331

(577 replies, posted in Onderzoeksdaden)

“Hoeveel DNA-sporen er exact in het dossier zitten, is onbekend. "De DNA-technologie is de laatste jaren sterk geëvolueerd. Vroeger kon een gemengd profiel, met DNA-sporen van verschillende personen, niet uit elkaar gehaald worden. Dat is nu wel mogelijk", klinkt het bij het parket. De kranten spreken van tien nieuwe DNA-sporen, maar dat kan het federaal parket niet bevestigen.”

Bron » radio1.be

332

(577 replies, posted in Onderzoeksdaden)

CleverTrevor wrote:

En hopen dat ze van een aantal reeds gestorven verdachten ook nog iets van DNA op de plank hebben liggen, én ook de kans hebben om te vergelijken met internationale DNA-databanken. Dit is de ultieme poging om er wat van te maken.

Ook van een lijk kan je nog DNA-afnames doen, lees maar bijvoorbeeld » www.standaard.be

Het lijk mag dan wel niet gecremeerd zijn (zoals bv. in het geval van Madani Bouhouche):

"(...) Nee, na verbranding zijn de dna sporen volledig verloren. De as van een overledene bevatten alleen nog de onbrandbare stoffen zoals zouten. De meest voorkomende vorm daarvan zijn de calciumzouten (skelet). Door de hoge verbrandingstemperatuur is all het biologisch materiaal en alle organische componenten verbrand. DNA, het materiaal waarmee je iemand kan identificeren is dan ook allemaal verbrand. Het enige wat je nog met enige zekerheid mogelijks zou kunnen bepalen is aan de hand van de isotopen de regio waar iemand vandaan komt."

Overigens... het parket beschikt over het DNA van Madani Bouhouche.

Wanneer er nu nieuwe DNA-afnames gebeuren en er is een match dan gaan er zelfs automatisch belletjes af in het geval van cold cases, dankzij recente nieuwe wetgeving: En in "Strafrecht en strafprocesrecht in hoofdlijnen" door Chris Van den Wyngaert, Steven Vandromme, Philip Traest lezen we ook ondermeer (ik citeer):

"De beheerder van de nationale databanken (het gaat hier wel degelijk over de Belgische databanken, het is geen artikel uit Nederland) vergelijkt alle opgeslagen DNA-profielen systematisch, zonder daartoe een specifieke opdracht van een magistraat te ontvangen (art.5 quater DNA-wet). In geval van een positief verband stelt de nationale cel een proces-verbaal op, dat wordt overgemaakt aan de betrokken magistraat."

Het gaat dus inderdaad enerzijds om uitsluiten van sporen maar anderzijds ook om het slecht onderzoek van het verleden min of meer recht te zetten.

CleverTrevor wrote:

Het eventuele bloed op een kogelvrij vest is misschien wel afkomstig van een slachtoffer en niet van een dader.

Dat kan eenvoudig uitgesloten worden CleverTrevor. Ik ben er vrijwel zeker van dat - als ze al geen DNA-analyses hebben van alle slachtoffers van de Bende Van Nijvel, dat familieleden welwillend zijn om een DNA-staal af te staan om deze DNA-sporen te kunnen uitsluiten...

Het is mooi dat betrokkenen potentiële daders blijven beweren dat ze niks met deze Bende van Nijvel-affaire te maken hebben. Maar het is lastig ontkennen als er sporen op slachtoffers of bewijsmateriaal gevonden zijn. Het kan een alibi bevestigen of waardeloos maken... Het is in dit geval een "als en dan" met een bijzonder ingewikkelde puzzel.

De puzzelstukken worden hier - op dit forum - aangereikt, de puzzelstukken liggen soms ook letterlijk op tafel bij de speurders. Als je al de stukjes kan scheiden in "hoort er wel bij" en "hoort er zeker niet bij", dan ben je alweer een eind verder op weg natuurlijk.

333

(577 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Advocaten van nabestaanden hebben veel vertrouwen in DNA-onderzoek in Bende-dossier: “Stille getuigen die niet kunnen liegen”

Honderden mannen en vrouwen worden verzocht om DNA te laten afnemen in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel. “Een erg goede zaak, want DNA, dat zijn de stille getuigen die niet kunnen liegen”, zegt strafpleiter Jef Vermassen die enkele nabestaanden van de slachtoffers vertegenwoordigt. Ook Walter Vansteenbrugge reageert positief op het nieuws en gelooft in een mogelijke doorbraak.

De rest van het artikel zit achter een betaalmuur » www.hln.be

En ook (de krant) De Tijd specifieert:

Nieuw DNA-onderzoek naar Bende van Nijvel

De speurders in het onderzoek naar de Bende van Nijvel hebben tien nieuwe DNA-sporen ontdekt die aan de daders van de moordende raids gelinkt kunnen worden.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

En dan lees je de nuance; wat weer eens bewijst dat de media dikwijls onbevestigde informatie opnemen in hun artikels...

Honderden DNA-stalen opgevraagd in onderzoek naar Bende van Nijvel

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel moeten honderden mannen en vrouwen een DNA-staal afstaan. Dat bevestigt het federaal parket. Op die manier proberen de onderzoekers mogelijke verdachten te linken aan de DNA-sporen in het dossier. "Het is in zo'n onderzoek even belangrijk om een aantal pistes te sluiten, dan om mensen erbij te betrekken", zegt Eric Van der Sypt van het parket.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

334

(577 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Als dit artikel 100% klopt, dan belooft dit toch veel goeds voor het komende proces? Zoals in m'n eerste post, blijf ik op een doorbraak hopen via DNA en wat lezen we vandaag?

Trobken wrote:

M’n deelneming aan alle slachtoffers en hun familie en vrienden. Sterkte en hoop. Zelf blijf ik geloven in een - weliswaar minuscule - kans op een doorbraak (vooral via het DNA-onderzoek in Lyon).

Nieuw DNA-onderzoek in dossier-Bende van Nijvel

De speurders in het Bende-onderzoek vragen honderden oude verdachten om DNA af te staan. Leopold Van Esbroeck en Philippe De Staerke deden dat al. Het federaal parket wil niet zeggen naar hoeveel mensen precies brieven zijn gestuurd met de vraag om DNA en vingerafdrukken af te staan. Maar het zou al zeker gaan om enkele honderden mensen van wie de namen in de loop der jaren in het onderzoek naar de Bende van Nijvel zijn opgedoken. De (ex)-gangsters Philippe De Staerke en Leopold Van Esbroeck bevestigen dat ook aan hen is gevraagd om DNA af te staan.

Lees hier het volledige artikel » Nieuws

335

(13 replies, posted in Algemeen)

HIPA wrote:

Wij lachen allemaal met het Bende verhaal, het is soms voor te lachen ook! Fantastische parodie van De Strangers, dat is humor. Hier gaat Xander mij persoonlijk met voornaam en achternaam gebruiken voor te lachen met een persoonlijk familie-verhaal, en deze historie is zoals jullie beter weten dan wie ook enorm lachwekkend, niet Zeno? Maar ik zal het niet goed begrijpen.

Ik begrijp dat dit erg kwetsend over komt voor jou HIPA. Ik hoop dat Xander jou persoonlijk gaat contacteren. Dat jullie het daarbij kunnen uitpraten waarbij hij natuurlijk ook zijn excuses aanbiedt en dat hij dat ook nogmaals publiekelijk doet. Een rechtszaak komt dit zeker niet ten goede.

Humor is heel vaak het aftasten van grenzen, net zoals andere vormen van kunst daar ook vaak mee flirten. Maar soms gaan ze erover. Sommigen vinden hier van niet, anderen wel. Dat kan, dat mag. Het is de “grootste gemeenschappelijke deler van wanneer er over de schreef gegaan wordt” van onze maatschappij die de moraliserende tik of straf definieert. De vrijheid daarin afgemeten toont de sterkte van een maatschappij, er zijn immers genoeg landen met regimes waar er met niks en met niemand kan/mag gelachen worden.

Dus persoonlijk vind ik het hier er ook over, temeer daar het onderzoek nog lopende is en er nog steeds niemand gestraft is en je daardoor - samen met helaas vele anderen - met zoveel vragen blijft zitten dat blijft etteren in de vele verwondingen. Die we -zoals oa Xander- niet altijd zien.

Sterkte David, ik hoop zo erg met je mee dat dit - al was het maar deels - opgelost geraakt.

336

(211 replies, posted in 1985)

Kenniz05 wrote:

De onderzoekers zullen ook wel meelezen, wat zij er mee doen weten wij niet altijd natuurlijk ...

En daders of (rechtstreeks) betrokkenen van de daders lezen misschien ook mee... Misschien sla ik helemaal door maar ‘k heb ook al gedacht dat de onderzoekers misschien (ik herhaal: misschien) bepaalde daden stellen om bepaalde verdachten “uit de tent te lokken”... Zoals het DNA-onderzoek dat niks opleverde.  Misschien is het het omgekeerde wel het geval en kijken we nu wat mogelijke verdachten hierover met elkaar communiceren.

Maar anderzijds is deze zotte gedachte een laatste strohalm om aan vast te houden en zal het - nu al spraakmakende - proces over de Bende, dat er binnenkort aan komt, niet meer zijn dan een trieste balans van decennia lang hopeloos geknoei dat dan uiteindelijk niks, helemaal niks, heeft opgeleverd?

En dan kan je alleen nog maar hopen dat er nadien - als er niemand meer kan gestraft worden - iemand, eventueel ook op zijn sterfbed, met duidelijke aantoonbare opvattingen komt... Wie, wat en waarom. Zodat slachtoffers en hun familie en vrienden op z’n minst nog enkele antwoorden krijgen op hun vele vragen.

Gerechtigheid ten spijt.

337

(204 replies, posted in Andere Personen)

Kees BK wrote:

Ik denk al heel lang dat de wapens in de zakken in Ronquières gerecupereerd werden tijdens een niet kosjere huiszoeking. Dit zou wel eens kunnen aantonen wanneer en bij wie. En wie mee de onderzoeken deed naar de overval op Dekaise is gekend. De zoektocht hoe dat document daar op die plaats in Frankrijk komt, zou wel eens een streep door de rekening van de echte daders van de bende van Nijvel kunnen zijn als het wordt uitgezocht. Allez parket en heren onderzoeksjournalisten.

En Kees BK, zoals ik elders daarover een tijd geleden zei:

Trobken wrote:

zoals Tobias Santens en Anne Vanrenterghem voor een artikel in het VRT-nieuws schreven:

Het parket verdenkt de twee ervan dat ze een informant hebben die aanstuurde op de zoektocht in het kanaal van Ronquières in 1986, wat het parket dichter bij de Bende kan brengen, maar A. ontkent dat formeel. Binnenkort zullen de twee speurders tijdens de verhoren met elkaar worden geconfronteerd.

De wapens van de vondst in het kanaal Charleroi-Brussel in Ronquières in 1986 zijn effectief gebruikt voor verschillende overvallen in 83 en 85, die niet noodzakelijk door dezelfde "Bende" uitgevoerd zijn, hoewel de media spreekt over dé Bende Van Nijvel.

Tevens valt het op dat elke zak delen bevat van wapens en buit die zowel betrekking hebben op de feiten die gepleegd werden in ’83 als in ’85. Het lijkt er haast op dat de moordenaars erop waren dat het gerecht de zakken zou vinden en de relatie tussen al die feiten duidelijk zou worden. De samenstelling van elke zak wijst erop dat, ook als er maar een van de zakken gevonden zou worden, de volledige puzzel werd aangeboden aan de speurders. Geen van de twee riotguns die de Bende hanteerde bij haar overvallen werd echter opgevist. Ook niet het 9 mm wapen dat in Aalst werd afgevuurd. Nog twee 7.65 mm pistolen, bij diverse gelegenheden gebruikt door de Bende, ontbreken.

Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat de wapens maar maximaal één week in het water konden gelegen hebben, misschien zelfs maar 48 uren!

Zekerheid:

  • De gevonden wapens zijn effectief van dé Bende van Nijvel (of van de Bendes Van Nijvel).

  • De wapens moesten gevonden vonden, ze werden kort voor het effectieve duiken in een relatief makkelijke vindplaats gedropt.

  • Daartoe had diegene die de zakken in het water gooide concrete up-to-date informatie of er zou gedoken worden en wannéér er effectief zou gedoken worden.

  • Hij/zij die de zakken gevuld heeft met het bewijsmateriaal heeft informatie die de speurders nog niet kennen.  Hij/zij wist dat er wapens van de Bende lagen (niet zomaar wapens, want hij/zij wist ook dat er zou naar gedoken worden) en stond daarom rechtstreeks of onrechtstreeks in contact met iemand van de Bendeleden.

  • Het is geen toeval dat er zaken ontbreken in de zakken.  Iemand moest genaaid worden door de vondst, iemand moest vrijuit kunnen gaan.  De zakken waren bewust gevuld, doordacht van inhoud.

338

(577 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Insp. Witse wrote:

Wanneer een nieuw dna spoor gevonden wordt (anno 2000), en dit pas in 2007 onderzocht wordt, spreek ik van een hedendaagse manipulatie.

Het (menselijke) genoom bestaat uit coderende en niet-coderende stukken DNA-volgorde. Sequenties zijn coderend als ze genen bevatten met informatie voor de synthese van RNA (ribonucleïnezuur) en/of eiwitten. Daaruit kan de leeftijd, haarkleur, oogkleur en huidtype van een persoon opgemaakt worden, net als zijn aanleg om kaal te worden of een bepaalde ziekte te ontwikkelen. Het grootste deel is niet-coderend DNA, waarmee enkel de identiteit en het geslacht van een persoon kunnen worden bepaald.

In België kan enkel het niet-coderend DNA gebruikt worden in strafrechtelijke onderzoeken, maar in andere Europese landen, zoals Frankrijk of Groot-Brittannië, mogen speurders ook gebruikmaken van het coderende DNA.

Volgens La Libre Belgique en La Dernière Heure hebben de onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) recent de toestemming gekregen analyses van coderend DNA uit te voeren in het Bende-dossier. Hoe de Belgische wetgeving daarbij precies omzeild is en of er al analyses uitgevoerd zijn, konden de kranten niet achterhalen.

Bron » Nieuws

Belangrijk woordje: recent. In 2000 was het nog niet mogelijk, wettelijk gezien...

En gisteren:

Commissie wil dat speurders meer info mogen halen uit DNA-onderzoek: “Laat hen ook haar-, oog- en huidskleur van dader lezen”

Speurders moeten bij een onderzoek naar een moordenaar of een dief de haar- en huidskleur uit het DNA van de dader kunnen aflezen. Dat is technisch mogelijk, maar is vandaag wettelijk niet toegelaten. Het is een van de wetswijzigingen die wetenschappers binnen de DNA-commissie willen voorleggen aan de toekomstige federale regering.

Als speurders DNA van de dader op de plek van een misdaad vinden, mogen ze nu alleen een DNA-profiel opmaken – een persoonlijke code, zeg maar, om die dan te kunnen vergelijken met een verdachte. Het geslacht van de dader mogen ze ook kennen, maar daar stopt het. Nochtans kunnen wetenschappers eigenlijk véél meer informatie uit DNA halen. Zo zouden ze in een labo kunnen voorspellen wat de natuurlijke haarkleur van de dader is, de kleur van zijn ogen, zijn huidskleur, of hij sproeten heeft en de kleur van zijn wenkbrauwen. Ze kunnen inschatten of hij eerder stijl dan wel krullend haar heeft, of hij kaal wordt, en zelfs de manier waarop hij kaal wordt.

“Alleen, vandaag mogen we dat niet uitzoeken”, zegt Gert De Boeck, operationeel directeur van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC), dat forensisch onderzoek doet voor het gerecht.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

339

(577 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Dubbele post, sorry Ben, had 't te laat opgemerkt dat je het even hiervoor al bericht had.
Anyway... de vele berichten over cold cases die opgelost geraken dankzij of mede dankzij doorgedreven DNA onderzoek doen me -tevergeefs?- hopen dat de Bende van Nijvel eindelijk ontmaskert wordt in een laatste apotheose van het laatste aangekondigde proces.  Naïef misschien, tijd zal het leren...

340

(577 replies, posted in Onderzoeksdaden)

https://nl.metrotime.be/2019/08/18/must … eds-beter/

Uiterlijk voorspellen aan de hand van DNA lukt steeds beter
Metro, 18/08/2019

De wetenschappelijke variant op ‘Wie is het?’, het gezelschapsspel dat iedereen wel eens gespeeld heeft, komt steeds dichterbij. DNA koppelen met hoe iemand eruitziet, lukt namelijk steeds aardiger. “Geslacht, etnische afkomst en de vorm van de neus kunnen we goed afleiden uit DNA”, zegt DNA-expert Peter Claes van de KU Leuven. Hij beschrijft in deze maandeditie van EOS een nieuwe methode voor forensisch onderzoek.

Uit DNA kan je afleiden hoe iemand er ongeveer uitziet. Dat biedt mogelijkheden om misdadigers te vinden die sporen hebben achtergelaten op de plaats delict. Vandaag zoeken speurders naar criminelen door DNA-monsters van een plaats delict te vergelijken met DNA uit databases. In zijn recente publicatie beschrijft Claes zijn nieuwe methode voor forensisch onderzoek.

Hij vergelijkt het met ‘Wie is het?’: “Stel dat ik een databank heb met pakweg alle foto’s van Belgische identiteitskaarten. Die probeer ik te koppelen aan DNA dat is gevonden op een plaats delict. Het DNA zegt me onmiddellijk of het om een man of een vrouw gaat – dankzij analyse van het XY-chromosoom. Is het DNA van een man, dan kan je alle ’bordjes’ met vrouwelijke gezichten ’omklappen’.”

“De leeftijd kunnen we tot op drie à vier jaar nauwkeurig voorspellen”, klinkt het. Maar net als in het spel zijn die kenmerken niet genoeg om voldoende personen te elimineren en tot die ene match te komen. Om nog meer kenmerken van het gezicht te voorspellen, zoekt Claes verder naar genen die invloed hebben op de gezichtsvorm. “Inmiddels hebben we er 38 gevonden.” Claes’ methode wordt nog niet in België en Nederland toegepast. In België laten privacyregels enkel toe om het geslacht af te lezen.