1

Topic: Maurice Florizoone

Maurice Florizoone is een gewezen gangster uit Brussel. Hij hield zich vooral bezig met overvallen op juweliers. Hij was bevriend met Francis Van Binst.

Na de moord op José Vanden Eynde in Beersel trekt Marcel Vanden Eynde - zijn zoon - naar Zuid-Afrika. Het is Maurice Florizoone die het huis zal huren. Het was Jef Jurion die Florizoone in contact heeft gebracht met Marcel Vanden Eynde. (Ter info: het huis lag in de Molenstraat in Beersel » Google Maps)

In het eerste boek van Guy Bouten komt Florizoone aan het woord. Die getuigenis kan je hier lezen » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Maurice Florizoone

Volgens Leopold Van Esbroeck waren Léon De Staerke en Maurice Florizoone vrienden:

Marc Vanden Eynde: "We hebben alles verkocht, en Jurion is toen komen aanzetten met Maurice Florizoone, die de huur van mijn villa overnam. Ik hoorde dat er kort nadien werd ingebroken. 't Zal wel toeval zijn zeker?"

Volgens Leopold van Esbroeck was Florizoone een vriend van Léon De Staerke.

Marc: "Van Leon? Dat weet ik niet. Ik ken Léon niet. Ik ken alleen Philippe De Staerke." (...)

U denkt dat de inbrekers bij Florizoone misschien naar spullen van uw vader zochten. (...)

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Maurice Florizoone

Copy/paste van het Franstalig forum (Hervé):

Guy Bouten rencontre Maurice Florizoone. Celui-ci a séjourné en prison pendant une vingtaine d'années, notamment à Nivelles.

Jean Gol se rendait régulièrement chez lui avec sa maîtresse pour des rendez-vous intimes. Gol parlait parfois d'opérations de blanchîment et de financement de partis.

Florizoone était coursier chez Kirschen à Anvers. Son neveu connaissait très bien Hilaire Beelen. Il possédait un château à Herbeumont où on a un jour saisi des plans qui auraient permis de fomenter un coup d'état. Le domaine de Beelen servait aussi à des entraînements paramilitaires. Il fréquentait Paul Cams, qui fut assassiné dans sa maison à Ganshoren. Des photos montrent Beelen en présence de Verhofstad et De Croo. Gol était mêlé à un trafic de devises à grande échelle avec l'Angola. Kirschen était aussi très proche de Gol. Florizoone fréquentait Havelange, Léon de Staerke, Michel Dewit et Habran. Il avait pris en location la villa que Marc Vanden Eynde (fils du concierge assassiné de l'auberge de Beersel) occupait avant lui. L'enquête sur ce meurtre a été suspendue pendant trois ans, probablement à la demande de Deprêtre. Il voulait sans doute protéger certaines personnes.

A peine Florizoone avait-il emménagé que des faux policiers se sont présentés à son domicile. Parmi eux, Christian Smets. Plusieurs hypothèses sont évoquées au sujet de la présence de Smets.

Vanden Eynde était un ami proche de Degrelle. Pendant des années il a travaillé comme chauffeur de taxi et connaissait bien Angelou.

Florizoone fréquentait la villa de Kirschen, où il rencontrait Mendez et Gol.

Re: Maurice Florizoone

Maurice Florizoone was afkomstig uit Oostende, geboren in Nieuwpoort. Tijdlang visser geweest, been gebroken en op het slechte pad geraakt. Veroordeeld door het Assisenhof voor overval met kneveling van de slachtoffers, overval op Caritas in Oostende, diefstal van televisies in Brugge en aan de kust. Ingrediënten die ge bij veel andere gangsters ook treft maar moord op Vanden Eynde (Bende van Nijvel met kneveling), Caritas (bende Haemers), diefstal televisies (Bultot) zijn wel opvallende coherenties. Opvallend dat brave Marc Vanden Eynde een gangster van dit kaliber in zijn woning liet wonen, na de verschrikkelijke moord op zijn vader. En dat Marc daarop de benen nam naar het buitenland.

5

Re: Maurice Florizoone

De nagel op de kop. Marc Vanden Eynde kende Floorizone voor deze in zijn huis kwam wonen. Inderdaad zeer raar dat deze brave man tussen zoveel gangsters zat. Met wie ging hij ook alweer kaarten? Ik heb ooit eens al zijn verklaringen over de inhoud van het koffertje van zijn vader naast elkaar gelegd. Er was maar een mogelijke conclusie. Laat ons hopen dat deze brave man nog bereid is alsnog de waarheid te vertellen. Of misschien heeft hij dat intussen gedaan?

Re: Maurice Florizoone

Verschillende personen uit dit dossier weten kennelijk meer maar weigeren na al die jaren nog te praten ondanks spijtoptantenregeling.

Re: Maurice Florizoone

Het is toch wel opvallend dat directe omgeving van veel slachtoffers al dan niet ongewild / onbewust in contact kwamen met het milieu.

Re: Maurice Florizoone

Ik weet het niet zeker maar ik meen ergens gelezen te hebben (Loden jaren, Ponsaers?) dat het Maurice Florizoone was die Bruno Vandeuren in contact bracht met Jean Vandenabeele, de vermoedelijke moordenaar van Vandeuren. Florizoone en Vandenabeele zijn beiden Oostendenaars en zijn beiden een tijdje visser geweest.

9

Re: Maurice Florizoone

Twee verdachten ontslagen van rechtsvervolging

De Kamer van Inbeschuldigingstelling van het Hof van Beroep te Luik heeft de ontslagen van rechtsvervolging voor twee mannen door de raadkamer van Verviers in oktober uitgesproken in verband met valse getuigenissen in het aanslepend proces van Nicolas Evrard en zijn zeven medeplichtigen, bevestigd.

Nicolas Evrard en zijn medeplichtigen werden op 13 juni 1985 door de correctionele rechtbank van Verviers veroordeeld tot een totaal van 150 jaar en 4 maanden gevangenisstraf. Deze zaak werd nu onderzocht door het Hof van Beroep te Luik.

Twee van de medebeklaagden van Evrard dienden klacht in tegen de getuigen en stelden zich burgerlijke partij. Maurits Florizoone (52) uit Beersel, die tot 14 jaar en zes maanden gevangenisstraf werd veroordeeld, diende klacht in tegen een agent van de BOB van Antwerpen wegens valse getuigenis en wegens het verduisteren van een document van een tipgever in verband met een overval op een juwelierszaak te Antwerpen op 18 januari 1984. De raadkamer van Verviers besliste op basis van deze klacht op 22 oktober tot een buitenvervolgingstelling.

Een andere medebeklaagde, François Desmedt (48) uit Anderlecht, veroordeeld tot vijf jaar en zes maanden, diende klacht in wegens een valse getuigenis van de kantoorhouder van de Raiffeisenkas te Puurs en slachtoffer van een hold-up op 22 maart 1984. Deze man had de wagen van de gangsters achtervolgd en hen geïdentificeerd. Deze getuige werd echter niet door de correctionele rechtbank gehoord maar alleen door de onderzoeksrechter. Bijgevolg gold de klacht van Desmedt vanaf dan niet meer en werd ook daarvoor ontslag van rechtsvervolging verleend.

Naast het bevestigen van de buitenvervolgingstellingen, veroordeelde de kamer van inbeschuldigingstelling Florizoone en Desmedt tot een schadevergoeding van respectievelijk 20.000 en 5.000 fr.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 December 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

10

Re: Maurice Florizoone

Bende-Florizoone voeg en verkreeg Franse procedure

De gewapende overval op een Oostendse groothandelaar in sigaretten, de inbraak gepaard met diefstal bij de Oostendse juwelier Blommaert alsmede een overval in Brussel, drie zaken die in een en hetzelfde gerechtelijke dossier waren samengebracht, zullen niet door de rechtbank van Brugge worden behandeld.

Zes van de acht aangehouden betichten - de meeste zijn buitenlanders - hebben dinsdag de Franse procedure aangevraagd en ook gekregen.

Hoofdverdachte in dit weer op de lange baan geschoven proces is Maurice Florizoone (44). Oostendenaar van geboorte maar sinds een jaar woonachtig te Nijvel. Een nogal gevaarlijke klant vermits hij in de loop van zijn leven al veelvuldig kennis maakte met de gevangeniscel, steeds wegens overvallen en gewapende diefstallen. In de loop van 1970 werd hij door het assisenhof van Namen zelfs tot 15 jaar veroordeeld maar in 1976 in voorlopige vrijheid gesteld. Nauwelijks vrij maakte hij zich schuldig aan een overval in Spanje alsmede aan de hierboven gemelde misdrijven.

Andere beschuldigden zijn de Noordafrikaan Ayoub Mohammed, Hassan Othman Ben Ali, El Kadery Mohtinne, Bofani Inkoli, de Antwerpenaren Alois Van Herck en Linter Francis alsmede de voortvluchtige Spanjaard Pere Carter Rafael, waarvan men weet dat hij in Ierland woonachtig is en tot slot Zouiten Fouod, nog een Noordafrikaan waarvan niemand weet waar hij is ondergedoken.

De rechtbank van Brussel besliste gisteren de zaak te verwijzen naar de rechtbank van Doornik. Bovendien verwees ze het verzoek tot in voorlopige vrijheidstelling van beide Antwerpenaars af.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 September 1977

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube