1

(504 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Kleine correctie, Realistic was in Nederland via de Tandy winkels verkrijgbaar. Overigens was het in Nederland heel gemakkelijk om een dergelijke scanner aan te schaffen ... het mocht immers ... echter de portofoons die Mendez heeft niet. En de prijs van een dergelijke set is ook dusdanig dat je die niet zomaar voor je plezier koopt.

Dat roept bij mij toch vragen op, misschien alleen niets te maken met de bende.

2

(504 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Het toeval wil dat ik dat examen heb afgelegd...

Ik denk dat Amory wel in staat was om dit allemaal te regelen, was hij ook niet een soort technisch specialist bij de rijkswacht of BOB?

Overigens is het bouwen van een dergelijke ontvanger wel te doen, maar economisch gezien en voor de betrouwbaarheid en bedienbaarheid zou ik toch voor fabrieksapparatuur gaan, dat kan iedereen makkelijk bedienen. Bedenk ook dat mensen als Beijer en Bouhouche waarschijnlijk in hun opleiding vertrouwt zijn geraakt met dergelijke apparatuur.

3

(1,141 replies, posted in 1985)

Er schiet me nog iets te binnen. Deze manier is inderdaad voor een professionele bende een wat vreemde manier van werken. Maar stel nu eens dat het een uitvoerde bende is die voor de bende zelf werkt denk bijvoorbeeld aan de hulpjes de Staerke die elkaar in moesten seinen. Misschien is de plaat of de precieze tekst helemaal niet belangrijk, het ging meer om als er een actie komt kun je die horen tussen 19:00 en 19:15 bij die zender ...

4

(504 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Waarom mij dit opviel is het volgende:

Ik meen ergens gelezen te hebben dat de bende erg goed op de hoogte was van politie posten en nieuwe wegen die pas open waren en deze ontweek tijdens hun vluchten. Mijn vermoeden is dat de bende instructies kreeg tijdens de vlucht... Had Bouhouche niet ergens een appartement waarop hij makkelijk een antenne kon plaatsen? Hij zou dus perfect kunnen dienen om de politie en andere diensten af te luisteren en de informatie door te spelen aan de bende tijdens hun vlucht (volgens Beijer was toch de logistieke tak ontdekt).

Aangezien Mendez Bouhouche kende, denk ik dat Mendez misschien een frequentie heeft opgevangen of gekregen en zo door het luisteren achter feiten is gekomen. Was hij niet erg onrustig op een bepaald moment? Misschien vergezocht?

Wat men overigens ook kon beluisteren waren Taxi diensten denk ik en het eerste autotelefoonnetwerk, het ATF 1 netwerk. Verder zag ik dat hij niet alleen die portofoons had maar ook nog enkele aanvullende attributen.

Oja, waarom zou een dief juist deze dingen tijdens een inbraak stelen? Lijken mij weinig waarde te hebben tenzij men niet wilde dat Mendez nog iets zou opvangen.

Nogmaals, misschien vergezocht maar misschien gaat er bij iemand een bel rinkelen?

5

(504 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Op de lijst van gestolen goederen valt mij iets op. Men heeft 2 walkie talkies van het merk Yaesu type FT203 gestolen. Wat moet een handelsingenieur met deze dingen? Deze portofoons zijn in Belgie alleen te koop als men zendamateur is (te herkennen aan roepletters beginnend met ON in Belgie).

Het feit dat de prijs erachter in Dollars staat doet mij vermoeden dat hij deze in Amerika heeft gekocht (moeilijker te controleren of hij ze ook wel echt mocht bezitten) maar ook nog iets anders. Deze portofoons hebben een zogenaamd VHF bereik, dat staat voor ongeveer 136 tot 174 Mhz. In Belgie is voor zendamateurs een stuk van 144 Mhz tot 146 Mhz toegewezen. In Amerika echter is dat 144 tot 148 Mhz. Het is echter ook mogelijk om deze portofoons te modificeren en ze een volledig bereik te geven van ongeveer 136 Mhz tot 175 Mhz. Die modificatie is voor iemand met een beetje technische achtergrond geen probleem. Ik weet wel dat het toen niet toegestaan was omdat te doen en dat een zendamateur alleen een dergelijk toestel nog bezitten als hij alleen kon zenden en ontvangen van 144 tot 146 Mhz.

Mocht je denken dat het opvalt om deze portofoons te gebruiken dan moet ik u teleurstellen. ik ken dergelijke netwerken die al jaren gebruik maken van clandestiene frequenties. Ik weet ook niet of er mogelijk nog hulpdiensten gebruik maakten van een frequentie tussen de 136 en 175 Mhz? Denk aan brandweer, ambulancediensten of wellicht de BOB? Het kan interessant zijn om deze diensten te beluisteren natuurlijk als men bepaalde dingen in zijn mars heeft...

Is of was het trouwens verboden in België om deze diensten te beluisteren? In Nederland bijvoorbeeld niet maar in Duitsland weer wel...

6

(1,141 replies, posted in 1985)

Beste FreCR, ik ben het met u eens dat het voor een professionele organisatie een niet erg professionele manier van werken is. Het is een manier waarop men geen terugkoppeling heeft of de boodschap wel daadwerkelijk is aangekomen.

Bedenk wel dat er enkele voordelen aan deze methode zijn. Het is erg simpel om te ontvangen, een radio is immers makkelijk te verkrijgen en indien men problemen wil voorkomen, neem een tweede exemplaar mee. Uiteraard moet de ontvanger wel op voorhand worden ingelicht om op dat tijdstip naar die zender te luisteren naar een bepaalde boodschap (ik betwijfel of dat de aangevraagde plaat er wel werkelijk toe doet).

Er blijken connecties te zijn met bepaalde bossen, en daar zijn geen telefooncellen of andere communicatiemiddelen voorhanden en zo zijn er nog tal van andere situaties waar men nu gemakkelijk een GSM gebruikt maar toen was dat toch wel anders...

Uiteraard moet je altijd in het achterhoofd houden dat het ook helemaal niets te maken kan hebben met de bende...

7

(1,141 replies, posted in 1985)

Aangezien ik hier al jaren lees hier mijn eerste bijdrage.

Over dat telefoontje dacht ik het volgende. Stel dat de opdrachtgevers niet gekend mochten zijn bij de uitvoerders? De presentator leest het voor en zo is er dus geen direct contact tussen verzender en ontvanger. Ook is het zo dat de verzender in 1 keer meerdere ontvangers kan aansturen... denk aan de logistiek en de uitvoerders.

Nog wel iets anders. Een degelijk programma heeft als voordeel dat het een vast gegeven is. Stel dat de opdrachtgevers niet in het bereik zaten van de ontvangers en de ontvangers niet beschikten over een telefoon of iets dergelijks? Met andere woorden je kunt op deze manier vanuit heel de wereld een sein tot actie geven...

Ik vroeg me nog wel af of er iets gekend is van de technische installatie van die zender, of weet iemand van waar tot waar deze zender te ontvangen was? Ik denk dat het ongeveer een cirkel is of een ovaal van ongeveer 15 a 25 km rond de zendmast. Als je nu een cirkel trekt op een landkaart die ongeveer 15 a 25 km is rond die mast komen er dan nog interessante plaatsen voorbij waar vreemde acties zijn gezien vooraf of misschien zelfs na de overval in Aalst?

Verder heb ik nog iets gezien op de inbeslagnamelijst van Mendez waar ik hier niemand over gehoord heb. Is daar interesse voor? dan wil ik daar ook nog iets over plaatsen. Ik weet ook niet wie de daders zijn maar mogelijk komen mensen met meer visie op de zaak met deze feiten weer iets verder.