Topic: Christian Amory

Christian Amory heeft zijn jeugd doorgebracht in de regio van Bergen. Hij studeerde electromechanica (A2). Tijdens zijn jeugdjaren beoefende hij Oosterse gevechtssporten. Hij nam deel aan vele competities en heeft deel uitgemaakt van de nationale judoploeg. In 1963 werd hij bevriend met de Algerijn Mohammed Asmaoui die hij gedurend vijf a zes jaren dagelijks zag. Daarna verhuisde Asmaoui en zagen zij elkaar slechts sporadisch omdat zij in dezelfde judoclub zaten. Toen Asmaoui de judoclub  had verlaten zagen zij elkaar enkel nog af en toe tijdens het uitgangsleven.

In 1971 begon Amory zijn carrière bij de Rijkswacht waar hij gedurende negen maanden opleiding kreeg in Brussel. Van zodra hij tot graad MDL (Maréchal des Logis) werd benoemd werd hij op zijn vraag en omwille van zijn fysische capaciteiten geaffecteerd tot de groep Dyane. Hij maakte deel uit van de groep Dyane tot 1977.

Om familiale redenen heeft hij in 1977 zijn verplaatsing gevraagd naar de BOB. Omdat er geen vacante plaats was bij de BOB van Bergen werd hij tijdelijk geaffecteerd tot de BOB van Brussel (met de hoop tot overplaatsing naar Bergen). Omwille van dienstredenen werd hij echter verplicht om drie jaar in Brussel te blijven. Bij de BOB van Brussel maakte hij kennis en vormde hij een team met Madani Bouhouche. Hij kwam heel goed overeen met Bouchouche die hem de vakstiel aanleerde. Vóór de komst van Amory bij de BOB van Brussel was Bouhouche al bevriend met Robert Beijer eveneens werkzaam bij de BOB van Brussel.

In 1980 verlaat hij de BOB van Brussel voor de BOB van Bergen. Begin jaren ’80 ontmoet hij nog regelmatig zijn vroegere vrienden uit Brussel, Bouhouche en Beijer. Het is ook in deze periode dat hij opnieuw Asmaoui ontmoette tijdens een onderzoek naar een zaak in Bergen. Asmaoui beschouwde Amory toen niet meer als vriend maar als flik aan wie hij af en toe informatie bezorgde.

In 1982-1983 geraakte Amory betrokken bij een aantal misdaden van Bouhouche, Beijer en Chang Wei Ling, meer bepaald bij de diefstal van een zodiac boot in Knokke in het kader van het plan om de GB warenhuizen te chanteren.

In 1984 verbleef Asmaoui in de gevangenis. Op dat moment kwam Amory hem vaak bezoeken, eerst in de gevangenis daarna, na de vrijlating van Amsoui, bij Asmaoui thuis. Toen werden zij weer echte vrienden en had Asmaoui weer het volle vertrouwen in zijn vriend. Amory had nl. een aantal zaken voor Asmaoui geregeld.

In 1985 verneemt Amory het bestaan van een revolutionaire oppositiebeweging in Algerije. Een avontuurlijker leven sprak hem aan en hij nam contact op met Asmaoui die hem met MDA in contact heeft gebracht. Amory probeerde op dat ogenblik om een wapendeal met Asmoui en het MDA op poten te zetten. Amory dacht nl. van Bouhouche wapens te kunnen krijgen (die mogelijks tijdens de Bendefeiten werden gebruikt) die hij kon doorverkopen. Als test heeft Amory een GP 9mm wapen zonder serienummer van Bouhouche aan Amsoui gegeven. Asmoui werd echter tijdens een grenscontrole tussen België en Frankrijk betrapt op het bezit van de GP 9mm die in beslag werd genomen. Een nieuwe poging tot wapendeal werd ondernomen in 1987 in samenwerking met Beijer.

Eind 1987 werd Amory opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij de moord op Juan Mendez.

Een aantal opmerkelijke zaken:

Toen Amory bij de BOB van Brussel met Bouhouche en Beijer werkte heeft hij een arbeidsongeval gehad. Hij werd daarbij gewond aan zijn knie. Daarvoor had hij al problemen gehad met zijn knie door te sporten. Amory werd tweemaal geopereerd aan zijn knie. Een eerste maal vlak vóór of vlak na zijn arbeidsongeval en een andere maal vóór zijn huwelijk in december 1982. Zijn trouwdatum werd zelfs opgeschoven omwille van deze operatie. Vlak na zijn huwelijk hinkte hij nog omdat hij nog steeds pijn had aan zijn knie. Omdat de pijn niet wegging heeft hij nog een specifieke behandeling gekregen. In het begin blokkeerde zijn knie soms tot op het punt dat hij zelfs niet meer kon stappen. Geleidelijk aan verbeterde zijn toestand en kon hij opnieuw normaler stappen.

In 1983 had Amory last van zijn huid in het aangezicht en werd hij toegelaten om gedurende een drietal maanden een baard te dragen. Daarna was hij zijn baard beu en scheerde hij zich opnieuw.

Amory werd verdacht de reus van de Bende van Nijvel te zijn, wat hij tot op heden altijd ontkend heeft. Amory heeft echter wel aan de speurders verklaart dat hij sterke vermoedens had dat Bouhouche deel uitmaakte van de logistieke cel van de Bende van Nijvel doch dat deze niet rechtstreeks betrokken was bij de Bendefeiten. Volgens Amory zou ook Beijer logistieke bijstand aan de bende hebben gegeven.

Verder verklaarde Amory aan de speurders dat Beijer in 1987 het plan had om de ballistiek deskundige Claude Dery om te brengen. De zaak zou zodanig moeten aangepakt geweest worden dat het op een zelfmoord moest lijken. Beijer had aan Amory gevraagd om voor de huurmoordenaars te zorgen. Hierop heeft Amory zijn vriend Mohammed Asmaoui aangesproken met de vraag om dit voor hem te regelen. Asmoui heeft tijdens een gesprek met Beijer bevestigd dat hij drie à vier man kon vinden bij de MDA die Dery uit de weg zouden ruimen. De zaak is uiteindelijk niet doorgegaan omdat er geen akkoord was rond de betaling van de huurmoordenaars en het plan niet geloofwaardig bleek.

2

Re: Christian Amory

Onderofficier rijkswacht; lid van het SIE en later de BOB-drugssectie waar hij Bouhouche en Beijer leert kennen en hen zal helpen onder meer bij het stelen van een dinghy en het transporteren van wapens. Contactpersoon van de Algerijnse terroristenorganisatie MDA.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Christian Amory

Onderzoeksrechter Hennart was opgetrokken uit Henegouwse blauwe steen, en dat had Amory, die misschien niet de geestelijke souplesse had van een Beijer of Bouhouche, maar zeker niet achterlijk was, algauw in de gaten. Zijn job en zelfs zijn vrijheid waren in gevaar en de bodybuilder kwam over de brug. Hij was een bad waar je de stop uit trok. De verhalen stroomden eruit.

Vanaf 30 januari 1988 werd hij meer dan twee weken lang, inclusief de weekends, dagelijks verhoord. Dat ging in iets trager tempo door tot mei. De BOB'er van Bergen schreef toen het draaiboek van de Bende van Nijvel als de bende van Bouhouche. Door de arrestatie van Beijer, het verhoor van Bultot in Paraguay, de aanhoudingen van Anne Bouhouche, René Chang en Amory zelf, en vooral door de decodering van de diskettes van Beijer leek er een doorbraak mogelijk, en het relaas van Amory ritste de hele boel dicht.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Christian Amory

Christian Amory over de grondplannen van de warenhuizen:

"Il s'agit d'un travail qui m'a été demandé par l'Adjudant Chef CONDE chef de la BSR de Mons afin d'obtenir des plans en reduction des magasins Colruyt, Delhaize, chaussée du Roeulx en prévision des dispositions à prendre pour assurer la protection desdits magasins. Cette demande précède d'une quinzaine de jours l'installation de tireurs sur les toits desmagasins en question."

Bron: PV 21266 | 13 februari 1988 | Cel Waals Brabant | Verhoor Christian Amory

5

Re: Christian Amory

Op 14 februari 1988 wordt Amory ondervraagd over de wapens die bij hem in beslag werden genomen. Ik vat het verhoor hieronder samen:

  • Pistool GP 9mm nr. 245P227605: dit is zijn dienstpistool. Hij heeft hierover niets te zeggen.

  • Pistool GP 9mm nr. 225RN11126: Op 12 september 1979 aangekocht door Amory in wapenwinkel Dragon in Colfontaine. Het werd voor persoonlijk gebruik aangekocht. Het was de bedoeling dat het thuis bleef liggen. Op termijn gebruikte hij het echter voor zijn persoonlijke bescherming wanneer hij in dienst was. Daarom vroeg hij in 1982 aan de procureur des Konings om toestemming om dit wapen te mogen dragen. Aan het wapen werden een aantal aanpassingen gedaan door Bouhouche (hierover werd hij al eens ondervraagd door de BOB van Waver).

  • Pistool FN 7.65mm nr. A95691: Aangekocht op 27 september 1980 bij wapenwinkel Durie in Brussel via Bouhouche.

  • Riot Gun DS Police Spécial Mod 37 12GA nr. 371693012: Toen hij lid was van het SIE werkte hij soms met riot guns. Wanneer hij voor de BOB van Brussel werkte, heeft hij tegen Bouhouche gezegd dat hij graag een riot gun zou hebben ("mais en marque Remington comme employée à l'ESI"). Hij heeft dit wapen één keer gebruikt bij een vriend. De munitie kocht hij bij wapenwinkel Dragon. Het ging om munitie kaliber 12 "d'un peu tous les types".

  • Karabijn FN Herstal Smokeless Cal .22 nr. 36765: Het wapen werd gekocht voor 1977 wanneer Amory nog bij het SIE in Brussel zat. Hij weet niet meer bij welke wapenwinkel hij het heeft gekocht. Verschillende collega's hebben het wapen gezien omdat Amory er zeer trots op was. Je kon het wapen volledig demonteren en het was in staat om automatisch 16 cartouches 22 Long af te vuren. Hij heeft het wapen één of twee gebruikt.

  • Geweer Bushnel Sportview nr. Q2081 Cal. 22 met richtkijker: Recent aangekocht bij wapenwinkel Dragon.

  • Patronen .45: Deze patronen werden door Bouhouche gegeven zodat Amory een Colt 45 kon testen die hij toen wou kopen.

Bron: PV 21282 | Cel Waals Brabant

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

6

Re: Christian Amory

Ben wrote:

Pistool FN 7.65mm nr. A95691: Aangekocht op 27 september 1980 bij wapenwinkel Durie in Brussel via Bouhouche.

De uitleg bij dit wapen is veel langer. Vanwege het belang geef ik hieronder de volledige tekst:

J'ai acheté cette arme de poing à l'armurerie Durie à Bruxelles en date du 27 septembre 1980 par l'intermèdiaire de Bouhouche. A l'époque, Bouhouche m'avait dit ainsi qu'à des collègues de la BSR de Bruxelles, qu'il avait racheté les armes de l'administration pénitentiaire et qu'il pouvait nous obtenir des 7,65 mm pour la somme de 750 francs.

Comme je vous l'ai déjà dit, je suis intéressé par les armes et j'en ai acheté une au prix indiqué par Bouhouche. Si vous n'avez pas encore constaté ou que vous ne vous êtes pas encore rendu compte de ce que je suis très peu intéressé par l'argent, j'aurais pu à l'instar de certains de mes collègues, en acheter un nombre important, les revendre à un prix très important me permettant de me faire ainsi un bénéfice de plusieurs dizaines de billets de mille francs.

En effet, ce type d'arme pouvait se vendre à l'époque à un minimum de 5.000 francs même en occasion; que je pouvais en vendre un nombre indéterminé et par conséquent, réaliser un bénéfice très important.

Je ne suis pas le garçon à me lancer dans des opérations financières. Je préfère vivre ma petite vie bien tranquille et je me serais, à l'heure actuelle, bien passé d'avoir pris les risques que j'ai pris pour réparer une erreur que j'ai commise en 83 et dont je vous ai déjà parlé.

Je peux vous dire que plusieurs de mes collègues de la BSR de Bruxelles ont profité de l'occasion pour se remplir les poches de façon honnête, bien sûr mais qui vont à l'encontre de mes principes.

Je ne tiens pas à gagner de l'argent sur des esngins de mort. Je ne tiens pas non plus a rouler des amis, des collèques et même des inconnus. Le document d'acquisition délivré par le Commissaire de Police de Mons est actuellement en votre possession. A aucun moment, je n'ai prêté cette arme à quiconque. Je ne l'ai d'ailleurs jamais essayé personnellement.

Het komt er dus op neer dat Bouhouche in bezit was van een grote hoeveelheid FN 7.65 mm-pistolen van het gevangeniswezen. Interessant omdat het in Maubeuge en Waver gebruikte 7.65 mm-pistool nooit werd gevonden.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Christian Amory

http://i.imgur.com/QnhOBjs.png

Hier een foto van Christian Amory. Jaartal onbekend.

Re: Christian Amory

http://nsm08.casimages.com/img/2015/12/11//15121110495914738713821842.jpg

9

Re: Christian Amory

Lemal, de politieagent waarop de overvallers hebben geschoten tijdens de aanslag op de Diable amoureux [zie Nijvel], beweert Amory te herkennen als iemand die aan de aanslag heeft deelgenomen. Ook Beijer meent hij te hebben herkend, maar daar is hij niet zeker van.

Bron: Verslag Tweede Bendecommissie (bijlage 1 en 2)

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Christian Amory

"BOB-er wou Bouhouche laten ontsnappen" – Spreekt Amory uit de biecht of verzint hij?

Christian Amory, de BOB-er van Bergen die is aangehouden in het raam van het onderzoek naar de moord op FN-topman Juan Mendez, heeft verklaard dat één van de onderzoekers, lid van de BOB, hem heeft aangesproken om Madani Bouhouche uit de gevangenis van Nijvel te helpen ontsnappen. Bouhouche zou, steeds volgens Amory, echter onraad geroken hebben en vreesde ‘buiten’ te worden neergeknald. Nog altijd volgens Amory zou de BOB-er zich tot hem gericht hebben nadat Bob Beijer, de derde verdachte die in deze zaak nog altijd in de gevangenis is, het nodige had gedaan om niet bij deze ontsnappingspoging te worden betrokken.

Gips

Het verhaal dat Christian Amory ophing, is eenvoudig. De BOB-er zou hem gevraagd hebben een been in het gips te laten leggen. In dat gips zou echter 'een wapen' worden verborgen dat Madani Bouhouche in staat had moeten stellen om uit de gevangenis van Nijvel te vluchten. Daartoe was 'toevallig' in de cel van Bouhouche al een begin van een ontsnappingsroute (een meer dan brede barst) aanwezig.

Madani Bouhouche zou echter geweigerd hebben van deze opening gebruik te maken. Bouhouche vreesde immers en vreest nog altijd voor zijn leven en voelt zich veiliger achter de tralies. Wie Bouhouche meer in het bijzonder vreest, is nog een open vraag.

Waar of niet?

Stemmen de verklaringen van Christian Amory overeen met de werkelijkheid, of verzint de man, die onder meer gewerkt heeft in het onderzoek naar de moordpartijen van de Bende van Nijvel, zomaar wat?

De vraag mag zeker gesteld worden, want het was bijvoorbeeld al Christian Amory, die destijds tijdens een ondervraging een link legde tussen o.m. Madani Bouhouche en de miljoenenroof op Zaventem waarbij Sabena-agent Zwarts op geheimzinnige wijze verdwenen is. Een link, waarvan tot dusver geen bewijzen zijn gevonden.

Bron: Het Laatste Nieuws | 16 april 1988