41

dhrlanden wrote:
  • ?-9-1980: aangehouden op verdenking lidmaatschap bende (o.a. autodiefstallen/gewapende overvallen/brandstichtingen/oplichting verzekering)

  • 24-4-1981: De Schepper (28, garagist Asse) veroordeeld tot 7 jaar cel als bendeleider

  • 29-7-1981: straf voor hof van beroep teruggebracht naar 5 jaar cel

  • 6-12-1984: veroordeeld tot 2 jaar en 3 maand cel als (mede)kopstuk bende autodieven (gespecialiseerd in BMW/Porsche)

Was hij niet in gevangenis gedurende de feiten? Afgezien een ontsnapping of een koninglijk genade zie ik hoe kan hij schuldige zijn.

Of hij tijdens misdaden van de Bende van Nijvel in de gevangenis vertoefde, daar moeten we niet te lang blijven stilstaan.
Jean Bultot had de mogelijkheid om misdadigers tijdelijk uit de gevangenis te halen. Bouhouche en Beijer waren in het bezit van blanco-kantschriften met de naam van een onderzoeksrechter erop.

Naar mijn mening was er een verwarring van zinnen, waarbij de sterkste (5 jaar) de zwakste omvatte.

A mon avis, il y a eu confusion des peines, la plus forte (5 ans) englobant la plus faible.

44

Niet alleen Jean Bultot trouwens. Garagist De Snijder werd ook uit de gevangenis gehaald om een contract te tekenen. Verschillende getuigen in het onderzoek hebben vermeld dat dit meerdere keren gebeurde. En dan komt altijd opnieuw datzelfde zinnetje " Dit werd niet bewezen. 't is zoals Scaramouche zegt, we moeten geen rekening houden met het feit dat iemand in de gevangenis zat.

"Ze kregen twintig jaar cel en hun namen werden al vele jaren geleden genoemd als 'handlangers' van de Bende van Nijvel. Maar daarvoor werden ze vrijgesproken. Het alibi van De Staerke bij verschillende feiten, “Ik zat in de gevangenis”, bleek behoorlijk doorslaggevend."

45

Bakker André De Mol, rechterhand Willy De Schepper, aanslag Vernaillen.

Tiens wrote:

Bakker André De Mol, rechterhand Willy De Schepper, aanslag Vernaillen.

Ook uit zijn streek Opwijk. Welke rol hadden Willy De Schepper en André De Mol bij de aanslag op Herman Vernaillen?

47

Sorry, had nie gezien dat je mij aansprak. Gelezen in boek complot van de stilte:

André De Mol schreef brief naar Vernaillen dat hij inlichtingen heeft over het moordplan op hem. BOB van Asse verhoorde bendelid van garagist Willy De Schepper. Getuigen zagen bij Willy de Mazda vertrekken op de avond van de aanslag. Andre De Mol zat toen een straf uit voor inbraken, autodiefstallen en gewapende overvallen tussen mei 1978 en november 1980 met bende van De Schepper. In de brief stond dat Barbé en Gillet en een paar BIC-leden vermoedelijk al voor de aanslag afwisten van de plannen.

De Mol wist dat, want hij fungeerde als postduif tussen verschillende complotsmeden. Begin 1981 heeft hij briefjes gesmokkeld tussen BIC-ambtenaar Karel Clonen en de Nederlandse hasjtrafikant Job van Welij en in een van de briefjes was sprake van moordplannen op majoor Vernaillen, georganiseerd door Farcy. Later zou De Mol terug komen op zijn bekentenissen... waren ze verzonnen of werd hij bang?

Blijkbaar heeft hij het ver geschopt. Zijn de financiën gecontroleerd van Willy? Wie is Patrick Van Houtven?

49

De bende van Willy de Schepper bestond uit 32 betichten, waarvan sommige een zevental gewapende overvallen pleegden en diefstal van zo'n 45 voertuigen en feiten van oplichting. Willy De Schepper werd daarvoor in april 1981 tot 7 jaar cel veroordeeld. Maar hij kreeg al strafvermindering in juli 1981... jawel, amper 4 maanden later.

Is Joël DS een broer of familie van hem? Komt voor in enkele PV's, maar lijkt me eerder een Franstalige te zijn?