21

(27 replies, posted in 1980-1989)

Er werd reeds bewezen/verkondigd dat de aanslagen op warenhuizen en winkels dekmantels waren. Dan leidt een zeer grondig slachtofferonderzoek toch naar het motief? Er zijn toch meer slachtoffers dan daders gekend? Ook al zijn er mensen omgekomen die niet op het lijstje stonden, we weten sowieso meer over de slachtoffers dan over de daders. Bij de aanslag in Aalst is dit een van de sleutels. Ongetwijfeld.

22

(54 replies, posted in Bewijsstukken)

Infrarood-technologie neem ik aan. Waarvoor werd infrarood op dat ogenblik zoal gebruikt? Waren toen alternatieve toepassingen mogelijk?

Kon men die gebruikt hebben om garageboxen automatisch te openen? Garagedeuren die niet waren uitgerust met zo een mechanisme, maar die zij zelf omgebouwd hadden mbv dergelijke technologie?

23

(74 replies, posted in 1982)

Net hetzelfde geldt voor die kogelvrije vesten. Dat waren ook prototypes, die hoedanook al een tijdje getest werden door... de rijkswacht.

24

(1,150 replies, posted in 1983)

Vraagje aan de experts onder ons: kan iemand enkele foto's of afbeeldingen van elk wapen posten? Het lijkt me een indrukwekkend wapen arsenaal.

25

(91 replies, posted in Magistraten)

Gevonden op denderend.be:

"Willy Acke boekte als substituut samen met toenmalig onderzoeksrechter Freddy Troch - die net was aangesteld in 1983 - nogal spectaculaire resultaten in het Bendeonderzoek. Ze vonden bendewapens in het kanaal Brussel-Charleroi en stelden Philippe De Staerke in verdenking. De bende vermoorde 28 mensen tijdens regelrechte executies, overvallen en zelfs folteringen. De daders werden nooit gevonden. Speurders werden tot tweemaal toe door hun oversten verboden een valstrik te leggen voor de zogenaamde reus van de Bende, waarvan ze overtuigd waren hem te kennen."

"Zo beweerde een speurder tegenover ondergetekende dat diezelfde moordenaar momenteel een garage zou uitbaten in de streek van Asse. Hij zou deel hebben uitgemaakt van 'De Bende van zeven'. We konden dit echter niet verifiëren. Een andere bron spreekt dit echter tegen, maar geeft wel toe dat die garagehouder een 'zware jongen' is geweest. Soms lijkt het erop of de Dendermondse doorbraak in het Bendeonderzoek nog steeds niet vergeten is in de hogere regionen in dit land."

Bij het onderzoek in Dendermonde leek de puzzel zich stilaan te voltooien, zo leek het.

26

(175 replies, posted in Magistraten)

De zeventigjarige crimineel die nu zou overleden zijn? En die net voor hij zijn laatste adem uitblies, een tip van de sluier wil oplichten en toch praat? Past echt in een goed krimi verhaal.

27

(45 replies, posted in Speurders)

Ik herinner mij grote ontsteltenis toen het dossier werd weggehaald uit Dendermonde. Ontsteltenis bij de onderzoekers, het publiek, bepaalde politici, de pers, ...

28

(760 replies, posted in 1985)

Renne wrote:

Normaal steek je dat toch zoveel mogelijk weg, ge gaat u wapen toch niet met de loop door u raam laten hangen hé.

Tenzij je heel zelfzeker bent, tenzij je gelooft in je opzet, tenzij je zo zeker bent van het slagen.

29

(316 replies, posted in Onderzoeksdaden)

De pers? Die moet die creche in Dendermonde verder uitmelken. Daar is meer poen mee te pakken. Journalistiek onderzoek naar de Bende van Nijvel, daar hebben er zich al velen aan verbrand. Beter op veilig spelen. Frustrerend, ik weet het.

30

(91 replies, posted in Magistraten)

En ook nog dit: in 1985 waren de kopstukken van de Bende Haemers en Bende De Staerke gekend bij het gerecht.  De identiteit van agenten van de staatsveiligheid daarentegen die wordt steevast geheimgehouden. Daar heeft men echt het raden naar. Slechts een interne dienst van de staatsveiligheid zal geweten hebben wie voor hen op dat moment operationeel is als agent/infiltrant.