131

Re: Ohain: 2 Oktober

Herr Flick wrote:

Eerlijk Ben, ik zou ook geen Alfa kiezen als ik een Golf kan stelen.

Zeker in die tijd hadden ze 2 Alfa's moeten stelen om voldoende wisselstukken te hebben om überhaupt thuis te raken.

Re: Ohain: 2 Oktober

noorderling wrote:

Men wilde de Porsche, maar moest genoegen nemen met de Golf.

Als dergelijke gangsters gekomen waren voor de Porsche, wel dan hadden ze de Porsche. Maar ze waren gekomen voor de Golf GTI.

De grote Manitou ziet alles

Re: Ohain: 2 Oktober

Niet Simpel wrote:

Als dergelijke gangsters gekomen waren voor de Porsche, wel dan hadden ze de Porsche. Maar ze waren gekomen voor de Golf GTI.

Catherine Van Camp: "Ik zat aan de keukentafel wat na te praten met mijn moeder en een stuk of vier medewerkers, toen opeens iemand in het Frans riep dat we allemaal op de grond moesten gaan liggen. De man eiste de sleutels van mijn vaders Porsche. Ik wist waar ze lagen, maar ik was verstijfd van angst, ik heb niet gereageerd. Mijn moeder antwoordde in mijn plaats: ‘Vraag ze aan de baas. Die is buiten.' Terwijl we daar lagen, hoorden we een tweede overvaller in de eetzaal in de kassa rommelen, maar die hadden we eerder al zelf leeggemaakt. De mannen schreeuwden naar elkaar"

Ben wrote:

Klopt niet, één gangster is buiten bij Van Camp gebleven. Van Camp moest toen zijn jasje afgeven en één van de personeelsleden zag de lippen van Van Camp bewegen, wat kan wijzen op een gesprek.

Wat ik lees waren er maar 2 gangsters, en beide waren op een bepaald moment binnen en schreeuwden naar elkaar.

134

Re: Ohain: 2 Oktober

noorderling wrote:

Wat ik lees waren er maar 2 gangsters, en beide waren op een bepaald moment binnen en schreeuwden naar elkaar.

Als het echt zo is gegaan, wil dat zeggen dat Jacques Van Camp alleen buiten stond.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Ohain: 2 Oktober

Meer nog als ze maar met 2 waren, wie was dan de chauffeur. En gingen ze elk alleen met de voertuigen verder? Je zou toch verwachten dat er in minstens 1 voertuig een extra man zou zitten als schutter.

136

Re: Ohain: 2 Oktober

Uit het verslag van de Eerste Bendecommissie:

Op zaterdag 1 oktober 1983 waren talrijke klanten in het restaurant aanwezig. De laatsten zijn om middernacht vertrokken. De drie leden van de familie Van Camp, samen met de vier studenten welke die avond gewerkt hadden, hebben op hun beurt gegeten. Hun maaltijd werd klaargemaakt door een beroepskok die als vriend des huizes ook komt helpen.

Rond 0.30 uur is Jacques Van Camp buiten gegaan om in een bergruimte een aantal fietsonderdelen te halen.

Rond 1 uur in de ochtend was alles opgeruimd. Jacques Van Camp stelde voor om met de wagen van zijn dochter, een rode Golf GTI, nummerplaat FGK 991, de drie studenten naar huis te brengen.

De kok (1), de vriend, stond op het punt met zijn wagen, een Alfa Sprint, terug te keren. De vierde studente zou met de Renault R4 van Jacques Van Camp wegrijden (2).

Jacques Van Camp ging als eerste buiten. De twee studentes die hem volgden, hadden nauwelijks de drempel overschreden, of twee gemaskerde mannen doken op. De eerste overmeesterde Jacques Van Camp en dwong hem naar de parkeerruimte mee te gaan. De andere dwong de anderen naar de keuken terug te keren. Hij gaf het bevel op de grond te gaan liggen en vroeg geld en de sleutels van de wagens.

Aangezien ze niet vlug genoeg reageerden, loste de dader een schot in de koelkast. Die eis bracht weinig op. Niemand had geld op zak en alleen de kok had de sleutels van zijn wagen bij.

De man die in de keuken zeven mensen onder bedwang hield, wordt omschreven als tamelijk groot (1m70-1m80), heel zenuwachtig en van normale lichaamsbouw met een aankomend buikje. Hij sprak Frans met lichte tongval en hij zou ook in een vreemde taal die niemand begrepen heeft een zin hebben uitgesproken. De getuigen dachten dat die taal Arabisch was.

Zijn aangezicht was bedekt met een elastisch masker, dat een oude man voorstelde, met slecht ingeplante tanden en een blauw oog. Hij droeg roze handschoenen van het soort dat gedragen wordt om de vaat te doen. Zijn blauwe broek liep onderaan wijd uit. Zijn pistool met een nogal lange loop maakte geen gerucht.

Het is mogelijk dat de andere misdadiger, of misschien een derde, de kassa van het restaurant heeft doorzocht, maar die was leeg. De recette bevond zich in de lade van een meubel op de eerste verdieping, waar de uitbaters hun appartement hadden. Dat appartement werd niet doorzocht.

De man met het masker van de oude man is weggegaan, met als enige buit de sleutels van de Alfa Sprint. De getuigen hebben drie doffe schoten en het geluid van een wegrijdende wagen gehoord. Het was de Golf GTI van Catherine Van Camp. Na enige ogenblikken van aarzeling hebben de zeven getuigen vastgesteld dat Jacques Van Camp op de parking lag, met zijn suède-jasje op zijn gezicht.

(...) Een kogel, kaliber 7.65 was door zijn hoofd gegaan. Die kogel was achteraan onder het rechteroor binnengedrongen en links van het voorhoofd naar buiten gegaan, waarbij de basis van de schedel werd verbrijzeld.

Drie andere kogels van hetzelfde kaliber werden bij elk van de drie wagens (2) die op de parkeerruimte stonden in een linkerband afgevuurd. Volgens deskundigen hebben de daders waarschijnlijk twee verschillende pistolen van kaliber 7.65 gebruikt.

Noten:

(1) Weet iemand de naam van die kok?
(2) Dit wil zeggen dat er op de parking vier wagens stonden: Renault R4, Porsche, Alfa Romeo en een Volkswagen Golf.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Ohain: 2 Oktober

En hoe zijn ze daar geraakt? Met de bus of een taxi? Of heeft iemand hen daar afgezet, met het idee ze komen toch wel thuis, er staan auto's genoeg op de parking.

138

Re: Ohain: 2 Oktober

Ze werden volgens mij gebracht door een medeplichtige die in de buurt is blijven wachten. Op die manier konden ze ook zonder te veel lawaai het restaurant binnen vallen en was er back-up in het geval ze snel moesten vluchten. Ik ga dus uit van drie daders, ondanks het feit dat alle verklaringen over twee daders spreken.

Het is trouwens ook opvallend dat de overval net gebeurd op het moment dat Jacques Van Camp buiten komt, alsof de daders daarop aan het wachten waren. De laatste klanten waren al lang daarvoor vertrokken. De daders maken het zich ook heel moeilijk door Van Camp buiten te houden. Hierdoor moet één dader zes personen bewaken en de buit bemachtigen, terwijl de andere dader alleen Van Camp moet bewaken.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

139

Re: Ohain: 2 Oktober

Het verslag van de Tweede Bendecommissie over het onderzoek naar de moord op Van Camp:

In de loop van 1984 werd het onderzoek naar Van Camp stukje bij beetje voortgezet. Waarom precies, blijkt niet uit het dossier. De onderzoeken waren met name gericht op de bedrijfsvoering van de Aux Trois Canards. Zo werd inapril 1984 huiszoeking gedaan bij de familie Van Camp; hierbij werden - naast een wapen (1) - allerlei stukken in beslag genomen betreffende de werking van het restaurant.

En op een andere plaats werd injuni de boekhouding van het bedrijf in beslag genomen. Later werd daarenboven gesignaleerd dat Van Camp zich in maart 1983 ten overstaan van de politie nogal "vreemd" had gedragen naar aanleiding van een bericht dat zijn Porsche mogelijk opnieuw was gestolen. Ook werd nagegaan of Van Camp zich niet, in het bijzijn van potentiele verdachte personen, had opgehouden in bars, onder meer in Eigenbrakel en Waterloo. 

De expertise die op verzoek van Schlicker in de zomer van 1984 werd doorgevoerd op de boekhouding van de Aux Trois Canards, werd in september 1984 afgerond met een rapport waarin werd vastgesteld dat sinds 1975 het merendeel van de inkomsten voor de fiscus was verzwegen en dat een deel van het aldus opgebouwde vermogen was omgezet in een privé-lening aan iemand.

Deze conclusie was voor Schlicker mogelijk de reden om op 17 september 1984 diverse kantschriften uit te schrijven waarin werd gevraagd om een verdergaand onderzoek van de persoon van Van Camp, zijn beroepsactiviteiten en levenswandel, en zijn naaste omgeving. De - het weze meteen gezegd: kleinschalige - deelonderzoeken die hieropvolgend werden uitgevoerd, leverden allerlei informatie op, in het bijzonder over het zwart-geld-circuit in de "Aux Trois Canards", maar aanwijzingen in de richting van de Bende van Nijvel bleven uit. En van de beruchte overvallers waarvan even werd verondersteld dat die met Van Camp onder één hoedje speelde, ontkende ten stelligste dat hij ooit met hem van doen had gehad.

Deze achtergrondonderzoeken liepen door tot begin 1985 en bleven toegespitst op de herkomst en de besteding van het zwarte geld van Van Camp. Kennelijk sloten de speurders niet uit dat de overval iets met dit geld te maken had - in de vorm van een (mislukte) afpersing bijvoorbeeld. Ook probeerde men nog wat meer inzicht te krijgen in zijn kennissenkring en in zijn besteding van de vrije tijd. Meer bepaald, maar opnieuw tevergeefs, werd gezocht naar aanknopingspunten in het gokmilieu. Toch gaven de speurders niet op.

Zij hadden blijkens stukken uit 1985 kennelijk het gevoel dat Van Camp in werkelijkheid niet helemaal voldeed aan het beeld dat zijn naaste omgeving van hem had geschetst. En hierom zetten zij ook nog in dit jaar het onderzoek onder bekenden van Van Camp voort, tot in het casino van Chaudfontaine toe. Maar steeds weer zonder resultaat, in welke richting dan ook: banditisme, politiek, zeden ... Geen van de bekenden van Van Camp zag ook maar één enkel aanknopingspunt tussen diens leven en werken enerzijds, en de Bende van Nijvel anderzijds. Ook het verdere onderzoek naar de auto's van Van Camp leverde geen nuttige aanwijzingen op.

Bron: Verslag Tweede Bendecommissie (bijlage 3)

(1) Het verslag van de Bendecommissie preciseert niet wat voor wapen er werd gevonden.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Ohain: 2 Oktober

Voor iemand die verstijfd is van angst, is dit (Forum) toch een vrij goede beschrijving van de feiten. Proficiat!

De grote Manitou ziet alles