831

(168 replies, posted in Organisaties)

Stel, je doet mee aan één enkele overval. Je schiet wat in het rond, maar je maakt geen doden. Het wapen waarmee je wat in het rond moest schieten is u geleverd door de opdrachtgever of een tussenpersoon en moet je nadien terug geven.

Tijdens die overval maakt een kompaan van u wel een slachtoffer. Nadien ben je wel medeplichtig enzo, maar ga je misschien wel ooit praten (eventueel onder druk) omdat je "maar" gewapende overval/medeplichtigheid/enz. riskeert. Als je echter weet dat er met dat wapen voor u of na u wel dodelijke slachtoffers bij een andere overval zijn gemaakt, een overval waar je niets mee te maken hebt maar bijvoorbeeld ook geen alibi kan geven voor die dag van die overval, dan weet je dat als je je eigen overval (zonder doden door u) zou opbiechten, beticht zal worden van die andere overval ook (met doden met datzelfde wapen) en daar moeilijk onderuit zou kunnen raken.

Het hergebruiken van dat wapen bij een andere overval door andere mensen kan dus een soort middel zijn door de opdrachtgever om u te laten zwijgen over de feiten die je weet.

832

(1,170 replies, posted in Andere Personen)

vleermuisje1971 wrote:

Dus nogmaals, welke auto's?

De (mogelijk) gesaboteerde voertuigen waren van de gemeentepolitie, niet de rijkswacht. Ik weet niet als het bij alle politievoertuigen was, maar sommigen bevonden zich gewoon op straat en niet op een afgesloten parking zoals nu het geval is. Iedereen kon er dus bij. Of ze effectief gesaboteerd waren of als dit eerder een uitleg was waarom sommigen niet direct waren vertrokken, dat weet ik niet.

vdb wrote:

Waar staat het ergens dat deze getuige degene is die de robotfoto hielp tot stand brengen?

Het zijn de verklaringen vrienden/collega-verkiezings-affiche-plakkers van slachtoffer Luc Bennekens waarop de robotfoto is gebaseerd. Mijn excuses in verband met "tot standkoming van robotfoto" waar ik niet de juiste bewoording heb gebruikt: de robotfoto werd gemaakt onder hypnose van Theo K., een van die affiche-plakkers, de andere getuige was Marc G. (een van de andere affiche-plakkers).

Interview waarin Marc aan het woord komt » www.ringtv.be
Artikel waarin Marc zegt de reus niet te herkennen in Bonkoffsky » Nieuws

833

(1,170 replies, posted in Andere Personen)

In verband met de gesaboteerde voertuigen: dit waren voertuigen van de gemeentepolitie van Aalst en niet van de toenmalige rijkswacht in Aalst.

Nog ook even vermelden bij de gesaboteerde voertuigen: ik kan me best wel voorstellen dat toen de oproep binnenkwam bij de lokale politie van Aalst, van de overval op Delhaize door zwaarbewapende overvallers, dat er wellicht wel agenten waren die niet echt stonden te springen om als eerste toe te komen op de parking van Delhaize. De politie bevond zich veel dichter bij Delhaize dan de rijkswachtkazerne, dus de politieagenten wisten dat als ze onmiddellijk konden vertrekken, ze zouden aankomen voor de rijkswacht er was.

Ik ga niet gaan beweren dat ze opzettelijk getreuzeld hebben en nadien zeiden dat hun voertuig niet wou starten, maar het is misschien wel iets om rekening mee te houden. Een van de weinigen die toch moedig genoeg waren om in actie te treden tegen de overvallers was Eddy Nevens die toch enkele schoten heeft gelost richting overvallers. Uit zijn eigen verklaring na de feiten kan je afleiden dat hij er niet zo blij mee was dat hij collega's had die ook ter plaatse waren, welke weggevlucht waren of zich hadden verscholen in een deurportiek in plaats van ten strijde te trekken tegen de overvallers.

Wat Bonkoffsky betreft: ik denk dat we er niet zomaar mogen vanuit gaan dat "het zal wel zo zijn want hij lijkt op robotfoto 19". Het zou zeker niet de eerste keer zijn dat er op basis van uiterlijke gelijkenissen verkeerde conclusies worden getrokken.

Ik lees dat mensen uit de (vroegere) omgeving van Bonkoffsky verklaren: "wij herkennen in Bonkoffsky "De Reus" van de bende van Nijvel". Daarbij stel ik me de vraag hoe het kan dat ze "de reus" er in herkennen als ze nooit aanwezig waren bij een overval waar "de reus" aan deelnam. Ik veronderstel dat ze eerder Bonkoffsky herkennen in robotfoto 19 aangezien ze niet aanwezig waren tijdens de overval. De persoon die verklaart "de reus" te hebben gezien en waarbij op basis van zijn beschrijving de robotfoto werd gemaakt, heeft verklaard dat hij Bonkoffsky niet identificeert met diegene waarvan hij de beschrijving heeft gegeven voor de robotfoto.

Verklaring van de ooggetuige: "Toen ik deze week de foto’s zag van Bonkoffsky, wist ik: die man heb ik niet gezien.".

Dat Bonkoffsky iets temaken kan hebben met de bende, dat is goed mogelijk. Hij past alvast wel in het mogelijke profiel en er zijn veel dingen die misschien beetje te "toevallig" zouden zijn. Mogelijks hebben ze met Bonkoffsky dus wel een dader of medeplichtige gevonden, maar als dit niet zo zou zijn, dan is de betrokkenheid van Bonkoffsky toch wel een van de grootste dwaalsporen er geweest zijn in gans het bende-onderzoek.

Verder wil ik nog voor de mensen die het dieper willen onderzoeken en niet alles geloven wat er gezegd wordt als tip meegeven: leg alle verklaringen die gedaan werden rond Bonkoffsky uitgeschreven naast elkaar en markeer alle feiten, eigenschappen, omstandigheden, enz. die verklaard worden. Als je een tegenstrijdigheid er uithaalt, dan weet je dat er 1 van de 2 personen niet correct of niet de waarheid spreekt (op dat ene puntje dan).

Voor de mensen die enige kennis hebben van non-verbale communicatie gecombineerd met verbale communicatie, raad ik aan om de interviews die gegeven werden omtrent Bonkoffsky nog eens goed te bekijken en eventueel enkele keren na elkaar, en daarbij ook een markering te zetten waar ze enige vorm van twijfel hebben. Mensen die iets van dat thema kennen, begrijpen heel goed wat ik met onderstaand filmpje bedoel. wink  (geloof niet alles wat gezegd wordt) » YouTube

834

(1,170 replies, posted in Andere Personen)

club_le-happy-few wrote:

Bij criminelen moet je met geen doktersbriefje afkomen hé.

Ergens heb ik gelezen dat Bonkoffsky zijn voet had gebroken (of ferm had geblesseerd) iets voor de overval in Aalst. Als je weet dat mensen in staat zijn om in hun eigen voet te schieten met een wapen om zo een bepaalde uitkering te krijgen, dan lijkt het me ook niet onmogelijk dat iemand in staat is om zichzelf effectief te blesseren aan de voet om eventueel niet te "moeten" deelnemen aan bijvoorbeeld een overval.

Bij criminelen en criminele organisaties moet je inderdaad niet met een doktersbriefje afkomen, maar zal je ook niet "geselecteerd" worden voor een actie zoals de overval in Aalst, want dan ben je meer een last dan een aanwinst.

Charlie Hedo wrote:

Ik denk niet meer dat het verzonnen is. In het begin sceptisch, nu niet meer. Alles klopt. Wapenfreak. Getraind. Kennis Bouhouche. Gesanctioneerd in 1981 bij Dyane. Verlof. Afwezigheid rijkswachtfeest dag overval. Kwetsuur voet. Vrijgezel tijdens overvallen. Bril. Vissershoed Ardeche. Caravan in Cerfontaine (Dinant, Maubeuge, Anderlues, Lobbes, ...). Getuigenis broer was al lang in het water gevallen indien niet correct.

Er zit ergens een detail in de getuigenis van de broer die iets anders tegenspreekt, dus niet "volledig juist" is ofwel een logische verklaring voor is. Zo zei de broer dat hij in eenzaamheid leefde en dat hij (de broer) zowat de enige was die om de (ongeveer) 2 weken eens contact met had. Paar dagen later blijkt dat Bonkoffsky een huisgenoot had. Die 2 dingen spreken elkaar tegen behalve als er een of andere verklaring over zou zijn (dat de huisgenoot nooit thuis is, maar lijkt me eerder een uitzondering, maar uitzonderingen bestaan). Nog een mogelijkheid is dat het verkeerd begrepen of genoteerd is door de "professionele journalist". Zeggen dat alles "klopt" van wat de omgeving van Bonkoffsky zegt, klopt niet. Er zijn teveel "tegenstrijdigheden". Sommige mensen die hem kenden zeggen dat hij geregeld racistische uitspraken deed, anderen zeggen dat ze nooit een racistische uitspraak hoorden. Sommigen zeggen dat hij zelfs voor zijn politie-shift al alcohol dronk, anderen zeggen dat hij niet voor het werk dronk. Zo zijn er nog vele dingen die elkaar tegenspreken.

Ik denk dat journalisten soms ook verkeerd interpreteren en noteren waardoor foutieve dingen gepubliceerd worden en overgenomen worden door anderen.

835

(1,170 replies, posted in Andere Personen)

LEO wrote:

Om nog even terug te komen op de buit van de overvallen of de verdeling ervan. Aangezien er bij Bonkoffsky geen sprake is van verdoken rijkdom sluit ik uit dat de daders de buit zouden verdeelt hebben of ervoor betaalt geweest zijn. Zou het kunnen dat er chantage werd gepleegd op de daders om de overvallen uit te voeren?

De denkpiste die LEO hier aanhaalt, hou ik al geruime tijd als mogelijkheid.

Stel dat Bonkoffsky betrokken was in verschillende feiten waar hij noodgedwongen moest aan meedoen onder dwang of chantage, wat is dan een manier voor Bonkoffsky om er toch "onderuit" te raken dat hij niet kon meedoen? Een "toevallige" blessure oplopen aan bijvoorbeeld uw voet, waardoor je niet in staat bent om mee te doen en ze een vervanger voor u moeten zoeken.

836

(1,170 replies, posted in Andere Personen)

oppernieuw12 wrote:

Heb hier even een vreemde getuigenis gehad!

Al die "informatie" kan je ook halen als je alleen al de krantenartikels gelezen hebt van laatste week. Al deze "beweringen" (of feiten) zijn hier op dit forum al 100x (bij wijze van spreken) gepasseerd. Andere dingen zijn "aangevuld" met de fantasie van die tooghanger. Dat "den Bonno" veel rookte en drinkte bijvoorbeeld, dat is denk ik genoeg in de media geweest laatste week.

Waar die "tooghanger" zich in heeft verraden als "zeveraar", dat is dat hij zegt dat de carnavalsmaskers een idee waren van C.B. die deelnam aan de raids in Overijse en Eigenbrakel. Waarom? Omdat de Bende van Nijvel reeds voordien ook al carnavalsmaskers gebruikte. Dit in bijvoorbeeld o.a. de overval op Delhaize in Genval in 1983 of het feit van "Au Trois Canards" in 1983.

Conclusie: zever, gezever. wink

Opmerking: ik denk dat de trouwe forumlezers hier die praktisch het volledige forum hebben gelezen en alle lectuur er rond ook, dat die personen 1001 vragen zouden kunnen stellen waarbij die zeveraar door de mand zou vallen.

Wim wrote:

Al valt niet uit te sluiten dat als ze in opdracht werkten, iemand hen daar ook voor vergoedde. Hoe dan ook, veel zal het mogelijk niet geweest zijn.

Het zou me sterk verbazen dat de buit van de overvallen hun motief was. Daarmee zeg ik niet dat geld hun motief niet kan geweest zijn, maar dan zal het geld zijn die ze kregen om die "opdracht" te doen. In Eigenbrakel was de buit +- 5000 euro. Dat is wel zeer weinig om te moeten verdelen onder "de bende" en daarvoor uw leven te riskeren als crimineel.

Als je ziet naar de raid in Aalst, daar hebben de bende-leden een enorm groot risico genomen, en ik vermoed dat ze dat zelf ook wel op voorhand wisten. De overval duurde daar tussen de 5 en 10 minuten. Op zich lijkt dat niet zo lang, maar dat is eigenlijk wel behoorlijk lang waardoor een confrontatie met politiediensten zeer reëel is (wat ook gebeurde).

837

(1,170 replies, posted in Andere Personen)

De overvallen waar Bonkoffsky/robotfoto 19 aan gelinkt worden zijn die op Delhaize van Eigenbrakel en Overijse op 27 september 1985. De buit van Eigenbrakel was +- 200.000 Belgische Frank. De buit van Overijse was een goeie 990.000 frank. Samen dus minder dan 1,2 milj. Belgische frank. Omgerekend naar euro dus minder dan 30.000 €. Indien dat bedrag enkel maar door 3 zou moeten worden gedeeld en er geen "kosten" zouden zijn, zou dat op iets minder dan 10.000 € per persoon uitkomen.

Trojan wrote:

Er bestaat een foto van Bonkoffsky in het carnavalspak van de Dendermondse Gilles. Dat gaat wel richting bodybuilder qua schouders en borstkas. Maar geen idee of je voldoende soepel kan bewegen in zo’n pak om een raid te doen. Bestaat zo’n pak uit 1 stuk of uit meerdere?

Als ik de gepubliceerde foto bekijk van Bonkoffsky in die kayak met een reddingsvest aan, dan vind ik persoonlijk dat Bonkoffsky tamelijk gespierde armen had in die periode. Als een van de kogelwerende vesten die bijvoorbeeld gestolen werden bij Wittock-Van Landeghem in Temse, gedragen werd door hem, dan zag hij er wellicht meer gespierder uit. Bijna iedereen ziet er gespierder en imposanter uit als hij een kogelwerende vest draagt. Daarbovenop komt er bij dat je bij het type van kogelwerende vesten welke gestolen werd in Temse, belemmerd werd in je bewegingsvrijheid waardoor je al sneller een wandelgang hebt van het stereotype van een bodybuilder (je armen breder houden en meer macho wandelen).

838

(1,170 replies, posted in Andere Personen)

kleur wrote:

Iemand die op stelten lijkt te lopen - was één van de beschrijvingen. Als je deze foto ziet?

https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/22688319_361654890941598_3297069620052290971_n.jpg?oh=047994c3c41d6d0ebebc8668996d4814&oe=5A837096

Dat is een foto van de Gemeentepolitie van Antwerpen, afdeling "Mobiele Brigade". De persoon links (die "lange smalle" dus) heeft de graad van Agent-Brigadier. (Bonkoffsky staat dus niet op die foto.)

839

(1,170 replies, posted in Andere Personen)

rafb wrote:

Volgens Marc Van Damme zou Bonkoffsky Gauloise gerookt hebben en geen Marlboro. Zo verklaart hij dat de Marlboro-peuk met DNA in het dossier niet matchte.

Bonkoffsky rookte in de jaren'70-'80 inderdaad Gauloises. Gauloises zonder filter. Het kan uiteraard altijd dat (bijvoorbeeld "wegens uitverkocht in de winkel") men eens een ander pakje noodgedwongen moet kiezen.

Sebastiaan, je hebt gelijk wat betreft journalisten die zonder dossierkennis artikelen schrijven. Die journalisten kunnen er echter ook niet aan doen dat een "journalist" de dag van vandaag eerder een "ik schrijf maar iets zonder te controleren artikel over dat thema dat ik eigenlijk ook niets van ken"-schrijver is.

Die journalisten kunnen daar niet aan doen, omdat dit nu eenmaal "de media" is geworden. Alles draait om geld. Alles moet niet enkel rendabel zijn maar "meer rendabel" zijn. Vroeger stond kwaliteit meer boven kwantiteit denk ik. Sommige kranten noemen zichzelf nog steeds een "kwaliteitskrant" maar eigenlijk is de tijd van "kwaliteitskranten" passé.

Artikels en fotos worden bijvoorbeeld "aangekocht". Dat merk je zeer goed als je bijvoorbeeld bij een artikel over de Bende van Nijvel, wééral dezelfde foto van de Volkswagen Golf uit Strombeek ziet staan, welke mogelijks (hoogstwaarschijnlijk zelfs) niets met de Bende van Nijvel te maken heeft. De schrijver van een artikel heeft een foto nodig en geeft bij Belga-Pictures in: "Bende van Nijvel auto", en komt daardoor bij die VW Golf uit en gaat er vanuit dat het "die wel zal zijn".

Ik heb overigens nooit helemaal begrepen waarom Guy Bouten die foto gebruikt op de cover van zijn boek, behalve als je verder zou denken in de vorm van "er zijn en waren overal dwaalsporen of misleidingen en mensen zagen op den duur in elke GTI met een 3tal mensen aan boord die wat gek reed, de bende wel rijden". In dat opzicht is het wel een goede foto dan. En meningen zijn verdeeld over de boeken van Guy Bouten, maar ik denk dat we er allemaal wel over eens zijn dat schrijvers/journalisten zoals Bouten en Geens tenminste wel dossierkennis hebben over het thema en beter geplaatst zouden zijn om "verslaggeving" over de Bende van Nijvel te schrijven in plaats van een journalist die bij wijze van spreken morgen over "de nieuwste trend in modeland" een artikel schrijft.

Wat betreft "crowd-investigation", dat is misschien wel een correcte en goede term. Ik zie "klassieke journalistiek" zeker niet als een vijand. Alleen merk ik op dat er bitter weinig artikelen nog "correct" zijn. Meestal gaat het om een detail. Verschillende kranten spreken elkaar ook geregeld tegen zoals bij een ongeval "de bestuurder was 67 jaar" en in de andere krant staat "de bestuurder was 69 jaar". Dan stel ik me veel de vraag van welke artikelen wél nog "volledig juist" zijn. De media heeft ook hun voordelen zoals "macht om iets aan te kaarten" (Dit kan ook een nadeel soms zijn. De media (daarom niet journalisten of kranten) kunnen iemand ten onrechte "breken" of publiekelijk onterecht ten schande zetten.). Ik denk niet dat er zoveel "te weten gekomen zou worden" zonder gans het voorval van C.B. in de media gekomen zou zijn (voordeel aan de media dus in dit geval). .