11

(660 replies, posted in 1983)

Over die kluis ben ik niet zeker, maar ik meen me te herinneren daar in het verleden inderdaad al eerder iets over gelezen te hebben, dus ik wijs het niet bij voorbaat af Ik hoop dat Gloacoster, of iemand anders, me daar iets meer over kan vertellen, maar van jou gaat dat zeker niet komen lees ik wel.

Verder heb ik genoeg voorbehouden ingebouwd en breng dit niet als een absolute zekerheid, maar als een mogelijkheid, die veel zou verklaren. Dit soort commentaren van jou kan ik daarbij missen als kiespijn, leer eerst maar eens lezen, dan praten we daarna wel verder.

12

(1,065 replies, posted in Andere)

Nee hoor, ik ben net zo Nederlands als jij. Ik heb dat woord overgenomen uit de tekst van CleverTrevor, maar ook in Nederland wordt 'delier' gewoon gebruikt hoor. Of het woord 'delirium' niet/ook in België gebruikt wordt weet ik niet.

13

(660 replies, posted in 1983)

gloacoster wrote:

En om nog meer veiligheid te hebben besluiten ze om s'nachts de kluis van de de Colruyt van Nijvel te kraken(daarom hebben ze de oxy-pad gestolen) maar dat lukt hen niet .

Er is mij niets bekend over het werken aan een kluis, maar het kan zijn dat ze daar wel degelijk naar op zoek zijn geweest en dat anderen zich intussen ontfermden over de goederen die ze er stalen. Waarom neem je anders een oxy-pad mee inderdaad? Het schijnt dat er ook nog een Bedford vrachtwagen betrokken was bij die inbraak, zo blijkt uit deze verklaring van Michel Cocu die hier te vinden is https://bendevannijvel.com/daders/filie … derzoek/4/

" We keren terug naar de bekentenissen gedaan tijdens verschillende rijkswacht- en politieverhoren. In de ontstellend precieze bekentenis van Michel Cocu wordt Michel Baudet als een van de eersten vernoemd. Aan de slachtpartij in Nijvel waarbij in de nacht van 16 op 17 september 1983 drie personen werden geëxecuteerd, hebben volgens Michel Cocu in totaal negen personen deelgenomen. Vijf van de negen droegen kogelvrije vesten. Michel Cocu liet hierbij de volgende namen vallen: Robert Becker, Jean-Claude François, Michel Baudet, Josiane Debruyn, Jean-Claude Estievenart, Jean-Louis Dramaix en Adriano Vittorio. Zo gaf hij ondermeer aan dat de bende zich aan boord van vier wagens verplaatste.

Michel Cocu had het over de Saab 900 Turbo die Adriano Vittorio begin juni 1983 in een garage in Eigenbrakel had gestolen. Adriano Vittorio zou samen met Robert Becker in deze wagen gezeten hebben. Michel Cocu heeft het verder nog over een BMW, waarin hijzelf en Michel Baudet hadden plaatsgenomen. Josiane Debruyn en Jean-Claude François bevonden zich in een Peugeuot 604 Turbo. Het laatste voertuig dat voor de expeditie naar de Colruyt in Nijvel gebruikt werd, was een zware Bedford vrachtwagen die bestuurd werd door garagehouder Francesco Nardella. Deze laatste wachtte, niet ver van Nijvel, op een parkeerstrook van de snelweg E19, op de terugkeer van de bende. Die vrachtwagen moest dienen om de door pech getroffen wagens op te laden'"


Dat die Bedford bedoeld zou zijn om door pech getroffen wagens op te laden lijkt me niet erg aannemelijk, maar nu jij over die kluis begint heb zo'n vermoeden dat die dáárvoor bedoeld was. Mochten ze hem niet open krijgen dan konden ze hem altijd nog meenemen en hun werkzaamheden op een veilige plek voortzetten. Dat zou ook verklaren waarom ze de inbraak koste wat kost wilden doorzetten, ook na de moordpartij, omdat ze een veel grotere buit in gedachten hadden dan waar ze uiteindelijk mee moesten vluchten.Wellicht was dit ook de reden dat het koppel dan maar dood moest, verblind als zij waren door de vermeende rijkdom die hen te wachten stond na deze nacht.

Je kan ook redeneren dat Michel Cocu het allemaal uit z'n dikke duim gezogen heeft, maar het is in ieder geval geen verklaring die hem opgedrongen kan zijn door de verhoorders, want die wisten hier helemaal niets van. Michel Cocu wist dan weer niet wat zij wél wisten, dus heeft het verhaal in grote lijnen verteld in de hoop dat hij geloofd zou worden, waarbij het me sterk lijkt dat hij deze details verzonnen zou kunnen hebben. Want waarom méér vertellen dan wat hem noodzakelijk leek om geloofd te worden?

14

(1,065 replies, posted in Andere)

Charlie Hedo wrote:

Dat is waar. Dat zegt niets. Op die robotfoto trekt iedereen die zo'n grote bril draagt. Bij Bonkoffsky zijn vooral zijn verleden, zijn karakter en zijn interesses interessant om hem van een fantast te onderscheiden (samen met, niet apart van de bekentenis). De meeste fantasten vallen ergens door de mand. Maar hij wérkte bij Dyane. Veertig collega's had hij. Men heeft altijd gedacht dat minstens 1 van die 40 bij de Bende van Nijvel hoorde.

Hij is gestraft geweest. Gedegradeerd. Reden tot wraak. Hij is wapenfreak. Maakte zelf zijn kogels. Hij nam op cruciale ogenblikken verlof en mankte. Hij gaat naar de Aarschotstraat een bar binnen, betaalt daar niet (cfr Marc Van Damme). Dat duidt er op dat hij mogelijks een criminele inborst heeft (ik geloof niet dat elke Rijkswachter zo is). Enz... Een fantast gaat ergens door de mand vallen, zijn profiel komt steeds overeen.

Het enige dat ik raar vind: na een carrière van 40 jaar gaat hij met pensioen zonder 1 keer voor iets veroordeeld geweest te zijn. De meeste criminelen houden dat geen 40 jaar vol. Nooit meer iets gestolen? Nooit betrapt?

Het kan natuurlijk ook zijn dat hij zo perfect paste in het veronderstelde daderprofiel dat hij juist daarom is gaan geloven dat HIJ weleens 'de reus' geweest zou kunnen zijn. Dit uiteraard onder invloed van een delier vanuit zijn alcoholisme en/of het stervensproces.

Verhelderend hierbij is deze reactie van CleverTrevor, net als zijn eerdere/overige reactie in dit topic.

CleverTrevor wrote:
Ben wrote:

Nu kunnen andere "psychiatrische" patiënten wél gekke verhalen verzinnen, maar dat is toch ook weer anders: als die rijkswachter dat echt gezegd heeft, aan zijn broer, dan zal het wel waar geweest zijn. Daar geloof ik in als arts (en ik zie al bijna 25 jaar neurologische patiënten...).

Nu, ik had een familielid met een ernstige leveraandoening die niet veroorzaakt was door drankmisbruik - ze raakte geen druppel alcohol aan - maar zij kwam kort voor haar dood wel met vreemde fantasieën over haar eigen leven, waarbij ze feiten vervormde en aanlengde met fictie. Die uitspraken hadden volgens haar arts dan ook niets met Korsakoff te maken, want dat had ze niet, maar waren een bijverschijnsel van een delier, een toestand die we ook (maar dus niet alleen) bij alcoholici aantreffen en wordt veroorzaakt door een totale verzwakking en uitputting van het lichaam.

Niemand, hooguit de arts die Bonkoffsky kende (op voorwaarde dat hij hem kort voor zijn dood nog trof), kan een serieus oordeel over de betrouwbaarheid van de uitspraken vellen. Ook wij niet natuurlijk, maar zomaar aannemen dat hij de waarheid sprak, is wel erg kort door de bocht, denk ik toch.

In aanvulling hierop » https://nl.wikipedia.org/wiki/Delier

Daar staat ook dat een delier samen kan gaan met waanideeën: een fantasie die door de betrokkene als werkelijkheid kan worden ervaren.

15

(169 replies, posted in Bende De Staerke)

Nou goed, ik geef het op, want het blijft ondoorgrondelijk wat je erover zegt

16

(446 replies, posted in Onderzoeksdaden)

"Pagina niet gevonden"

Maar het lijkt me ook niet echt 'on tpoic' wat je hier allemaal zegt dus laten we covid er gewoon buiten houden, voordat we te ver afdwalen of in een oeverloze discussie terecht komen waar niemand op zit te wachten.

17

(446 replies, posted in Onderzoeksdaden)

jameir972 wrote:

Dat is louter exclusief bekeken vanuit het DNA-spoor zelf.
Maar je moet het ook omgekeerd bekijken.

Stel dat je het DNA hebt van een bepaalde zigeuner, of pakweg van een verdachte ex-rijkswachter…

…en dat hangt aan de resten van het kogelwerende vest dat gevonden is bij de wonderbaarlijke vondst te Ronquières…

…dan zal die ex-rijkswachter een goede uitleg moeten kunnen geven!

Exact!

18

(169 replies, posted in Bende De Staerke)

Dat zeg je toch zelf door zijn foto te posten?!
Je maakt het erg verwarrend zo, maar was 'de reus' nou blond of niet volgens jou?
Want dat lijkt me de kern van de zaak die je hiermee aan wilde kaarten.

19

(660 replies, posted in 1983)

pyrénéen wrote:

Ik denk dat je gelijk zou kunnen hebben over het begin van het bestand.
Weet je nog dat de Saab werd gezien op een locatie waar M.C en M.B aan het werk waren.

Ik heb daar alles over gelezen ja, met name dankzij het feit dat één van die kinderen exact het goede nummerbord wist te op te noemen bewijst dat het geen verzonnen verhaal van die kinderen is en dat het wel degelijk de Saab was die de BvN heeft gebruikt bij haar acties. Ook de "zelfmoord" die op dat terrein heeft plaatsgevonden ziet er zeer verdacht uit.

pyrénéen wrote:

Bedenk ook dat M.C en M.B beiden voor hun arrestatie spontaan aan derden bekenden  dat ze grote gebieden hadden aangevallen.
Dit zijn elementen die uitdagen.

Daarvan kun je inderdaad niet zeggen dat ze onder druk zijn afgelegd, maar ook uit de verklaringen die wel onder grote druk (zouden) zijn afgelegd blijkt dat zij over daderkennis beschikten. Die kan hen weliswaar verschaft zijn door de ondervragers, maar niet in alle gevallen, voor zover ik lees/begrijp.

pyrénéen wrote:

Mijn probleem is wat er gebeurt vanaf Temse.

Wat is je probleem hiermee dan?

20

(169 replies, posted in Bende De Staerke)

Ik heb nooit beweerd dat 'de reus' blond zou zijn, dat was jijzelf, met de bedoeling om mijn zigeunerhypothese onderuit te halen. Kijk maar

Mincky wrote:

Een blonde reus van bijna twee meter met blauwe ogen, is natuurlijk wel een typische zigeuner look ....

Zelf denk ik dat het misschien Robert Decker was, wel degelijk een zigeuner, maar ben daaraan gaan twijfelen omdat ik ergens las dat 'de reus' enigszins mank zou hebben gelopen. Daarom denk ik nu dat het ook Christian Amory geweest kan zijn, die een versleten knie had, zo las ik. Maar wellicht hebben ze allebei deze rol vervult en liep hij dus de ene keer mank en de andere keer niet.