521

(163 replies, posted in Plaatsen)

Biggus Dickus wrote:

"Toen we hier zes jaar geleden waren voor de opgravingen naar het lijk van de Killer, kwamen buurtbewoners mij haastig toefluisteren: 'Meneer, ik heb u niks gezegd, maar u zou op die plek eens moeten gaan kijken...' En dan zetten ze het op een lopen. Men wees ons midden in het bos een ruïne aan, die hier 'het spookhuis' wordt genoemd. Een huis met een mysterieuze geschiedenis, uitgebrand. We hebben de vroegere bewoners nagetrokken, maar dat leverde niks op, en zoekacties bij de ruïne al evenmin. Maar het was wel aan de oprit van dat spookhuis dat een getuige een paar uur voor de overval op de Delhaize in Aalst de daders had opgemerkt terwijl ze zich 'klaarmaakten'. Dus konden we het moeilijk negeren."

Er zijn mensen in deze discussie die zich afvragen waarom er niet gezocht wordt bij het zogenaamde spookhuis, maar als ik het citaat uit Humo lees (zie boven), dan staat er toch heel duidelijk dat dit allang gebeurd is en dat het niks opleverde. Waarom moet dan alles opnieuw gebeuren? Omdat de daders "aan de oprit van dat spookhuis" stonden? De oprit van dat huis lijkt me nogal lang als het gebouw zo moeilijk te vinden is.

Nu, ik heb zelf ooit in een huis in een bos gewoond, een huis met oprit van enkele honderden meters. Als iemand aan het begin van de oprit stond bij de doorgaande weg, konden we hem echt niet zien of horen. Het was zelfs goed mogelijk dat als iemand er stond, deze niet wist dat het een oprit was maar dacht dat het een zijweg was. "Aan de oprit staan" moet dus niet verdacht zijn.

Het is toch duidelijk wat Eddy Vos zegt. Er is gezocht maar niks gevonden.

522

(270 replies, posted in 1985)

Waarom zijn de aanslagen plots gestopt na de overval in Aalst? Dit is de vraag die zowat iedereen bezighoudt en waarvan alleen de daders het antwoord kennen. Er zijn diverse mogelijke antwoorden (excuses als ik in herhaling val):

  1. De Bende van Nijvel had het criminele doel bereikt. Realiteitsgehalte? Als het om een afpersing ging, moet er betaald zijn, maar daar zijn geen aanwijzingen voor ondanks dat dit spoor (naar verluidt redelijk grondig) is onderzocht. Kans lijkt dus klein.

  2. De Bende van Nijvel had het politieke doel bereikt. Realiteitsgehalte? Laag. Als het ging om het installeren van een ultrarechts regime, heeft de Bende van Nijvel gefaald want tot een politieke aardverschuiving hebben hun acties niet geleid.

  3. De Rijkswacht kreeg beter materieel. Als het de Bende van Nijvel ging om het beter bewapenen van de Rijkswacht (het vakbondsmotief zal ik het maar noemen), dan kan het doel wel bereikt zijn want de R4'tjes van de Rijkswacht zijn ingeruild voor rappere wagens (VW Golf's als ik me niet vergis, toeval bestaat niet) en ook de vuurwapens schijnen een stuk moderner te zijn geworden.

  4. Eén van de daders heeft het leven gelaten als gevolg van een politiekogel in Aalst. Realiteitsgehalte? Lijkt me vrij hoog. Mannen die zo driest optreden stoppen niet zomaar. Daarvoor moet er al iets ernstigs gebeuren. Zoals een kogel. De vondst van wapens en andere bewijsstukken in het kanaal staven de veronderstelling dat de Bende van Nijvel ophield na Aalst omdat er iets grondig fout was gelopen. Er zat in de zakken maar één jas en maar één kogelvrij vest. Het verklaart ook waarom niet alle wapens werden gevonden. Die behoorden toe aan de overlevende Bende van Nijvel-leden. Ze zijn mogelijk elders gedumpt of men heeft ze behouden (iets dumpen houdt ook een risico in).

  5. Een of meerdere daders is om andere redenen in de gevangenis beland. Realiteitsgehalte: ook vrij hoog. Om dezelfde reden als bij 2. Een sadistische killer moet dood gaan of de bak indraaien om gestopt te worden. De Bende van Nijvel-leden kunnen ook heel goed andere misdrijven hebben gepleegd die minder in het oog liepen maar waarvoor ze wel zijn gevat.

  6. De Bende van Nijvel-leden hebben ergens ruzie over gekregen. Realiteitsgehalte: niet ondenkbeeldig. Ik vrees wel dat als zulke lieden ruzie krijgen, het slecht kan aflopen. Misschien is dat ook gebeurd maar weten we het niet.

  7. Men heeft besloten zich in een andere, meer lucratieve tak van sport te bekwamen. Geldtransporten bijvoorbeeld. Realiteitsgehalte: laag. De Bende van Nijvel gebruikte lomp wapentuig en koos steevast onbeveiligde doelen die weinig voorbereiding vroegen. Een hold-up op een geldtransport vraagt een minutieuze voorbereiding en kennis van explosieven. Een bankoverval was minder interessant geworden in de jaren 80 omdat banken zich veel beter gingen beveiligen. Als figuren als de Bende van Nijvel andere feiten gaan plegen zullen die ook hun handtekening dragen - de handtekening van bloed en bruut geweld. Het zou in de gaten zijn gelopen als ze gezamenlijk op andersoortige misdrijven waren overgestapt.

  8. Men is tot inkeer gekomen. Realiteitsgehalte: zeer laag. De eerste seriemoordenaar die stopt omdat hij spijt heeft, moet nog geboren worden.

  9. De Bende van Nijvel stopte omdat er geen echte Bende van Nijvel bestond. De bende was in deze hypothese slechts een losvast, van samenstelling veranderend groepje bandieten dat in opdracht werkte. Omdat de opdrachtgever geen reden meer zag om de Bende van Nijvel in te schakelen, kwam de Bende van Nijvel niet meer bij elkaar. Waarmee we terug zijn bij 1, 2 en 3.

Heb je nog meer redenen, vul de lijst dan aan.

523

(83 replies, posted in Robotfoto's)

dim wrote:

Waarom horen we trouwens niets over deze robotfoto's van de CBW? Dat is toch niet te geloven? Wat was de aanleiding voor het maken van deze foto's en waarom worden ze niet verspreid? Is er dan niemand die hier iets meer over weet?

Een robotfoto is niet altijd een "foto" van een verdachte. Als getuigen bepaalde mensen hebben gezien die zich "verdacht" gedroegen, kan dit een reden zijn om een robotfoto van die personen te maken. Het is echter heel wel mogelijk dat na enige tijd de persoon in kwestie wordt geïdentificeerd en dat blijkt dat deze helemaal niets met de daders te maken had.

Ook is het zo dat er in het begin van een groot onderzoek als dit zeer veel robotfoto's worden gemaakt. Mensen zien niet altijd hetzelfde dus kunnen er verschillende reconstructies van hetzelfde personage worden gemaakt.

Door getuigenverklaringen en robotfoto's naast elkaar te leggen kunnen de speurders tot de conclusie dat sommige signalementen eigenlijk toebehoorden aan dezelfde verdachte. We zien dat ook bij de foto's die officieel zijn vrijgegeven: er zijn er een stuk of drie die lichtjes verschillen maar waarschijnlijk allemaal de "killer" verbeelden.

Ik denk dus dat er niet veel waarde gehecht moet worden aan de foto's uit de tv-reportage. Die moeten niet noodzakelijkerwijs de Bende van Nijvel laten zien of leden van de Bende van Nijvel die we nog niet kennen. Zonder verdere informatie zijn ze dus weinigzeggend.

524

(61 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ben wrote:

Hier een kaartje van Sint-Pieters-Leeuw en een stuk van de Zuunbeek » Google Maps, vooral de nabijheid van Halle, Beersel en Vorst valt hier op.

De locatie ligt op een boogscheut van Leerbeek. Ik meen me te herinneren dat een van de autodiefstallen die de Bende van Nijvel pleegde in Leerbeek was. Daar heeft ook de Bende Haemers een van haar bekendste hold-ups gepleegd. Het is ook langs de vluchtroute van de Bende van Nijvel na Aalst. Goed, dat zijn allemaal zaken die de speurders zich ook wel bedacht hebben. Daarom zoeken ze er ook natuurlijk.

Volgens VTM gaat het om een bos van twee hectare langs de Zuunbeek dat privébezit is.

525

(53 replies, posted in Onderzoeksdaden)

noorderling wrote:

Er is inderdaad maar 1 oplossing. Ten eerste de huidige cel opdoeken en een nieuwe er voor in de plaats zetten. Dit wordt een team met specialisten uit heel Europa, liefst die Frans spreken of Nederlands. Aangevuld met technische specialisten uit de VS en GB, die je soms tijdelijk moet inhuren.

De huidige cel opdoeken zoals u voorstelt is de beste garantie dat alles in de doofpot wordt gestopt. Een nieuwe cel moet het hele dossier (of tenminste een enorme synopsis) lezen vooraleer ze onderzoeksdaden kan verrichten. Daar ontbreekt de tijd voor. Dus zal een nieuwe cel niets kunnen uitrichten. Technische specialisten uit het buitenland zijn ook geen oplossing. In deze zaak is bijna geen technisch bewijs voorhanden dus is er voor die specialisten geen werk.

Mensen de laan uitsturen omdat ze geen resultaat hebben bereikt zal de teleurgestelde bevolking misschien een vorm van genoegdoening geven, maar een nieuwe cel kan niet meer bereiken dan de huidige. En wat zal iedereen dan zeggen? Dat het in de doofpot is gestopt door er een nieuwe cel op te zetten. Want dat is feitelijk al gebeurd toen het Vlaamse deel van het onderzoek verhuisde van Dendermonde naar Jumet. Het is ook nooit goed!

526

(61 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Dit staat vandaag op de website van De Standaard » Bendespeurders doorzoeken bos

Andermaal graafwerken. Nu in een ander bos en naar aanleiding van een tip. Eén beller zou na de overval verdachte handelingen hebben gezien in het bos. De speurders willen nu nagaan of er nog sporen te vinden zijn.

527

(1,219 replies, posted in 1985)

stoffel wrote:

Inderdaad, hij schrijft een boek, ik neem aan in samenwerking met een auteur aan wie
hij zijn verhaal vertelde » www.boekenbank.be

De bewuste auteur is Annemie Bulté, een journaliste die haar sporen heeft verdiend in de zaak X1.

Hier is meer informatie » www.uitgeverijvrijdag.be

528

(163 replies, posted in Plaatsen)

Raf wrote:

Ik kan niet begrijpen dat Eddy Vos in de humo zegt "we hebben de eigenaars nagetrokken, zonder resultaat".


Deze zin van Eddy Vos kan op twee manieren worden opgevat. "Zonder resultaat" moet niet betekenen dat Vos er niet in is geslaagd de identiteit van de eigenaars te achterhalen. Dat zou al te kras zijn. Het is voor een speurder standaardprocedure om de eigenaar van een verdachte woning te achterhalen.

Het kan dus (en zal vermoedelijk) betekenen dat Eddy Vos niets heeft gevonden dat de eigenaars in verband brengt met de Bende van Nijvel, dus dat het onderzoek "zonder resultaat" is gebleven. In dat geval is dit ook geen genegeerd spoor, maar gewoon een dood spoor - zoals helaas zoveel sporen in dit onderzoek. Ik geef toe, het spreekt wel tot de verbeelding dat er schijnbaar een zware jongen in het huis heeft gewoond.

Raf wrote:

Het is toch van de zotte dat hier niet eerder gezocht is!


Eddy Vos zegt dat er wel is gezocht. Alleen leverden die zoekacties niets op.

club_le-happy-few wrote:

De Staerke is er gezien


Dat is maar een gerucht dat gemeld is op het Franstalige forum.

club_le-happy-few wrote:

Dominique Salesse heeft lange tijd in de buurt gewoond (misschien nu nog), maar er zouden nog "minder bekende" maar even beruchte personen wonen.


Salesse woonde niet in Braine toen de Bende van Nijvel actief was. Hij is er pas veel later naartoe verhuisd, zie het boek van Guy Bouten.

Los van dit alles, vraag ik me af of het niet erg dom zou zijn van de Bende van Nijvel om al het bewijsmateriaal (de VW Golf, de restanten van de buit) in brand te steken op een boogscheut van hun eigen schuilplaats. Ik denk dat ze slimmer waren. Het bos was hun ontmoetingsplaats, dat is wel zeker, maar ik waag te betwijfelen of ze er ook "woonden" want dan hadden ze hun bewijsmateriaal wel elders gedumpt.

529

(61 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Sint-Pieters-Leeuw, is dat niet waar de De Staerke-clan vandaan kwam?

530

(163 replies, posted in Plaatsen)

Biggus Dickus wrote:

In Humo 33/3650 van deze week staat een interview met Eddy Vos (zijn beschrijving van de schrijnende manier waarop hij (in de vrieskou) moest werken toen hij pas bij de CWB was gedetacheerd spreekt boekdelen).

Is er een kans dat iemand dit interview (bijvoorbeeld in JPG of PDF-formaat) beschikbaar stelt aan anderen of hier als download aanbiedt? Ik zit voor een tijd in het buitenland en daar is Humo tot nader order een onbekende grootheid. Ik weet, illegaal downloaden mag niet, maar als de bewuste Humo toch niet meer in de winkel ligt, zal het niet zo'n ramp zijn. Het is in ieder geval een interessant verhaal, dat van dat spookhuis.