91

Ben of ander forumlezer, heb je of iemand van jullie toevallig een foto van de witte Ford Sierra van Finné waar de kogelinslagen duidelijk te zien zijn. Ik heb alle foto's verzameld die er online te vinden zijn en deze kogelinslagen zijn moeilijk te zien (op sommige foto's al helemaal niet). Buiten een aantal die ik uit film-materiaal heb gehaald. Ik heb de indruk dat de schutter dwars t.o.v. de wagen stond, zeer laag schoot en juist op onderste stuk van het portier, Ik vermoed (maar moet meer foto's zien) vrij gericht met 9mm. Maar zoals gezegd ik zou er nog wat meer foto's van willen zien.

Dat klopt niet echt met de lighouding van Finné en eventuele afwezigheid van bloedsporen op het voertuig als het vuren op de auto en Finné samen gebeurde. Wat me ook opvalt (voor wat ik kan zien) dat de schoten op de auto toch vrij bij elkaar zitten, autoportier onder venster. Zowel ramen als de voorband zijn intact gebleven. Precies voor het plaatje te vervolledigen, juist paar keer op portier vuren van dichtbij. Is vrij risicoloos voor schutter. Maar zeker niet bijvoorbeeld met riot gun met Chevrotinnes (9 ballen) op grotere afstand. Dan zou je andere spreiding zien. En van heel dichtbij niet op glas want dat kan je jezelf verwonden en ook niet in de buurt van stalen velg of motorblok want ricochet kan dan echt wel gevaarlijk zijn. (Kan er van meespreken, langdurig pijnlijke zaak, zelf veel geluk gehad.)

(Zonder dat ik een voorkeur-piste heb, hou alles open.)

Ik heb een tiental foto's van Finné vergroot afgedrukt. Weer blijft me op elke foto de totale afwezigheid van bloed en lichaamsvochten opvallen. Bizar voor 2x 9mm + buckshot in nierstreek (klopt toch, hé Ben?). Zelfs met wat kleurenfilters voor zover dat haat op zwart-wit foto's. Vooral dat laatste (buikwonde) blijft voor mij onverklaarbaar. Buikholte vol darmen en zachte organen en hun inhoud, zelfs al klopt een hart niet meer. Plus op moment van impact klopt het normaal nog wel en trouwens het staat niet direct stil behoudens enkele specifieke voorwaarden. Een parking ligt bouwkundig altijd in helling, vaak zelf iets meer dan de standaard 2% (om grote plassen te voorkomen). Beetje bloed of lichaamsvocht zou je moeten zien wegstromen vanuit lichaam, al is het maar een klein beetje. En de kleur van zo'n vocht is niet doorzichtig. Ik zie niets, maar dan ook echt niets. Ook het laken op de man blijft maagdelijk wit. Is er ergens een foto van deze plaats nadat het lichaam is afgevoerd?

Nog een vraagje. Op de foto's van Finné zonder laken, hangt iets aan zijn riem (voor hem links). Horizontaal. Het was het pré-GSM tijdperk, dus dat kan het niet zijn. Iemand een idee?

92

Vermeulen wrote:

Ik heb een tiental foto's van Finné vergroot afgedrukt. Weer blijft me op elke foto de totale afwezigheid van bloed en lichaamsvochten opvallen. Bizar voor 2x 9mm + buckshot in nierstreek.

Zéér interessante opmerking vanwege Vermeulen. Aansluitend de gegevens van getuigen die toch eensluidend overeenkomen. De getuigenissen van G.M., V.D.A.B., V.D.A.R. en de (opzettelijk?) niet ondervraagde ooggetuigen. De onnatuurlijke ligging van het slachtoffer springt eveneens toch sterk in het oog.

Die Engelse getuige sprak ook al van dat de huidskleur van Finné niet overeenstemde met de andere vermoorde mensen. Ze zei dat het leek alsof hij al langer dood was dan de anderen.

Volgens sommige bronnen had Finné een 'carphone'. Zeer exclusief in die tijd en dan moet er een speciale antenne op het voertuig staan. Deze vind ik op de foto's ook niet terug.

95

Indien Mr. Finné niet ter plaatse is vermoord stellen zich toch enkele vragen. Hoe kwam zijn wagen ter plaatse? Waren er sporen van geweld aan of in de auto? Waren alle deuren van de wagen dicht? Wat met de autosleutels? Geen wapen ter plaatse op het lijk, eventueel een holster aan de riem? Nam Mr. Finné bloedstollende medicatie of andere in verband met de bleke gelaatskleur? De wagen zal toch wel minutieus onderzocht zijn op bloedsporen veronderstel ik.

Hier is die reportage ivm de overval in overijse, meer info over Finné » YouTube

97

De Basis wrote:

Volgens sommige bronnen had Finné een 'carphone'. Zeer exclusief in die tijd en dan moet er een speciale antenne op het voertuig staan. Deze vind ik op de foto's ook niet terug.

Inderdaad. De mobiele telefoons destijds hadden meestal de bijhorende antenne op het dak.

Leo wrote:

Indien Mr. Finné niet ter plaatse is vermoord stellen zich toch enkele vragen. Hoe kwam zijn wagen ter plaatse? Waren er sporen van geweld aan of in de auto? Waren alle deuren van de wagen dicht? Wat met de autosleutels? Geen wapen ter plaatse op het lijk, eventueel een holster aan de riem? Nam Mr. Finné bloedstollende medicatie of andere in verband met de bleke gelaatskleur? De wagen zal toch wel minutieus onderzocht zijn op bloedsporen veronderstel ik.

Hoe erbarmelijk het onderzoek op veel plaats delicten is verlopen, Leo, roept dit heel wat vragen op. Ik kan het moeilijk blijven herhalen tot in het treurige toe. Het dossier op zich maakt het voor veel onderzoekers binnen de CWB, bijzonder moeilijk en dienen met ongeloof vast te stellen hoe de vaststellingen zijn verlopen. Niet alleen de vaststellingen. Ook de verhoren over gans de lijn.

Ik zal een poging ondernemen om deze week wat informatie te verschaffen. Het is echter niet omdat een slachtoffer op een plaats delict met een schotwonde is aan te treffen, vooraf geen sprake zou kunnen zijn van een wurging, strangulatie, smoring, auto erotische asfyxie. Met vermoeden dat Kees BK nog zal kunnen aanvullen. Ook over de morfologie van ingaande schotverwondingen valt nog een woord te zeggen. Idem over de lijkverschijnselen, het tijdstip van overlijden, de lijkvlekken, de lijkstijfheid, de lijktemperatuur.

Ook de bloedspatanalyse is een belangrijke forensische techniek om te achterhalen wat er gebeurd is op een plaats delict. De elementen van de autopsie (kwetsuren) en de initiële plaatstoestand (distributie en vorm van de bloedspatten, en hematogenetische identificatie van de bloedsporen (van wie is het bloedspoor afkomstig?) zijn hiervoor essentieel. Ook tardieubloedingen geven een belangrijke aanwijzing.

Ik haalde dit al elders aan maar het is ook hier passend: onderzoekers en ondervragers!

Zou het niet eerder zo zijn dat heel wat ondervragers (van welke dienst dan ook) eigenlijk veel minder bekwaam zijn dan ze zouden moeten zijn (of zoals mag verwacht worden dat ze zijn)? En beschikten over heel wat minder kennis! Ik denk dat we deze onderzoekers van welke dienst dan ook veel te vaak te hoog inschatten! Het zijn maar mensen en wie weet niet echt allemaal de slimsten en hoog opgeleid. Kortom: onkunde en onwetend zijn kan ook aan de grondslag liggen van bepaalde overwegingen en daden of niet-daden! Zie ook de tijdsgeest en het niet eerder voorvallen van criminele daden op die wijze ook.

99

Het is een feit dat heel wat onderzoekers sito presto uit hun ambt mochten gezet worden. Zowel binnen justitie, rijkswacht, gerechtelijke politie, staatsveiligheid en gemeentelijke politie. Onvoorstelbaar dat een laakbare houding van een onderzoeksrechter bv, nadien benoemd kan worden als Voorzitter bij de rechtbank van eerste aanleg. Tot op heden nog steeds met een tegenstrijdige visie. Ook de parlementaire bendecommissies hebben op dit vlak zeer ernstig gefaald.

Er waren ook bekwame speurders die hun onderzoeken niet verder mochten zetten. Verwijzend naar V.B en D.J. inzake de roze balletten. Meer zelfs, nog met onmiddellijke mutatie.

100

Ik denk dat wij , als burgers , ons laten verblinden door de overvloed van Crimi-feuilletons en dergelijke . Daarin onderzoek de speurder (meestal de held) een gans moordcomplot , een terreuraanslag of een overvalin zijn eentje of met een (meestal vrouwelijke) collega . Hun chef wordt dan de spelbreker !

Hier te lande heeft een speurder niets in de pap te brokken , hij moet zelfs bedelen voor een kamertje of een voertuig ! Hij krijgt zijn orders van de onderzoeksrechter en dient zijn bevindingen aan de onderzoeksrechter over te maken ! En de onderzoeksrechter beslist over het verdere verloop van het onderzoek ! Je kan als speurder harde bewijzen aanbrengen , maar als ze niet worden bewerkt sta je nergens . Moet zeer frustrerend zijn !