1

Topic: Victor Van Honsté

Victor Van Honsté (1921-1992) was procureur-generaal bij het Hof van Beroep in Brussel. Hij was vrijmetselaar en hoogleraar aan de ULB. In 1989 werd hij in de adelstand opgenomen: "erfelijke adel en de persoonlijke titel ridder".

Gewapende overvallen

Voor het Hof van Beroep te Brussel hield Victor Van Honsté maandagnamiddag een toespraak over het onderwerp:  "De manier van recht spreken binnen het rechtsgebied". Procureur-generaal Van Honsté stelde vast dat gewapende overvallen tot onze dagelijkse realiteit behoren. De bloedige hold-ups van verleden jaar in de arrondissementen Nijvel, Brussel en elders vertoonden een ongekende gruwelijkheid. Bovendien was België voor het eerst het terrein van stelselmatige terroristische campagnes. Het onderzoek naar de overvallen dat vanuit Nijvel werd gevoerd kan niet als bevredigend worden genoemd. Toch is het van betekenis dat soortgelijke misdaden sinds één jaar niet meer werden gepleegd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 September 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Victor Van Honsté

Had Generale Bank zijn offshorebank gewoon in Brussel?

Midden de jaren tachtig is er een zoeking in een kantoortje in de Shell-building naast het Centraal Station, hartje Brussel. Tot hun verbazing komen de speurders terecht in een soort mini-Zwitserland. Een oude man in stofjas zit er een immense collectie mappen en fichebakken te bewaken. Dit was, bleek, de sectie geheime en anonieme rekeningen van de Generale.

Een speurder in Humo: “Het ging niet over miljoenen, maar miljarden (frank). Honderden geheime rekeningen! We vielen van de ene verbazing in de andere. Opeens dook daar een rekening op die, volgens wat daar stond, eigendom was van – toen nog – prins Albert. Er was er ook één op naam van koning Boudewijn. De halve koninklijke familie had er een rekening.”

“Terwijl wij bezig waren die lijsten te bekijken, zijn er kennelijk enkele telefoontjes heen en weer gegaan. Binnen de kortste keren verscheen de Brusselse procureur-generaal (Victor) Van Honsté ten tonele. Hij beval ons onmiddellijk te stoppen en terug te keren naar ons bureau. En vooral: niks op papier te zetten.” Iets later kreeg Van Honsté een adellijke titel.

Eén van de weinige schriftelijke sporen van deze zaak is teruggevonden in de schriftjes van wijlen substituut Willy Acke, de Dendermondse magistraat die tot 1989 aan de zijde van onderzoeksrechter Freddy Troch de Bende van Nijvel op de hielen zat. Humo: “Via-via had Acke vernomen dat ook enkele big shots van warenhuisgroep Delhaize – voornaamste doelwit van de Bende – geheime rekeningen hadden bij de Generale.”

Misschien was er hier een spoor naar afpersing. Dat is een van de onderzoekspistes naar die Bende van Nijvel.

Uit Ackes notities is op te maken dat ‘alle speurders’ die dag door Van Honsté werden ‘verplicht’ een schriftelijke verklaring te ondertekenen waarin ze beloofden nooit met wie dan ook te praten over wat ze in de Shell- building hadden gezien.

Een speurder in Humo: “Klopt. Het was geen kwestie van willen, het was van moeten.” De enige die voordeel haalde uit de huiszoeking was oplichter Jean-Pierre Hesbeen. Hij kwam er op het Feluy-proces vanaf met een vrij lichte straf.

Acke stierf eind 1994, officieel door zelfdoding.

Bron: pnws.be | 7 Oktober 2021

Jammer, zeer jammer, dat we deze man niet meer voor de schandpaal mogen of kunnen zetten. Niet alleen voor bovenstaande trouwens. Voor mij gaat hij de geschiedenis in als de potlood magistraat.

3

Re: Victor Van Honsté

Bedankt om de post aan te passen Ben
De noodzakelijke gegevens waren verdwenen en in de plaats was een hoop reclame bagger meegekomen.  Hapjes eten, luidkeels  meezingen met de radio en ondertussen een post intikken
Was van het goede te veel. Gelukkig nieuwjaar aan iedereen.