301

Re: Beersel: 23 December

Ben wrote:

Van Den Eynde: [onleesbaar] buurtonderzoek. [Onleesbare naam] woonde er = lief Charles De Staerke.

De juiste zin is:

Van Den Eynde: appartement buurtonderzoek. Deurbroeck woonde er = lief Charles De Staerke.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Beersel: 23 December

Even een vraagje over de buit van Beersel. Daar werd een aantal borden van het merk Royal Schwabap gestolen: spuuglelijke kitsch met oerhollandse afbeeldingen. In het fotoboek van Jan Rosseel over de Bende van Nijvel staat zo'n bord. Er staat een beeltenis op van een klompenmaker. Nu vraag ik mij af, weet iemand of op al de borden uit Beersel diezelfde afbeelding stond? Ik vraag het, omdat er weleens zo'n klompenmakerbord op eBay wordt aangeboden.

303

Re: Beersel: 23 December

Het is gewoon wachten tot enkele jongeren de Royal Schwabap teljoren uit de vijver van het kasteel van Beersel aan opvissen. Waar anders denk je dat die teljoren zouden zijn? Nooit zijn ze daar gaan kijken. Terwijl er al lang aanwijzingen zijn dat ze te lui waren om hun dingen te begraven.

Pak, je bent niet goed wijs en je steelt per ongeluk zo een set uitmodische teljoren? In deze omstandigheden zou ik ze onmiddellijk kwijt willen. Door er zo rap mogelijk en ook zo dichtbij vanaf te willen.

Het Bois de la Houssière is op sommige plaatsen tot een meter diep omgegraven. Onmiddellijk, nog geen uur nadat die gasten afkwamen met hun 'buit' waren ze aan het duiken voor een dooie.

Degene die in de passagierszetel van de Santana zou gezeten hebben. Het is niet omdat de passagierszetel van de Santana vol kogelgaten stond, dat er iemand in overleden zou zijn. Ze zoeken achter twee lichamen die er gewoon niet zijn.

Ik hoop dat ze dat gaan afleren!

Re: Beersel: 23 December

Vandaag is het precies 35 jaar geleden dat Vanden Eynde op een gruwelijke wijze vermoord werd. Geen haan noch media die er aandacht aan heeft geschonken vandaag. Tot op heden zijn de daders nooit gevonden en gestraft geweest voor deze moord.

305

Re: Beersel: 23 December

Merovinger wrote:

Geen haan noch media die er aandacht aan heeft geschonken vandaag. Tot op heden zijn de daders nooit gevonden en gestraft geweest voor deze moord.

In La Dernière van vandaag staat er een artikel over de moord om deze trieste verjaardag te herdenken. Het gaat in dat artikel vooral over de link tussen Van Den Eynde en Degrelle:

(...) Interrogé en janvier 1985, donc après  réflexion, son fils Marc Vanden Eynde a eu cette réponse sibylline: “Une vengeance d’Espagne”. Lors d’un entretien en 2003 avec La Dernière Heure, Marc Vanden Eynde, toujours, n’a pas caché les sympathies d’extrême droite de son père ni ses liens avec Léon Degrelle, le chef nazi belge qu’il aurait côtoyé avant-guerre - ils auraient même koté ensemble à Leuven - à l’UCL.

Selon son fils, Vanden Eynde et Degrelle s’écrivaient régulièrement. Son père conservait le courrier et des archives dans un valisette noire, uns Samsonite qui ne le quittait jamais. La deuxième victime des tueries est la seule à avoir été tuée de façon si particulière. A la question: qui en voulait à ce point à son père, le fils de la victime répond: “une vengeance d’Espagne”. Degrelle vit à l’époque à Fuengirola.

Le témoignage

Pour la première fois, un ancien proche de Degrelle s’exprime: Siegfried Debbaudt, fils de Jean-Robert Debbaudt (mort en 2003), l’héritier politique de Rex. A l’époque, Degrelle et les Debbaudt sont quasi voisins. C’est Siegfried qui apporte son courrier à Degrelle.

Siegfried Debbaudt réfute les allégations de Marc Vanden Eynde. Pour lui, son père “ne faisait pas partie de l’entourage ni proche ni lointain de Degrelle. J’ai vérifié: inconnu au bataillon.” Siegfried Debbaudt dément que Degrelle et Vanden Eynde aient pu s’écrire “tous les 15 jours”. Le fils Debbaudt “exclut un lien direct entre les deux hommes. Ce M. Vanden Eynde n’était pas dans l’intimité de Degrelle”. Selon lui, impossible que José Vanden Eynde ait été détenteur archives, listings et documents compromettants liés à Rex ou à un réseau de nostalgiques. Pour Siegfried Debbaudt, Degrelle suivait de près ce qui se passait en Belgique. “Je lui apportais les journaux. Degrelle lisait absolument tout.”

Dès le 26 décembre 1982, la presse rapporte (avec détails) l’assassinat du concierge de l’Auberge du Chevalier. Selon Debbaudt, Degrelle n’a pas réagi, ce qu’il eut fait immanquablement s’il s’était agi d’un proche.

Et si Degrelle s’informait sur les tueries du Brabant, Siegfried Debbaudt assure qu’on ne l’a jamais entendu développer une théorie. Même après la découverte plus tard à Uccle d’un document l’accusant d’en être à l’origine via un groupe jamais identifié, dénommé VDO. Une commission d’enquête allait regretter plus tard que la piste n’avait pas fait l’objet d’un contrôle systématique. Et ce fut tout. Cela n’alla pas plus loin des regrets.

Le temps, dit le procureur Christian De Valkeneer, aide à délier les langues: pour la première fois, un proche de Degrelle acceptait de parler. Fausse piste, selon lui.

Bron: La Dernière Heure | Gilbert Dupont | 27 december 2017

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

306

Re: Beersel: 23 December

Schoten inbrekers conciërge dood omdat hij hen herkende?

De 70-jarige José Vanden Eynde, conciërge van een restaurant bij het kasteel van Beersel, werd tijdens de nacht van woensdag op donderdag door inbrekers met zes kogels in het achterhoofd doodgeschoten. De moordenaars gingen nadien lopen met een hoeveelheid flessen champagne en likeur en met allerlei voedingswaren die zij uit de kelders en de keuken wegnamen. Ter plaatse deden zij zich te goed aan taart.

Het restaurant heette vroeger “Auberge du Chevalier” maar werd later omgedoopt tot “Auberge Kasteel”. Het is eigendom van een PVBA waarvan gewezen stervoetballer Jef Jurion lid is.

Het is prachtig ingericht en heeft een historische waarde zoals het nabijgelegen kasteel.

José Vanden Eynde was de vader van de kok van het restaurant. Hij bracht elke nacht door in het eethuis als nachtwaker en huisbewaarder. Hij zei niemand te vrezen en was “gewapend” met een alarmpistool. Hij zei dat hij ooit dieven zou betrappen want enkele weken geleden waren onbekenden het eethuis binnengedrongen om drank en eetwaren te roven. Vanden Eynde had toen de daders niet kunnen vatten.

Vechtpartij

Volgens het gerechtelijk onderzoek zou Vanden Eynde in de nacht van woensdag op donderdag lawaai gehoord hebben, zou hij zijn opgestaan en ergens in het restaurant op de dieven gevallen zijn. Waarschijnlijk moet hij een of meer van hen herkend hebben.

Zeker is dat de oude man trachtte alarm te slaan, dat het tot een gevecht kwam met de rovers, dat hij werd neergeslagen en met telefoondraden aan handen en voeten gebonden en terug naar zijn bed gebracht. Daar moeten de inbrekers vastgesteld hebben dat de huisbewaarder een of meer van hen kende en hebben ze hem daarom zes kogels door het hoofd gejaagd.

Onderzoeksrechter Kesteloot kwam ter plaatse in gezelschap van het parket, van wapendeskundige Dery en van leden van de BOB van Halle en van de gerechtelijke politie van Brussel. Het stoffelijk overschot van het slachtoffer werd donderdagmiddag gevonden door de zoon die naar het restaurant kwam om zijn werk te beginnen.

Hij stelde vast dat een deur was opengebroken, ging op zoek naar zijn vader en vond hem in een plas bloed op het bed.

Van de daders was gisteren nog geen spoor.

Bron: Het Nieuwsblad | 27 december 1982

Conciërge restaurant werd eerst gemarteld en daarna pas afgemaakt

De inbrekers die vorige week woensdagnacht José Vanden Eynde, conciërge van het Beersel restaurant “Auberge du Chevalier”, met zes kogels “afslachtten” waren meer dan waarschijnlijk op zoek naar geld. Hun slachtoffer zou trouwens voor zijn dood gemarteld zijn geweest. Omdat hij weigerde ook maar iets te zeggen en vooral omdat hij één (of meer) van zijn folteraars herkende, werd hij nadien brutaal doodgeschoten. De politie zou één van de daders geïdentificeerd hebben, maar kon deze tot hiertoe niet te pakken krijgen. Intussen heerst in Beersel een echte angstpsychose. Er werd de jongste tijd in de streek wat teveel ingebroken.

In wat jaren voor de fusie het “echte” Beersel was, is het voorbije kerstmisweekend in sommige gezinnen angstig doorgebracht. Dag in, dag uit hoort men er immers spreken over weer een nieuwe inbraak. De inbraak gevolgd door de brutale moord in het restaurant “Auberge du Chevalier” aan het Beerselse kasteel, gooide nog meer olie op het vuur van zoveel angstgevoelens. Inbrekers waren in de nabijheid van het kasteel dan ook niet voor de eerste keer aan het werk.

Nochtans heeft de moord in de “Auberge” weinig uitstaans met de ontelbare andere inbraken in de streek. In de “Auberge” werd naar veel geld gezocht en omdat dit geld niet werd gevonden, werd er brutaal gefolterd en gemoord. Dat leidden de speurders intussen af uit een aantal aanwijzingen. Zo zou de bejaarde vader van de kok, Jose Vanden Eynde, volgens sommigen de inbrekers op heterdaad hebben betrapt. Hij sliep immers een hazenslaapje in zijn kamer boven de gelagzaal en geluidloos konden de inbrekers moeilijk een deur forceren. Waarschijnlijk werd hij gewekt en kwam hij naar beneden om polshoogte te nemen. Daar werd hij overmeesterd en op een stoel vastgebonden.

Volgens de eerste gegevens van het onderzoek werd hij als het ware aan pijnlijke martelpraktijken onderworpen als wilden de inbrekers hem doen zeggen waar “het” geld was verborgen. Waarschijnlijk herkende de conciërge tijdens zijn marteling één (of meer?) van de daders en weigerde hij ook maar iets te zeggen. Daarop werd hij terug naar zijn slaapkamer gesleurd, daar opnieuw vastgebonden en werden er zes kogels door zijn hoofd gejaagd. Pas daarna zouden de inbrekers zit vergenoegd hebben met de kisten wijn en champagne, de bakken bier, het vlees en de algaron.

Het onderzoek loopt tot hiertoe uiterst moeizaam. Toch werden al een groot aantal personen ondervraagd. De gerechtelijke politie zou reeds een dader - of tenminste iemand die meer over de brutale moord weet - op het spoor zijn. Op het parket te Brussel was men gisteren in ieder geval optimistisch gestemd en was het of de daders al (bijna) achter de tralies zaten.

Bron: Het Nieuwsblad | 29 december 1982

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

307

Re: Beersel: 23 December

Als ik bovenstaand artikel lees is hij duidelijk gemarteld en is het een uitermate wrede bedoening geweest in Beersel. Dit komt na Waver. Het is opmerkelijk dat met Bender men zo bij Bultot komt en dat Montel genoemd wordt in verband met Waver. Montel is een gokker, Vanden Eynde gokte ook soms. Rond Waver is er iets met Waver en jongeren. De moord op Vanden Eynde met wat ik in bovenstaande artikel lees, doet heel erg denken aan de moord op Van Hees. Het is trouwens ook dat één van de verdachten in het dossier-Van Hees opeens - eind '82 of begin '83 - naar Zuid-Amerika gevlucht is. En misschien is die verdachte ook de dief van Dinant die dan ook andere jongeren kent. Want vlak voor de diefstal van het wapen in Dinant is er de dubbele moord van WNP. En jongeren, Lekeu, Bender en Bultot?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

308

Re: Beersel: 23 December

Heeft die man vroeger niet voor een fiscalist gewerkt? Ik dacht op het forum gelezen te hebben dat men van hem inlichtingen wou verkrijgen i.v.m. een grote som zwart geld. Sorry indien ik verkeerd ben.

309

Re: Beersel: 23 December

Uit een andere topic:

Ben wrote:

Op 11 januari 1983 is de Staatsveiligheid in het bezig van een affiche die de viering aankondigt van de zomerzonnewende. We weten dat een soortgelijke viering in december van 1982 tal van extreem-rechtse militanten in Haacht had samengebracht. 

Bron: Operatie Staatsveiligheid | René Haquin

Denkpiste: is tijdens die viering besloten om José Vanden Eynde (op rituele wijze) te vermoorden?

Vanden Eynde is op donderdag 23 december 1982 gevonden. De herberg was op woensdag 22 december gesloten. Hij kan dus op de avond van de 22ste vermoord geweest zijn.

Normaal is de winterzonnewende op 21 december. Soms in het jaar voor- en heel soms in de 2 jaar voor een schrikkeljaar is de winterzonnewende op 22 december.

In 1982 vond de winterzonnewende plaats op 22 december. Als er inderdaad een hoop extreem-rechtse pipo's in Haacht (bij de Wachtelaer?) waren, dan is het idee van zo'n rituele moord n.a.v. de zonnewende nog niet zo'n gekke piste.

310

Re: Beersel: 23 December

zenga wrote:

In 1982 vond de winterzonnewende plaats op 22 december. Als er inderdaad een hoop extreem-rechtse pipo's in Haacht (bij de Wachtelaer?) waren, dan is het idee van zo'n rituele moord n.a.v. de zonnewende nog niet zo'n gekke piste.

Deze hypothese acht ik niet echt realistisch want wat ik over Vanden Eynde las, was dat hij zelf het extreem rechtse gedachtegoed vergoelijkte.