61

(643 replies, posted in 1983)

Bossi wrote:

Ik herinner me ook geen inbeslagname of een vrijwillige afstand van een foto toestel waarop vingerafdrukken zijn afgenomen en, uiteraard, nuttig ware geweest voor het verder onderzoek. Een aanknopingspunt waaruit eventueel een materiële link kon voortvloeien
naar de feiten in Temse.

De fotograaf stapte volgens het krantenartikel direct na het voorval bij De Ster naar de politie in Sint-Niklaas. De overval in Temse werd pas zes dagen later gepleegd. Bij de aangifte kon de politie hiermee dus geen link leggen.

Voor een inbeslagname van het fototoestel waren de feiten op 4 september niet ernstig genoeg, en eer dat er een link met Wittock gelegd kon worden waren bruikbare sporen op het toestel waarschijnlijk toch niet meer vindbaar. Het is ook niet uitgesloten dat er buiten de fotograaf zelf maar weinigen ooit een mogelijk verband hebben gezien.

Het is een interessant getuigenis, vooral vanwege de Griekse naam, maar of er een connectie is met de Bende van Nijvel, zal niet licht te bewijzen zijn.

62

(753 replies, posted in 1985)

Insider wrote:

Clever Trevor, mijn posting was niet direct aan jou gericht maar sluit mooi aan bij de toevalligheden. Toch maak je een punt, en daar ligt ook de zwakte van je argumenten. Je gaat te veel uit van wat er wel of niet is onderzocht en neemt dat allemaal voor zoete koek aan.

Mij heb je niet kunnen overtuigen dat het allemaal toeval is Clever Trevor en dan zijn het niet eens mijn eigen bevindingen en vragen over Overijse, dat komt nog. Of het allemaal klopt is een ander verhaal. Toch zijn al die punten een onderzoek waard. We moeten stoppen met het patroonmatig denken.
Waarom zou je verder zoeken als er al vijf á zes goeie mogelijkheden naar voren gebracht zijn? Als je de echte waarheid zoekt kan het nodig zijn om nieuwe wegen en uitgangspunten te bekijken.
Dus verder zoeken. Zoek een andere mogelijkheid, Laat je niet vastpinnen.

Wees gerust, ik neem niets voor zoete koek aan. Ik neem daarom ook niet voor zoete koek aan dat Finné een uitgekozen slachtoffer was, alleen maar omdat hij een "aantrekkelijk" profiel had voor aanhangers van een bepaalde complottheorie.

Natuurlijk kan je zeggen: Het is anders dan de officiële lezing, al kan ik dat niet bewijzen wat het is nog onvoldoende onderzocht. Maar dat is alleen maar een gemakzuchtige manier om ergens je gelijk in proberen te krijgen. Laat bewijzen zien, en we hebben een ander verhaal (en ik zal je gelijk geven). Maar ik zie geen enkel bewijs, alleen maar zogenaamde toevalligheden. 

Nu, als je maar wil, kan je over de 27 andere slachtoffers ook een lijst van "toevalligheden" aanleggen waarmee je de persoon in kwestie als een geselecteerd slachtoffer kan verdachtmaken. Dat is met sommigen ook al gebeurd (Fourez, Dewit, Van den Eynde, Angelou, Van Camp, Palsterman etc.). En wat is het resultaat daarvan? Niks.

Zoals ik in een eerdere post in een ander topic beargumenteerde, het was logistiek vrijwel ondoenlijk om op deze manier een executie te plannen, en bovendien dom, want er zijn veel eenvoudigere en veiligere methodes. Moordenaars die op bestelling werken, gaan geen ingewikkelde toeren uithalen. Die komen, schieten en gaan. De geschiedenis zit er vol mee. Ga eerst uit van de feiten, niet van wilde fantasieën over spannende complotten.

63

(17 replies, posted in Mededelingen)

Veel sterkte!

64

(753 replies, posted in 1985)

Insider wrote:
CleverTrevor wrote:

Finné was een toevallig slachtoffer. Zoals alle mensen die bij de warenhuisovervallen gedood werden toevallige slachtoffers waren. Het is logistiek niet mogelijk om een executie op deze manier te plannen, en bovendien dwaas want er zijn veel eenvoudigere en veiligere manieren om iemand te doden. Ik heb dat al eens proberen duidelijk maken » Forum

Ik zie niet in waarom er twee teams nodig zouden zijn. Heeft geen enkel nut. Twee teams is alleen maar een dubbele kans om gepakt te worden, en een dubbele kans op getuigen. De overvallen zijn ballistisch aan elkaar gelinkt. De afstand is gemakkelijk in de benodigde tijd te overbruggen. De beschrijvingen van de daders vertonen voldoende overeenkomsten. Laat de feiten spreken. Die zijn al dramatisch genoeg.

Stel, ik gooi met een geel foamballetje op een doelwit getekend op de muur van de huiskamer. Na diverse missers raakt het balletje met een doffe plof de Bullsey. Op exact hetzelfde moment valt in het hele huizenblok het licht uit. Kijk, dat is toeval.
Of het toeval is dat Leon Finné, tijdens de overval op de Delhaize in Overijse, aanwezig was en dan ook nog doodgeschoten wordt heb ik grote twijfels. Er is dan sprake van wel heel veel toevalligheden:

1.    Men neemt aan, let wel: ‘men heeft niet gezien’, dat Leon Finné meteen aan het begin is neergeschoten. Dat is toeval?
2.    Finné was altijd gewapend, hij had niet voor niets de bijnaam: ‘Lucky Luke’, alleen daar, in Overijse, had hij geen wapen bij zich. Dat is toeval?
3.    Gelijk na de overval gaat de politie bij Finné (geen dader maar slachtoffer) huiszoeking doen, schieten daar twee honden dood en nemen diverse zaken en papieren mee. Zijn ex-vrouw werd pas de volgende dag om 14.00 uur op de hoogte gebracht. Dochter Patricia krijgt helemaal niets te horen. Nadien wordt er tot twee keer toe ingebroken in het huis. Dat is toeval?
4.    Laat Finné nou net degene zijn die majoor Vernaillen had verwittigd dat er plannen waren voor een staatsgreep en ook dat er aanslagen stonden te gebeuren om de staat te destabiliseren. Dat is toeval?
5.    Kort voor zijn dood had Finné contact met de rijkswachter Golvenaux. Ze hadden een afspraak gemaakt om samen een belastende video, (over de roze balletten?), te bekijken op het Parket van Brussel. Dat is toeval?
6.    Leon Finné vertelde zowel een maand als enkele dagen voor zijn dood, aan verschillende personen, dat hij zich bedreigd voelde in relatie met wapenhandel waar hij bij betrokken was. Dat is toeval?
7.    Een dochteronderneming van bank Copine waar Finné eerder voor werkte verhuurde appartementen en garageboxen aan Bouhouche en Beijer. Dat is toeval?
8.    Patricia, de dochter van Leon Finné kreeg te horen van een commissaris van het Hoog Comité van Toezicht dat haar vader in het bezit was van een videocassette over de roze balletten. Dat is toeval?
9.    Er is een verklaring van een Engelse getuige die beweerde dat Finné al langer dood was dan de andere slachtoffers omdat zijn huid geen kleur meer had. Finné zag asgrauw, de anderen waren eerder bleek. De wetsdokter had makkelijk kunnen vaststellen of Finné reeds eerder was gedood, maar vond dat niet nodig. Dat is toeval?
10.    Anders dan verwacht Lag Finné niet in een plas met bloed. En dat met het aantal treffers zoals Vermeulen terecht aangeeft. Geen extreme bloedplas of ander lichaamsvocht. Dat is toeval?
11.    Ondanks de vele aanwijzingen dat er steeds met meerdere teams werd gewerkt willen de meesten niet aannemen dat een tweede team verantwoordelijk is voor de overval in Overijse. Of in ieder geval voor het neerleggen van Finné. Dat is toeval?
12.    Leon Finné zou gewoon, net als de anderen een toevallig slachtoffer zijn. Toch was hij de enige die op deze avond een genadeschot kreeg. Zag hij er niet dood uit dan? Moet toch wel, gelet op de getuigenis van de Engelse dame. Nog vreemder is dat Leon als eerste neergeschoten werd en dan op het eind omgedraaid wordt en een genadeschot krijgt. Dat is toeval?
13.    De plakploeg heeft niet gezien dat Finné met zijn auto aankwam. Dat zou betekenen dat die auto er pas later is neergezet. De afficheplakker Marc, zegt expliciet dat zij niet gezien hebben dat Finné is neergeschoten terwijl zij er toch bovenop stonden en als gevolg daarvan een collega van hen werd doodgeschoten. Dat is toeval?
14.    De bende schoot op iedereen die zich op de parking bevond. Was dat omdat niemand mocht zien dat Finné op de parkeerplaats werd neergelegd. Was het daarom dat de plakkers niet hebben gezien dat Finné werd doodgeschoten omdat hij al dood was? Dat is toeval?
15.    Bij deze overval bleef een overvaller achter op de parking, waarschijnlijk om getuigen weg te houden. Moest Finné toen nog neergelegd worden? Dat is toeval?
16.    De gijzelaar Luc Bennekens werd doodgeschoten met twee verschillende wapens door twee verschillende daders. Luc Brennekes die affiches aan het plakken was voor zijn vader had waarschijnlijk te veel gezien. Dat is toeval?
17.    De SIE stond klaar in Brussel om in te grijpen. Om een of andere reden mochten ze pas na meer dan een kwartier vertrekken waardoor ze te laat in Overijse aankwamen. Dat is toeval?
18.    Wat dan weer opvalt is dat Rijkswachtkolonel Torrez net op het moment van de overval met zijn gezin boodschappen aan het doen was in Overijse. Tijdens het schieten dook hij boven op zijn dochtertje om haar te beschermen. Torrez was niet zomaar een klant. Hij was ook grondlegger van de SIE die klaar stond om naar Overijse te gaan maar werd opgehouden om wat voor reden dan ook. Maar het vreemde is dat hij zegt dat de overval maar een paar seconden heeft geduurd terwijl de daders meer dan 15 minuten binnen waren. Dat is toeval?
19.    Familieleden mochten het lichaam van Leon Finné niet meer zien. Een vriend van Finné, die bij de gerechtelijke politie van Brussel werkte heeft het lichaam geïdentificeerd. Welke verwondingen had Finné dan en waar? Strookte dat niet met de officiële versie? Was men bang dat het toevallig aanwezig zijn van Finné op de parking niet meer op zou gaan? Dat is toeval?
20.    Vier getuigen verklaren onafhankelijk van elkaar dat zij aan het begin van de overval Leon Finné niet gezien hebben en ook zijn auto niet. Vreemd, omdat zij wel gezien hebben dat Stefaan Noté werd doodgeschoten, waar was Leon dan? Pas na het vertrek van de daders zagen zij Leon Finné liggen en zijn auto daar staan.  Dat is toeval?
21.    Leo stelt ook terecht: Ze richten een ravage aan in de winkel en op de parking, gaan op een achteraf parking iemand vermoorden die geen gevaar voor hen is op een voor hen gevaarlijke plaats. Dat is toeval?

Toevalligheid bestaat, maar ik heb geleerd om in onderzoeken toevalligheid niet zomaar als zoete koek te slikken. Onderzoek die toevalligheden en je bent dicht bij de oplossing of je nu wel of niet in een tweede team gelooft.

Even een poging tot antwoord op al deze stellingen (en dat mijns inziens duidelijk maakt dat toeval heel goed mogelijk is):

Als bij een overval doden worden gemaakt, zal er iemand zijn die als eerste wordt neergeschoten. Het meest logische is, dat dit iemand is die buiten staat. In dit geval Finné. In Aalst was het de familie Van den Steen.

Waarom Finné geen wapens bij zich had? Sommige bronnen zeggen dat hij rechtstreeks uit Luxemburg kwam. Toen waren grenscontroles nog mogelijk. Iemand die een grens oversteekt heeft waarschijnlijk liever geen wapens op zak. Los daarvan, als wordt gezegd dat iemand "altijd" wapens bij zich heeft, dan is dat maar een uitspraak. Dat "altijd" kan ook betekenen: 80 procent van de tijd, of toevallig alleen die keren dat je die persoon ontmoet. Of "altijd, tenzij hij dicht bij huis alleen maar even naar de Delhaize ging".

Dat de politie honden doodschoot, komt vermoedelijk omdat de beesten agressief waren. Omdat hij bekend stond als informant is het begrijpelijk dat de speurders extra aandacht voor dit slachtoffer hadden. Dat betekent niet dat hij is vermoord OMDAT hij informant was.

Dat de familie laat is verwittigd, past in de achteloze en gevoelloze manier waarop de politiediensten met de meeste slachtoffers omsprongen - zie ook Aalst.

Inbraken in onbewoonde huizen zijn niet ongewoon. En als inbrekers in de krant lezen dat de bewoner vermoord is en bankdirecteur was, weten ze het adres snel te vinden.

Het bestaan van een video over de roze balletten is nooit bevestigd. Alles wat daarover wordt gezegd, blijft speculatie.

Finné was een informant die ook door Vernaillen niet geweldig serieus werd genomen. Finné's waarschuwing voor een staatsgreep was ook niet van recente datum, maar dateerde van enkele jaren voor Overijse. Pas na zijn dood is men Finné's woorden gewicht gaan toekennen, maar dat ligt wellicht eerder aan zijn dood dan aan de woorden.

Dat de voormalige werkgever van Finné eventueel zaken deed met Bouhouche & Beijer bewijst niet dat Finné een uitgekozen slachtoffer was. Of dat Finné iets verschrikkelijks zou weten dat hiermee verband hield. Het is niet dat als je een garagebox verhuurt, je ook weet dat daar wapens in liggen.

Een asgrauwe kleur bij een dode is zeker niet abnormaal. Ook de doden in Aalst werden door getuigen als asgrauw omschreven. Zelfs David VDS die nog leefde.

Het komt vaker voor dat mensen door schotwonden sterven zonder dat ze in een enorme bloedplas liggen. Hevig bloedverlies na een schotwond stopt wanneer het slachtoffer sterft, omdat de bloedcirculatie dan ophoudt. Iemand die dus direct overlijdt, zal minder bloed verliezen dan iemand met een lange lijdensweg. Ook interne verwondingen geven minder uiterlijk bloedverlies - binnen in het lichaam kan het nochtans een ravage zijn.

Overigens kan alleen een wetsdokter weten wat er werkelijk gebeurde, en diens verslag is confidentieel. Alles wat daarover elders wordt gezegd is speculatie.

De zogenaamde aanwijzingen voor meerdere teams worden vooralsnog niet ondersteund door de speurders, die daar nooit van gesproken hebben en lange tijd zelfs van een bijzonder kleine groep daders uitgingen. Speurders kennen het dossier beter dan de mensen op dit forum. Ook robotfoto's geven geen aanleiding te denken dat er in Overijse een andere bende was dan in Eigenbrakel. Robotfoto's zijn notoir onbetrouwbaar, zeker als ze lang na de feiten tot stand komen.

Zelfs de familieleden van David VDS kregen een "genadeschot" (verschrikkelijk woord trouwens). De bende deed dit dus vaker.

Dat getuigen onvolledige, tegenstrijdige of mogelijk warrige verklaringen geven, is een normaal verschijnsel bij elke overval van deze omvang.

Ook bij andere overvallen kwam het voor dat een bendelid op de parking achterbleef.

Ook bij andere overvallen werden door de bende soms meerdere wapens gebruikt om één persoon te doden.

Ik heb nergens ooit gelezen dat de bende in Overijse meer dan 15 minuten binnen was, maar dat kan aan mij liggen. Zelfs al zou dat zo zijn, betekent dit niet dat de lange duur van de overval iets te maken had met de identiteit van de slachtoffers.

Bij de warenhuisovervallen werden steevast mensen vermoord die geen gevaar voor hen vormden.

65

(753 replies, posted in 1985)

Finné was een toevallig slachtoffer. Zoals alle mensen die bij de warenhuisovervallen gedood werden toevallige slachtoffers waren. Het is logistiek niet mogelijk om een executie op deze manier te plannen, en bovendien dwaas want er zijn veel eenvoudigere en veiligere manieren om iemand te doden. Ik heb dat al eens proberen duidelijk maken » Forum

Ik zie niet in waarom er twee teams nodig zouden zijn. Heeft geen enkel nut. Twee teams is alleen maar een dubbele kans om gepakt te worden, en een dubbele kans op getuigen. De overvallen zijn ballistisch aan elkaar gelinkt. De afstand is gemakkelijk in de benodigde tijd te overbruggen. De beschrijvingen van de daders vertonen voldoende overeenkomsten. Laat de feiten spreken. Die zijn al dramatisch genoeg.

66

(76 replies, posted in Onderzoeksdaden)

zeno wrote:

Inderdaad deze piste is momenteel ondergesneeuwd door recentere verklaringen maar we moeten hier toch de vinger aan de pols houden. Weeral vreemd dat over deze piste geen bevestiging/ontkenning komt.

Het hoort meer thuis in de topics over Sliman en Michel Piro, maar dat de speurders niet over deze piste spreken, komt toch hoogstwaarschijnlijk doordat ze die niet serieus nemen. De manier waarop Jean-Pierre Adam is behandeld, spreekt boekdelen. Dat wil niet zeggen dat de piste verkeerd is. Integendeel. In Adams hypothese zitten weinig zwakke plekken. Een link met Franse gangsters is vaker gelegd. Maar er zal dan ook een Belgische link zijn. Het Bois de la Houssière is geen plek waar je als Fransman vanzelf belandt. Het CWB lijkt echter andere prioriteiten te hebben.

67

(154 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Een probleem is ook dat dit een "zou kunnen"-verhaal is. Schijnbaar wilde hij - zoals ook Troch - kijken OF er koppelingen waren tussen het Bendedossier en een aantal andere dossiers. Dit betekent niet dat die links er ook zeker waren. Een weigering van anderen om dit te onderzoeken, is hiervoor geen bewijs. De reden kan ook banaal zijn: magistraten die willen scoren en spectaculaire dossiers daarom graag voor zichzelf houden. Dat mechanisme hebben we vroeger meer dan eens gezien.

68

(154 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ex-magistraat vreest sabotage in Bende-onderzoek

Edwig Steppé, een voormalig magistraat bij het Brusselse parket, moest – naar eigen zeggen – van het parket-generaal in Brussel begin jaren 90 zijn onderzoek rond de rol van veiligheidsdiensten bij de golf van zware misdaden in de periode 1982-1985 stopzetten. Dat heeft hij in een brief aan de partijvoorzitters en het federale parket aangeklaagd.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

69

(1,147 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Merovinger wrote:

Ik begin mij dus eerder het volgende af te vragen. Men gaat er nl. vanuit dat met de zakken van Ronquières de Bende pers se de gekende Bendefeiten aan elkaar wilden koppelen. Maar zoals gezegd waren deze feiten al zonder de vondst van zakken aan elkaar gekoppeld. Wat dus als men de boodschap van Ronquières al die jaren verkeerd begrepen heeft en de boodschap die de Bende uitgestuurd heeft net het omgekeerde is, nl. absoluut vermijden dat er nog andere feiten aan de feiten van de Bende van Nijvel gekoppeld gaan worden?

Als dat al de bedoeling was, dan zijn ze bepaald niet in hun opzet geslaagd. Juist in de periode na de wapenvondst kreeg de Delta-cel toenemend belangstelling in andere dossiers, zoals Mendez en Haemers. Ik denk niet dat je speurders "zoet" kunt houden met een paar zakken vol wapens. Integendeel, dan begint het echte werk pas, want elk wapen kán een stap richting dader zijn. En de Delta-speurders leken me ervaren genoeg om te weten dat mannen die zulke misdrijven als de Bende-feiten pleegden, waarschijnlijk niet aan hun proefstuk toe waren en dat hun namen dus gemakkelijk in andere dossiers konden opduiken.

70

(1,147 replies, posted in Onderzoeksdaden)

bertlagaisse wrote:

Eerder op dit forum heb ik gelezen dat Vermeersch in de bendecommissie iets zei a la : "we hebben een test gedaan om te zien of zo een zak zou afdrijven door de stroming als schepen er draaien".

Is die assistent duiker (Goossens?) die nu met zijn verhaal komt niet gewoon gevraagd geweest om die test zak uit het water te halen, om te zien waar die terecht was gekomen ? Dan kon men op basis daarvan de professionele grondige zoekactie beginnen.

Dat die man een zak uit het water moet halen terwijl de genie troepen al klaar staan (en er op te kijken), zal wel niet geweest zijn om nog vlug iets te verwijderen dat niet gevonden mocht worden.

De vraag is natuurlijk, waarom moet een ander duikteam die testzak uit het water halen, en niet die genie troepen zelf die daar klaar staan. Misschien om die eerste duikers ook de testzak in het water gelaten hadden?

Ik zie nu pas dat bertlagaisse enkele dagen geleden al de mogelijkheid opperde dat het om een test kon gaan. Zoals uit het verhoor van Vermeersch blijkt, was er wel degelijk sprake van zakken en voorwerpen, waarbij je mag veronderstellen dat een aantal van die voorwerpen in zo'n zak staken.

Voor alle duidelijkheid: ik twijfel niet (en heb ook nergens getwijfeld) aan de oprechte bedoelingen van de heer Goossens. Maar 28 jaar is lang en geen enkel geheugen kan zich dan nog alles correct herinneren. Het feit dat hij nooit echt met het dossier bezig was, vergroot zelfs de kans dat bepaalde details die hij zich meent te herinneren niet kloppen met de werkelijkheid. Wat je interesseert, onthoudt een mens beter dan wat men niet zo belangrijk vindt.

Wat ik verder merkwaardig vind, is de gedachte dat (nep?-)BOB-ers een schijnbaar belangrijke opdracht (bezwaren materiaal vinden) uitbesteden aan buitenstaanders. Het risico was toch reëel dat zij als vinders iets van de inhoud van die zak zouden meekrijgen.