1

In de Bendeliteratuur circuleren ten minste achttien namen van 'reuzen'. Vijf springen er in het oog. Eén ervan is is Daniel Bruylants, bijgenaamd 'deuxmètresdeux', blond en verslaafd aan drugs.

Bron: De Bende van Nijvel en de CIA | Guy Bouten

Meer informatie ontbreekt.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

In Bijlage 3 van het verslag van de Tweede Bendecommissie komt zijn naam één keer voor (al zegt deze informatie weinig):

F3l Informatie AIC
F3la: Algemeen 0 78.
F3lb: Daniel (2,02 m) - de blonde reus
F3lc: De ex-rijkswachter-organisator
F3ld: De gekwetste reus - Drugsverslaafde Daniel - Moord Mendez-Van Camp
F3le: Bruylants Daniel
F31f: Beweegreden van de overvallen

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Deze? Maar lijkt me niet het type drugsverslaafde en ook niet opvallend groot. Wel FBA.

Artilleurs du 19 ACH, nous sommes en deuil, nous avons perdu trop vite notre ami, Renè Degreye, qui a rejoint le paradis des Artilleurs. Bruylants Daniel ancien de 1979 à 1988 FBA.

Bron » www.enaos.net | Facebook

Het is me trouwens een raadsel hoe deze man te linken valt aan de Bende. Zou die drugsverslaafde 2,02m geen andere Daniel kunnen zijn (het is niet omdat hij in hetzelfde lijstje staat dat het ook dezelfde persoon hoeft te zijn)?

4

In het interne verslag van BIC-agent Jan De Wachter staat informatie over een Daniel (ik vermoed dat het gaat over Daniel Bruylants):

(...) De andere Daniel, de reus, achternaam of bijnaam Demessieux of Deuxmètresdeux (Tweemetertwee), zou volgens het verslag rondhangen in de kroegen rondom de oude socialistische modelwijk het Rad in Anderlecht en café Le Dragon Rouge in Sint-Pieters-Leeuw. In het verslag stond verder in welke winkelketen zijn moeder werkte, wie zijn criminele relaties waren en welke rechters hem hadden veroordeeld. De reus, die gewond zou zijn geweest in Aalst, zou een junk zijn.

De Wachter of diens bron had zonder succes geprobeerd deze Daniel, diens moeder en zijn criminele kennissenkring te identificeren. Had hij inlichtingen doorgespeeld aan de Brusselse BOB-adjudant Guy Goffinon, die ze klasseerde als 'deducties' en niet doorgaf.

De eerste parlementaire onderzoekscommissie wilde weten waarom de informatie, die pas drie jaar later was terechtgekomen waar ze hoorde, bij de Cel Waals Brabant. Dat was simpel. BIC-baas Claude Debrulle getuigde voor de commissie dat hij de informatie pas kreeg op 21 april 1988, toen Asterix meer dan drie jaar dood was. Debrulle vond het vreemd dat van deze verklaringen die drie jaar voordien waren afgelegd, geen spoor terug te vinden was in de dossiers van zijn dienst.

Hij had alles doorgegeven aan substituut Jean-François Jonckheere, die het bendeonderzoek superviseerde in Charleroi, en stuurde in april 1988 een vijftal rapporten naar de Cel Waals Brabant, waaronder het rapport-Bouhouche van 14 april 1986. De Cel vond de BOB-reus interessant. Een van de getuige van de scene aan de zwaaikom in Ronquières had de naam Daniel opgevangen. (De Ronquières-getuige hoorde ook het woord "dokter" wat interessant omdat de bron van Jan De Wachter verklaart dat de reus gewond was na Aalst.)

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

5

Hilde Geens heeft ooit een gesprek gehad met een gewezen politieman over een mogelijke reus die rondhing in de Dragon Rouge, een café in de biotoop van de BOB van Halle. De BOB'er vertelde: "Hij heet Daniel. Hij is zeker twee meter lang, knap en slank en atletisch gebouwd, en een Albanees of een Libanees, eerlijk gezegd weet ik dat niet meer. Hij zag eruit als een mulat. Wij dachten dat die man de reus van Aalst zou kunnen zijn."

"We waren op hem gevallen bij een onderzoek naar een inbraak. Hij was een gokker, en hij had speelschuld bij een andere crimineel, Johnny L. Die had gezegd: 'Manneke, je hebt een probleem, maar we willen je helpen. We weten een prima adres in Ruisbroek om in te breken.' Daniel was daarop ingegaan en had de inbraak samen met Johnny L. gedaan. Een getuige had de daders zien vluchten en een stuk nummerplaat genoteerd. Een van de twee zei: 'Als u die diefstal laat vallen, geef ik u Anthemus en Royen'. Hij wist waar de ontsnapte gangsters ondergedoken zaten in Parijs, en hij had de namen die op hun valse identiteitskaarten stonden."

"Hij stelde ons een deal voor. Er is een spoedvergadering geweest op het parket in Brussel met de onderzoeksrechter. Frans Reyniers heeft de zaak naar zich toe getrokken en de onderzoeksrechter is ingegaan op het voorstel. Reyniers is in onze plaats naar Parijs getrokken en heeft die gangsters gearresteerd in het appartement van twee kassajuffrouwen."

"Ik weet niet of het parket die inbraak inderdaad door de vingers heeft gezien en of er een proces geweest is in de zaak. Daniel heb ik nog teruggezien. Toeval wil dat ik ging zwemmen in het zwembad van de wijk Negenmanneke en wie zie ik daar: Daniel samen met Julien De Staerke."

"Daniel was een eind in de twintig toen we hem oppakten. Hij woonde in een villa in de verkaveling van kasteel Rattendaal met een knappe blondine, die officieel op een ambassade werkte, maar eigenlijk een luxestripteasebar runde in Brussel. Dat was zijn inkomen. Ik denk zelfs dat hij toen geen strafblad had."

Een andere gepensioneerde BOB'er van Halle die meedraaide in de inbraakzaak bevestigde het verhaal van zijn collega. "Die Daniel was een echte zot met lange dunne benen in een spannende jeans. Hij was niet alleen een gokker maar hij gebruikte ook drugs."

Was de inbraak in Ruisbroek begin jaren '80 in Ruisbroek inderdaad de doofpot ingegaan, zoals de BOB'ers van Halle beweerde? "Dat is vreemd", zie de magistraat die het nakeek. "Uw Daniel heeft pas sinds kort een strafblad. Hij is al in de vijftig, erg ongewoon." Hij was inderdaad nooit veroordeeld voor de inbraak.

De man was een Ethiopiër. Een Ethiopiër als reus in de Bende van Nijvel? Moeilijk te geloven. "Hij was hooguit een mulat", hield de BOB'er van Halle vol. In 2010 liet de Cel Waals Brabant Daniel onverwachts even oppakken. Samen met een oude bekende uit het dossier-Dekaise, Jean Baugniet.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

De reus Daniël van de Dragon Rouge kent de schuilplaats en de schuilnaam van Anthemus in Parijs. Hij gaat zwemmen met Julien De Staerke. Hij is lang en mager, gokker en drugsverslaafd. Anthemus zat na zijn ontsnapping uit Lantin schuil bij Toumianantz. Toumianantz zou Van Esbroeck gekend hebben, en Bultot. Van Esbroeck zat in de Bende De Staerke.

Op z'n minst kan besloten worden dat die Daniël zeer nauw verbonden was met de De Staerkes en dat hij via hen wist waar Anthemus zich bevond. Ruimer bekeken is dit een verzameling personen (ik reken daar Anthemus niet bij want die zat waarschijnlijk vast) die gerust in aanmerking kan komen voor de Bende van Nijvel: de reus Daniël, de De Staerkes, zelfs Toumianantz (van wie Bely denkt dat hij in zijn frituur was als ik me niet vergis).

Ook belangrijk is dat de speurders deze Daniël oppakten samen met Baugniet, waarmee er een link is met de overval op Dekaise.

7

fipilip wrote:

Toumianantz (van wie Bely denkt dat hij in zijn frituur was als ik me niet vergis).

Is dat zo? Hij past toch niet bij de beschrijvingen?

dim wrote:

Is dat zo? Hij past toch niet bij de beschrijvingen?

Misschien kan Bely beter antwoorden, ik kan me vergissen. Maar er wordt geen echte beschrijving gegeven, er wordt enkel verwezen naar de robotfoto's en een van die robotfoto's stond op de kop van een man van 1.85 of meer volgens bely.

Ik citeer even Ben, uit het forum-topic over Toumaniantz, die het heeft over 2 reuzen:

Beersel, oktober 1983. De bende overvalt het Delhaize-warenhuis in Beersel. Onderzoeksrechter Guido Bellemans, die aanvankelijk met het onderzoek belast wordt, laat volgende drie signalementen verspreiden: een individu was 1m75 groot, de twee anderen bijna 1m90. Voor het eerst is zo duidelijk sprake van reuzen, met zo'n indrukwekkende schouderbreedte dat men mag aannemen dat ze aan body-building doen. Ook hoor ik van verschillende personen dat de reus in Aalst sowieso niet dezelfde was als tijdens de andere feiten.

Zie » Forum

Kan het dat de 'mulat' Daniel met zijn familienaam Bruylants heet? Zouden we geen foto kunnen vinden van Daniel Bruylants?

Blijft toch een serieuze piste. Zijn link met De Staerke, met Baugniet, zelfs zijn link met Anthemus en via Anthemus met Toumaniantz... Voor iemand die pas eind de jaren 2000 een strafblad kreeg is dat zeer straf.