31

(77 replies, posted in Speurders)

Maggiore wrote:

Waarom altijd weer De Staerke opvoeren terwijl het ondertussen duidelijk is dat De Staerke niets met de Bende van Nijvel te maken heeft?

Er zijn heel wat tinten grijs in de 'De Staerke als dwaalspoor piste'. Dat gaat van De Staerke die de opdrachten wel degelijk heeft uitgevoerd, maar volledig in opdracht, over De Staerke die enkel wat in de kijker moest lopen met voorbereidend werk, tot jouw - de meest extreme - stelling, De Staerke die helemaal niets heeft te maken met de feiten. Zelf denk ik ook dat De Staerke een dwaalspoor is, maar met welke tint grijs ingekleurd; dat durf ik niet zeggen.

Trouwens, De Staerke trok in die tijd op met ene Moussa? Dat is tot op heden toch nog altijd een absolute hoofdverdachte voor de feiten van 1985, of heb ik ook daar iets gemist?

32

(77 replies, posted in Speurders)

Maggiore wrote:

Dankzij welke "ene" getuigenis stond men dan bij De Staerke veel sterker?

Het befaamde PV N° 10983. De getuigenis met onder andere de zigeunerspreuk, herkenning van kledingstukken van Moussa en Karafilis.   

Als De Staerke daadwerkelijk een dwaalspoor was, moeten er ook vragen gesteld worden mbt dit PV.

33

(77 replies, posted in Speurders)

Maggiore wrote:

Vanwege hun dossier waren langs Vlaamse kant de Bende De Staerke en langs Waalse kant de Borains de gedroomde zondebokken. Uiteraard kiezen de politievriendjes al dan niet via het forum de kant van de Delta-cel terwijl het water in de beek rustig verder kabbelt.

Is een bedenking die ik ook al een aantal keer heb gemaakt (het eerste deel van jouw quote).

Er werd een soort oorlogje opgevoerd tussen Borains piste en De Staerke piste; maar konden dit geen keerzijden van eenzelfde medaille zijn? Als de Bende inderdaad zijn manipulatie pionnen had, kon men kijken welke van beide pistes het meeste kans maakte op succes. Voor hen had het weinig verschil gemaakt, een aantal Waalse of Vlaamse (of Griekse) gangsters laten opdraaien voor het massacre. Het is niet ondenkbaar dat Delta werd gemanipuleerd, reeds van bij het begin.

Eind '86 had men vermoedelijk al door dat het Borains proces op een farce zou uitdraaien, het bewijs was zeer pover en men moest zelfs een wapen expertise moedwillig achterhouden of er was niet eens een proces geweest. Dan stond men bij De Staerke naar mijn mening veel sterker, met name dankzij die ene getuigenis. Rond het moment dat de Borains werden doorverwezen naar Assisen vind ook de bewuste vondst in Ronquières plaats. Die Borains, waartegen men wat schamel bewijs had in verband met de eerste golf. Was de vondst een poging om alles te linken zodat de Borains indien schuldig aan de eerste golf ook konden opdraaien voor de tweede golf?

Of had de vondst te maken met De Staerke? Tegen hem was naar mijn mening wel degelijk bewijs voor Aalst, en via de vondst kon men voor De Staerke de omgekeerde redenering maken aan Borains; via alles aan elkaar te linken de daders van de tweede golf eveneens laten opdraaien voor de eerste golf.

Waar is het dan uiteindelijk mis gelopen met de bewijsvoering tegen De Staerke? Bleken de getuigenissen toch ineens niet meer zo betrouwbaar wanneer het tot Assisen zou komen? Behoorden de kledingstukken dan toch niet zeker toe aan zijn kompanen? Had het zijn redenen dan men die fameuze getuige niet louter heeft ondervraagd als getuige?

34

(77 replies, posted in Speurders)

steinerprag wrote:

Men loopt steeds hoog op - in vrijwel elke publicatie - met de Deltacel. Zij zou de enige zijn die daadwerkelijke en concrete resultaten heeft geboekt. Welke dan, vraag ik me af. Het is uiteraard niet onmogelijk, maar wanneer ik de elementen bekijk die tot hun spoor 'De Staerke' hebben geleid, dan heb ik daar bijzonder veel vragen bij. Ze hebben jarenlang op dezelfde nagel geklopt. En hun argumenten om De Staerke & co te viseren waren en blijven - eerlijk gezegd - erg mager. De Samsonite, ja, kan allemaal goed zijn, maar wat dan nog? Welke crimineel gaat, na zo'n verschrikkelijke moordpartij, er niet voor zorgen dat zijn wapens verdwijnen? Maar wie ben ik om aan de goede wil en oprechtheid van Sack, Van Rie, Troch en de anderen te twijfelen? Ze zijn er hoe dan ook in geslaagd om onderzoekjournalisten als Hilde Geens en bepaalde slachtoffers en/of nabestaanden voor hun kar te spannen, zelfs toen de nood het hoogst was. En dat heeft slechts één ding opgeleverd: een onhoudbare tunnelvisie.

Dat het koffertje het voornaamste of enige bewijs was tegen De Staerke is niet helemaal juist. De koffer en getuigenis van Yvette waren ondergeschikt aan hét stuk dat had moeten zorgen voor de veroordeling van De Staerke en een aantal van zijn bende leden. Het betreft hier de fameuze getuigenis ter herkenning van De Staerke en de zes maanden later opgemaakte PV met betrekking tot dit feit.

Dat zijn ten minste drie bezwarende getuigenissen, die zich - vreemd genoeg - belastend opwerpen tegenover drie verschillende tijdstippen die verband houden met de overval. Voorafgaand (de verkenning), tijdens (de herkenning), post facto (de koffer). Vandaag kan je je vragen stellen bij deze elementen, en als je zegt dat alles wat te maken heeft met de Renault 9 in Aalst zwaar onderbelicht is gebleven, zal ik je 100% bijtreden. Echter, het was 1986, dwaalsporen was iets voor de FBI en niet voor speurders in Dendermonde. Met de kennis van toen en de bezwarende elementen op dat ogenblik tegen De Staerke, is het niet onlogisch dat Delta in 1986 de De Staerke kaart trok.

Bovendien is het niet zo dat Delta een one trick pony was; later in de jaren '80 hebben ze meerdere sporen verkend, als het onderzoek hen werd ontnomen omwille van bepaalde pistes zou ik eerder hierop focussen dan omwille tunnelvisie De Staerke.

Corruptie, onkunde en manipulatie stoppen niet aan een taalgrens, zoveel is waar. Toch denk ik dat we er moeten vanuit gaan dat de meeste van deze vroege speurders echt hun best hebben gedaan; het onderzoek lijkt pas echt dood gebloed na de overheveling (zie commissie 2 vs commissie 1 en het gebrek aan voortschrijdend inzicht). Een mol valt uiteraard nooit uit te sluiten, de Bende leek overal wel zijn mannetjes te hebben.

Retrospectief vraag ik me soms af wat van die mensen werd verwacht. Dat ze als eenvoudige speurder op hun eentje of met een paar de gehele wapen & drugs maffia (al dan niet al serieus vervlochten met het staatsapparaat op zowat alle relevante niveaus) zouden oprollen? Deze strijd was al verloren nog voor het eerste schot was gelost die avond van 9 november 1985.

35

(270 replies, posted in 1985)

Daniël -2,02meter- Bruylants?

36

(934 replies, posted in Bende De Staerke)

Klinkt inderdaad als een volgende stap van een Sliman adept om de dode piste levend te houden. Laten we hen eens in de blender gooien met wat klassieke bende verdachten in de hoop op wat meer aandacht.

37

(1,135 replies, posted in 1983)

De reden van de .22 sporen in de voorarm van Morue hierboven opgetekend door Billy vind ik erg overtuigend, ook al ben je het niet eens met de Nijvel piste van Vos, het valt samen met de theorie van Eddy omtrent het favoriete wapen van The Killer alsook zijn manier van doden bij een aantal andere feiten.

De technische analyse waaruit blijkt dat op één dader na iedereen nog aan het inbreken was en er één toezicht hield; dit zou dan overeen komen met de modus operandi in Maubeuge, een bende feit dat in opzet sterk doet denken aan Nijvel. Deze schets zou er inderdaad toe leiden dat het hoofddoel van de Bende die nacht de goederen waren en dat men niet de bedoeling had om betrapt te worden.

Blijft mijn grootste probleem de uitzonderlijke wapendracht voor een gewone inbraak + (en dit nog het meest van al) dat de Bende een week voorheen een bloederige inbraak pleegt om kogelvrije vesten te bemachtigen. Nu is in het Bende verhaal zelden 1+1 gelijk aan 2, maar kogelvrije vesten stelen om zich bewust voor te bereiden op een serieuze confrontatie klinkt voor één keer zo plausibel dat; ja, mag het ook voor één keer logisch zijn in het Bende verhaal? Je zou ook kunnen stellen dat zelfs bij een kans op confrontatie met de politie in plaats van een 100 procent certitude op dergelijke confrontatie, kogelvrije vesten nog steeds zeer nuttig zijn. Daarvoor valt wat te zeggen.

Zit ik ook nog met de rol van Lekeu in de hypothese van Billy/Xeno. Want deze gaat uit van prédateurs (althans zoals ik het lees), alleen was Lekeu geen typische prédateur en zijn gedrag rond een aantal feiten najaar '83 is zeer merkwaardig te noemen. Wat namen van daders betreft duiken er de laatste jaren steeds meer op (van Sudistes over Slimans) maar de oude piste rond de namen genoemd door Van Binst is voor mij nog steeds de meest geloofwaardige. Ze geeft een verklaring aan de sequentie en motief mbt de laatste vier Bende feiten uit '83 en biedt een verklaring waarom de Bende eind '83 stopt; van dat lijstje sterven er een paar, wordt er iemand opgepakt, vlucht er iemand naar het buitenland ook. Piste Wolf kan ik moeilijk plaatsen voor Nijvel en al helemaal niet voor andere feiten, huurlingen eerlijk gezegd ook niet voor de eerste Bende golf. Ik ben echter nog niet toe aan need for closure voor de Bende van Nijvel, dus wie de komende tijd nog met stevige contra-evidentie komt, zal zeker worden gehoord

38

(1,135 replies, posted in 1983)

Het halve wapenmagazijn dat de daders wel degelijk bij zich hadden is totaal irrelevant voor waarom Morue stierf en Lacroix niet

Ik blijf geloven dat de daders deels verrast werden door de aankomst van de combi met rijkswachters.

Losstaand van de mogelijke betrokkenheid van Lacroix -dit maakte geen deel uit de initiële post/interview Vos - en het feit dat je Vos verdenkt van bepaalde motieven om hypotheses in de pers te lanceren; voor iemand die blijkbaar erg met de zaak bezig is moet bovenstaande toch wringen? Vergeef me de kinderlijke vergelijking maar een half wapenmagazijn mee sleuren voor een simpele inbraak klinkt als met drie zwemzakken naar het water gaan om daar gewoon wat bij de rand te zitten. Je hebt veel moeite gedaan om de feiten te reconstrueren, de dingen die je daar schrijft wil ik ook niet betwisten vermits ik minder tijd heb besteed aan dit aspect, maar het lijkt me gevaarlijk om van daaruit tot vaststaande conclusies te komen.

Ook is het in tegenspraak met de beweringen van Cocu (ik kan goed begrijpen dat je een gangster niet op zijn woord gelooft) maar jouw schets roept een beeld op van een heleboel gangsters die daar tezelfdertijd wat aan de deur van de Colruyt staan te prutsen. Ook gerede twijfel daarbij. Half wapenmagazijn + auto's suggereren een flink aantal daders, en zelfs indien Cocu's versie van de feiten niet helemaal klopt; als je met zoveel bent ga ik er vanuit dat ieder wel een bepaalde taak heeft.

39

(1,135 replies, posted in 1983)

P-51 wrote:

Twee schutters betekent niet noodzakelijk twee killers. Drie ook niet ... maar als ze in Nijvel - zoals C.P. beweert - met drie waren en ze daar driest te keer gegaan zijn ... dan blijft mijn vraag nog steeds dezelfde: waarom Fourez, Dewit en Morue beestachtig afmaken en Lacroix niet?

Eenzelfde denkpatroon dat vragen oproept lees je ook in het interview met Vos. 1 type wapen = 1 en dezelfde dader, 1 type outfit = 1 en dezelfde dader. Verre van een certitude.

40

(1,135 replies, posted in 1983)

Maggiore wrote:

Het waren dus de Borains?

Dat schrijf ik toch helemaal niet? De aanwezigheid van Borains + een andere groep is wel de meest waarschijnlijke en consistente uitleg voor Nijvel, één van de weinige dingen waarover min of meer(!) consensus is in een delict waar de hypotheses de pan uit swingen. M.i. is de rol van de Borains beperkt, maar als je een Borain bent (zoals een Cocu) snap ik wel waarom je tijdens een ondervraging verklaart dat je je uit de voeten hebt gemaakt van zodra er werd geschoten in plaats van toe te geven dat je ook nog snel even hebt geholpen met het verplaatsen van lichamen. Inbraak of medeplichtigheid aan een drievoudige moord scheelt nogal wat jaartjes.