1

Topic: Aalst: Proloog

De waarschuwingen

In Aalst ligt het warenhuis beschut in de bebouwde kom. De hoofdingang situeert zich aan de brede Parklaan, terwijl de parking zich aan de Ninoofsesteenweg bevindt. De Delhaize geeft een gevoel van openheid en lijkt helemaal niet op een dodelijke muizenval. Daarenboven, noemt men die moordenaars niet de 'Bende van Nijvel' of de 'waanzinnige doders van Waals Brabant'? Het lijkt allemaal erg ver weg van deze Vlaamse stad. De winkelwagentjes worden onbekommerd voortgeduwd tegen de bries in. Tegen beter weten in?

Er is inderdaad reden tot enige ongerustheid. Kort na die afschuwelijke roofovervallen in Eigenbrakel en Overijse hadden spelende kinderen aan de rand van het park, aan de achterzijde van het warenhuis, een mitrailleur, twee handvuurwapens en bivakmutsen gevonden. De wapens waren geladen. De kinderen hebben er zelfs een paar schoten mee afgevuurd voor hun geschrokken ouders tussenbeide kwamen en de schiettuigen naar de politie brachten. De 31ste oktober hadden joggers in de vooravond drie mannen opgemerkt die precies op die plaats op een verdachte manier het warenhuis observeerden. Die kleine incidenten hadden wel de kranten gehaald, maar weinigen hadden er belang aan gehecht.

Feiten » Aalst

Verdachte wagens en personen

Er zijn aanwijzingen dat er meer wagens, en vooral meer gangsters bij de overval betrokken waren. Volgens een aantal ooggetuigen liepen er op het moment van de overval nogal wat Bekende Boeven rond in Aalst. Een zakenman die tijdens de schietpartij met zijn Delhaize-winkelwaar onder de arm het café The Fox vlak naast het warenhuis was binnengevlucht, al roepend 'het is van dat, 't is van dat', blijft erbij dat hij in de pub een nette, modieus gekapte en geklede man zag die hij jaren later op een foto in de krant herkende als een lid van de bende van Patrick Haemers. De gangster zou in een zwarte Golf gestapt zijn, die voor de pub geparkeerd stond. In een café wat verderop, 't Christoffelken, werden in die ruige novembernacht ook Bende-verdachten gesignaleerd. Maar de getuigen, een stel marktkramers die pas een paar jaar na de feiten met hun verhaal naar buiten kwamen, krabbelden terug toen ze in levenden lijve geconfronteerd werden met de verdachten die ze eerder op foto's hadden aangewezen.

Zulke laattijdige getuigenissen moeten natuurlijk met omzichtigheid benaderd worden, maar ook vlak na de overval kreeg de Delta-cel al van een grote groep Aalstenaars te horen dat ze eigenaardige toestanden hadden opgemerkt in de buurt van de Delhaize. Hun gelijklopende getuigenissen wekken de indruk dat er die noodlottige avond 'steuntroepen' aanwezig waren om het schutterscommando te hulp te snellen als dat in de problemen zou raken. Om te beginnen hebben veel Aalstenaars in de weken en dagen voor de overval een Mercedes met Nederlandse nummerplaat zien rondrijden. De dag van de overval zelf noteerde een kind in Liedekerke, een gemeente in de buurt, de nummerplaat van een metaalgrijs model. De plaat bleek aan het huis van Oranje toe te behoren, en de speurders gingen ervan uit dat het kind zich vergist had. Diezelfde dag, in de loop van de middag, merkte een hele reeks ooggetuigen een soortelijke wagen op in de straat tegenover de parkeerterreinen van het warenhuis. Sommige getuigen signaleerden dat er kort na 16 uur een Audi 100 kwam aangereden waarin vier mensen zaten die met de twee inzittenden van de Mercedes gingen praten.

Feiten » Aalst

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Aalst: Proloog

Ik vraag mij af hoe ze al die tijd en nu nog kunnen gedacht hebben dat het gewone gangsters waren. En als dat zo was hadden ze zeker hulp van rijkswacht of andere diensten en waren ze zeker met meer dan 3. Maar hun aanvalstechniek doet ons toch aan leger of rijkswacht-politie denken.

Als je eerste overvallen bekijkt en de laatste is er een groot verschil, niet alleen in de manier van werken maar men spreekt in het begin ook over Arabische woorden die getuigen hoorden. In de laatste zou men zelfs Nederlands gebruikt hebben en Frans al kunnen ze deze gebruikt hebben om verwarring te wekken, en dan zijn er nog de zigeuners.

De rol van De Staerke is op zijn minst wel merkwaardig te noemen. Zijn aanwezigheid voor de overval in Aalst. Toeval of niet, volgens een paar mensen is dit geen toeval. Sommige kompanen van hem zijn er haast van overtuigd dat hij bij de overval in Aalst betrokken was. Zijn tijdsverbruik na de overval in Aalst is onduidelijk. Volgens Papadopoulis heeft hij die avond een samsonite koffer komen brengen, de inhoud zouden wapens zijn geweest. De Staerke ontkende dit. Maar al zijn verklaringen waren verwarrend en onduidelijk en spreken elkaar tegen.

3

Re: Aalst: Proloog

Wat ook eigenaardig is, is de Nederlandse nummerplaat van de Mercedes. Was dit om verwarring te zaaien? Een kind zou de dag van de overval in Aalst de nummerplaat onthouden van de Mercedes en die nummerplaat kwam overéén met de nummerplaat van het huis van Oranje. Volgens de speurders zou het kind zich vergist hebben.

Volgens mij zou het best kunnen kloppen hebben dat die nummerplaat tot het Huis van Oranje behoorde, maar als een nagemaakte nummerplaat. Een zet van de bende want er is nooit een spoor die leidde tot Nederlanders. Bij dit onderzoek zijn er zoveel dingen waarbij men getwijfeld heeft of het nu is om een dekmantel op te zetten of het nu echt allemaal toeval zou zijn.

Maar de bende wist perfect hoe men dekmantels moest opzetten en ze konden de ordediensten goed voor schut zetten. Al zullen ze wel hulp gehad hebben van zogezegde 'mollen', mensen die mee in het onderzoek betrokken waren of er toch vanop de hoogte waren.

Re: Aalst: Proloog

Geen andere informatie over de Nederlandse premiejager?

5

Re: Aalst: Proloog

De informatie over de Nederlandse premiejager komt uit een artikel van Humo van Hilde Geens: 20 Jaar na de Bende-overvallen: Wil de laatste speurder het licht uitdoen?, Humo, 11 oktober 2005. Voor de rest heb ik daar geen verdere informatie over.

Renne wrote:

De rol van De Staerke is op zijn minst wel merkwaardig te noemen. Zijn aanwezigheid voor de overval in aalst.

De Cel Waals Brabant betwist niet dat De Staerke in Aalst was, maar ze ontkennen wel dat hij daar was in opdracht van de Bende van Nijvel. Ze zeggen dat het zo'n beetje liep zoals de Borains in Nijvel. Dat zij naar daar zijn gelokt met het zinnetje: 'Je moet daar eens gaan kijken, daar valt wel wat te rapen'. Dus De Staerke is toevallig op 9/11 gaan kijken in de Delhaize om een overval te plegen met zijn eigen bende. De logica zou natuurlijk zeggen dat De Staerke een laatste verkenningstocht deed, maar in Jumet slagen ze er in om er een andere draai aan te geven.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

6 (edited by Renne 30-08-2007 18:28)

Re: Aalst: Proloog

Dus iemand moet dan toch De Staerke proberen een loer te lappen hebben, door te zeggen dat er in Aalst wel iets te rapen viel. In het geval het nu zo zou zijn wilde men De Staerke de overval van Aalst in zijn schoenen schuiven en de rest natuurlijk ook. De Staerke zijn kop was gezien in Aalst en dat zou dan goed voor de bende zijn want alles zou men in zijn schoenen schuiven maar De Staerke moet die informatie dan toch van een betrouwbare bron gekregen hebben,en zich later er toch van bewust geweest zijn dat ze hem in de maling hebben genomen. Wie u zo iets in u schoenen wilt schuiven ga je toch niet sparen.

Volgens mij heeft hij gewoon meegewerkt in Aalst, hij had als opdracht: verkenning uitvoeren, de wapens verbergen en/of bezorgen, eventueel auto's. Maar hij was volgens mij niet alleen die dag in Aalst gezien maar ook dagen (maanden) ervoor en hij was ook opgemerkt als ik het juist heb in het bos van Houssières. In ieder geval zijn rol is zoals je het schrijft opmerkelijk te noemen. Dan het al dan niet toegeven van de feiten in '85, een leugendetector waar men ook het fijne niet van weet. Het lijkt wel of ze hem na al die aanwijzingen en valse alibi's willen beschermen, nu krijgt hij een schadevergoeding. Ik denk dat het allemaal zand in de mensen hun ogen strooien is.

7

Re: Aalst: Proloog

Ben wrote:

De 31ste oktober hadden joggers in de vooravond drie mannen opgemerkt die precies op die plaats op een verdachte manier het warenhuis observeerden.

In een interview met het weekblad Humo geeft de directeur van de Delhaize van Aalst een mogelijke reden waarom de Delhaize werd geobserveerd door de Bende. De meeste Delhaizes in België worden steeds gebouwd volgens een vast plan en zien er daardoor allemaal hetzelfde uit, zowel op de parking als in het warenhuis. De Delhaize in Aalst is een uitzondering op de regel, ook de Delhaize op de Plantin en Moretuslei in Antwerpen vormt bijvoorbeeld een uitzondering. De meeste Delhaizes liggen ook steeds in de nabijheid van een snelweg, wat het vluchten veel gemakkelijker maakt.

Nu kan je de vraag stellen, waarom observeren ze dan een Delhaize in Aalst die ze niet kennen terwijl ze perfect een ander warenhuis hadden kunnen nemen. Waarom het risico nemen? En waarom een Delhaize nemen die kilometers verwijderd ligt van hun 'normaal' operatiegebied? Vragen die niet worden opgelost door te zeggen dat ze altijd Delhaizes overvallen.

Renne wrote:

Wie u zo iets in u schoenen wilt schuiven ga je toch niet sparen.

Misschien wist De Staerke tot wat die persoon/personen in staat waren en heeft hij wijselijk zijn mond gehouden. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat hij ook bij andere feiten van Bende mogelijk betrokken is!

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

8 (edited by Renne 10-12-2007 18:42)

Re: Aalst: Proloog

Ben wrote:

In een interview met het weekblad Humo geeft de directeur van de Delhaize van Aalst een mogelijke reden waarom de Delhaize werd geobserveerd door de Bende. De meeste Delhaizes in België worden steeds gebouwd volgens een vast plan en zien er daardoor allemaal hetzelfde uit, zowel op de parking als in het warenhuis. De Delhaize in Aalst is een uitzondering op de regel, ook de Delhaize op de Plantin en Moretuslei in Antwerpen vormt bijvoorbeeld een uitzondering. De meeste Delhaizes liggen ook steeds in de nabijheid van een snelweg, wat het vluchten veel gemakkelijker maakt.

Inderdaad de Plantin-Moretus in ook niet zo ver van de autosnelweg en Aalst ook niet. Maar toch verkiezen ze de N405 te nemen in plaats van de autosnelweg in Aalst,waar ze ofwel richting Brussel konden ofwel richting Gent-Oostende konden vluchten. Men had de politie niet meer achter zich, toen men de N405 nam, waar nu het rondpunt is (albatros) naar links maar rechts kom je direct aan de E40 waar je twee richtingen uit kan.

Ook de GTI die vertrok vanuit café Fox kan de golf geweest zijn die in Leerbeek is gezien en als zo een auto tegen zo een snelheid u voorbij raast en er is maar 1 getuige die die wagen geeft gezien vind ik ook maar weinig of er zijn mensen die gewoon niet naar de politie durfden stappen. Als je hoort dat die diensten ook corrupt of er bij betrokken waren is het eigenlijk maar normaal dat ze angst hadden. Ik vraag mij ook af waarom de politie direct dacht dat ze de N45 volgden (de oude baan richting Ninove) daar waar ze een observatiepost zette om hem in de val te lokken. Was dat omdat ze die kant uitreden? Of gewoon een gok? Want men had nog mogelijkheden N405/E40.

Ben wrote:

Nu kan je de vraag stellen, waarom observeren ze dan een Delhaize in Aalst die ze niet kennen  terwijl ze perfect een ander warenhuis hadden kunnen nemen. Waarom het risico nemen? En waarom een Delhaize nemen die kilometers verwijderd ligt van hun 'normaal' operatiegebied? Vragen die niet worden opgelost door te zeggen dat ze altijd Delhaizes overvallen.

Ja inderdaad, je kan je vragen stellen maar eigenlijk moeten ze Aalst toch goed geobserveerd hebben, want het politiebureau is niet zover af. Daarom stel ik mij ook vragen bij de sabotage van de 3 combi's, de riotguns die achter bleven. De rijkswacht was er een einde van dus van die moesten ze geen schrik hebben (ook al hadden ze van niemand schrik). Het ligt ver van hun operatiegebied, maar ik denk dat men ergens halt gehouden heeft, niet zover van Aalst. Je weet ook niet of er iemand gewond of geraakt werd, uit verklaringen die ik opving (staat ergens bij kuros) zou er iemand te veel gedood zijn en iemand te weinig. Zegt men dit omdat het de waarheid is of omdat het past in het plaatje dat de bende toen geen aanslagen meer pleegde, inderdaad veel vragen die onopgelost blijven.

Ben wrote:

Misschien wist De Staerke tot wat die persoon/personen in staat waren en heeft hij wijselijk zijn mond gehouden. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat hij ook bij andere feiten van Bende mogelijk betrokken is!

Het zou kunnen, maar ik vind het raar dat men inééns zelf gaat toegeven dat hij Aalst, Eigenbrakel en Overijse gedaan heeft. Misschien voelde hij zich bedrogen door anderen en wou hij ze even doen zweten en trok hij zijn verklaring dan weer in. De Staerke was geen prater, hij zou nooit spontaan bekennen. Maar misschien was er toch iets van waar wat hij in die brief schreef: extreem rechtse PSC-vleugel CEPIC, extreem rechtse rijkswachters, en de staatsveiligheid.

9

Re: Aalst: Proloog

De Bende was natuurlijk gekend om het na maken van nummerplaten, maar meestal kwamen die van wagens die geparkeerd stonden in en rond Brussel. Een nummerplaat namaken die behoort aan de Nederlandse Staat is natuurlijk veel riskanter. Een mogelijke verklaring is dat het kind zich vergist heeft. Zeker op een proces zou zo'n getuigenis niet veel waarde hebben.

Een tweede verklaring is dat de Nederlandse geheime dienst op de hoogte was van het feit dat een 'bende' een aanslag zou plegen op de Delhaize in Aalst. Vergeet niet dat enkele dagen na de aanslagen in Eigenbrakel en Overijse een Nederlandse premiejager contact heeft opgenomen met de Delhaize om te vertellen dat er in het eerste deel van November weer een aanslag ging plaatsvinden. Dus : Waren er Nederlandse diensten op de hoogte van de aanslag? En wat was hun rol in die gebeurtenissen? Een laatste mogelijkheid is dat de Bende inderdaad zo'n nummerplaat heeft nagemaakt en daarmee de omgeving van Aalst aan het verkennen was. Gewaagd maar mogelijk!

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

10

Re: Aalst: Proloog

Renne wrote:

Inderdaad de Plantin-Moretus in ook niet zo ver van de autosnelweg en Aalst ook niet.

Dat is niet echt wat ik bedoelde. Een Delhaize wordt altijd gebouwd volgens een vast plan, dus alles je zo'n winkel binnenwandelt dan zien ze er allemaal hetzelfde uit. Dus dat vergemakkelijkt het plegen van een overval. Je hoeft een winkel niet te verkennen omdat ze er toch allemaal hetzelfde uitzien. Maar vergelijk de Delhaize in Beersel met de Delhaize in Aalst en je ziet onmiddellijk het verschil. De winkel in Aalst is volledig anders, zowel qua inrichting als omgeving. De Delhaize op de Plantin-Moretuslei in Antwerpen is ook niet gebouwd volgens het vaste patroon.

Een onbekende Delhaize betekent dat ze de omgeving en de winkel moeten verkennen, maar dat houdt natuurlijk altijd een risico in. Een logische vraag die ik dan nogmaals stel: waarom nemen ze dat risico?

  • Ze waren ver van hun normaal operatiegebied.

  • Ze kiezen een Delhaize die er volledig anders uitziet dan al hun vorige overvallen.

  • Ze doen hun verkenningen eigenlijk alles behalve onopvallend, als je kijkt naar de grote hoeveelheid getuigen die verdachte personen en voertuigen hebben gezien, zelfs voor de aanslag zelf.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube