151

(1,135 replies, posted in 1983)

Inderdaad, het was waarschijnlijk voor de daders van de inbraak in de Colruyt een godsgeschenk dat er toevallig een koppel bij betrokken raakte dat enige bekendheid had in Brusselse milieu's. Want de mythe van "de bende van Nijvel" was ontstaan, met een pers en politiek die gretig mee op de kar sprong.

En ja, extreem rechts bestond zowel privaat als binnen de rijkswacht, corrupte flikken ook, overvalbendes waren er, verzekeringsfraude van alle tijden, sexfeestjes zijn van alle tijden, pedofilie ook, de oprichting van de militaire veiligheid na WOII is ook niet wat het moet zijn, de bendes uit het rattenkwartier waren ook geen lieverdjes, Gladio een feit, enz. Maar alles op één hoop gooien is nefast voor het onderzoek. En dat er hier en daar een overlapping is, dat zal zeker zo zijn. Ongetwijfeld, soort zoek soort. Crimineel zoekt wapendealer,  politieman zoekt infiltrant of tipgever, dief zoekt een heler of klanten voor zijn gestolen koopwaar, extreem-rechts zoekt gelijkgezinden, enz.

Zie het als een complexe soep. Als er 10 verschillende ingrediënten klaar liggen voor de kok begint te koken, dan ga je ze allemaal herkennen. Maar eens de soep gekookt, gemixt en heet opgediend, wordt het herkennen van de ingrediënten veel moeilijker. En doe er dan nog goed wat zout en peper bij en het wordt onmogelijk.

Hoe groter een organisatie is en hoe meer personen er onrechtstreeks bij betrokken zijn, hoe groter de kans was dat het ondertussen zou zijn uitgekomen. Hoe kleiner het groepje, hoe moeilijker het wordt, want het omerta gevoel heeft dan veel meer invloed.

152

(109 replies, posted in 1983)

Ja, beste LEO, ik zou met heel veel plezier het ballistisch onderzoek en dat van de technische recherche (als het meer was dan wat foto's nemen) willen inzien betreffende deze feiten op 17 september 1983, zowel aan de Colruyt als het vuurgevecht waarbij de VW Golf van de politie betrokken was. Alleen zullen we het moeten doen met wat we ter beschikking hebben.

De dader van bovengenoemd schot zal zeker recht gestaan hebben. En hij zal zelf wel geschrokken zijn van zijn schot en niet onbelangrijk, een riot gun ongecontroleerd afvuren  (op het moment dat je het lichamelijk niet verwacht) kan wel eens tot verwondingen leiden, niet alleen noodzakelijk voor de munitie zelf hier door ricochet, maar bijvoorbeeld ook doordat je de kolf in je gezicht krijgt. Er is bloed gevonden in de SAAB. Misschien kwam het wel door dit dom incidentje.

153

(109 replies, posted in 1983)

Heren/Dames

Als U de kogelimpact op de witte Fourez Mercedes achteraan de koffer goed bekijkt, dan valt er toch iets op. De inslag van een riot gun met Chervrotines is bijna licht-schuin/vertikaal naar beneden bovenaan in de koffer. Heel klein beetje schuin. Impact laat zien dat dit van heel kort bij was. Heel kort bij. Dit kan alleen betekenen dat de schutter vlak achter de wagen stond (er misschien over stond te loeren toen de Golf net voorbij was) er sprake is van ik zal het maar een "ongelukkig" afvuren noemen door hemzelf (met risico op verwonding). Bijvoorbeeld typische vinger aan de trekker fout die in elke opleiding wordt afgeleerd.

Voor de ballistisch onderlegden onder jullie, let vooral op de detail-foto, de 2 rechtse impacts (Allebei onder de letter M van Mad) waar je eigenlijk de ronde omtrek van de chervrotinnes zo kan herkennen, zijn zeer significant. Zowel de penetratie als de indrukking van het rondom liggend materiaal.

Elke schot van iets verder (zelfs 2 meter verder) of schuiner zou met Riot Gun in Cal 12 met munitie chevrotines een heel andere schotsbeeld gegeven hebben.

https://lh4.googleusercontent.com/-azbfr3cIgR8/TcBBDUXmtYI/AAAAAAAAClA/UZWf0B7yJrE/s567/Nijvel%2520Mercedes%25201.JPG

https://nsm08.casimages.com/img/2016/08/24//16082401454814738714449114.jpg

Niet zo professioneel dus, als de inbraak in de Colruyt zelf.

Verder zie ik niet zo veel professioneel militair optreden van de gangsters zoals sommigen. Enkel voertuig aan elke zijde van de weg. Achter elkaar zou stom zijn, want dan sta je in elkaars weg. En voor de rest knallen maar. Daar is weinig militair-achtig aan. De schutterskwaliteit was ook niet zo geweldig gezien men kon beschikken over 2 riotguns. Gelukkig voor de agenten in het Golfje.

Dat de politie-agenten, om hun toch niet zo gelukt optreden te relativeren, er dan een "militare valstrik" van maken, dat snap ik psychologisch best. (Maar ze hadden niet veel kans) Vergelijk het met de evoluerende versies van agent Nevens in Aalst of wat er van gemaakt is. Ik wordt ook liever door een Europees kampioen snooker verslagen dan door iemand die nog beginner is.

Maar kijk naar de feiten, niet naar wat je wil zien.

154

(1,135 replies, posted in 1983)

Billy& wrote:

Akkoord met Zeno. Moord op Fourez-Dewit was toeval. Ik geef toe, na zo veel gelezen te hebben over de achtergronden en contacten van het koppel begin je te denken "natuurlijk!". Maar eigenlijk is dat wishfull thinking. Er is op de "crime scene" totaal niets wat daar ondubbelzinnig op wijst. Wat mij overtuigde is een oerdom detail; Dewit was blootvoets. Als ik me niet vergis vond men nadien haar schoenen terug in de Mercedes. Dat ze blootsvoets was betekent dat ze totaal op haar gemak was, misschien sliep ze wel.

Een clandestiene afspraak om casettes te verkopen aan een gechanteerde in het holst van de nacht? Afgeleid door nep rijkswachters? Welke vrouw zou haar schoenen uitdoen in zo'n situatie?

Voor de rest is het hele gebeuren in Nijvel een hele harde noot om te kraken. Ik begin meer en meer te denken dat het de bedoeling was een politiepatrouille te lokken en die eens goed onder handen te nemen. Wat ook gebeurd is.

De schoenen zeggen inderdaad veel. Dhr. Fourez ziet plots de daders en vice versa en die reageren dodelijk. Mevrouw ziet dit voor haar ogen gebeuren, stapt hysterisch uit haar auto en wordt ook snel afgemaakt. De daders waren nog niet van plan om te vertrekken, want ze verstoppen de lichamen zo goed ze konden, vermoedelijk om hun inbraak verder te zetten. De Mercedes, met de sleutels op het contact, was natuurlijk mooi meegenomen buit en men kon er nog wat extra winkelwaar in kwijt, wat ook gebeurde. Die wagen ging men niet laten staan. Bij het verder zetten van de inbraak gaat het alarm af wat de daders niet weten (stil alarm). Ze verschoten zich een hoedje toen de rijkswacht plots de parking kwam opgedraaid en ze hadden al gemoord, dus om te ontsnappen was er niet veel andere keuze dan snel te vuren. Als de rijkswachter zijn UZI uit de koffer had kunnen halen, had het er misschien anders afgelopen al waren ze natuurlijk met velen, maar die kans heeft hij niet gehad. Niemand van die kerels wou de gevangenis in voor moord of roofmoord.

Billy& wrote:

Top Kees BK! Ze waren dus waarschijnlijk net beginnen snijden toen Fourez toekwam. Wat betreft het alarm, ik geloof dat een forumlid hier ooit iets gezegd heeft dat er GEEN alarm op de deur stond, maar wel een volumetrisch systeem. LEO weet daar misschien meer over.

Neen, enkel gevelopening-beveiliging zoals magneetcontacten op deuren, vensters, dockshelters (waar men vrachtwagens laad en lost). Perisferische beveiliging (IR bewegingsdetectie) was nog vrij duur en zorgde in de tijd voor veel valse alarmen. (Nu worden dubbele technieken toegepast in de bewegingsmelding waardoor minder valse meldingen en/of slimme camera-software) Camera's waren er ook nog niet. Op de foto van Merovinger zie je op de primaire deur duidelijk de magneetcontacten bovenaan.

Waarschijnlijk dachten de rijkswachters hier ook dat het weer het zoveelste vals alarm was en zijn er een beetje nonchalant naar toe gereden, niet verwachtend dat er ineens op hen een salvo zou afgevuurd worden. Hun voertuig gaf hen waarschijnlijk een vals gevoel van veiligheid. Routine en bijgevolg verrassing kan helaas dodelijk zijn in zo'n uitzonderlijke situatie. Het waren rijkswachters hé, geen commando's of special forces die wisten dat ze een halve oorlogszone gingen betreden.

155

(1,135 replies, posted in 1983)

Ik moet mijn mening nog bijstellen dankzij de prachtige printscreens van Merovinger » Forum Top! Vooral onderste foto.

De inbrekers hebben enkel een omgekeerde U uitgebrand en de plaat naar binnen over de onderste horizontale deurkaderprofiel geplooid. Met 2 of 3mm staalplaat lukt dat nog. Zo hebben ze nog een ramp (oprijplaat) gegenereerd. Op het filmpje leek het me een mat dat over de snijkant was gelegd, maar dat is het niet. Dat is heel knap bedacht. Daarmee wordt karretjes naar buiten rijden gemakkelijker! Heel slim bedacht, niet alleen tijdsbesparend in het branden maar ook super handig.

Daardoor herzie ik de tijd nodig voor het branden naar een 15 tal minuten. + Natuurlijk het ingereedheid brengen van de apparatuur.

Het zal alleen het alarm nog snelle getriggerd hebben (uitlijning verstoord + dit gegeven) want als je via de ramp op het onderste profiel gaat staan + gewicht goederen, zakt het deurblad wel een beetje (ik schat toch 2.5 à 3 mm voor een volwassen persoon van 80 kg). (Omdat de helft van de stijfheid van het deurblad weg is. De vaste deurkader zelf zit vastgeschroefd of verankerd in de muur, die kan niet weg. En ze hebben er op getrapt gezien de schoenafdruk.

Bedankt Merovinger voor de foto's! Het maakt het inbraak-scenario nog meer realistisch. Zeker als er volgens bepaalde bronnen binnen geladen karretjes klaar stonden.

156

(1,135 replies, posted in 1983)

ddd wrote:

In bovenstaande vereenvoudiging van de realiteit zit dan ook de verkeerde conclusie. De foto van de deur langs binnen genomen, open, zonder reparatieplaat zal bij benadering de volgende afmetingen hebben:

  • 1m25 hoog, 1m breed, dus snijlengte 4.5m.

  • Snijlengte mangat 60cm: 1.9m

3x was te veel wegens de natte vinger maar ik zit zo op 2.36 en de hoeveelheid werk is aanzienlijk groter. Maar ja, misschien waren ze niet zo begaan met efficiëntie. Maar waarom toch in godsnaam zo netjes vierkant? Zat er ééntje tussen met OCD of was het ites anders? En dat is niet als grap bedoeld.

Dat het mooie vertikale snijkanten heeft is omdat de rand van het deurprofiel van het deurblad netjes is gevolgd. Je hebt een vaste (mechanische) afsteuning van je brander. De bovenste horizontale snede is niet zo netjes, da's logisch, uit de losse pols.

Foto van deze deur intact aan de buitenzijde:

https://i.servimg.com/u/f83/11/93/02/56/colruy16.jpg

Afgeleid uit de beelden filmpke:

  • Hoogte gat = 1050mm (standaard krukhoogte t.o.v. de vloer) - +- 80mm (minimaal eerder 100mm) onderste deurprofiel die men heeft laten staan (en dan nog een matje over gelegd om de goederen makkelijker te transporteren of niet stuk te maken op de scherpe rand). = gathoogte 97cm

  • Breedte = +- tussen 70 en 80 cm

  • Is totaal = +- 3.4m te snijden

Als je geen appelen met peren wil vergelijken, neem dan een cirkel van 75cm diameter = 2,35m omtrek, 45% meer werk is nog altijd geen 3 maal. Nogmaals een rechthoekig gat is veel gemakkelijker dan een rond gat. Bij een vierkant gat moet je enkel op de breedte van de producten letten, bij een ronde opening op de verhouding breedte/hoogte om goederen door het gat te steken en hoger tillen als de goederen wat breder zijn. Ik zou ook een vierkant of rechthoekig gat maken en geen rond. In breedte is dit de maximale breedte die men kon maken zonder dat het deurblad zijn stijfheid zou verliezen.

Ik schat dit inderdaad op een 20 minuten werk met een klassieke snijbrander. Ik ga er van uit dat ze geen plasmabrander bij hadden, want dan hadden ze ook buiten stroom moeten hebben. Dan zou het iets sneller gaan, maar ook maar een paar minuten sneller.

Nu dat ik deze foto nog eens zie, echt mooi voorbereide inbraak. Heel dom dat ze het alarm hebben doen afgaan, Niet over nagedacht denk ik om te koelen. Want wat doet een stalen deurblad dat opwarmt? Uitzetten in de richting die ze kan en dat is bij zo'n dubbele deur naar het midden en de uitlijning van de bovenaan gemonteerde magneetcontacten is niet meer correct en bijgevolg alarm of een positionering dat een minste tikje tegen de deur alarm geeft. Dat gebeurt pas na een tijd gezien de toegepaste deurconstructie (profieldeuren samengesteld uit flensprofielen en daarin een 3mm stalen plaat gelast). Ze waren waarschijnlijk net binnen en gestart met laden.

Heb dat zelfs professioneel wel eens gezien in een zomerperiode met stalen deuren die in volle zon stonden. Niet alleen gingen ze niet meer open door uitzetting (vast komen zitten), maar ook alarm gegenereerd.

157

(1,135 replies, posted in 1983)

Heer Hugo, de deur is inderdaad hersteld. Er is om de winkel dicht te maken een stuk staalplaat opgelast die groot genoeg was (overlappend) om het gat af te dekken.

En voor de complotdenkers, om 2 mensen te liquideren moet je niet met 5 man of meer zijn. Voor een inbraak door een mangat in een deur wel. Om een kettingetje te vormen. Ik zeg maar wat, 1 man binnen om koopwaar tot aan de deur te brengen, 1 man aan de binnenzijde van de deur voor doorgeven koopwaar, 1 man aan de buitenzijde van de deur voor aanpakken koopwaar, 1 man om in de bestelwagen te laden en 1 man op uitkijk.

Misschien had heer Fourez beter niet gaan plassen tegen de bomen en gewoon aan het benzinestation aan zijn wagen gebleven. Dan had hij niets gezien en waarschijnlijk nog geleefd. Maar ja, een plasje na 285 km rijden is niet ongewoon. Of een sigaretje, uiteraard niet vlak aan de benzinepomp en een beetje zijn benen gestrekt. De deur is niet zichtbaar als je gewoon staat te tanken, want dan staat die 35m verder net achter het hoekje.

158

(1,135 replies, posted in 1983)

ddd wrote:

Je hebt dat 'mangat' ongetwijfeld op foto's al gezien. Zo echt netjes een vierkant uitbranden duurt drie keer zo lang als een cirkelvormig mangat uitsnijden.

Sorry DDD, dat 3 keer is een loopje nemen met de klassieke meetkunde. Neem bijvoorbeeld gat vierkant 60cm x 60xm = 240 cm snijden. Cirkel met diameter 60cm: omtrek 60cm x3.14 = 188,4 cm snijden. Verschil is in tijd 0,27 keer langer, geen 3 keer langer, maar wel veel gemakkelijker. Bovendien kon men gebruik maken voor vertikale geleiding bij het branden van de rand van de flensprofielen waaruit dit typische deurblad was samengesteld (toen in 1983, nu niet meer). Zo maximaliseerde men handig in breedte en heb je automatisch een mooi uitgesneden (toch de verticale snedes) gat.

Ik denk dat Procureur Deprêtre het in dit geval wel bij het rechte eind had. De inbrekers hadden er nooit op gerekend dat het stil alarm toch zou afgaan.

En inderdaad, ze hadden allemaal een wapen, maar 5 verschillende kalibers handvuurwapens (niet echt wat een militair commando zou meenemen want die standaardiseren om praktische redenen, maar eerder net iedereen uit een koffer met een allegaartje aan wapens één uitgenomen + 1 Long Rifle en 1 Riot Gun. Ook niet het type wapens dat bijvoorbeeld de Bende Haemers gebruikte bij hun postwagenovervallen. 5 handvuurwapens, daarom aanname dat ze minstens met 5 waren (maar ik denk nog minstens 1 meer).

Er automatisch van uit gaan dat de daders koelbloedige killers waren, dat kan maar lijkt me heel kort door de bocht. Kijk naar het Belgische dossier Oste Guy die tijdens een ordinaire inbraak op 6 november 1992 in het warenhuis Colruyt in Aalst onbegrijpelijk en onnodig 2 Aalsterse politie-agenten (Patrick Lanckman en Luc Schamp dood schoot toen ze deze inbreker betrapten. De man stond bekend als kruimeldief, niet meer, niet minder. Als hij niet had geschoten, had hij misschien dezelfde avond nog op vrije voeten geweest. Hij verklaarde op zijn assisenproces dat zijn 9mm pistool hem “een goed gevoel” gaf. Een groep daders kan bijvoorbeeld zulk een gevoel nog versterken. Een soort macho-gedrag. Als één dader een wapen bij zich had, ja, dan hadden ze er allemaal één bij. Als er één schoot, ja, dan schoten ze allemaal.

159

(1,135 replies, posted in 1983)

Heren/Dames, als er die avond niet het koppel Fourez-Dewit was doodgeschoten, maar een heer of vrouw Jan en Truus Nobody, had dan iemand de link gelegd naar extreem-rechts, roze feestjes, terreur van de spanning, enz? Nee, dan had het een compleet mislukte en uit de hand gelopen vrij goed georganiseerde inbraak in een supermarket geweest door een bende criminelen die uit waren op spullen zoals champagne, sterke drank, koffie, wijn, zelfs verwarmbare olie in het groot, enz. Enkel complottheorieën wijzen naar iets anders. Maar voor die complottheorieën is geen enkel fysisch bewijs.

Voor dergelijke buit hadden deze daders zeker een afzetmarkt in de Brusselse bepaalde horeca en bars die naar ik veronderstel wel eens graag iets in het "zwart" aankochten tegen een gereduceerde prijs en niet te veel vragen stelde.

De inbrekers hadden naar hun mening een fantastisch idee. De deuren openen gaat niet, al was dat inbraaktechnisch zeer eenvoudig, maar dan gaat het alarm af. Dus branden we er maar een mangat in (maakt zelfs niet veel geluid) en geven de buit manueel door dit mangat door. Goed verborgen aan de achterkant van het gebouw kan dit lang doorgaan, tot het transport helemaal vol is. Wel heel arbeidsintensief, je moet met wat daders aanwezig zijn, en gesleur met gasflessen en iemand nodig met een beetje expertise zoals bijvoorbeeld een autotechnieker die eerder auto's of andere dingen uit elkaar haalt, dan ze herstelt. smile 

Maar daar maakten ze een klein denkfoutje waardoor het deuralarm na een 20 minuten toch afging zonder de deur echt te openen.

160

(1,219 replies, posted in 1985)

Billit& wrote:

dan wijst dit volgens mij er toch sterk op dat het doel was om maximaal dodelijke slachtoffers te maken; bijna een “jacht” op elk voertuig dat bewoog en de klanten die buitenkwamen.

Heer/Dame Billt&,

Meent u dat nu? Maximaal dodelijke slachtoffers maken met deze firepower, minimaal 3 daders (misschien meer), repeteer-jachtwapens met zware munitie voor grootwild en pistoolmitrailleurs tegen ongewapende burgers? Dan waren er 50 doden te betreuren geweest in plaats van 7 direct en 1 later in het ziekenhuis. Of nog meer als de daders de granaten hadden gebruikt.  Net zoals de overval in Eigenbrakel en Overrijsel was het aantal dodelijk getroffen slachtoffers gezien de mogelijke firepower toch beperkt te noemen. Er moest gedood worden, maar niet maximaal. Dat lijkt me meer een boodschap  om de supermarketketen onder druk te zetten?  Dat er ook zonder schroom kinderen werden afgeslacht, lijkt me ook als psychologisch drukkingsmiddel interessant, want normally not done..

De perceptie mocht in 1995, persoonlijke mening, niet meer zijn dat winkelen gaan bij de lokale supermarket Delhaize nog veilig was. Dat moet een financiële catastrofe geweest zijn voor deze keten dat recht naar een faling zou leiden. Kon Delhaize na 3 aanslagen het zich nog verder veroorloven om eventueel op een chantageconstructie niet in te gaan en nog een vierde aanslag te trekken zonder ernstige invloed op hun financieel resultaat?

Als de daders hadden willen maximaliseren, dan had 1 dader in de supermarket het winkelend publiek en personeel naar buiten gejaagd zoals een drijfjacht en hadden er 2 buiten iedereen opgewacht en geliquideerd.

ik geloof ook dat het forensisch ballistisch onderzoek in 1985 niet heel perfect werd uitgevoerd, net zoals de vrijwaring van de plaats delict als ik de beelden van de Belgische TV (BRT) zie, waar er tientallen personen overal zo maar rondlopen.. Nu zou onze Technische forensische recherche de crimescene voor dagen afsluiten en digitaal met 3D scanner in detail vastleggen.
Als ik lees dat in Aalst prioriteit was om zo snel mogelijk de supermarket terug open te krijgen, dan zal dat nooit zodanig goed gebeurd zijn, dat discussieren over de posities van daders van doorslaggevende aard zal zijn om het allemaal op te lossen. Veel van deze informatie hier komt uit commerciële litteratuur en daar zijn er veel verschillende versies. Aleen al wat je vindt in de Nederlandse en Belgische kranten is al vaak in de details verschillend. En dan lees ik nog niet eens de Waalstalige informatie.