341

(40 replies, posted in Hypotheses)

Je leest meer en meer dat zelfs 45 jaar oude moordzaken dankzij DNA-onderzoek worden opgelost:

Zoals bv:
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenl … -moordzaak

Of vandaag nog in ons kikkerland deze oude moordzaak:
https://www.hln.be/regio/beveren/vader- … ~aaa536d2/

Uiteraard communiceert het gerecht niet (of soms juist wel) over lopende onderzoeken.
En jammer dat er zo slordig met het bewijsmateriaal omgegaan is...

...maar toch blijf ik m’n hoop -opdat deze zaak (minstens gedeeltelijk) opgelost geraakt- stellen op het DNA-onderzoek dat in Lyon uitgevoerd wordt (werd?) op de kogelvrije vest... misschien heeft het gerecht nog andere sporen waarop een schifting met DNA gebeurt.

Wie had dit halfweg jaren ‘80 ooit durven denken?  Als je nog maar bepaalde pistes zeker kan uitsluiten of aantonen met dit DNA-onderzoek, dan geraak je weer een stap in de goede (!) richting verder.  Beter dan fake news zoals hypotheses en veronderstellingen die -toegegeven- soms wel fijn zijn om te lezen.

342

(958 replies, posted in Bende De Staerke)

En deze?

http://i66.tinypic.com/e8x3rm.jpg

Deze single dateert van een jaar voor de aanslag in Aalst.

Kolderliedje van the Marlets ook » YouTube

Op de plaat “Te voet naar Scherpenheuvel” stond ook nog “Zwijg maar stil”. Je hebt gelijk: “specifieke keuze” (want de dj had dit plaatje zelfs niet) en “er zit meer achter”. A-b-s-o-l-u-u-t! Maar wat, dat gaan we nooit te weten komen. Nooit. Speculeren over wie/wat betreffende dit opvallende feit leidt alleen maar af.

Tenzij sommige mensen eindelijk zouden praten. En niet zomaar praten maar de waarheid vertellen. Maar zolang deze mensen meer te verliezen dan te winnen hebben... helaas.

343

(99 replies, posted in Speurders)

Francois Achten is vrijgelaten:

Ook tweede oud-speurder Bende van Nijvel vrijgelaten onder voorwaarden

Na Philippe V. wordt nu ook François A. vrijgelaten door de onderzoeksrechter. Dat zegt zijn advocaat aan VRT NWS.  Beide oud-speurders werden aangehouden in het onderzoek naar de Bende van Nijvel.

344

(122 replies, posted in Speurders)

... waarmee je (deels) hetzelfde zegt/beaamt met hetgeen ik net zei en met hetgeen ze allemaal inderdaad vrezen.

Weet wel dat iedereen mee leest op dit (en andere) forums. Geïnteresseerden in deze zaak maar ook betrokkenen zoals speurders en ongetwijfeld ook de verdachten en allicht zelfs 1 of enkele daders.  2025 is nog lang, maar de tijd tikt snel.  Mogelijk is er pas een doorbraak na 2025...

345

(122 replies, posted in Speurders)

Trobken wrote:

Klopt. De keuze voor het eigen leven (en van je naasten) of voor gerechtvaardigheid in de maatschappij is snel gemaakt. Hoe spijtig ook, allicht zouden we allemaal dezelfde keuze maken.

Nochtans » Elk jaar krijgen 30 tipgevers nieuwe identiteit

Zoals ik twee weken geleden al schreef en zoals door anderen hier recent ook werd verteld...

Blijkbaar hebben de huidige onderzoekers -gezien de recente ontwikkelingen- toch geen bijkomende bewijzen gevonden om Philippe Vermeersch en François Achten tot bekentenissen over te doen gaan en krijgen we inderdaad een déjà-vû (herhaling: enkele jaren geleden werden beide speurders met elkaar geconfronteerd maar dat leverde niks op).

Het enige verschil met enkele jaren geleden is dat er nu heel recent en eindelijk (!) een wettelijke regeling gekomen is (speciaal naar aanleiding van heel dit dossier rond de Bende van Nijvel) voor spijtoptanten.  Blijkbaar was dit de enigste hoop voor de speurders, maar heeft deze strohalm niet geleid tot een verdere ontwikkeling.  Toch niet wat François Achten betreft.  Misschien dat Philippe Vermeersch nog uiteindelijk -omwille van deze nieuwe wettelijke regeling voor spijtoptanten- overstag gaat.  Maar die kans lijkt mij ook klein. 

Bovendien vermoed ik (mijn persoonlijk aanvoelen, subjectief hé!) dat dé sleutel bij Achten ligt.

Volgens mij kan Achten op de "rewind"-knop drukken van de zakken in het water tot de wapens op een specifieke plaats op het droge.
Of hij rechtstreeks contact had met hen die de wapens in handen kreeg?  Misschien.  Maar -zoals door anderen gesuggereerd- werd hij allicht getipt en mocht hij -voor bepaalde wederdienst van bv geld of promotie- de wapens laten gevonden worden in het kanaal. Drugskartels werken ook zo.  Voor je het weet zit je met handen en voeten van jezelf en je hele familie en intimi gebonden en tot over je oren in de shit.  Zolang je meer te verliezen hebt dan te winnen ga je nooit, nooit, nooit praten.  Omerta.  Omerta waar een spijtoptantenregeling vaak te weinig tegenover kan stellen, zo blijkt ook hier.

Je kan alleen maar hopen dat er in het hele dossier nog een "Bonkofsky" komt die wél concrete bewijzen -die tot dé doorbraak leidt- aanvoert, voor hij (zij) de laatste adem uitblaast.

346

(122 replies, posted in Speurders)

FreCR wrote:

Ik wil er wel eventjes op wijzen dat er 2 personen zijn met de naam "François Achten" die toevallig beide deel uitmaken/uitmaakten van de politie. De François Achten die wij hier bedoelen, was te werk gesteld in Halle, de François Achten die iemand anders is, was te werk gesteld in Waasmunster (en over die persoon (die we dus niet bedoelen) zijn er wel wat artikels op het internet te vinden).

Daar had ik mij bijna ook laten aan vangen. Opletten met Google en directe conclusies op basis van de getoonde zoekresultaten!

Het gerecht heeft al naar de buitenwereld gecommuniceerd dat er wetenschappelijk aangetoond is (of geloven we niet meer in de wetenschap?) dat er geknoeid is met de zakken. Dat is een strafbaar feit.

Als Philippe Vermeersch en/of François Achten hier schuldig aan zijn, dan moeten ze ook gestraft worden. Los van het feit dat ze misschien het beste resultaat in heel het onderzoek naar de Bende Van Nijvel geboekt hebben. Maar met een (strenge) straf in het vooruitzicht (dat is het gerecht menens gezien de communicatie naar de buitenwereld toe hierover) zijn ze misschien bereid om e-i-n-d-e-l-i-j-k nét dat ene detail of die ene naam of plaats te geven die de speurders opnieuw vooruit helpt in het dossier.

Het zijn de wapens van de Bende(s). Dus via de zakken ga je terug naar de bendeleden of de tussenpersonen. Een van beide of beiden hebben boter op het hoofd, dit is meer dan toeval.

347

(122 replies, posted in Speurders)

Je hebt gelijk Herr Flick, het blijft zeer merkwaardig, maar er zijn enkele zekerheden, zoals ik eerder zei:

Trobken wrote:

zoals Tobias Santens en Anne Vanrenterghem voor een artikel in het VRT-nieuws schreven:

Het parket verdenkt de twee ervan dat ze een informant hebben die aanstuurde op de zoektocht in het kanaal van Ronquières in 1986, wat het parket dichter bij de Bende kan brengen, maar A. ontkent dat formeel. Binnenkort zullen de twee speurders tijdens de verhoren met elkaar worden geconfronteerd.

De wapens van de vondst in het kanaal Charleroi-Brussel in Ronquières in 1986 zijn effectief gebruikt voor verschillende overvallen in 83 en 85, die niet noodzakelijk door dezelfde "Bende" uitgevoerd zijn, hoewel de media spreekt over dé Bende Van Nijvel.

Tevens valt het op dat elke zak delen bevat van wapens en buit die zowel betrekking hebben op de feiten die gepleegd werden in ’83 als in ’85. Het lijkt er haast op dat de moordenaars erop waren dat het gerecht de zakken zou vinden en de relatie tussen al die feiten duidelijk zou worden. De samenstelling van elke zak wijst erop dat, ook als er maar een van de zakken gevonden zou worden, de volledige puzzel werd aangeboden aan de speurders. Geen van de twee riotguns die de Bende hanteerde bij haar overvallen werd echter opgevist. Ook niet het 9 mm wapen dat in Aalst werd afgevuurd. Nog twee 7.65 mm pistolen, bij diverse gelegenheden gebruikt door de Bende, ontbreken.

Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat de wapens maar maximaal één week in het water konden gelegen hebben, misschien zelfs maar 48 uren

Zekerheid:

  • De gevonden wapens zijn effectief van dé Bende van Nijvel (of van de Bendes Van Nijvel).

  • De wapens moesten gevonden vonden, ze werden kort voor het effectieve duiken in een relatief makkelijke vindplaats gedropt.

  • Daartoe had diegene die de zakken in het water gooide concrete up-to-date informatie of er zou gedoken worden en wannéér er effectief zou gedoken worden.

  • Hij/zij die de zakken gevuld heeft met het bewijsmateriaal heeft informatie die de speurders nog niet kennen.  Hij/zij wist dat er wapens van de Bende lagen (niet zomaar wapens, want hij/zij wist ook dat er zou naar gedoken worden) en stond daarom rechtstreeks of onrechtstreeks in contact met iemand van de Bendeleden.

  • Het is geen toeval dat er zaken ontbreken in de zakken.  Iemand moest genaaid worden door de vondst, iemand moest vrijuit kunnen gaan.  De zakken waren bewust gevuld, doordacht van inhoud.

348

(1,147 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Inderdaad héél wat vragen, maar als dan toch wetenschappelijk vast staat dat de zakken niet lang in het water gelegen hebben én blijkt dat ze wel degelijk gevonden moesten worden door de "tipgeving" aan de politie, dan weet je ook dat er een informatie-uitwisseling was tussen hij/zij die de zakken met bewijsmateriaal in zijn/haar bezit had én tussen die personen bij de politie die exact weten wanneer er ging gedoken worden.

Het effectieve duiken zal immers zéker (veel) later plaats gevonden hebben dan dat de cel Delta via de tip de beslissing nam om nogmaals op die bewuste plaats te gaan duiken. Je wil immers met de mix van cruciale bewijsstukken die moeten gevonden worden, zeker geen risico lopen dat ze NIET (meer) gevonden worden. Een derde keer laten duiken op deze plaats zou nooit gelukt hebben en zelf deze cruciale bewijsstukken opnieuw opduiken was natuurlijk ook onmogelijk zonder zelf in de kijker te lopen.

Francois Achten heeft (een van) de sleutel(s) in handen, vermoed ik.

349

(122 replies, posted in Speurders)

Deels, het is niet noodzakelijk omhoog in de hiërarchie maar wel zoals Tobias Santens en Anne Vanrenterghem voor een artikel in het VRT-nieuws schreven:

Het parket verdenkt de twee ervan dat ze een informant hebben die aanstuurde op de zoektocht in het kanaal van Ronquières in 1986, wat het parket dichter bij de Bende kan brengen, maar A. ontkent dat formeel. Binnenkort zullen de twee speurders tijdens de verhoren met elkaar worden geconfronteerd.

Er zijn immers verschillende zekerheden waar je op verder kan zoeken (met diverse citaten):

  • De wapens van de vondst in het kanaal Charleroi-Brussel in Ronquières in 1986 zijn gebruikt voor verschillende overvallen in 83 en 85, die niet noodzakelijk door dezelfde "Bende" uitgevoerd zijn, hoewel de media spreekt over dé Bende Van Nijvel.
    Tevens valt het op dat elke zak delen bevat van wapens en buit die zowel betrekking hebben op de feiten die gepleegd werden in ’83 als in ’85. Het lijkt er haast op dat de moordenaars erop waren dat het gerecht de zakken zou vinden en de relatie tussen al die feiten duidelijk zou worden. De samenstelling van elke zak wijst erop dat, ook als er maar een van de zakken gevonden zou worden, de volledige puzzel werd aangeboden aan de speurders. Geen van de twee riotguns die de Bende hanteerde bij haar overvallen werd echter opgevist. Ook niet het 9 mm wapen dat in Aalst werd afgevuurd. Nog twee 7.65 mm pistolen, bij diverse gelegenheden gebruikt door de Bende, ontbreken.

  • Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat de wapens maar maximaal één week in het water konden gelegen hebben, misschien zelfs maar 48 uren.

  • Daarop verder bouwend, wie heeft er Philippe Vermeersch -allicht onrechtstreeks- en François Achten -allicht rechtstreeks- getipt dat er wél wapens te vinden zijn op die plaats, omdat hij/zij weet dat de wapens er gedumpt zijn?

  • En nog verder bouwend op dit gegeven... hoeveel tijd verstreek er dan tussen het momentum dat Vermeersch en Achten dit wisten?  Immers, als er veel tijd zit tussen deze informatie die de speurders bereikte en het effectieve duiken... dan bleef de tipgever op de hoogte van wanneer er zou gedoken worden en zorgde hij/zij ervoor dat de bewijsstukken pas kort voor het effectieve duiken op deze plaats gedumpt werden opdat ze zeker gevonden zouden worden

  • En dan nog een veronderstelling van mij.  De persoon die de info gaf aan de speurders kan een tussenpersoon zijn (een vriend of familielid van een van de daders.  Maar als deze persoon deel uitmaakte van de Bende dan heeft hij (zij?) natuurlijk een of beide riotguns en/of 1 van beide 7.65mm pistolen gebruikt en daarom deze NIET bij de bewijsstukken in het water gedropt.

Er zit absoluut een goed spoor in bovenstaande.  Gek dat ze dit nooit eerder durfden te onderzoeken.
Laat ons hopen dat Vermeersch en/of Achten eindelijk net die details willen/kunnen bezorgen waarop de onderzoekers verder kunnen gaan.

350

(99 replies, posted in Speurders)

Ook tweede oud-speurder aangehouden in onderzoek Bende van Nijvel

Ook de tweede oud-speurder die werd verhoord in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, is aangehouden. Dat verneemt VRT NWS van het parket. François A. werd eergisteren opgepakt, nadat eerder - vorige week dinsdag - Philippe V. ook al werd opgepakt. De twee worden verdacht van manipulatie van het onderzoek.

Lees hier het hele artikel » Nieuws