Kregen overvallers steun van ‘rijkswachter’? Voor 10 miljoen nieuwjaarsbuit bij geknevelde Antwerpse juwelier

Vier mannen, onder wie één in rijkwachtuniform, overvielen tijdens nieuwjaarsnacht juwelier Herman Duckaert in zijn appartement aan de Osystraat 26 te Antwerpen [Google Maps]. De juwelier werd bedreigd, kreeg enkele meppen op het hoofd en werd op zijn bed vastgebonden.

De juwelen, die in het appartement aanwezig waren, werden geroofd. De daders bemachtigden ook de sleutels van de winkel, gelegen aan de Carnotstraat 13 te Antwerpen. Terwijl één van de overvallers bij het slachtoffer achterbleef, trokken de drie overige gangsters naar de winkel en plunderden hem letterlijk leeg. De buit aan sieraden, juwelen en edelstenen heeft een waar van ruim 10 miljoen frank.

De politie volgt een spoor van de daders. De heer Duckaert, die een overval vreesde, had reeds enkele dagen voordien de politie van zijn afdeling op de hoogte gebracht. Hij had zelfs getelefoneerd om een verdachte aan te wijzen, maar volgens zijn zeggen, gaf men aan deze tips geen ernstig gevolg. De heer Duckaert werd reeds vier keer het slachtoffer van een overval.

Bron: Het Laatste Nieuws | 3 januari 1980

2

Rijswijkse moordzaak schoolvoorbeeld vage grens tussen politie en onderwereld in België

Met de opheldering - deze week - van de moord op de in Rijswijk in het Rijn-Schiekanaal gevonden Italiaan Elio d’Allegrezza is weer een licht geworpen op de duistere banden die bestaan tussen de Belgische politie (met name de rijkswacht) en de onderwereld.

De betrokkenheid van twee jonge Belgische rijkswachters bij deze moord kon al geen grote schok meer in België teweeg brengen. Onze zuiderburen zijn de laatste maanden danig gewend geraakt aan berichten over criminele praktijken van hoger- en lagergeplaatste politiemensen, al dan niet onder het mom van misdaadbestrijding.

De nu van moord (c.q. medeplichtigheid daaraan) verdachte rijkswachters Guy E. en Jan van D. waren al geruime tijd geziene gasten in het Antwerpse “milieu”. De staf van de rijkswacht wist ervan. E. is een zwager van de Franse gangster Alain C., die ervan wordt verdacht hun gemeenschappelijke vriend (en mede-overvaller op de Antwerpse juwelier Duckaert) met messteken te hebben doorboord. En rijkswachten Van D. moet tevoren met ongelooflijke kracht en in koelen bloede het slachtoffer de schedel hebben verbrijzeld.

E. en de Fransman C. waren al op 25 januari in verband met de overval op de juwelier (nog niet wegens de moord op hun Italiaanse compagnon) in hechtenis genomen, en nadien hebben de vrouw en de familie van de aangehouden rijkswachten anoniem drijgbrieven ontvangen. Als E. zijn mond opendoet over andere affaires volgen er represailles.

Dankzij hun werk als rijkswachter in Brussel heeft het tweetal in januari jongstleden ook hun Italiaanse medeplichtige kunnen waarschuwen dan de politie hem op het spoor was. (Gisteren werd trouwens bekend hoe de bijzondere opsporingsdienst in Antwerpen het voormalige onderduikadres van de Italiaan in Den Haag, bij de Marokkaan H. ontdekte. Daartoe werd op het politiebureau de hele afvoerleiding van het toilet naar de riolering opengebroken, nadat ontdekt was dat de Franse verdachte Alain C. tijdens en wc-bezoek een notitieboekje had verscheurd en doorgespoeld. Op de doorweekte snippers vond de politie het adres in Den Haag).

In januari jongstleden kwam de Belgische rijkswacht in hevige opspraak toen een aantal politiemensen, onder wie het hoofd van de antidrugsbrigade in Brussel, werd aangehouden. Zij werden ervan verdacht zelf bij een grootscheepse handel in verdovende middelen en juwelen te zijn betrokken. Ook in dat dossier liggen onopgehelderde moordzaken, met name op twee onderwereldfiguren die als tipgever voor de Belgische politie werkten. Bij beide moorden ligger er verbindingen met Nederland.

Ook op andere terreinen is de rijkswacht in België in moeilijkheden gekomen. Er is een opmerkelijke aanwas van het aantal overvallen dat door misdadigers in authentieke rijkswachtuniformen wordt gepleegd. Ook zijn er onthullingen over contact met extreem rechtse groepen van Vlaamse militanten, die hun militaristische training van ex-rijkswachters zouden ontvangen.

Ten slotte is onlangs ontdekt dat de rijkswacht in strijd met de wet ook politieke en zedelijk inlichtingenwerk verricht naar mensen - onder meer vakbondsleden en homofielen - die op geen enkele wijze de wet hebben overtreden.

Bron: De Stem | Marc de Koninck | 22 maart 1980 | krantenbankzeeland.nl (artikel staat onderaan de pagina)

3

In de marge van bovenstaand artikel vond ik nog een artikel terug over de moord op Elio (d')Allegrezza. Het artikel dateert van 27 februari 1980 en werd gepubliceerd in de Nieuwe Leidsche Courant. Hierin is sprake van twee arrestaties die verband houden met de moord op Elio (d')Allegrezza. De verdachten zijn hier nog Gustaf E. (Guy E. ?) uit Houtvenne en Alain S. uit Antwerpen.

Bron: Nieuwe Leidsche Courant | 27 februari 1980 | leiden.courant.nu (artikel staat in het midden, links)

Daarnaast was er ook nog dit artikel van 20 maart 1980:

Twee Belgische politieagenten betrokken bij Rijswijkse kanaalmoord

De moord op de 33-jarige Italiaan Elio Allegrezza, die 10 februari met steekwonden en ingeslagen schedel in het Rijn-Schiekanaal bij Rijswijk werd gevonden is opgelost. De Belgische politie heeft gisteren een 26-jarige Marokkaan aangehouden, die heeft bekend dat hij, samen met twee Belgische politiemannen en een Franse crimineel (waarschijnlijk de bendeleider) de moord heeft gepleegd.

Ook is gisteren een tweede bij de moord betrokken rijkswacht, een 24-jarige man uit Brussel aangehouden. Bijna een maand geleden arresteerde de Belgische politie al twee zwagers, een 22-jarige rijkswacht uit Houtvenne en de 34-jarige delinquent uit Brussel, die ervan werden verdacht betrokken te zijn geweest bij een roofoverval op een juwelier in Antwerpen.

Allegrezza, die bij deze overval in Nieuwjaarsnacht op zijn ex-vriend was herkend, week uit naar Nederland. Zijn medeplichtigen ontvoerden hem naar België, waar hem in de bossen bij het plaatsje Houtvenne voor altijd het zwijgen werd opgelegd. Om het politie-onderzoek te bemoeilijken werd het lijk vervolgens in de auto van één van de rijkswachten weer naar Nederland gebracht, waar het lichaam bij het Jaagpad in Rijswijk in het Rijn-Schiekanaal werd gegooid.

De politie kwam op het spoor van de Marokkaan door een adressenboekje, dat de crimineel bij zijn aanhouding inderhaast door het toilet had gespoeld. De agenten hadden het boekje tijdig uit het riool kunnen vissen. In de auto van de 22-jarige rijkswacht zijn bloedsporen van de vermoorde Italiaan aangetroffen.

Bron: Nieuwe Leidsche Courant | 20 maart 1980 | leiden.courant.nu (artikel staat centraal op de pagina)

Bedankt Matt voor bovenstaande artikels. Ik heb er ook nog eentje gevonden:

Jonge rijkswachter in uniform op rooftocht – Antwerpse overval nieuwjaarsavond opgehelderd

De brutale overval op de Antwerpse juwelier Herman Duckaert (39), tijdens de voorbije nieuwjaarsnacht, heeft een opzienbarende oplossing gekregen. Er werd toen 10 miljoen ontvreemd.

De juwelier werd overvallen door drie mannen, o.m. één in rijkswachtuniform. Men vermoedde steeds met een valse rijkswachter te doen te hebben maar de werkelijkheid is anders. De 22-jarige medeplichtige Guy Ergo, uit Houtvenne, is wel degelijk rijkswachter. Op het ogenblik van de feiten was zijn opleiding bijna voltooid.

De hoofdfiguur in de overval is een oude bekende van het gerecht. De 34-jarige Alain Chick werd onlangs nog te Antwerpen veroordeeld tot 3 jaar celstraf, waarvan 1 voorwaardelijk, voor zijn aandeel in de ophefmakende gouddiefstal bij de Antwerpse advocaat Wijffels. De buit bestond toen (december 1977) uit ongeveer 30 kg goud in staven en een aantal diamanten.

De derde medeplichtige in de overval op de Antwerpse juwelier was de Italiaan Elio D’Allegrenza (34), een vriend van de juwelier. D’Allegrenza werd intussen in Nederland vermoord. Op 10 februari werd zijn lichaam, dat verscheidene messteken vertoonde opgehaald uit het Rijnschiekanaal, nabij Delft. Zijn moordenaars zijn nog voortvluchtig.

In Antwerpse gerechtelijke kringen kijkt men met belangstelling uit naar de vorderingen in het onderzoek in deze moordzaak. Uiteraard wordt nagegaan of rijkswachter Ergo of Alain Chick iets te maken hebben met de moord op hun medeplichtige, die wel eens een lastige getuige kon geworden zijn. Toch tilt men niet zwaar aan deze hypothese.

Het verhaal van de overval begint eigenlijk bij Alain Chick, die een gemakkelijke manier zocht om aan geld te geraken. Dat de man in slechte papieren zat kan vreemd klinken, de miljoenenbuit indachtig die Chick weghaalde bij advocaat Wijffels.

Bron: Het Laatste Nieuws | 26 februari 1980

Wel, wel, wel. Bij de bovenstaande feiten was een rijkswachter in opleiding betrokken, een zekere Guy Ergo. Nu heeft een lid van tueries onlangs informatie gepost over een zekere ex-rijkswachter Guy Ergo (zie » tueriesdubrabant.winnerbb.com) die volgens hem betrokken moet geweest zijn bij een aantal feiten van Bouhouche en Beijer (de diefstal bij de griffie, de aanval op majoor Vernaillen, de diefstal bij het SIE). Die Guy Ergo zou linkshandig zijn, bijna 2m groot zijn en op Patrick Haemers lijken. Ook zou deze persoon ooit iets gezegd hebben wat zijn betrokkenheid bij een Bendefeit zou kunnen aantonen. Het probleem is echter dat deze ex-rijkswachter officieel in de gevangenis zat tussen maart 1981 en augustus 1986. Tenzij ...?

Gaat het hier om één en dezelfde persoon? Zo ja, wat moeten we daarvan denken en van de info van Guy Mayeu? Wordt hier een stinkend potje van de rijkswacht mee geopend?

Hier nog een paar quotes van guy mayeu over een zekere Guy Ergo en de reactie van de CWB op zijn verklaringen hierover:

guy mayeu wrote:

Ce que je trouve bizarre et même extrêmement dérangeant, c'est cet ex-gendarme qui m'a raconté toutes ces histoires, il n'est connu de personne dans le grand public et pourtant les enquêteurs diront de lui: 'ouf, votre gars, c'est un joyeux!' Moi; ''Joyeux comment? Il fait dans le sonore et le dégueulasse? Ou bien la légion, les bat' d'aff?
Réponse de la cellule: ''C'est un petit peu de tout cela monsieur''.

Ce gars est un petit peu sous les 2 mètres, il est extrêmement fin, extrêmement pale, voix extrêmement lente, gaucher, ressemble trés très fort à Patrick Haemers, totalement calme et inerte dans toutes situation. Il est originaire de la région bruxelloise, francophone qui se fait passer maladroitement pour un néerlandophone.

Comment personne n'est au courant? Pourquoi la cbw m'a refusé son nom? Un ex-commissaire de cette cellule me confirma par téléphone que la cbw n'avait aucune raison de me taire son nom! C'est pas dérangeant CA! Fouillez l'étang messieurs, avec les bras des autres, continuez cette mascarade maintenant qu'il n'y a plus de borains a tabasser!

Il m'a raconté beaucoup d'histoires, je suis pas Sherlock non plus! Et un des 3 membres restant de la CBW qui me répété plusieurs fois: ''N'allez pas en parler sur ce site''. La gendarmerie a réglé ca en interne en 1990, voilà ce qu'il y a! Cordialement aux membres et déso pour la cbw, MOI CA PASSE PAS!

guy mayeu wrote:

Lesommetdumonde à écrit: 'Lorsqu'un service enquête sur lui même'.

C'est pareil avec l'agent renard, de la CBW ... Et moi je ne me fie pas à cette cellule d'enquête composée de rien, elle n'est là que pour nous faire croire que l'on cherche la vérité. Agent Renard (CBW), protégeant cet ex-gendarme tel que lui : ''Monsieur n'allez pas en parler sur ce site!''

guy mayeu wrote:

Quand j'ai recu la cbw, l'ex-gendarme Renard m'a dit: ''n'allez pas sur se site'' (notre forum). J'ai répondu que c'était aller à l'encontre de l'enquête en cours (sur mon suspect). Mais quand il m'a dit que mon suspect était innocent, qu'il n'y avait plus d'enquête le concernant. Il m'a bien répété au téléphone cette fois: ''Monsieur, n'allez pas parler de cela sur ce site, c'est dangereux''. Qu'est-ce qui les gênent?

3 mois après, coup de fil surprise de ma part. Il me le répètera encore: ''N'allez pas parler de ca sur ce site, c'est dangereux''. Il n'y a pas de point d'interrogation à mettre.

Zie ook » tueriesdubrabant.winnerbebb.com (vanaf 7 augustus 2017 15u)

De rijkswachter Guy Ergo wordt, volgens guy mayeu, op 26 augustus 1986 vrijgelaten onder bijzondere voorwaarden. De zakken in Ronquières worden op 6 november 1986 na onduidelijke omstandigheden gevonden. Het wetenschappelijk onderzoek op de gevonden voorwerpen heeft aangetoond dat deze voorwerpen slechts een paar weken in het water kunnen hebben gelegen. Is dit een toeval of zit er meer achter die vrijlating onder voorwaarden?

Belgische Rijkswacht bekent moord

In België zijn twee Rijkswachters aangehouden die ervan verdacht worden de 33-jarige Italiaan E. Allegrezza vermoord te hebben. Het lichaam van het slachtoffer werd in het Rijn-Schiekanaal in Rijswijk aangetroffen. Een en ander is bekendgemaakt door de politie van Rijkswijk die een belangrijke rol in de oplossing van deze zaak heeft gespeeld.

Volgens de Rijswijkse hoofdinspecteur F. Hoek houdt de moord nauw verband met een roofoverval op een juwelier in Antwerpen, die de Italiaan met zijn twee moordenaars op Nieuwjaarsdag pleegde. Zeker is dat de Rijkswachter E. er aan mee heeft gedaan, notabene gekleed in zijn uniform. De Italiaan Allegrezza werd door de juwelier herkend en dat werd hem noodlottig. Uit de reconstructie blijkt dat de andere Rijkswachter voor de valse alibi's zorgde.

Bron: De Waarheid | 22 maart 1980

» krantenbankzeeland.nl

Vraag over welke zaken werden de familieleden bedreigd? Welke rijkswachter zijn er voor drugshandel gearresteerd?

10

Vermoorde gaf tip voor Antwerpen-roof

De 34-jarige in België wonende Italiaan Elio Allegretzza wiens met messteken overdekte lijk half februari werd gevonden in het Rijn-Schiekanaal bij Rijswijk, is betrokken geweest bij een roofoverval op Nieuwjaarsdag op een Antwerpse juwelier.

Volgens de justitie in Antwerpen was de Italiaan bevriend geweest met de juwelier en had de beruchte Franse gangster Alain Chick (35), getipt dat er iets bij zijn ex-vriend te halen was.

Chick maakte bij de overval, die hij samen met zijn zwager - de 22-jarige rijkswachter Guy Ergo uitvoerde - ruim ƒ600.000 aan juwelen buit. Bij het doorzoeken van Ergo's woning werd een deel van de sieraden terugronden. Chick had zijn aandeel al verkocht.

De Antwerpse justitie vermoedt dat de Italiaan niet door de twee overvallers is omgebracht. "Althans dat is tot nu toe onze indruk," aldus een justitie-woordvoerder.

De Italiaan, die zeven maal in borst en buik was gestoken en wiens schedel op twee plaatsen was ingeslagen, heeft volgens de Rijswijkse politie kort voor zijn dood nog hevig gevochten. Dat wordt afgeleid uit een aantal gebroken ribben en een gebroken arm. Zijn identiteit en zijn woonplaats, het Belgische Doevel, konden worden opgespoord aan de hand van zfjn broek en laarzen.

Vermomd

Volgens de Belgische justitie heeft de Italiaan ook meegedaan aan de overval op de juwelier. Hij heeft, vermoedelijk vermomd, buiten op de uitkijk gestaan. Al kort na de overval had de justitie het vermoeden dat de Italiaan betrokken was in de zaak. Hij was echter spoorloos totdat men vanuit Rijswijk het seintje kreeg dat Allegretzza dood in het Rijn-Schieknaal was gevonden.

Chick heeft op 12 februari nog terecht gestaan voor de Antwerpse rechtbank voor de diefstal van goud en geld bij een advocatenbureau; in Antwerpen, waarbij zijn vrouw als secretaresse had gewerkt. Hij werd veroordeeld tot twee jaar maar bleef op vrije voeten omdat zijn vonnis gelijk was aan de tijd dat hij in voorarrest had gezeten. De tweede overvaller, Chick's zwager Guy Ergo uit het plaatsje Houtvenne, had in zijn rijkswachteruniform aan de overval meegedaan. Hij had op die manier de recherche op een dwaalspoor willen brengen.

Bron: Het Vrije Volk | 26 Februari 1980

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube