161

(1,141 replies, posted in 1985)

Zonder de getuigenis van ctrix had ik ook sceptisch gestaan tegenover de Mi Amigo saga. Nu weten we dat er een radio boodschap was, of er daadwerkelijk ooit een telefoontje is gepleegd weten we niet. Daarvan is er geen enkel spoor of getuige.

Volgens het verhaal kwam dat telefoontje pas om 19u binnen. Dat is erg laat. De lijn zal maar eens bezet zijn. Het nummer moest precies om 19.15 worden gedraaid. Ook dat is moeilijk te timen vermits liedjes 3-4 minuten duren enz.

Ik zie twee mogelijkheden; ofwel is er pas rond 19 uur bekend gemaakt aan de opdrachtgevers dat de bewaking werd opgeheven rond 19.15; ofwel is er rond 19u vernomen dat een target (slachtoffer) zich naar de Delhaize zou begeven.

Ik denk niet dat die radio boodschap cryptische elementen bevatte, vermits ze zichzelf openlijk de Bende van Nijvel noemden op de radio. Aalst lijkt gekenmerkt door sinistere humor.

fenix : klopt, feiten: radio boodschap Mi Amigo, Nederlandse premiejager die enkele weken ervoor aanslag aankondigt, Ronquières waar iemand veel moeite doet om aanslagen aan elkaar te linken.

162

(1,141 replies, posted in 1985)

Xenophon: onze forum collega ctrix was getuige van het telefoontje. Een hoofdverdachte voor Aalst (althans volgens mijn opinie), die eveneens graag telefoontjes pleegt, was wel perfect Nederlandstalig. Ik nodig je uit om (mijn) post 1049 in dit topic eens te lezen.

163

(1,141 replies, posted in 1985)

ctrix wrote:

Ja, maar die tijd vraag is niet uitgezonden op de radio denk ik

Scherp gezien, zo een kerel draait dan eerder gewoon het plaatje om 19.15 dan te zeggen dames en heren (in de jaren '80 kon dat nog) nu is het 19.15, we gaan nu deze plaat draaien.

Ik blijf erbij, we weten dat die radio boodschap bestaat maar dat telefoontje, daarover is geen zekerheid. Ik vind het absurd dat iemand zou bellen in naam de Bende Van Nijvel en dat een deejay in volle Bende tijd zoiets voorleest op de radio. Alsof je ergens in 2015 de radio zou opzetten en horen een plaatje vanwege Al Qaida. Zeer bizar.

164

(210 replies, posted in 1983)

Volgens mij blijkt hier alweer dat sommige Bendeleden geen scherpschutters waren. Men probeert de man van dichtbij verschillende keren een genadeschot te geven en toch is hij niet op slag dood. Een wel vaker terugkomend fenomeen bij de Bende. Lijken vaak te schieten op goed geluk in plaats van precisie werk.

165

(19 replies, posted in Organisaties)

club_le-happy-few wrote:

Een zeer interessante docu » YouTube

De docu staat nog steeds online, zeer interessant inderdaad, ook de Bende komt voldoende aan bod.

In Duitsland zat je op een gegeven moment ook met iets gelijkaardigs als bij ons in 1985, extreem linkse terreur (RAF) gevolgd door extreem rechtse terreur waaronder de zware aanslag op het oktoberfest in München.

Zou het kunnen dat een extreem rechtse groepering eind 1985 de wapens opnieuw opneemt om te antwoorden op de CCC? Hoewel extreem links en extreem rechts elkaar ideologisch meer raken dan hun respectievelijke verhoudingen tegenover het centrum, kunnen dat soort spelletjes in het hoofd van radicalen wel spelen. Dat zou een verklaring bieden voor 'de pauze'.

Elnikoff (wie anders) heeft ooit eens een interessante uitspraak gedaan in de zin van 'ik denk dat we er toch in geslaagd zijn de score min of meer in evenwicht te brengen'. Deze uitspraak past prima in het licht van bovenstaande theorie.

166

(220 replies, posted in Robotfoto's)

LEO, bedoel je dat de uitvoerders het gevoel hadden op missie te zijn, zoals destijds in Algerije, en daardoor bewust/onbewust in the zone raakten met bijbehorende marcheer technieken?

167

(504 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Ben wrote:

Theorie:

Mendez wist van de gebeurtenissen in Aalst maar hij kende de namen van de slachtoffers nog niet. Wanneer hij in het buitenland hoort wie de slachtoffers waren, ontstaat de paniek. Hij ontdekt dat de buren van Podevijn vermoord zijn. Diezelfde Podevijn waar hij zelf nog gewerkt heeft.

Heeft dit de angst van Mendez gestart? Was Mendez van plan om uit de Bende van Nijvel te stappen? Was Aalst onder andere een signaal naar Mendez? Was de angst van Mendez een reden voor zijn mede-daders om hem uit de weg te ruimen? Kregen ze schrik dat hij door zijn mentale toestand zou kunnen beginnen praten?

Leidt ons uiteraard ook opnieuw terug naar één van de grote vraagstukken van de Bende en Aalst, was de familie van David een gekozen target al dan niet. Vermits David het zelf niet weet na al die jaren, weten wij het ook niet. Rond Aalst zijn zoveel verhalen, maar als je zuiver naar de dagplanning kijkt, dan is het even onwaarschijnlijk dat deze familie een target was als bij Palsterman. Tenzij het een spel was van spionnage, afluistering, walkie talkies enz., maar dan nog was dit zeer moeilijk te plannen als er effectief een team uit het Brusselse kwam rond 19u. Soit, de eeuwige oude discussie uiteraard.

Het is zeer banaal maar toch even te vermelden, eigenlijk is zowat de enige constante in de Bende feiten waar geen kat wijs uit raakt, het feit dat ze altijd in het donker en voor sluitingstijd toeslaan. Misschien had eender wie op dat tijdstip aan het shoppen was een slachtoffer kunnen zijn. Als Aalst in de namiddag was uitgevoerd, de statistische kans op niet lukrake slachtoffers was groter geweest.

168

(504 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Bij Geens of De Witte, maar eveneens ooit ergens gelezen, vandaar bovenstaande vragen. Vandaar ook de vernieuwde interesse (ander topic) in de vroege notulen van René De Witte en zijn ervaringen met Alfons Baeyens (en zijn schietclub). Maar was het wel de club van Baeyens? Of is er een verband met de getuigenissen rond de zwartere practical shooting club van Bultot eveneens gefrequenteerd door Mendez?

169

(504 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Dat de liaison Podevijn-Mendez zeer belangrijk is, ben ik ook van overtuigd. Echter een familie vermoorden om een teken te geven aan één enkele persoon, dat lijkt me dan weer sterk.

In die piste zou ik eerder denken dat Mendez op de hoogte was dat er iets speelde tussen familie Van de Steen en Podevijn + het zou niet meer hebben geboterd tussen Podevijn en Mendez (passage laatste boek Hilde Geens). Dat kan de angst van Mendez hebben veroorzaakt.

Volgens het artikel van René De Witte zou Mendez niet enkel naar zijn vrouw hebben gebeld na de feiten, maar ook naar 'zijn' schietclub. Echter is die schietclub nooit gepreciseerd. Is de paniek van Mendez na dat telefoontje ontstaan? Over welke schietclub spreken we dan?

De club van Alfons Baeyens? (Waar René De Witte inderdaad een 'kennis' was en misschien zo het nieuws heeft vernomen.) Of was het de louche club van Bultot waarover nadien verhalen circuleerden? Of eventueel nog een andere club?

170

(220 replies, posted in Robotfoto's)

Zouden die vreemde houdingen en wandelmanieren op meerdere plaatsen kunnen duiden op speciale kledij/schoenen om er zo gevaarlijk mogelijk uit te zien, waardoor ze zichzelf niet meer comfortabel konden voortbewegen? Net als het dragen van wapens overal en volgens sommigen messen en bijl?

Zou iemand ooit de test hebben gedaan wat men kan doen met stelten en bepaalde schoenen om de lichaamsgrootte kunstmatig te vergroten?

Dat van die natuurlijke lengte van 2 meter of meer heb ik serieus mijn twijfels bij.