschuldigden (Borains) hebben ondervraagd zonder zelf te weten wat er zich juist heeft afgespeeld.

En zo is het 30 jaar later nog. Meten is weten!

Over hoe het onderzoek gevoerd is. Heeft er iemand een heldere uitleg waarom de ondervragers niet weten wat er zich heeft afgespeeld die nacht en waarom er geen reconstructie heeft plaatsgevonden?

En ook als het een betrapping van dieven zou zijn, waarom is er niet op de voorruit van de combi geschoten? Als je de rijkswachters wil afschrikken bij betrapping dan mik je toch op de rijkswachters (voorruit)?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Dus met andere woorden, in alle simpelheid. Een doorgesnoven bende die jaren huisgehouden heeft? Prima vul de namen maar in.

Uit Het Laatste Nieuws van 20 september 1983:

Nog geen spoor van daders – Gangsterauto van Nijvel dezelfde als die van Temse

De auto die door de moordende inbrekers te Nijvel werd gebruikt, blijkt wel degelijk dezelfde te zijn als die gebruikt te Temse een week eerder. Zoals bekend hadden de onderzoekers tijdens het weekeinde reeds het sterke vermoeden dat de gangsters, die het bloedbad te Nijvel aanrichtten en de inbrekers die op 10 september te Temse de huisbewaarder van het textielbedrijf doodschoten en zijn echtgenote levensgevaarlijk verwondden, dezelfden zijn. Aan de hand van details, zoals onder meer de lichtmetalen velgen van de Saab 900 Turbo, kwam men tot dit besluit.

Meer » Forum

Waren de moordenaars van Temse en Nijvel dezelfde?

Veel wijst erop dat de daders van de brutale schietpartij bij de Colruyt te Nijvel dezelfde waren als die van de moordpartij bij de firma Wittock-Van Landeghem te Temse vorige week. In Nijvel vielen drie doden, een rijkswachter en een echtpaar dat kwam tanken; in Temse stierf de man van de huisbewaarster, terwijl de huisbewaarster zelf ernstig gewond werd. In Nijvel verdween koffie en sterke drank, in Temse een aantal kogelvrije vesten. De Saab 900 Turbo die bij beide raids gebruikt werd blijkt dezelfde te zijn.

Prokureur des konings Deprêtre van Nijvel: “We hebben bitter weinig gegevens. De getuigen zijn gewond en hebben weinig gezien. Het ballistisch onderzoek is in een beginfase”. De rijkswacht kamde een camping en een bos uit bij Genappe. Het leverde niets op.

In de teruggevonden Saab lagen een Uzi-mitraillette en twee GP-revolvers (*) die de gangsters van de rijkswachters van de brigade Nijvel hadden afgenomen. De overvallers moeten de streek goed hebben gekend. Bij hun dolle vlucht vermeden ze alle grote kruispunten en politieversperringen in de richting van Eigenbrakel.

Gisteren waren de parketten van Nijvel en Dendermonde al van één ding zeker: de Saab was dezelfde in Temse en in Nijvel. Ook de wapens schenen van hetzelfde kaliber (.22LR en kaliber 12 jachtwapens) te zijn. Proeven worden uitgevoerd, onder meer met foto-analyse op de teruggevonden hulzen. In de Saab waren kogelgaten. Niet duidelijk is hoe die daar in kwamen. Wellicht vuurde de politie van Eigenbrakel bij een politieversperring. Ook de bloedvlekken in de wagen zijn nog niet ontleed. Zijn ze van het echtpaar dat aan de benzinepomp werd neergekogeld, van de stervende rijkswachter of van één van de gangsters die gewond raakte?

De wagen werd noch bij de overval te Temse noch bij de schietpartij in Nijvel geseind. Hij droeg een nummerplaat die toegekend was aan een andere Saab, die de gangsters langs de weg hadden gezien. De Saab werd uit de showroom van een garage gestolen te Eigenbrakel. Hij was nog niet verkocht en was nog niet in het verkeer gebracht.

Laatste zekerheid is dat ten minste één van de gangsters Frans sprak.

Met de slachtoffers van beide overvallen is het stationair. De gewonde rijkswachter en de gewonde politieman van Eigenbrakel stellen het redelijk goed. De vrouw van Jozef Broeders ligt nog steeds in de coma. Ze heeft vermoedelijk erge hersenletsels opgelopen.

Bron: Het Nieuwsblad | 20 september 1983

(*) Dit is een foutje in het artikel. De twee GP’s van de rijkswachters lagen niet in de Saab maar werden door de daders meegenomen. Achteraf is één van GP 7.65 teruggevonden in de zakken in Ronquières.

Onderzoek naar moorden van Temse en Nijvel wordt voortgezet

Terwijl vandaag rijkswachter Marcel Morue (31) te Nijvel met militaire eer wordt begraven, zoeken honderden kollega’s uit heel het land verder naar de moordenaars die sinds een paar maanden in ons land aan de slag zijn. Zekerheid heeft men thans reeds over de moordende raids te Temse en te Nijvel. Daar werden niet alleen dezelfde wapens gebruikt maar ook hetzelfde voertuig: een donkere Saab 900 Turbo die in april (*) uit een showroom van een garage gestolen werd.

De zaterdag teruggevonden wagen wees de speurders op vergelijkingspunten die bij vroegere ook al dodende overvallen waren opgevallen. Ook het vermoeden dat de gangsters zelf de donkere Saab hebben beschoten wort meer en meer aanneembaar.

De verwarring, die direkt na de moordpartij te Nijvel ontstond, was groot. Inmiddels kan al met zekerheid gezegd worden dat te Nijvel één wapen meer gebruikt werd dan in Temse, nl. een Magnum 357.

Deze moeilijk onder woorden te brengen moorden hebben de speurders doen terugdenken aan andere zaken waarmee merkwaardige vergelijkingspunten overeenkwamen. Zo kan men niet over het hoofd zien dat één van de meest extreme inzichten van de gangsters zijn: alle eventuele al dan niet toevallige getuigen opruimen. Dat was niet alleen zo te Temse maar ook te Nijvel.

Onmiddellijk gingen de vermoedens ook naar een overval bij een wapenhandelaar te Waver, waar de gangsters betrapt werden door een politiepatrouille. Toen werd ook een politieman afgemaakt door de nietsontziende gangsters. Een andere hold-up ligt de speurders nog vers in het geheugen. De eveneens dodelijke overval op de Delhaize te Genval waar de daders er met een Peugeot vandoor gingen. Ook werden dezelfde gangsters ervan verdacht een paar overvallen te hebben gepleegd op juweliers (**).

Maandag kwam uit Nijvel misschien een bruikbaar gegeven toen daar een autodiefstal werd gemeld van een BMW. De eigenaar van de BMW was in zijn kantoor. Het was hem al opgevallen dat een vrij grote blonde man met baard reeds een paar keer in de onmiddellijke buurt van zijn voertuig was geweest met een motorfiets. Toen hij zijn voertuig hoorde vertrekken, zag hij dezelfde man samen met een vrouw in het voertuig. Deze wagen werd later teruggevonden in Limal.

Opmerkelijk is dat een getuige een zeer goed gelijklopende persoonsbeschrijving gaf van een autodief tijdens een dodende overval op de wapenhandel te Waver in september 1982.

De speurhond die zaterdag een spoor volgde, hield plots in de nabijheid van een grote weg halt. Onmiddellijk werd uitgekeken naar een nieuwe autodiefstal of een onrustwekkende verdwijning van een andere bestuurder. Gelukkig bleken deze veronderstellingen onwaar te zijn. Dat bracht echter met zich mee dat de speurders gesterkt werden in hun overtuiging dat de gangsters zich inde streek ophielden en zeker bijzonder goed georganiseerd moeten zijn. In speurderskringen werd reeds de naam genoemd van een bekende Italiaanse autodief, waarop de Europese politiediensten reeds maanden jacht maken. (***)

De eerste taak die de honderden speurders over het hele land als opdracht hebben, is te zoeken naar iets dat in de richting van de daders moet wijzen. Men heeft ondanks menige tips nog geen enkel spoor van de doders. Is men reeds zeker dat dezelfde daders te Nijvel en te Temse aan het werk waren? Althans wordt minutieus nagegaan of de hulzen van Waver en Genval vergelijkingspunten hebben.

Bron: Het Nieuwsblad | 21 september 1983

(*) Dit is een fout in het artikel. De Saab werd uit de garage van Jadot gestolen op 8 juni 1983 en niet in april.

(**) Ik heb geen idee welke overvallen de journalist bedoeld. Het artikel dateert van 21 september 1983. De overval op de juwelierszaak van Szymusik in Anderlues gebeurde pas later nl. op 1 december 1983.

(***) Weet er iemand wie die Italiaanse autodief is?