81

(181 replies, posted in Roze Balletten)

Bedankt aan Scaramouche voor de nauwkeurige instructies met de vindplaats. Heb het document gelezen. Het gaat blijkbaar niet om een PV maar om de samenvatting van een PV van een verhoor. Het echte PV is dus niet beschikbaar (wat uiteraard normaal is)? Derhalve hebben wij het raden naar de daadwerkelijke inhoud en formuleringen.

De bewuste passage luidt als volgt:

X2 rencontre aussi la femme de Bouhouche au Hilton lors d’une réunion entre Gol - Moureaux Philippe - Martens Wilfried, VDB, De Clerck Willy - Nihoul Jean-Michel - Delvoye et Karel.

X2 n’a pas participé à la réunion - elle attendait au bar.

Wat kunnen we hieruit afleiden (als de inhoud van de passage waar is)?

  1. X2 is mevrouw Bouhouche tegengekomen in het Hilton hotel

  2. Dit was na een vergadering tussen de genoemde personen (incl. politici en Nihoul, maar niet mevrouw Bouhouche)

  3. X2 was niet aanwezig bij die vergadering, zij stond aan de bar

Hoe sommigen op basis van die passage stellig kunnen beweren dat verschillende ministers "zijn gezien" in het gezelschap van Nihoul en Bouhouche (man of vrouw) is mij een raadsel. Dat is een interpretatie van de passage waarbij veel zaken worden toegevoegd die er hoegenaamd niet instaan.

De passage roept wel enkele vragen op, niet in het minst hoe X2 de aanwezigen kende van de vergadering tussen de genoemde personen als zij zelf niet aanwezig was bij die vergadering.

Na het lezen van de bovenstaande passage, het feit dat deze beweringen door niemand worden bevestigd, het feit dat het toch wel een redelijk wild (daarom niet per se onwaar) verhaal is, sluit ik mij aan bij de non-believers.

Uiteraard zou mijn mening kunnen veranderen als het echte PV boven water komt, al blijft het moeilijk te geloven dat zulke personen in een luxehotel vergaderen met een sjacheraar als Nihoul. Dat zijn nu eens typisch zaken waar je tussenpersonen voor gebruikt.

82

(181 replies, posted in Roze Balletten)

Ik vind het vrij spijtig dat iedereen het hier over een bepaald PV heeft en waarvan de (niet onbelangrijke) inhoud door velen voor waar wordt aangenomen, zonder dat blijkbaar iemand mij iets meer over dat PV kan zeggen. Welk PV? Wat voor PV? Is er sprake van een vaststelling door politieagenten zelf of is het PV van verhoor? Dat zijn allemaal vrij relevante vragen waarop ik antwoord wil hebben vooraleer ik enig geloof hecht aan de toch wel redelijk sensationele inhoud.

Hetgeen hierboven wordt aangehaald i.v.m. Nihoul als rechterhand van Baron Bonvoisin en het relevante PV is een goede illustratie van wat ik bedoel. Het PV 39.027 blijkt te gaan over de verklaring van een zekere Henri Bil, blijkbaar een taxichauffeur en chauffeur voor VDB, die beweert 1) Nihoul niet persoonlijk te kennen en 2) dat hij heeft horen zeggen dat Nihoul de rechterhand is van Baron de Bonvoisin.

Bron: o.a. » www.echtekrant.be (op pag. 9)

Welnu, een dergelijke verklaring is voor mij (ruim) onvoldoende om aan te nemen dat wat erin staat ook de waarheid is. Indien de inhoud niet wordt bevestigd door andere bronnen besluit ik daaruit dat het gewoon roddels en praatjes betreft.

83

(181 replies, posted in Roze Balletten)

In welk PV werd vastgesteld dat Nihoul, Bouhouche en een paar ministers in een bepaald hotel samenkwamen? Ik vind het hier niet direct terug en het lijkt me wel interessant.

84

(73 replies, posted in Roze Balletten)

Ik ben er gewoon zelf meermaals geweest en kon me niet vinden in die beschrijving. Maar goed als we verder willen keuvelen over Lloyd's is dit niet de plaats.

Een project op zich niet worden verzekerd tegen faillissement omdat alleen een vennootschap, de rechtspersoon zelf met al zijn vermogen, failliet kan gaan.

Bepaalde risico's in verband met het Saudische project kunnen inderdaad verzekerd zijn. Het is hiervoor echter niet nodig naar Londen te gaan. De Belgische staat heeft reeds zeer lang een publieke instelling (thans Credendo) in het leven geroepen om Belgische ondernemingen te verzekeren tegen verschillende risico's van zakendoen in het buitenland. Dat zijn de zogenaamde exportkredietverzekeringen. Uit de geciteerde passage in mijn vorige post blijkt dat er wel degelijk sprake was van dergelijke verzekeringen. Blijkbaar is naar de gevolgen voor de Belgische exportkredietverzekeraar dus wel onderzoek gedaan en was er alleen sprake van verzekeringen in verband met de "commissielonen".

Blijft de vraag nog of er:

  1. exportkredietrisico's bij andere verzekeraar zijn afgesloten door ESH of een andere partij en;

  2. of een partij zich heeft verzekerd tegen het faillissement van ESH als vennootschap.

Gezien het schandaalsfeertje rond ESH en de serieuze vragen over de gang van zaken lijkt het mij sterk dat een private verzekeraar in scenario 1) of 2) zomaar zou hebben uitbetaald zonder hierover te procederen. In verzekeringspolissen zijn normaal tal van voorwaarden en uitzonderingen opgenomen en het lijkt mij plausibel dat een verzekeraar die werd geconfronteerd met een claim in verband met ESH wel wat munitie zo hebben gevonden.

Wat specifiek het verzekeren tegen het faillissement van een bepaalde vennootschap betreft, ben ik niet zeker of dat in die tijd mogelijk was. In de loop van de jaren 90 werd wel de Credit Default Swap ontwikkeld in de US, die eventueel als een dergelijke verzekering zou  kunnen worden beschouwd. Dit was echter zo een revolutionair product dat ik niet durf te zeggen dat op het eind van de jaren 70 al iets vergelijkbaar bestond.

85

(156 replies, posted in 1980-1989)

Zeer interessant inderdaad. De vier stenguns zouden wel eens de wapens kunnen zijn die bij de overval werden gebruikt. Een en ander wordt volgens mij duidelijk uit wat volgt onderdaan pagina 171 en 172 van het document.

En ce qui concerne les mitraillettes Sten (6°), Ie revolver Smith et Wesson .44 (3°) et Ie revolver Derringer (5°), DURSELEN dit avoir cédé ces armes soit à Thierry SMARS, soit à Philippe LACROIX.

Roland DURSELEN a signalé que Ie fusil FAL découvert à Uccle provenait de Parmurier DELIENS.

Or, ce FAL -de même que la carabine FN C 5.56- avait été, à l'origine, volé chez Juan MENDEZ BLAYA, à Overijse, au cours du mois de mai 1985.

DELIENS admit avoir vendu ces armes à DURSELEN, en  indiquant qu'elles lui avaient été remises en dépöt par Ie nommé Madani BOUHOUCHE (qui, quant à lui, nie cette transaction).

Philippe LACROIX conteste avoir jamais acheté directement des armes à DURSELEN. Il admet tout au plus avoir assisté, en juin 1985, à une transaction entre celui-ci et Thierry SMARS, portant sur un fusil dl assaut.

De vier stenguns komen dus van de heer Durselen, die ze waarschijnlijk via Deliens van Bouhouche zal hebben. De opbouw van het verslag is wat betreft niet duidelijk genoeg om zeker te zijn dat de "ces armes" in de voorlaatste geciteerde paragraaf ook slaan op de wapens in de eerste geciteerde paragraaf. Hoe denken jullie erover?

Dat het hier dus gaat om de wapens waarmee Zwarts werd overvallen lijkt zeer goed te kunnen. Het is op zich inderdaad merkwaardig dat de bende Haemers geïnteresseerd was in dergelijk verouderd materiaal. Anderzijds bevatte de box blijkbaar ook thompsonmitrailleurs, die toch ook redelijk verouderd waren in die tijd.

86

(73 replies, posted in Roze Balletten)

Met de omschrijving van Lloyd's ga ik niet echt akkoord. Voor de grote hervormingen in de jaren 90 waren de leden inderdaad individuen, doch liep hun aantal in de tienduizenden tot meer dan 30.000 in de jaren 90. Dit ledental bestond voor het overgrote deel uit de klassieke Engelse gegoede hogere middenklasse en hoger. In elk geval liepen deze personen (Arabisch of niet) niet zelf rond maar werd het werk gedaan door syndicaten waarin individuele leden gegroepeerd waren en die hiervoor professionele managers in dienst hadden. Sinds de jaren 90 worden de risico's grotendeels verzekerd door grote verzekeringsmaatschappijen.

Dan nu naar wat ik eigenlijk wilde zeggen. In post 53 van Ben hierboven staat het volgende: 

Bij het faillissement bleek dat er voor ruim 8 miljard frank aan ‘commissielonen’ was doorgedraaid om Saudische prinsen te behagen. Een groot deel van die uitgaven was gedekt via een exportverzekering, waardoor de Belgische schatkist er aan het eind voor moest opdraaien. Als gevolg van het Eurosystem-schandaal keurde het parlement een wet goed die bepaalt dat de voorzitter van de BDBH voortaan voor al zijn handelingen de goedkeuring moet hebben van de regering.

Of bedoelde u nog andere verzekeringen? En zo ja 1) welk risico (wanbetaling, faillissement, …)? en verzekerd door en ten gunste van wie (ESH, een lid of de leden van het consortium erachter, …)?

Bossi wrote:

In het rechtskundig weekblad is er o.a. rechtspraak terug te vinden in deze materie.

Interessant, verwijst u dan naar een specifieke uitspraak? Hebt u kennis van enige andere rechtspraak of rechtsleer hierover die misschien het raadplegen waard zou zijn?

Aubanel wrote:

Ik welke eeuw leef jij?

Ik neem aan dat u het tegen mij heeft. Kunt u misschien iets specifieker zijn?

Ik waag me hier weer op onbekend terrein als niet gespecialiseerd zijnde in strafrecht, maar maakt een dergelijke uitlating op het forum en het internet geen drukpersmisdrijf uit?

Dat zou betekenen dat het Hof van Assisen bevoegd zou zijn en niet de correctionele rechtbank (die alleen bevoegd is bij racisme en xenofobie) (zie artikel 150 van de Grondwet "De jury wordt ingesteld voor alle criminele zaken, alsmede voor politieke misdrijven en drukpersmisdrijven, behoudens voor drukpersmisdrijven die door racisme of xenofobie ingegeven zijn"). In de praktijk worden drukpersmisdrijven daarom niet (of amper?) vervolgd.

Verbeter me indien nodig. Indien ik eens wat tijd heb is dit onderwerp zeker het onderzoeken waard.

89

(115 replies, posted in Politiek & Business)

Ik beschouw daarmee mijn vraag nog niet als beantwoord. Ik zou graag een bron hebben voor de uitspraak "qu'est ce que cela signifie quelque dizaines de mort(s) pour un but", waaruit ik zelf kan zien waar, wanneer en in welke context Gol deze uitspraak deed.

90

(115 replies, posted in Politiek & Business)

Volgens sommigen zou Gol ooit een uitspraak hebben gedaan in de trant van: "qu'est ce que cela signifie quelque dizaines de mort(s) pour un but". Kan iemand bevestigen waar, wanneer en in welke context Gol dit zei (+ bron)? Specifieker is de vraag gericht aan forumlid coconut die de uitspraak hier ooit aanhaalde.