1

Topic: Halle: 3 Maart

De overval op de Colruyt van Halle

Acht dagen later. Op drie maart vallen drie of misschien vier mannen de Colruyt van Halle binnen en jagen de beheerder een kogel door het hoofd. De boosdoeners drukten zich in het Frans uit en verplaatsten zich aan boord van een donkere VW Golf, zonder twijfel de in februari gestolen wagen. Nadat de wagen tot stilstand was gekomen op de parking, kwamen er twee individuenen uit te voorschijn die kort nadien in de discount opdoken. Ter intimidatie schoten ze enkele kogels in het plafond, net zoals in Genval en Ukkel, om het personeel aan te manen op de grond te gaan liggen.

Een van de boeven bleef aan de ingang van de Colruyt staan om klanten en personeel in bedwang te houden. Zijn medeplichtige stormde naar boven en ging direct naar binnen in het kantoor van de beheerder, een soort glazen kooi die boven de verkoopruimte uitsteekt. Bij de filiaalhouder van de Colruyt, meneer Walter Verstappen, bevonden zich op dat moment nog twee personen. De twee bedienden moesten plat op hun buik gaan liggen. De beheerder werd gedwongen de brandkoffer te openen en de bandiet heeft zich dan gehaast om de bankbiljetten in een grote reistas te proppen. De gangster sloeg een bediende heftig met zijn knuppel op het hoofd, omdat deze het had gewaagd het hoofd om te draaien om te zien wat er gebeurde.

Zonder enig spoor van emotie, richtte de doder dan zijn wapen kalm op de nek van de beheerder en haalde de trekker over. Het projectiel, een kogel van kaliber 38, doorboorde de keel van het slachtoffer. Walter Verstappen was niet op slag dood. Hij werd levensloos naar de reanimatie-kamer van het ziekenhuis van het Leopoldspark in Etterbeek gebracht, waar chirurgen het onmogelijke gedaan hebben om het te redden. Walter Verstappen overleed kort na zijn opname. De moordenaars hebben geen fractie van een seconde verloren, de injectiemotor van de Golf draaide al toen de twee medeplichtige zich in de wagen stortten. Dit soort donkere Volkswagen zou men later nog op vele andere plaatsen terugzien. Het gangstertrio vluchtte in de richting van de Brusselse ring en van de autosnelweg naar Bergen. Hun buit bedroeg heel precies 1.182.115 fr. De door de knuppelslag gewonde Jules Knockaert werd opgenomen in het ziekenhuis van Halle. Zijn getuigenis is waardevol.

Feiten » Halle

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Halle: 3 Maart

De te Plancenoit gecarjackte Golf die bij deze overval voor het laatst gebruikt werd, werd 3 maand later, op 7 juni uitgebrand in het Bois de Hourpes teruggevonden. Dat is precies één dag vóór men de Saab stal. Aan die Golf werd na Halle een moord gelinkt, men wilde daar waarschijnlijk van af. Doch door de hond van de garage waar men de Saab stal dood te schieten met het wapen waarmee men o.a. Angelou reeds vermoord had, zaten ze gelijk wéér met een 'warme' auto. Dat was niet slim. Het kon hun blijkbaar niet veel schelen. Een witte Saab was een gans andere auto dan de zwarte Golf waar men naar zocht. En men was niet van plan om hem lang te houden. En men wist toen men hem stal reeds dat de Saab gauw aan nieuwe moorden zou gelinkt worden...

Bijna alle raids waarbij ze op voorhand wisten dat ze razendsnel weg moesten komen lagen rond het Zoniënwoud. Bekijk dat eens via Google Earth. De Santana en de Peugeot hadden ze op dat moment al in die buurt achtergelaten of moeten achterlaten. Om zich van de eerste Golf te ontdoen reden ze mogelijk wijselijk helemaal naar Hourpes. Als die daar zou gevonden worden zou men zich minder op de omgeving benoorden het Zoniënwoud richten in het onderzoek. De Saab hebben ze MOETEN achterlaten terwijl ze richting Noord reden vanuit Nijvel.

Ze zijn mogelijk opnieuw met 2 wagens naar Hourpes gereden om zich van de tweede Golf te ontdoen. Dat moet eigenlijk nogal een onnozele bedoening geweest zijn. De buurt onder BXL was te heet geworden om nog iets te overvallen. Maar nabij Hourpes een juwelier overvallen direct voor ze zich van hun auto ontdeden...misschien hebben ze dat niet kunnen nalaten? Daarna hebben ze zich nooit meer in Hourpes laten opmerken. Mogelijk was de juwelier gewoon het enigste valabel doelwit vlak in de buurt van dat bos?

Bij de tweede reeks weken ze uit naar La Houssière om spullen te dumpen.

Re: Halle: 3 Maart

Het was wel gevaarlijk om zo ver naar Hourpes te rijden. Waarschijnlijk zat er slechts één bestuurder in de Golf. Om niet verdacht te lijken. En volgden ze dan met een tweede auto (Taunus, Mercedes?) waarin 3 zwaar bewapenden zaten om in te grijpen moest de Golf controle krijgen. In het bos kon er dan ééntje bij de vluchtauto blijven wachten. Na de overval staken ze de Golf in brand en reden ze weg in een onverdachte auto. Reken maar dat de 4e man in het oog hield dat er geen getuigen in het bos waren. De wagens werden op 300m van mekaar teruggevonden. Waarschijnlijk op de stilste plaats in het bos.

Een brute overval die enige minuten duurt doe je best dicht bij je rovershol. Als het Zoniënwoud op die weg ligt is dat heel handig. Gebruikte auto's en wapens dump je best in een andere buurt. Bij nachtelijke inbraken waarbij je niet verwacht problemen te krijgen durf je wat verder gaan.

Uitzonderingen zijn Anderlues en Aalst. Telkens de laatste attack van een reeks. Telkens als het in hun normale buurt te warm werd. Anderlues moet zeker als voorbeeld voor Aalst gediend hebben op een aantal punten. Mogelijk heeft die jonge kerel met zijn BMW een andere Golf gevolgd tussen Ninove en Halle? Dat men zich toch op de één of andere manier snel van de Golf ontdaan heeft.

4

Re: Halle: 3 Maart

Columbo wrote:

Het was wel gevaarlijk om zo ver naar Hourpes te rijden.

Zeker en vast. Dus daarom is het niet uitgesloten dat ze ook in de omgeving van Hourpes (streek van de Borinage) een safe-house of een garage hadden waar ze op konden terugvallen. De eerste feiten spelen zich ook in die regio af (Dinant, Maubeuge). Of beschouwden ze die streek als een soort van oefengebied omdat ze die streek goed kenden, misschien omdat ze er soms gingen jagen?

Columbo wrote:

Dat was niet slim. Het kon hun blijkbaar niet veel schelen.

Zeker en vast geen slimme zet. Ook het overdreven geweld tegenover het arme dier roept toch ook een paar vragen op. Ze hebben overdreven geweld gebruikt maar de hond heeft zich nog kunnen verderslepen. Waarschijnlijk vonden ze dat wel een grappig zicht en hebben ze het beestje maar verder laten lijden.
Maar je krijgt bij de Bende het gevoel dat ze steeds de moeite doen om hun feiten aan elkaar te koppelen zodat iedereen weet dat het steeds dezelfde bende is. Het kan toeval zijn, maar het is een gevoel dat je bij hun overvallen krijgt.

Columbo wrote:

De Saab hebben ze MOETEN achterlaten terwijl ze richting Noord reden vanuit Nijvel.

Maar dat was niet zo'n groot probleem omdat er waarschijnlijk reservewagens stonden opgesteld rond Nijvel. Maar uit destijds gemaakte vaststelling is met grote zekerheid te zeggen dat de vlucht richting Brussel ging.

Columbo wrote:

De buurt onder BXL was te heet geworden om nog iets te overvallen. Maar nabij Hourpes een juwelier overvallen direct voor ze zich van hun auto ontdeden...misschien hebben ze dat niet kunnen nalaten? Daarna hebben ze zich nooit meer in Hourpes laten opmerken. Mogelijk was de juwelier gewoon het enigste valabel doelwit vlak in de buurt van dat bos?

Dus, je bent van plan om lange tijd geen overvallen meer te doen en besluit om je wagen te dumpen. Je bent onderweg naar een goede plaats om je wagen te dumpen maar ziet onderweg een juwelier die nog open is en besluit die dan maar te overvallen. Je was toch al van plan om je wagen te dumpen. Toch klopt er iets niet. De Bende stond niet echt bekend om impulsieve daden en planden hun overval meestal goed op voorhand. Maar het valt wel op dat de daders in Anderlues geen maskers droegen. Dus toch een impulsieve daad?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Halle: 3 Maart

In Wallonië had je toen zeker minder kans op politiecontroles. Ideaal oefenterrein.

6

Re: Halle: 3 Maart

Ben wrote:

Maar het valt wel op dat de daders in Anderlues geen maskers droegen. Dus toch een impulsieve daad?

Volgens mij was de overval in Anderlues voorbereid,je kan er ook vanuit gaan dat ze geen maskers droegen omdat ze op voorhand wisten dat ze gingen moorden. Ze hebben de bewakingscamera's vernield, dus ik denk wel dat ze wisten hoe het daar vanbinnen uitzag. Had die juwelier het lef gehad, dan had hij één van die gangsters kunnen afknallen. Maar hij zakte in elkaar, bij het zien van zijn vrouw. Ik denk dat ze met 3-en waren en één iemand op de uitkijk. Gelukkig hebben die kinderen zich niet getoond en zich stil gehouden...

En volgens mij was het niet zozeer de overval op een juwelier dat moest gebeuren maar gewoon juwelier Jean Szymusik executeren, ze twijfelen niet gewoon 2 kogels door zijn hoofd, bij zijn vrouw schieten ze in haar benen en borst. Er zijn nog zo een paar gevallen, waar ze kogels in de kop schieten, iedereen weet dat dit een betekenis heeft.

Ben wrote:

Ook het overdreven geweld tegenover het arme dier roept toch ook een paar vragen op. Ze hebben overdreven geweld gebruikt maar de hond heeft zich nog kunnen verderslepen. Waarschijnlijk vonden ze dat wel een grappig zicht en hebben ze het beestje maar verder laten lijden.

Schandalig, wie waren eigenlijk de beesten, een arm dier gewoon neerknallen. In mijn ogen is dit even erg als een kind (mens) dood schieten.

7

Re: Halle: 3 Maart

Renne wrote:

je kan er ook vanuit gaan dat ze geen maskers droegen omdat ze op voorhand wisten dat ze gingen moorden.

Als je op voorhand weet dat je gaat moorden dan zet je toch zeker een masker op? Want wat als er iemand het overleeft? En als ze het zo goed hebben voorbereid, hoe komt het dan dat ze niet wisten dat het koppel in Anderlues kinderen had? Dat zijn vragen die er op kunnen wijzen dat Anderlues eigenlijk een impulsieve daad was. Ze zien een juwelier en denken : 'komaan, nog eentje, ze denken toch dat ze ons gearresteerd hebben'.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

8

Re: Halle: 3 Maart

Blijkbaar zou een getuige Patrick Haemers hebben herkend tijdens de overval in Halle.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Halle: 3 Maart

Patrick Haemers wordt overal herkend, maar als puntje bij paaltje komt weten de kroongetuigen het ineens niet meer me blijkt.

10

Re: Halle: 3 Maart

Een BOB'er van Halle vertelt over de overval:

"De Bende is beestig opgetreden in de Colruyt. Ze hadden een heel lange matrak mee, geen echte maar een staaf van tachtig centimeter. Ze hebben wat in het rond geschoten om de klanten koest te houden, en zijn dan naar het kantoor boven de winkel gestapt."

"Jules (Jules Knockaert, directeur voeding) heeft toevallig met zijn hand de telefoon aangeraakt. Vermoedelijk heeft één van de gangsters gedacht dat hij wilde bellen, en hij heeft - krak - met die matrak Jules' hand verbrijzeld. Jules droeg een wapen, een heel goed pistool. Hij heeft het niet kunnen gebruiken omdat zijn hand kapot was."

Bemerking : Moet ik er nu vanuit gaan dat hij gewapend ging werken?

"Walter hebben ze voor zich uit geduwd naar de kluis. Hij heeft ze opengemaakt en kreeg een nekschot. Jules lag op de grond en zag het bloed van Walter voorbij vloeien."

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube