351

(99 replies, posted in Speurders)

Ook tweede oud-speurder aangehouden in onderzoek Bende van Nijvel

Ook de tweede oud-speurder die werd verhoord in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, is aangehouden. Dat verneemt VRT NWS van het parket. François A. werd eergisteren opgepakt, nadat eerder - vorige week dinsdag - Philippe V. ook al werd opgepakt. De twee worden verdacht van manipulatie van het onderzoek.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

352

(57 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Nabestaanden Bende van Nijvel-slachtoffer Palsterman hopen op doorbraak met spijtoptanten

Nathalie Palsterman, die haar vader verloor tijdens de overval van de Bende van Nijvel in Aalst, gelooft dat de volledige waarheid nog boven water komt. Ze hoopt dat de opgepakte oud-speurders eindelijk gaan praten. En die mogelijkheid is er zegt ze, als justitie hen als spijtoptant behandelt. Dat wil zeggen dat ze strafvermindering krijgen als ze alles vertellen wat ze weten, en daarbij ook eventueel belastende verklaringen afleggen over zichzelf of over anderen.

Link naar filmfragment op TVO » www.tvoost.be

353

(122 replies, posted in Speurders)

Klopt. De keuze voor het eigen leven (en van je naasten) of voor gerechtvaardigheid in de maatschappij is snel gemaakt. Hoe spijtig ook, allicht zouden we allemaal dezelfde keuze maken.

Nochtans » Elk jaar krijgen 30 tipgevers nieuwe identiteit

354

(99 replies, posted in Speurders)

Ben wrote:

De man is trouwens enkel ondervraagd, niet opgepakt. Dat bevestigt het federaal parket.


Dat bericht had ik (uit De Standaard) ook geciteerd met bronvermelding maar dat is om onduidelijje reden van het forum verwijderd.

355

(1,141 replies, posted in 1985)

Blijft allemaal hypothese maar de keuze van die bepaalde lokale radio (Mi Amigo) had allicht ook een andere relevantie dan louter de geografische zendomgeving?

356

(1,141 replies, posted in 1985)

ctrix wrote:
Trobken wrote:

Hoogmoed en een victoriekreet naar hen die niet konden of wilden mee doen met de laatste aanslag, dat lijkt me wel de meest plausibele insteek.  Omdat de aanvrager 1. op de hoogte was van de plannen en 2. wist dat de radio op Mi Amigo ingesteld stond bij de *geviseerde* ontvanger.

Zou de aanvrager op voorhand geweten hebben dat Aalst de laatste overval zou zijn?

Tussen * =kleine verduidelijking

"Het zinloze geweld van de Bende bereikt die avond (aanslag in Aalst) een absoluut hoogtepunt. De dolle schutters zullen daarna nooit meer toeslaan."

Uiteraard wist de aanvrager dat niet, dat dit de laatste overval zou zijn. Ik bedoelde het zo: 'Hoogmoed en een victoriekreet naar hen die niet konden of wilden mee doen met de komende aanslag, dat lijkt me wel de meest plausibele insteek.'

De aanslagen zijn -mijn inziens- gestopt om twee redenen, al dan niet in combinatie van beiden:

  • Er is 1 dader levensgevaarlijk gewond geraakt na de overval in Aalst, waarop de anderen hem moesten afmaken of lieten sterven en niet meer in staat waren om een nieuwe aanslag te plegen. Want of een gemis van een cruciale persoon of het risico werd te groot of het besef - door hun geraakte mededader - dat ze toch wel kwetsbaar zijn, het einde van de hoogmoed

  • Ze hebben het beoogde doel bereikt. Iets of iemand moest geraakt worden, rechtstreeks of onrechtstreeks. Net doordat dàt nog nooit is aangetoond kunnen worden, blijft het mij wel plausibel lijken. In de film 'Niet schieten' wordt hier ook naar verwezen, dat er een bewuste liquidatie was van bepaalde personen. Anderzijds lijkt me dit niet realistisch, zoals ook uitvoerig aangetoond door andere forumleden. Bovendien - als het de boodschap met het aangevraagde plaatje bewust werd gedaan door iemand uit de entourage van de Bende van Nijvel, dan lijkt het mij net daardoor erg sterk dat Aalst bewust hun laatste overval zou geweest zijn.

Maar nuancering, ik ben van alle forumleden misschien mogelijk wel de ferventste gebruiker van "misschien mogelijk".

357

(1,141 replies, posted in 1985)

Merovinger wrote:

Tja, en op de B-kant van 'Te voet naar Scherpenheuvel' staat 'Zwijg maar stil ...'. Was dat dan de boodschap? Puur giswerk allemaal waar we nog uren mee bezig kunnen zijn. Zoals gezegd schieten we er niets mee op. Buiten het traceren van de beller naar de radio (wat toen niet is gebeurd en nu niet meer kan) zijn we met dit gegeven niets en zal dit niet leiden naar de daders van de aanslag in Aalst.

Da's waar Merovinger. Ik denk ook niet dat ik dit uiterst moeilijke dossier ga kunnen oplossen. Daarvoor zullen er met de nodige kennis van het dossier, de juiste onderzoeksdaden moeten gesteld worden. En die hadden helaas veel eerder moeten gebeuren. Hopelijk kan de wetenschap nog wat van de verloren tijd inhalen (zoals het DNA-onderzoek). Of gaan er uiteindelijk toch nog wat mensen praten.

Onderzoekers van het dossier lezen hier uiteraard ook mee. Misschien leest er zelfs iemand van de daders mee of mensen die onbewust dingen niet vermeld hebben omdat ze denken dat er geen associatie is met het dossier. Anderzijds gebeurde het omgekeerde net veel te vaak. Er worden te vaak zaken bij gehaald niet totaal niet relevant zijn aan de misdaden en of de ontknoping van de Bende van Nijvel.

Deze bewuste plaataanvraag kan maar 2 dingen zijn: waar of niet waar.

Niet waar, dan moet dit een onwaarschijnlijk en erg luguber toeval geweest zijn. De DJ die wat solt met de reeds eerdere gekende misdaden van de Bende Van Nijvel en de Bende van Hofstade. Erg luguber omdat dan net aansluitend, zoals de verzoeker verkondigde, de aanslagen gebeurden. Maar het kan. Zoals bertlagaisse meldt:

bertlagaisse wrote:

Dat de DJ het nummer "Te voet naar scherpenheuvel" niet had kan ik begrijpen. Maar hij wist volgens mij wel wie bedoeld werd met de bende van Hofstade. Mi Amigo lag ten noorden van Aalst, net zoals Hofstade. Pal in zijn achtertuin. Een DJ kent meestal het nachtleven en de roddels wel, en hij heeft niet per toeval "Johnny B Good" gekozen. Hij wist dat dat bericht over De Staerke ging, maar was er zelf voor de rest niet bij betrokken.

Volgens mij dacht gij dan maar aan Johnny De Staerke, en bijgevolg aan het nummer Johnny B good, als in:

  • Johnny wees braaf. of

  • Johnny het ga je goed.

Maar ik geloof niet in actieve betrokkenheid vanwege de DJ. Ik denk wel dat hij zich bewust was dat het over Johnny De Staerke ging.

Ik ben echter zoals het grote merendeel ervan overtuigd dat dit echt gebeurd is en geen doorstoken kaart was van de DJ. Mocht het ooit tot een oplossing komen van deze zaak, dan zal ook dit verzoek van die bepaalde plaat in de juiste context kunnen geplaatst worden. Tot nu zou de interpretatie hiervan zou ons tot eender welke conclusie kunnen leiden, daar heb je gelijk in Merovinger. De zanger van de Marlets heette trouwens ook Johnny om maar iets te noemen.

Hoogmoed en een victoriekreet naar hen die niet konden of wilden mee doen met de laatste aanslag, dat lijkt me wel de meest plausibele insteek. Omdat de aanvrager 1. op de hoogte was van de plannen en 2. wist dat de radio op Mi Amigo ingesteld stond bij de ontvanger.

358

(1,141 replies, posted in 1985)

M’n eerste post hier. Opgegroeid in Aalst, heeft het verhaal van de Bende van Nijvel me altijd wel geïntrigeerd en vooral blijf ik het -net zoals vele anderen - onwaarschijnlijk vinden dat deze zaak niet uitgeklaard wordt. Duidelijk door geknoei, manipulatie en onkunde, iets waar de Bende ten tijde van hun aanslagen al duidelijk rekening mee hield door ze grensoverschrijdend te plannen (territorium & politionele bevoegdheden).

M’n deelneming aan alle slachtoffers en hun familie en vrienden. Sterkte en hoop. Zelf blijf ik geloven in een - weliswaar minuscule - kans op een doorbraak (vooral via het DNA-onderzoek in Lyon).

Laatst zag ik de - uitstekende - film van Stijn Coninx, ervoor en erna was ik reeds uitgebreid aan het lezen hier op het forum. Omdat ik - aan de Academie - reeds jarenlang bezig ben met (creatieve) fotografie had ik het idee opgevat om een fotoboek samen te stellen met de vele frappante feiten rondom heel het onderzoek naar de Bende van Nijvel.

Omdat ik gisteren in Antwerpen was ging ik er in de Kloosterstraat op zoek naar het plaatje “Te voet naar Scherpenheuvel” van de Marlets. (Kenners van de feiten weten dat dit plaatje werd aangevraagd om te spelen op de lokale radio in Aalst om kwart over zeven, een kwartier later ongeveer pleegde de bende haar zwaarste aanslag.) Dat leek me een ‘’makkelijk” begin om in beeld te brengen. Deze plaat - in 1985 opgenomen - vond ik niet. Bizar genoeg ontdekte ik wel dit single’tje van de Marlets uit 1984:

http://i66.tinypic.com/e8x3rm.jpg

Geen idee of dit al eens gepost was, daarom dat ik me ook gelijk maar eens registreerde... 2 opties volgens mij:

  1. Een sisser: de DJ of een andere grappenmaker wou de mensen aan deze andere single herinneren door die andere plaat te laten draaien. Een grap die heel toevallig een heek luguber kantje krijgt doordat de Bende die dag een aanslag pleegt.

  2. Nagel op de kop: toch wel heel erg veel toeval. Maar als het dan allemaal geen toeval is, wat was dan toch die bedoeling ervan? Geen idee, maar bizar blijft het wel.