1

Topic: Johan Serrus

Johan Serrus was een onderzoeksrechter uit Dendermonde die zich als eerste bezig hield met de moord en diefstal in Temse. Op 1 januari 1984 nam onderzoeksrechter Freddy Troch het dossier van Serrus over. Troch had echter amper tijd omdat onderzoeksrechter Schlicker uit Nijvel een verdachte had gevonden voor Temse, Robert Becker. Het dossier van Temse verhuisde daardoor eind februari 1984 naar Nijvel. Toen Dendermonde het dossier in september 1985 terugkreeg, bleek dat men in Nijvel absoluut niets met het dossier had aangevangen. Er was geen letter, laat staan een onderzoeksdaad aan toegevoegd.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Johan Serrus

(...) Wel hebben wij de belangrijkste delen van het gerechtelijk dossier doorgenomen om zo goed mogelijk vast te stellen wat er aan onderzoek is gebeurd. Het resultaat hiervan was dat het geen twijfel lijdt dat op last van onderzoeksrechter Serrus reeds vanaf 13 september 1983 werd onderzocht "welke personen of firma's (ev. diensten) op de hoogte waren van de fabricatie (eventueel proefnemingen) van kogelvrije vesten door de fa. Wittock-Van Landeghem".

Dit onderzoek - gevoerd aan de hand van een administratief onderzoek bij deze firma en door middel van verklaringen van een beperkt aantal medewerkers, en later, in 1986, nog eens uitgebreid met een schriftelijke enquête onder de afnemers van bedoelde vesten -, leverde geen enkele aanwijzing op dat ook de rijkswacht zakelijke relaties met de firma onderhield. Dit verklaart waarom er in de jaren tachtig geen onderzoek op de rijkswacht werd gestart.

Bron: Verslag Tweede Bendecommissie (bijlage 5), uit het rapport van Fijnaut en Verstraeten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube