1

Topic: Aalst: 9 November

9 November 1985

Even na halfacht draaide het schutterscommando, vermoedelijk in een antracietgrijze of groene Golf GTI, de parking van het warenhuis op. De gangsters hadden hun zwartgemaakte gezicht gecamoufleerd met sjaals, zonnebrillen en zwartepietpruiken, en droegen een half wapenarsenaal met zich mee. Een jongen van tien, die zijn ouders en zus voor zijn ogen had zien afslachten op het parkeerterrein maar zelf nog naar binnen was kunnen vluchten, verklaarde zeven jaar geleden dat de moordenaar op hem geschoten had met een slordig afgezaagde tweeloop.

Tegenover Humo preciseerde hij in diezelfde periode dat de mantel van de man alleen bovenaan was dichtgeknoopt en bij elke stap openviel. Zo had de jongen kunnen zien dat er vermoedelijk granaten aan zijn riem hingen. De moordenaar van zijn ouders en zus was heel groot. Er hing een machinegeweer aan zijn schouder en uit zijn vest stak de kolf van een revolver. Een ander slachtoffer was het opgevallen dat de gangster bovendien twee dolken droeg, één die aan een soort snoer om zijn hals hing, en een soort werpmes dat hij in zijn riem had zitten. De jongen was een van de zeldzame getuigen die de schutters zowel op het parkeerterrein als binnen in de Delhaize had gezien. Hij wist zich haarscherp te herinneren dat hij vier en niet drie gangsters door het warenhuis had zien stormen.

Feiten » Aalst

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Aalst: 9 November

De toepassing van de 'Pirate Mammoth Sniper Operation' techniek: Het valt de speurders op dat ze in Aalst deze techniek voor het eerst toepasten. Dit is een gespecialiseerde aanvalstechniek zoals die door anti-terreureenheden worden toegepast om bijvoorbeeld gegijzelden te ontzetten. Hoe word deze techniek toegepast?

De aanval gebeurt door een beperkt commando en in 3 fases. In de eerste lijn loopt een schutter met een handvuurwapen: Pirate. Hij moet het uiteindelijke doelwit bereiken. In de tweede lijn volgt een schutter met een riotgun: de Mammoth. Hij moet de hele operatie dekken en blaast alles weg wat hinderlijk zou kunnen zijn. In de derde lijn volgt de Sniper, een scherpschutter met een geweer die specifieke doelen kan uitschakelen.

3

Re: Aalst: 9 November

Even een kleine aanvulling op deze theorie van Practical Shooting. Volgens mede-oprichter van het SIE gebruikte de Bende in Aalst een tactiek die veel gelijkenissen vertoonde met een tactiek die bij het SIE Fort Chabrol genoemd werd.

Humo: Was uw vrees alleen ingegeven door de kogels die in Aalst teruggevonden werden? Er zijn toch ook gangsters die zware wapens gebruiken?

Pint: "Maar die gebruiken niet dezelfde tactiek. In Aalst hebben die met hun riot guns op alles wat bewoog geschoten, en ondertussen glipten de anderen naar binnen. Dat leek goed op een tactiek die wij Fort Chabrol noemen."

En Pint had ook interesse in de schoenen van de gangsters. De oplossing kan soms in keine zaken zitten, zo blijkt: "En vooral hun schoenen interesseerden mij. Een linkse terrorist loopt op sportschoenen. Lichte spullen waar je snel mee uit de voeten kan. Maar een goede rechtse jongen, een macho, heeft altijd van die legerschoenen, commandoboots aan. Die kerels in Aalst droegen commandoboots."

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4

Re: Aalst: 9 November

Ik heb op dit forum al verschillende keren aangehaald hoe gevaarlijk en onlogisch het was dat de Bende van Nijvel de Delhaize van Aalst had uitgekozen als doelwit. Een oud-speurder van de Delta-cel verklaarde hierover tegenover Humo het volgende:

"Mij is altijd opgevallen dat de Bende een spel gespeeld heeft met de politie, zeker in 1985. In de buurt van Aalst waren er verschillende Delhaizes die een veel makkelijker doelwit voor een overval vormden - die van Ninove bijvoorbeeld. Je moet goed gek zijn om de Delhaize van Aalst te overvallen langs het parkeerterrein achteraan, zoals de Bende heeft gedaan. Daar zit je als een rat in de val. Als de politie de uitrit van de parking had afgegrendeld, was het inferno niet te overzien geweest. Tenzij het juist de bedoeling was om een bloedbad te veroorzaken."

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

5

Re: Aalst: 9 November

Ben wrote:

Als de politie de uitrit van de parking had afgegrendeld, was het inferno niet te overzien geweest. Tenzij het juist de bedoeling was om een bloedbad te veroorzaken.

Ik denk dat dat zeker de bedoeling was. Ik denk dat ze eigenlijk op meer weerstand verwacht hadden. Zeker als je minuten lang wacht op de parking, of ze nu wachten op iemand of niet, in ieder geval was dit een groot risico.

Maar aangezien de bende heel wat informatie wist, zullen ze ook wel geweten hebben hoelang ze konden vertoeven op de parking vooraleer de politie ter plaatse zou komen. Waren de 3 combi's gesaboteerd in opdracht van de Bende of was dit toeval? Als dat combi's waren die regelmatig gebruikt werden is 3 toch wat overdreven. Bij de aanslag gebruikten ze munitie die de Groep Dianne ook gebruikten. Ook de manier van overvallen leunt aan bij een tactiek van de Groep Dianne. Ze droegen legerschoenen.

Ik denk toch dat wij met hetgene dat we hebben toch al een vermoeden hebben waar men moet gaan zoeken.

6

Re: Aalst: 9 November

In aalst stond de GTI te draaien (als ik juist ben) maar stond die auto daar ook een eindje van de ingang? En zijn ze achterwaarts de parking afgereden? En is de reus dan aan de ingang van de parking ingestapt?

Als je Aalst vergelijkt met Eigenbrakel lijkt het dat men in Eigenbrakel alleen maar schiet op mensen die in hun weg staan.En het lijkt in ieder geval niet gericht. In Aalst doden ze eerst (en dat zou wel eens gericht kunnen geweest zijn). Zo een reconstructie zou veel opgelost kunnen hebben,getuigen genoeg en er moet toch ene gezien hebben waar men eerst ongeveer geschoten heeft. Natuurlijk zijn de mensen in shock maar dat is toch een grote blunder. Was het omdat de rijkswacht gefaald had in aalst? Hield iemand de zaak tegen? Vanden Steen werd als het ware opgewacht, stel dat dit echt zo was, dan had men toch kunnen redeneren dat het geen toeval was.

Voor de slachtoffers moet dit wel erg zijn, dat het onderzoek geen centimeter vooruit gaat, en hun doen geloven dat ze een spoor hebben maar dat het zo niet is. En te horen dat de reus gekend is binnen de rijkswacht, het zijn geruchten maar hoe moet je er over gaan denken.

7

Re: Aalst: 9 November

Ik ga even in dit topic reageren met een antwoord van journalist René De Witte dat hij gaf tijdens een interview met onze Waalse collega's. De vraag was of hij dacht dat Jan Palsterman een doelwit was van de Bende tijdens de aanslag in Aalst. Omdat ik het zelf niet beter zou kunnen verwoorden geef ik hier het - Franse - antwoord:

"Sur le site flamand circule depuis peu la hypothèse que Palsterman était UNE des cibles de la tuerie. A ce stade je préfère ne pas donner de commentaire sur cette piste, mais disons que je ne l'exclu pas tout à fait. L'homme qui a développé cette hypothèse, et que j'ai longuement rencontré, n'est en aucun cas un fabulateur mais il m'est impossible de donner des détails sans prendre le risque de diffamation à l’égard de certaines personnes et familles. Je pense que les enquêteurs font erreur à ne pas attacher plus d'attention aux liens que l'homme a trouvé entre certaines victimes d'Alost. Ce sont des liens indirects, mais quand même."

Meer informatie over deze theorie vind je hier » Hypotheses

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

8

Re: Aalst: 9 November

Rep jullie allemaal naar de krantenwinkel. Deze week staat er namelijk een interview in het weekblad Humo met topspeurder Walter Demoerloose. Deze heeft vroeger nog onderzoek gedaan naar de moorden van Freddy Horion en onderzoeksrechter Jesper. Demoerloose was ook actief binnen de Delta-cel die onderzoek deed naar de gruwelijke moordpartij in Aalst. Zeven minuten na de aanslag was de speurder al op de parking van de Delhaize. De man doet een paar straffe verklaringen. DeMoerloose was reeds in de beginjaren van het Comité P actief binnen de dienst.

Humo: U bent een oudgediende van het Comité P, u was erbij vanaf het begin, veertien jaar geleden.
DeMoerloose: "De toenmalige voorzitter van het Vast Comité P, Freddy Troch, had me gevraagd. We kenden elkaar van bij de Delta-groep. (...) Weet u, ik was in Aalst toen de Bende in de Delhaize toesloeg. Zeven minuten na de overval stond ik op de parking. Ik heb de motor nog stilgelegd van  een wagen met één overlevende en twee lijken erin. Het was een slagveld. Ik heb onmiddellijk de leiding genomen, en later heb ik ook mee het onderzoeksteam gevormd. Eerst in Aalst, daarna in Dendermonde, waar Freddy Troch onderzoeksrechter was. Lang voor de politiehervorming hebben de BOB en de gerechtelijke politie daar perfect samen gewerkt."

Humo: Waarom was u op 9 november als eerste in Aalst?
DeMoerloose: "Toeval."

Humo: Toeval bestaat niet.
DeMoerloose: "Toch wel. (...) In de auto waarover ik sprak, lag een meisje doodgeschoten. Ook haar vader was dood. Alleen de moeder had het overleefd, een dwergvrouwtje dat bij de beschieting aan het voeteneind van de passagiersstoel was weggekropen, daar hadden ze haar niet kunnen raken. Ik heb de jongen verhoord wiens zus en ouders op de parking zijn doodgeschoten. Hij had zich binnen in de winkel verstopt. Pas bij het verlaten van het warenhuis hebben de overvallers hem ontdekt en als nog op hem geschoten. In zijn benen gelukkig."

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

9

Re: Aalst: 9 November

Ze waren precies allemaal die dag toevallig in Aalst.

10

Re: Aalst: 9 November

In het boek van Guy Bouten komt ook Eddy Nevens aan het woord. De agent die in Aalst op de vluchtende Golf van de doders schoot. Ik heb het stuk twee keer gelezen, omdat ik de eerste keer dacht dat ik het verkeerd had gelezen.

Enkele passages :

"Ik deed dan maar een beroep op mijn Smith & Wesson-revolver 9mm, een wapen waarmee ik nog nooit geoefend had en waarvan het eerste gat in de trommel leeg is uit veiligheidsreden. Ik moest dus tweemaal de trekker overhalen om te kunnen vuren. Toen ik de oprit naderde die naar de parkings leidt, werd ik meteen beschoten door iemand die verdekt stond opgesteld. De afstand tussen ons bedroeg zo'n dertig meter. De vluchtauto was voor mij onzichtbaar."

"Ik richtte het wapen geklemd in beide handen, de voeten ietwat uit mekaar en schoot, maar mijn doelwit bleef roerloos staan en vuurde met zijn riotgun meteen terug."

"Ze handelden als echte profs, haast militair. Nochtans volstond het de toegang naar de parkings af te sluiten en de overvallers zaten als ratten in de val. Ik schoot nog tenminste."

"De GP van Aalst heeft me maanden later kort ondervraagd. Ze vroegen niet eens naar mijn revolver of naar de hulzen. Gelukkig had ik alles thuis bewaard. Gewoon als souvenir. De cel van Jumet hecht nu veel belang aan mijn wapen en beweert dat ik een van de daders zou geraakt hebben. Ik heb dat nooit beweerd. Wel vermoed ik dat één kogel de Golf raakte, tenminste het zwarte vlak dat ik zag. Ik ben echter formeel. De achterklep was dicht. Er zat dus geen schutter die met open vizier iedereen onder vuur nam zoals weleens wordt beweerd.'"

Lees het volledige verslag » Het verslag van Eddy Nevens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube