Topic: Kintex

Weet iemand meer over Kintex?

2

Re: Kintex

Op de Franstalige fora is er redelijk wat te vinden over Kintex.

3

Re: Kintex

Volgens de synthese-nota van de Waverse BOB deed NII zaken met het door de Bulgaarse geheime dienst gecontroleerde staatsbedrijf Kintex. Uit telexen die werden teruggevonden blijkt dat zowel Pourtois als NII op het kruispunt zaten van een internationale trafiek waarbij tussen Kintex en de falangistische milities wapens tegen drugs worden geruild. Op het moment dat de Waverse BOB zich grondig met de Libanese filière begint bezig te houden, zorgen de beheerders van NII ervoor dat de zaak over kop gaat. Op 25 oktober 1984 wordt het bedrijf failliet verklaard.

Meer over deze trafiek vind je op de website » Motief

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Kintex

Trojan, volgende URL geeft een lijst van bronnen i.v.m. Kintex + genoemde personen in die context » www.namebase.org

Re: Kintex

Veel latere wapentrafiek van Rossignol vertrekt vanuit Bulgarije... En bedankt voor de link Walter, zodra ik wat gekalmeerd ben, grapje, bekijk ik die link.

Re: Kintex

Op het einde van de jaren 60 was de Navo erin geslaagd om in Sofia een Gladio-netwerk op te richten met de hulp van extreem rechtse sympathisanten. Net als de Grijze Wolven in Turkije en de WNP in België.

Eén van deze leden was een kerel met roots in Uzbekistan. Hij was gekend in het milieu als "60" en had een reputatie: sadistisch psychopaat. "60" was ook bevriend met toemalig President Todor Zhivkov. Hij trad op als lijfwacht voor diens dochter en werkte dus voor de Bulgaarse Staatsveiligheid. Zijn uiterlijk deed wat aan een "Shrek" figuur denken, kaal, groot en zwaar gebouwd met een permanente roze tint op de huid ten gevolge een aandoening.

Hij voerde opdrachten uit voor Kintex waar hij instond voor de contacten met moslimlanden. Kintex was een soort paradox. Het kind van Bulgaarse hoge inlichtingenofficieren en frontfirma van de staatsveiligheid met opdrachten die het communisme moeste dienen. Maar Kintex ging een eigen leven leiden, al dat niet gemanipuleerd door machten die de Bulgaarse overheid overstegen.

Kintex verkocht wapens en drugs. De wapens ging meestal in de richting van moslimlanden en terroristen. De drugs ging in de omgekeerde richting en kwam voor een groot deel uit Afganistan. In Bulgarije zorgden labo's voor de verwerking van de stoffen. Wapens kwamen vaak uit westerse landen. Om deze hele zaak draaiende te houden waren er ook westerse inlichtingendiensten betrokken partij. Het gegeven had zelfs een naam in het milieu van de westerse inlichtingendiensten: "perception management".

Kintex maakte heel wat vijanden en "60" stond aan het hoofd van het doodseskader. Hij genoot van moorden en vooral van de laatste paar minuten voor het slachtoffer stierf. Hij liet zijn slachtoffer meestal knielen voor hij een schot in het hoofd gaf.

Rechtschapen figuren binnen MI6 wouden Kintex een slag toebrengen. Operatie X werd opgezet. Een spion van de afdeling "Political Action" kreeg de taak om "60" te neutraliseren.

Op 15 juli 1981 kwam de spion aan in Bulgarije om de voorbereidingen te treffen. Hij trof er een informant van de PKK en een diplomaat, Raiko Nicolov die hem zouden helpen. Een val werd opgezet. Een Zuid Afrikaans investeerder bood zich aan bij Kintex. Een afspraak werd gemaakt in Zuid Afrika, op een afgelegen ranch. De vertegenwoordigers van Kintex gingen erheen.

In de ranch bevonden zich 4 ervaren PKK terroristen die taak zouden uitvoeren. De zaak verliep echter niet zoals gepland. De wagen met Kintex mensen verdwaalde in de rimboe en verongelukte in een ravijn, niemand overleefde. De MI6 spion had wel nog kunnen vaststellen dat "60" helaas geen deel uitmaakte van het gezelschap.

Bron: "NOC Twice" door Nicholas Anderson

Servo per Amikeco

7

Re: Kintex

Functioneerde de firma Nutribel [het bedrijf van Willy Van Baelen] als een factorij van Kintex? Deze Bulgaarse firma, gesitueerd op de Antonov Ivanovboulevard, nu omgedoopt tot Vitosjaboulevard gelegen in de residentiële wijk van Sofia, was gespecialiseerd in de import en export van voedingswaren, sigaretten, whisky maar vooral wapens. Op het drie verdiepingen tellende gebouw stond een gietijzeren pronkstuk: een immense K waarvan de schuine strepen een schietschijf prangden. Voor de voorbijgangers en het internationale cliënteel leek het ornament even hypnotisch als een swastika.

Er werkten bij Kintex niet minder dan vijfhonderd personeelsleden, een kwart van hen spionnen of geheim agenten die op de hoogste verdieping samenklitten. Het staatsbedrijf kon zich veel permitteren want ressorteerde rechtstreeks onder de Bulgaarse geheime dienst, de Darzhavan Sigurnost (DS). Handel drijven was een eerbare schaamlap voor de uitvoering van snode plannen in het rijke en kapitalistische West-Europa: spioneren voor rekening van de KGB en als het kon de NAVO destabiliseren door onder meer wapens te leveren aan het internationaal terrorisme, de drugshandel te stimuleren in de decadente steden van de ideologische vijand en uiteraard door deviezen te verdienen, wat vooral de buitenlandse bankrekeningen van de nomenclatuur ten goede kwam.

In die context speelde Nutribel een sleutelrol. Willy Pourtois vervulde de rol van dubbelagent. Hij deed zaken met Kintex maar werkte tegelijk voor de Staatsveiligheid. Zijn codenaam luidde 'For You' en hij werkte uitsluitend voor de afdeling contraspionage van hoofdcommissaris Van Gorp. Het was een publiek geheim dat goede spionnen eerst hun informatie aan de Amerikanen verkochten alvorens op de De Meeûssquare langs te gaan.

Bron: De Bende van Nijvel | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

8

Re: Kintex

Voorwerp: onderzoek naar de criminaliteit in Waals-Brabant

In het kader van de moordpartijen in Waals-Brabant zien we ons verplicht inlichtingen in te winnen over Hage Maroun, dit Moualem, geboren in Haïfa Israël op 2/1/1933. We verwijzen naar ons eerste rapport over drugshandel van 28 mei 1984. Hierin is er sprake van contacten met Willy Van Baelen, zaakvoerder van de firma Nutribel die nauw samenwerkt met het Bulgaarse import- en exportbedrijf Kintex, opgericht door de Bulgaarse geheime dienst DS om via de drugs- en wapenhandel de NAVO-lidstaten te destabiliseren. Er worden wapens geleverd aan allerlei terroristische organisaties zoals de ETA in Spanje, de FLNC in Corsica en de IRA in Noord-Ierland.

Kintex wordt gecontroleerd door de KGB en veranderde onlangs van naam en heet nu Globus. Dit gebeurde na de internationale heisa ontstaan door de mislukte aanslag op paus Johannes Paulus II. De Turk Mehmet Agça was de dader. Hij stond op de loonlijst van Kintex. De drugshandel met Libanon wordt geleid vanuit Cyprus door de Libanees Antoine Harrouk, die in opdracht werkt van de christelijke Falangisten. Hage Maroun is samen met Van Baelen actief in de uraniumtrafiek. Mogelijke klanten zijn Libië, Irak en Pakistan. De drie landen zijn sterk geïnteresseerd in de aanmaak van een atoombom.

Hage Maroun heeft daarom het voorstel gekregen om de leiding van het christelijke deel van de haven van Beiroet op zich te nemen waardoor hij alle illegale trafieken kan controleren. Vooral de drugs- en wapenhandel met Antwerpen komen hiervoor in aanmerking. Het spreekt vanzelf dat we hier op het terrein komen van het BIC en het opgedoekte NDB. Het lijkt ons dan ook aangewezen om zo snel mogelijk de telefoon van Hage Maroun op het systeem Zoller-Malicieux te plaatsen en ook die van zijn privéclub My Way in de Stoofstraat, evenals die van zijn adjunct Youssef Chebib, geboren in 1938, adres Universiteitslaan 90 in Elsene.

Getekend kapitein Stockman, commandant van het 2de district in Waver.

Bron: BOB Waver | 14 december 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

9

Re: Kintex

Volgens Marcel Barbier stond Herman Geschier ook in contact met Kintex:

Maar Michel Libert ontdekte dat hij dubbel spel speelde want Geschier werkte samen met de Oost-Duitse STASI en Kintex (...). 

Bron: Brief 10 van Marcel Barbier | 20 juni 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

10

Re: Kintex

Een interview met Radaslav Totorov, die gedurende 15 jaar aan het hoofd stond van Kintex:

Radaslav Totorov, kaal, klein, met een grote hoornen bril en een ouderwets kostuum, troont me na een korte begroeting mee naar de straat want de muren hebben oren. Paranoïa? Beroepsmisvorming? Of dreigt er echt gevaar? "U begrijpt dat ik u maar eenmaal wil ontmoeten. Ik kan u mijn telefoon en adres niet geven. Ook al kent u mijn nichtje Jenny, die als ik u goed begrepen heb, in Brussel als bejaardenhelpster aan de kost komt."

Is hij zo naiëf? Of doet hij alsof? Weet hij dan niet dat Jenny, blond lang haar, een zonnebril en veel make-up, met haar grote borsten en sexy uiterlijk in het rode lichtendistrict van de Europese hoofdstad haar boterham verdient door mannen te verleiden? De Bulgaarse maffia heeft er de commerce van de verjaagde Albanezen overgenomen en zet er minstens honderd jonge vrouwen aan het werk afkomstig uit Varna, Burgas, Plovdiv en Sofia.

Totorov lijkt voor zijn 75 jaar nog goed te been want hij stapt gezwind en loodst me via de Vitosha Boulevard naar het gebouw op het nummer 66 waar Kintex ooit gevestigd was. Gedurende vijftien jaar stond hij aan het hoofd van deze prestigieuze handelsmaatschappij die een belangrijke rol speelde in de voorbereiding van de aanslag op de paus door de Turk Mehmet Ali Agça.

"U weet zo goed als ik dat wij bij Kintex niets met deze zaak te maken hadden." Een flagrante leugen want de toplui van Kintex waren listig, sluw en gewetenloos en slaagden er meestal in hun moordcomplotten perfect te camoufleren. Het mannetje naast me staat stil en kijkt me doordringend aan, terwijl hij kordaat met zijn wandelstok slaat op een losse tegel van een half verharde wegel, wat moet doorgaan als een voetpad.

"Indien iemand bij ons op de hoogte was, en ik leg de nadruk op 'indien', dan alleen generaal Terziew en die kreeg zijn orders van de KGB. Zodus... Kintex is opgericht in 1970 en wij hielden ons bezig met de verkoop van wapens, drugs en namaaksigaretten. In 1982 haalden we een omzet van enkele miljarden dollars. Brussel was toen voor ons het centrum van de wereld. Denk maar aan de NAVO en de Europese Gemeenschap. Wie had ooit gedacht dat we amper twintig jaar later lid van jullie organisaties zouden worden... De KGB beschouwde drugs toen als een machtig wapen waarmee we het kapitalistische Westen konden overspoelen. Geef toe, drugs kunnen op termijn destabiliserend werken op voorwaarde dat men de jeugd kan aantasten. Denk maar wat er toen in Amsterdam gebeurde en aan sommige Amerikaanse universiteiten. En wie de drugshandel controleert, heeft ook een stevige greep op de internationale wapenhandel."

Hebt u veel geld verdiend?

"Ik krijg een staatspensioen. Omgerekend in uw munt zo'n 300 euro. Veel is het niet maar genoeg om van te leven."

Wat deed Kintex met de winst?

"De Bulgaarse overheid bezigde de deviezen om het ambtenarenapparaat te betalen, ook al verdienden de meeste functionarissen nauwelijks een habbekrats. Het toerisme stelde nog niets voor. Wij waren de kostwinnaars van de staat!"

Heeft Kintex zijn activiteiten kunnen voortzetten?

"Daarvoor moet u bij Roumen Petkov terecht. Ik leerde hem het vak. Een schrandere man die het ver heeft geschopt."

Hij heeft dit laatste met een zekere fierheid uitgesproken hoewel ik in de felle ondertoon nijdigheid ontwaar.

Wie waren uw belangrijkste contactpersonen in België?

"Pourtois en Van Baelen van de firma Nutribel. Ja, zonder twijfel. Ik heb thuis nog een telex gevonden die ik kreeg van onze correspondenten in Brussel Damianov en Chtilianov. Een bestelling. Lees maar."

Veuillez me faire quotation pour:
10.000 ak kalashnikov
5.000.000 cartouches m43
2.000 rpg7
10.000 rpg7
Livraison immédiate si possible
Destination: Irak
Fonds à disposition en Suisse
Amitié Willy Pourtois.

Wisten jullie dat hij voor de Belgische geheime dienst werkte?

"Ja. Wij hadden daar ook onze mannetjes."

Wie als ik vragen mag?

Hij kijkt me aan maar doet er het zwijgen toe.

(...)

"Luister, mister. Voor de wapenindustrie brak in 1980 een gouden tijdperk aan. Het begin van acht vette jaren. In Libanon woedde een hevig conflict tussen de christelijke Falangisten en de Palestijnen. Wij steunden het kamp van de revolutionairen, dat spreekt. De concurrentie – ik denk aan jullie bloeiende wapenbedrijven in het Luikse – koos de kant van de christenen en Israël. Tegelijk begon de oorlog tussen Irak en Iran, die acht jaar zou duren. Wij leverden aan Sadam Hoessein, de Amerikanen en de Fransen kozen de zijde van Iran."

"Luister, op een bepaald moment vervagen de ideologische grenzen en telt alleen het geld. Er was, net als nu, overal in de wereld een honger naar wapens. Ons exportproduct was de kalasjnikov, beter gekend als de AK-47. Het beste aanvalswapen ter wereld en geliefd bij iedereen. Een supersamenstelling van staal en triplex, breekt of blokkeert nooit, vuurt in alle weersomstandigheden, zelfs vol modder of zand. Kinderen kunnen het hanteren, wat ze ook doen. De Sovjets zetten de kalasjnikov op hun munt, de Mozambikanen op hun vlag."

Een beetje zelfgenoegzaam blijft hij staan en ik voel in zijn stem een zekere verachting.

"Mijn leven is niet koosjer geweest. Toen ik bij Kintex begon, had ik al ervaring in de wapenbusiness. Wij leverden aan de hele wereld: de Palestijnen van Abou Nidal, de terrorist Carlos, het regime van Assad in Syrië en Kadda  in Libië. En in Europa: de ETA, de Corsicaanse FLNC, het IRA en hun epigonen als Action Directe, Baader Meinhof, de Rode Brigades in Italië en bij jullie de CCC en ik vergeet er wellicht nog een paar."

De Bende van Nijvel?

"Die ken ik niet. Wat zegt u? Nijvel? Waar ligt dat?"

Houdt hij zich van de domme, veinst hij of is hij oprecht? Ik twijfel en zoek zijn blik die me achter de dikke brilglazen verbaasd aankijkt.

Hoe was uw contact met Willy Van Baelen?

"Een weinig interessante  guur, eerder een loopjongen. Wij hebben hem gebruikt. Nutribel kwam ons goed van pas. Meer moet u er niet achter zoeken."

Verliepen de contacten tussen Kintex en Nutribel rechtstreeks?

"Neen, via de firma Corecombel. Er was daar een Engelse kolonel. Ik heb hem nog ontmoet. Hij had nog gevochten in Birma. Een aardige kerel, very British."

Als dekmantel deden jullie aan import en export van voedingswaren.

"Hoe kunt u het raden."

Deed u nog zaken met andere Belgen?

"Een naam die me te binnen schiet, is Geza Mezösy [vriend van Jean Bultot en gewezen waarnemend NVA-voorzitter van Ukkel]. Een jonge kerel, vriendelijk en bescheiden. Hij was geen echte wapenhandelaar maar eerder un intermédiair commercial. Hij kreeg gratis logies in het Hotel Vitosha en we ontvingen hem dan officieel in onze kantoren. U moet zich dat voorstellen. We zaten daar op de tweede verdieping in een grote vergaderzaal, altijd vergezeld door twee à drie commissarissen van de communistische partij. Alle gesprekken werden afgeluisterd. Niemand vertrouwde niemand. We bespraken dan officieel het contract. De prijs, de hoeveelheid, de bestemming. Zoveel AK-47’s aan twintig dollar per stuk. Maar enkele uren later steeg die prijs al met twintig of dertig procent naargelang de modaliteiten van de deal. Deze gesprekken vonden plaats op straat of in een anoniem restaurant. We wisten toch dat onze kopers hetzelfde geweer voor honderd dollar in Afrika of in de jungle van Zuid-Amerika van de hand zouden doen. We waren onderbetaald. Zou u die kans laten liggen?"

Volgens de gegevens die op telexen werden aangetroffen stond Kintex in Brussel ook in contact met enkele Libanezen. Herinnert u zich nog hun namen?

"Neen."

(...)

Kende u Albert Raes, de baas van de Belgische Staatsveiligheid?

"Ja, het was iemand met wie te leven viel. Hoe konden zijn zakenrelaties anders tapijt leveren van Moskou tot Sofia. Kilometers lang! Neem nuuw gewezen minister van Defensie Vanden Boeynants. Jarenlang heeft hij voor zijn bedrijven goedkoop vlees geïmporteerd vanuit Hongarije. Die oost-westtegenstelling moet u met een inke korrel zout nemen. Langs beide kanten heerste de propaganda, voor de schone schijn en om de publieke opinie een rad voor de ogen te draaien. In werkelijkheid draait alles, zowel bij ons als bij jullie om geld!"

Wist u dat uw organisatie geïnfiltreerd was door de Staatsveiligheid?

"Neen."

Uw vertegenwoordiger Tsondu Chtilianov is toch uitgewezen in juni 1984!

"U begrijpt dat ik daar geen commentaar op geef."

Een tikje gepikeerd klemt hij de wandelstok steviger in de hand en loopt metdezelfde tred van tevoren over de Boulevard het drukke verkeer tegemoet.

Bron: De Bende van Nijvel | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube