1

(12 replies, posted in 1980-1989)

In de marge van bovenstaand artikel vond ik nog een artikel terug over de moord op Elio (d')Allegrezza. Het artikel dateert van 27 februari 1980 en werd gepubliceerd in de Nieuwe Leidsche Courant. Hierin is sprake van twee arrestaties die verband houden met de moord op Elio (d')Allegrezza. De verdachten zijn hier nog Gustaf E. (Guy E. ?) uit Houtvenne en Alain S. uit Antwerpen.

Bron: Nieuwe Leidsche Courant | 27 februari 1980 | leiden.courant.nu (artikel staat in het midden, links)

Daarnaast was er ook nog dit artikel van 20 maart 1980:

Twee Belgische politieagenten betrokken bij Rijswijkse kanaalmoord

De moord op de 33-jarige Italiaan Elio Allegrezza, die 10 februari met steekwonden en ingeslagen schedel in het Rijn-Schiekanaal bij Rijswijk werd gevonden is opgelost. De Belgische politie heeft gisteren een 26-jarige Marokkaan aangehouden, die heeft bekend dat hij, samen met twee Belgische politiemannen en een Franse crimineel (waarschijnlijk de bendeleider) de moord heeft gepleegd.

Ook is gisteren een tweede bij de moord betrokken rijkswacht, een 24-jarige man uit Brussel aangehouden. Bijna een maand geleden arresteerde de Belgische politie al twee zwagers, een 22-jarige rijkswacht uit Houtvenne en de 34-jarige delinquent uit Brussel, die ervan werden verdacht betrokken te zijn geweest bij een roofoverval op een juwelier in Antwerpen.

Allegrezza, die bij deze overval in Nieuwjaarsnacht op zijn ex-vriend was herkend, week uit naar Nederland. Zijn medeplichtigen ontvoerden hem naar België, waar hem in de bossen bij het plaatsje Houtvenne voor altijd het zwijgen werd opgelegd. Om het politie-onderzoek te bemoeilijken werd het lijk vervolgens in de auto van één van de rijkswachten weer naar Nederland gebracht, waar het lichaam bij het Jaagpad in Rijswijk in het Rijn-Schiekanaal werd gegooid.

De politie kwam op het spoor van de Marokkaan door een adressenboekje, dat de crimineel bij zijn aanhouding inderhaast door het toilet had gespoeld. De agenten hadden het boekje tijdig uit het riool kunnen vissen. In de auto van de 22-jarige rijkswacht zijn bloedsporen van de vermoorde Italiaan aangetroffen.

Bron: Nieuwe Leidsche Courant | 20 maart 1980 | leiden.courant.nu (artikel staat centraal op de pagina)

2

(12 replies, posted in 1980-1989)

Rijswijkse moordzaak schoolvoorbeeld vage grens tussen politie en onderwereld in België

Met de opheldering - deze week - van de moord op de in Rijswijk in het Rijn-Schiekanaal gevonden Italiaan Elio d’Allegrezza is weer een licht geworpen op de duistere banden die bestaan tussen de Belgische politie (met name de rijkswacht) en de onderwereld.

De betrokkenheid van twee jonge Belgische rijkswachters bij deze moord kon al geen grote schok meer in België teweeg brengen. Onze zuiderburen zijn de laatste maanden danig gewend geraakt aan berichten over criminele praktijken van hoger- en lagergeplaatste politiemensen, al dan niet onder het mom van misdaadbestrijding.

De nu van moord (c.q. medeplichtigheid daaraan) verdachte rijkswachters Guy E. en Jan van D. waren al geruime tijd geziene gasten in het Antwerpse “milieu”. De staf van de rijkswacht wist ervan. E. is een zwager van de Franse gangster Alain C., die ervan wordt verdacht hun gemeenschappelijke vriend (en mede-overvaller op de Antwerpse juwelier Duckaert) met messteken te hebben doorboord. En rijkswachten Van D. moet tevoren met ongelooflijke kracht en in koelen bloede het slachtoffer de schedel hebben verbrijzeld.

E. en de Fransman C. waren al op 25 januari in verband met de overval op de juwelier (nog niet wegens de moord op hun Italiaanse compagnon) in hechtenis genomen, en nadien hebben de vrouw en de familie van de aangehouden rijkswachten anoniem drijgbrieven ontvangen. Als E. zijn mond opendoet over andere affaires volgen er represailles.

Dankzij hun werk als rijkswachter in Brussel heeft het tweetal in januari jongstleden ook hun Italiaanse medeplichtige kunnen waarschuwen dan de politie hem op het spoor was. (Gisteren werd trouwens bekend hoe de bijzondere opsporingsdienst in Antwerpen het voormalige onderduikadres van de Italiaan in Den Haag, bij de Marokkaan H. ontdekte. Daartoe werd op het politiebureau de hele afvoerleiding van het toilet naar de riolering opengebroken, nadat ontdekt was dat de Franse verdachte Alain C. tijdens en wc-bezoek een notitieboekje had verscheurd en doorgespoeld. Op de doorweekte snippers vond de politie het adres in Den Haag).

In januari jongstleden kwam de Belgische rijkswacht in hevige opspraak toen een aantal politiemensen, onder wie het hoofd van de antidrugsbrigade in Brussel, werd aangehouden. Zij werden ervan verdacht zelf bij een grootscheepse handel in verdovende middelen en juwelen te zijn betrokken. Ook in dat dossier liggen onopgehelderde moordzaken, met name op twee onderwereldfiguren die als tipgever voor de Belgische politie werkten. Bij beide moorden ligger er verbindingen met Nederland.

Ook op andere terreinen is de rijkswacht in België in moeilijkheden gekomen. Er is een opmerkelijke aanwas van het aantal overvallen dat door misdadigers in authentieke rijkswachtuniformen wordt gepleegd. Ook zijn er onthullingen over contact met extreem rechtse groepen van Vlaamse militanten, die hun militaristische training van ex-rijkswachters zouden ontvangen.

Ten slotte is onlangs ontdekt dat de rijkswacht in strijd met de wet ook politieke en zedelijk inlichtingenwerk verricht naar mensen - onder meer vakbondsleden en homofielen - die op geen enkele wijze de wet hebben overtreden.

Bron: De Stem | Marc de Koninck | 22 maart 1980 | krantenbankzeeland.nl (artikel staat onderaan de pagina)