511

(270 replies, posted in 1985)

Ik wil hier nog een aan toevoegen:

10. Een Bende van Nijvel-lid is kort na Aalst overleden. Niet door een politiekogel van Eddy Nevens, maar door een andere oorzaak. Misschien wel een ziekte of een ongeluk, waarom niet? Als de theorie van drie constante Bende van Nijvel-leden klopt, waren ze een "perfect team": de killer als gewelddadige gek, de reus als de koelbloedige leider van de overval en de oude als onverschrokken bestuurder van de vluchtwagen. Haal er één weg en de Bende van Nijvel was haar slagkracht kwijt. Misschien moeten alle slachtoffers van verkeersongelukken in de periode na Aalst eens worden doorgelicht. Een onmogelijke exercitie, vrees ik, maar wie weet. Iemand als de oude nam immers wel eens een risico met zijn rijstijl.

Wat betreft de suggestie dat de Bende van Nijvel na Aalst niet is gestopt omdat ook Mendez een slachtoffer van ze was: ik weet dat dit vaak is gesuggereerd, maar er is nooit enig bewijs geleverd voor de stelling dat Mendez effectief door de Bende van Nijvel is gedood. De moordenaar kan wel iets te maken hebben gehad met de Bende van Nijvel, maar er zijn geen materiële bewijzen die deze moord aan Aalst-Overijse-Eigenbrakel-enzovoorts linken. Zo lang dit niet het geval is, kan Aalst beter als het sluitstuk worden beschouwd, dunkt mij.

512

(99 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Waarom zou deze man Bertus Lüske moeten zijn? Er zijn in Nederland duizenden mensen die Bertus L. heten. Lüske was een makelaar die in criminele kringen verzeild raakte. Het lijkt me geen sjacheraar die in Aalst een paar maanden een import/exportbedrijfje opzet. Malafide import/exporthandels zijn meestal dekmantels voor drugsbendes, prostitutienetwerken en smokkelpraktijken.

Douglas De Coninck is een goede journalist maar ik heb de indruk dat hij soms iets te enthousiast is als hij wat ontdekt dat verdacht zou kunnen zijn. In zijn artikelen kom je soms ook dingen tegen die feitelijk gewoon niet juist zijn en hij roept ook erg snel dat iets "niet onderzocht" is. Het feit dat er nooit eerder over gepubliceerd is, betekent niet dat iets niet onderzocht is. Het betekent alleen dat Douglas De Coninck het niet eerder heeft onderzocht.

513

(99 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Boemerang wrote:

Schijnbaar hadden de Nederlanders Bertus L., Roberto L. en Wilhelmus P. (Bert,Rob en Willem ?) een import/export bedrijf en hadden ze weinig contact met de buren. Het was er een komen en gaan van dure Bmw`s en Mercedessen(dit is relatief, 3 man= alvast 3 auto`s). Hun woning/bedrijf lag aan de Immerzeeldreef xxx in Aalst. (huisnr verwijderd er wonen nu andere mensen)
Met ongeveer een halve kilometer wel in de buurt van het ouderlijk huis van David maar niet echt buren,
Op dit kaartje staat van en naar » Google maps

Niet uit te sluiten maar het lijkt me vreemd als er toch NLers bij betrokken zijn.

Van het artikel in De Morgen heb ik alleen de op internet geplaatste intro gelezen, maar ik begrijp dat de strekking is: de familie werd beschoten omdat de daders wellicht in de buurt woonden en niet herkend wilden worden, en omdat er mogelijk een Nederlandse Mercedes bij de feiten betrokken was, zou het kunnen gaan om drie Nederlanders waarvan één een Mercedes had en die destijds op 500 meter van de familie Van der Steen een bedrijf hadden. Als dit alles is, is er vooral niet veel... Stond er ook nog nieuws in De Morgen vandaag?

Vergeef me als ik cynisch word. Er waren in die tijd (en vandaag nog) heel wat Nederlanders met bedrijven actief in Vlaanderen. Mercedes was en is een populair automerk onder wie er een betalen kan. Een halve kilometer vind ik nog een heel eind in een stad als Aalst. Als die Nederlanders buren waren of in dezelfde straat hun bedrijf hadden als de familie Van der Steen, dan kan ik me er nog iets bij voorstellen. Ik zou het trouwens nogal onnozel vinden als een bende Nederlanders in dezelfde stad waarin ze hun bedrijf hebben de Delhaize op stelten gaan zetten.

Als dit het hele verhaal is, kan ik het niet serieus nemen.

514

(99 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Niet alleen "verschoning" is allesbehalve Nederlands-Nederlands, ook de uitdrukking "van 't vat" wordt in Nederland maar weinig gebruikt. Nederlanders zeggen meestal "van de tap".

515

(99 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Helaas woon ik buiten België en is De Morgen hier niet verkrijgbaar, zodat ik het volledige verhaal niet heb gelezen. Hopelijk komt het snel op deze site. Desondanks is er een verband met het volgende » Steven Brown

De auteur Steven Brown, zelf een onderwereldfiguur en tipgever van de politie, is niet 's werelds meest betrouwbare. Maar het is toch interessant. Ik heb in de loop der jaren vaker vage verhalen gehoord over links met Nederland. Er zijn wel een paar zaken die er tegen spreken:

  • De taal die de Bende van Nijvel gebruikte. Vaak was dit Frans. De meeste Nederlanders spreken weinig of geen Frans en als ze het wel doen, is het zelden zo goed Frans als Vlamingen (laat staan Walen). In Ohain spraken de daders zelfs een tot dusver door getuigen niet herkende taal (mogelijk Sinti?).

  • De vluchtroute en zogenoemde comfortzone. In het Bois de la Houssiere kom je doorgaans geen Nederlander tegen en als er een is, loopt deze snel in de gaten, dunkt mij. Het zou logischer zijn als ze zich over de grens van wapens hadden ontdaan.

  • De algehele grondige kennis die de Bende van Nijvel had van het gebied waarin ze opereerde.

Als dit trouwens hetzelfde spoor is waar Steven Brown over schrijft, is het niet al die jaren onbekend gebleven. Brown schrijft immers dat de Bende van Nijvel-speurders hem erover hebben benaderd, wat erop duidt dat er wel gezocht is.

516

(220 replies, posted in Robotfoto's)

We moeten achter het "modegevoel" van de Bende van Nijvel vooral niets zoeken. Groen en meer bepaald militair groen waren in de vroege jaren tachtig heel populair. Ik was zelf 15-20 jaar in die tijd en de helft van mijn mannelijke leeftijdsgenoten liep rond in legergroene jassen. Het had niks met jagers of iets dergelijks te maken, het was gewoon wat er overal in de winkels lag.

De gelijkenis met de film lijkt me vooral een aardig toeval, maar ik kan me niet inbeelden dat de Bende van Nijvel zich daardoor liet inspireren. Als iemand zich enigszins wil vermommen zonder een masker te moeten dragen, komt men al een eind met een hoed, een bril en een jas met een hoog opstaande kraag.

517

(59 replies, posted in Bewijsstukken)

Ben wrote:

Misschien een tip voor de onderzoekers: Jullie hopen dat er ooit op een zolder/kelder nog ontbrekende bewijsstukken worden gevonden - zoals bv. de borden die in Beersel gestolen zijn - maar hoe kunnen de mensen weten dat ze een ontbrekend bewijsstuk hebben gevonden als ze nog niet eens weten wat er allemaal nog gezocht wordt? Misschien een lijstje maken? (hint, hint)

Ik zou dit verzoek willen ondersteunen. Ik heb het mezelf ook al eens afgevraagd waaraan ik een bord uit Beersel kan herkennen. Zolang mensen niet weten hoe al die spullen eruit zien zullen ze ook nooit een verband zien en de speurders contacteren.

Toch geloof ik net als de speuders dat daar juist een kans zit om deze zaak nog ooit op te klaren. Sommige bewijsstukken zoals die borden schijnen vrij bijzonder te zijn en in combinatie met een aantal misschien wat minder bijzondere spullen kunnen ze inderdaad naar de daders leiden. Het meeste van wat de Bende van Nijvel heeft gestolen, vergaat niet en als het niet op een stort beland is, dan ligt het ergens bij iemand in huis.

Is het geen idee om dit voorstel tot publicatie van een lijst bewijsstukken eens groot onder de aandacht van de speurders te brengen? Stuur een brief. Val ze er desnoods mee lastig. Start een internetpetitie. Ik teken. De tijd dringt.

518

(1,153 replies, posted in 1983)

In theorie kan het dat Fourez en Dewit gevoelig materiaal zouden hebben overhandigd. In theorie kan dat het motief zijn achter elke moord waarbij geen directe getuige was. Het omgekeerde (dat er niks was) kan dan even goed waar zijn.

Maar er is ook een en ander dat tegen de these spreekt.

De Mercedes van Fourez had niet veel benzine meer aan boord. Dat is bewezen. Fourez had een kredietkaart die hem in staat stelde 's nachts bij Colruyt in Nijvel te tanken. Ook dat is bewezen. Destijds waren dit soort kaarten niet zo gebruikelijk als vandaag. De these dat Fourez gewoon ging tanken omdat zijn wagen dringend brandstof nodig had en hij stopte bij een onbemand station bij Colruyt omdat hij juist daar terecht kon, is dus geloofwaardig.

Omdat het een benzinestation was waar mensen ook 's nachts konden tanken liep de Bende van Nijvel ook de kans andere getuigen te treffen. Het is daarom geen veilige of logische plaats voor een transactie van gevoelig materiaal. Ik zou tenminste ergens afspreken waar de kans op getuigen kleiner was.

Fourez en Dewit waren overdag in Parijs geweest omdat er een probleem was met een huurder van een appartement. Ze kwamen rechtstreeks daar vandaan. Als ze al een tape met gevoelig materiaal bij zich hadden gehad hadden ze die de hele tijd meegesjouwd. Theoretisch kan dat maar als het erg gevoelig materiaal is ga je er normaal gezien geen grote reizen mee maken en al helemaal niet naar een stad als Parijs waar snel iets uit een auto of een handtas kan worden gestolen.

De speurders hebben de handel en wandel van Fourez en Dewit nagegaan. Fourez was makelaar. Hij is ooit eens gelinkt aan een sexclub omdat hij bij de verkoop of verhuur betrokken was. Maar de overgrote meerderheid van panden die als sexclub dienen worden via makelaars verkocht. Huizen verkopen en verhuren is namelijk hun werk. Dus wat zegt dat? Een makelaar is niet verantwoordelijk voor degenen die de liefde bedreven in de huizen die hij verkoopt.

Het is niet uitgesloten dat Fourez beroepshalve ook contact heeft gehad met het milieu rond Vanden Boeynants. VDB was destijds Brussels belangrijkste politicus en had tal van contacten in de bouwwereld zoals de meeste plaatselijke politici, en makelaars staan dicht bij de bouwwereld. Dus opnieuw: wat zegt een dergelijk contact?

Dewit is ooit gekoppeld aan een duister verhaal waarin haar toenmalige werkgever, een notaris, betrokken was en waarin een afpersing een rol speelde, maar over die geschiedenis bestaan meerdere versies en verschillende tijdslijnen (ik heb ooit een artikel daarover gelezen waarbij de afpersing zich zelfs afspeelde na de dood van Dewit dus hoe kon ze dan betrokken zijn) en volgens mij geen bewijzen. De notaris zelf is al lang dood, heb ik begrepen.

Verder hebben Fourez en Dewit vermoedelijk één keer gegeten in het restaurant van Jacques Van Camp. ze zouden namelijk een visitekaartje of een kasticket van het restaurant hebben gehad. Mensen die in het restaurant werkten kunnen zich Fourez en Dewit niet herinneren dus het waren zeker geen stamgasten. Er is geen aanwijzing dat Van Camp persoonlijk contact met ze had.

Er is niets dat Fourez en Dewit serieus linkt met de Brusselse onderwereld. Ook mensen uit het milieu hebben hun namen nooit genoemd. Uitzondering: Jean Bultot. Maar die heeft over alles al eens iets geroepen en de wildste hypotheses verspreid (en later weer ingetrokken).

Ik denk dus dat er nog altijd meer spreekt voor de these dat het toevallige slachtoffers waren dan dat ze een afspraak hadden op de parking van de Colruyt. Waarom zouden ze trouwens hun wagen bij de benzinepomp parkeren als ze er kwamen om een videotape te overhandigen?

519

(75 replies, posted in Wagens)

Ik ben er niet zeker van of het verhaal van de als dwaalspoor gedumpte Golfs vandaag de dag nog door de speurders wordt gedeeld. Er zijn in de jaren tachtig en negentig meerdere publicaties geweest over teruggevonden Golfs waarvan werd gezegd dat ze aan de Bende van Nijvel konden hebben toebehoord, maar keiharde bewijzen waren daarvoor niet, bij mijn weten. Je hoort de speurders er ook niet meer over praten terwijl het wel een interessant spoor zou kunnen zijn als de Bende van Nijvel ook in Lennik en Grimbergen zou zijn gezien.

De VW Golf was in die tijd (en ook recentelijk nog) de populairste wagen onder zowel autodieven als overvallers uit het gewone gangstermilieu, in binnen- en buitenland. Een Golf GTI was snel, wendbaar, relatief ruim en onopvallend want de Golf werd vroeger enorm veel verkocht.

In de pers werd natuurlijk snel een link gelegd met de Bende van Nijvel als er een gestolen Golf werd teruggevonden en ook de politie hoopte natuurlijk bij elke Golf iets van de Bende van Nijvel terug te vinden, maar er werden zo veel Golfs gestolen dat het uiteindelijk weinig zou moeten betekenen.

520

(1,141 replies, posted in 1985)

In het aangevraagde plaatje zat vast geen code verborgen, maar de titel kunnen we op zijn minst aan één persoon koppelen: de toenmalige vriendin van Philippe De Staerke (dezelfde die beweerde dat ze met Philippe op verkenning is geweest) werkte destijds in Scherpenheuvel. Ze was er animeermeisje in een of andere bar.

Ik heb weleens het volgende gedacht. Men kon er van uit gaan dat de DJ de politie over het verzoekplaatje zou vertellen, want het ging immers om de Bende van Nijvel. Wilde men door een verwijzing naar Scherpenheuvel de speurders op de piste-Philippe De Staerke zetten, wat dan mogelijk inhoudt dat deze piste eigenlijk een dwaalspoor was? Ook het begrip Bende van Hofstade lijkt op Bende van Baasrode - de naam waarmee De Staerkes bende werd aangeduid.

Ik heb nooit geweten wat ik van De Staerke moest denken. Er zijn veel aanwijzingen die hem als een mogelijk Bende van Nijvel-lid aanwijzen maar er is ook een en ander dat tegen die these spreekt. Ik heb vaker gedacht dat er mensen waren die de speurders welbewust in de richting De Staerke wilden duwen om zichzelf buiten schot te houden. Wat dan effectief gelukt is want in Dendermonde beet zich helemaal vast in deze piste.