1

Topic: Wapendepot Antwerpen

In de pers wordt op 22 oktober 1983 onthuld dat er een wapendepot is ontdekt in de buurt van Antwerpen. De eerste resultaten van het onderzoek wezen erop dat minstens een gedeelte van de wapens die in de bergplaats werden gevonden afkomstig zijn van de overval op wapenhandelaar Dekaise in Waver, in 1982. Die overval kostte het leven aan een politieman. Het wapendepot zou ook deel uitmaken van een uitgebreid Belgisch-Bulgaars netwerk van wapenhandel.

Volgens sommige bronnen zouden extreem-rechtse kringen direct met deze zaak betrokken zijn. De Franstalige radio en televisie preciseerde zelfs dat het wapen dat Ali Agça heeft gebruikt bij zijn aanslag tegen de paus, afkomstig zou zijn van dit netwerk. Een van de wapens dat de bende van Waals Brabant gebruikt heeft, zou eveneens afkomstig zijn van de overval op de wapenhandel in Waver. Er zijn steeds meer aanwijzingen voor de betrokkenheid van extreem-rechts en de internationale wapenhandel bij het banditisme in Waals Brabant.

2 (edited by K& 26-09-2011 09:11)

Re: Wapendepot Antwerpen

Zonder bron vermelding is deze boodschap niet veel waard. Mijn inziens is er nooit een bruikbaar wapen gevonden, afkomstig van Dekaise. Het feit dat hier niemand iets op geantwoord heeft, geeft een idee van de kennis van deze dossiers. Wij weten minder dan 1% waarvan waarschijnlijk meer dan de helft verkeerd is, of in drie versies in de pers is verschenen.

Er zijn in de Santana wat billen gevonden om wapens te demilitariseren en ergens een gedemilitariseerde Enfield bij Vicky Van Obbergh maar ook hier was er geen zekerheid. De pers haalt hierin in oktober 1983 feiten aan die reeds in juni 1983 tot diverse aanhoudingen en hadden geleid.

Na een schrijven naar de staatsveiligheid vanuit de gevangenis van Nijvel (?) volgens een artikel uit de pers op "les annees deplomb" moet de betrokken persoon zeer snel zijn vrijgelaten want een paar weken later was hij alweer op post met een bezoek aan de fabriek in Temse, zo al deze data door journalisten bij elkaar gevist wel juist zijn/waren.

3

Re: Wapendepot Antwerpen

Ik heb eindelijk meer informatie gevonden over dit wapendepot in Antwerpen. Het was een depot van Willy Pourtois:

Internationale wapensmokkel ontdekt te Brussel

In verband met de wapenroof te Waver, waar eind september van vorig jaar een politieagent werd doodgeschoten, en de speurtocht naar de Bende van Nijvel, deed de recherche een nogal ophefmakende ontdekking. Ze kwam immers op het spoor van een internationale wapentrafiek, vanuit West-Europa naar landen van het Midden-Oosten.

Eén van de centrale figuren in deze wapensmokkel is een Bulgaars diplomaat, op post in de ambassade te Brussel. Tegen de man werden zeer bezwarende feiten opgetekend. Dit zou kunnen betekenen dat hij in alle stilte ons land zal moeten verlaten.

Diplomaat Tch. was enorm geïnteresseerd in alle soorten wapens uit België en omringende landen. Uit de eerste vaststellingen blijkt dat hij bemiddelde met de firma Kintex in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Van daaruit werden de wapens uit België en elders naar niet gepreciseerde landen uit het Midden-Oosten getransporteerd.

Het is geweten dat de Bulgaarse diplomaat te Brussel eveneens een grote belangstelling aan de dag legde voor snelvuurwapens. Zijn interesse ging evenwel ook naar 9mm-pistolen. Gisterenavond verklaarde een speurder te Brussel ons, dat met zo'n pistool de aanslag op de paus werd gepleegd. De speurder wilde desbetreffend niet meer vertellen.

In dezelfde smokkelzaak is ook een Brusselaar gecompromitteerd. Het betreft een zekere Willy Pourtois, die een tijdje geleden te Antwerpen werd aangehouden. Pourtois, die in de hoofdstad woont, had honderden vuistwapens, pistolen en revolvers te Antwerpen weggestopt. De politie kwam hem op het spoor en nu wordt uitgepluisd in welke mate Pourtois contacten had met de Bulgaarse diplomaat.

Voorts kwam aan het licht dat de grote hoeveelheid wapens, waaronder diverse met geluidsdemper, niet bestemd waren voor de Oostbloklanden. Sommige speurders twijfelen er niet aan, dat ze in handen kwamen van terroristen. Dat kan er dus op wijzen dat de wapens in België werden gestolen en dankzij de Bulgaarse diplomaat te Brussel via de firma Kintex in het Midden-Oosten belandden.

De ganse affaire, waarover vrijdagavond het parket van Brussel geen woord losliet wordt met de nodige ernst onderzocht. De voorbije maanden blijkt een niet geringe hoeveelheid wapens te zijn verdwenen uit België.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Oktober 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube