21

(63 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Koen Geens: "Bende van Nijvel-proces komt er, we hebben nog tijd"

Zowel de minister van Justitie Koen Geens als minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem tekenden vanochtend present op de jaarlijkse herdenking van de overval van de Bende van Nijvel op de Delhaize van Aalst, nu exact 34 jaar geleden. Die kostte het leven aan acht slachtoffers. Vorig jaar was Justitieminister Geens er nog van overtuigd dat er binnen de drie jaar een proces zou komen rond de Bende van Nijvel. "Onze beste mensen zijn bezig met het onderzoek en ik geloof erin dat er een proces komt, nog voor het einde van de verjaringstermijn", aldus Geens voor de camera van TV Oost Nieuws.

Bekijk hier de reportage » www.tvoost.be

Toch opmerkelijk dat deze minister die zonder twijfel een zeer verstandig man is (en nee ik ben niet van zijn partij) dergelijke woorden op deze gelegenheid zegt. Uiteraard is er over dergelijke "spontane" boodschappen goed nagedacht. Zijn woorden "ik denk dat dat het geval zal zijn", is hopelijk een bedekte "wait en see".

22

(1,219 replies, posted in 1985)

Uiteraard

23

(1,219 replies, posted in 1985)

CleverTrevor wrote:

Het lijkt zelfs of hij de snelle aanwezigheid van de politie prijst. Niks negatiefs. Dat kwam pas later. Frustratie groeit naarmate er geen resultaten geboekt worden, en dat is begrijpelijk. Maar om te weten wat er werkelijk gebeurde zijn de oudste getuigenissen zoals deze de meest waardevolle. Dan is het geheugen nog vers.

Klopt als een bus. Alle eerste interviews en beelden zijn zo belangrijk. Met van horen zeggen ben je niets en zeker niet na 30 jaar. Ben zelf ook naar de laatste voordracht van David VDS geweest en dat is echt een aanrader.  Wou het eigenlijk nooit doen om een zekere objectiviteit te behouden, maar eigenlijk besef je dan ook pas hoeveel dingen er foutief of gepersonaliseerd door journalisten wordt geschreven of over doorgeboomd wordt op forums. Of hoe dat kleine details een andere blik kunnen werpen op de feiten zoals zoals info over een lijkschouwing.  Maar als David nog eens zo een avond doet, wees er dan vlug bij, want het verhaal achter het verhaal komt naar boven. Gewoon doen.

Om het over David's grootvader te hebben, bewonderingswaardig in één woord dat een man van 67 terug gaat werken om zijn kleinzoon te kunnen opvoeden en zomaar even omgerekend een dikke 200.000 Euro en meer heeft betaald aan ziekenhuiskosten omdat de ouders geen mutualiteit hadden in die jaren als zelfstandige. Om stil van te worden. Dat is meer dan 8 keer de buit van deze bende in Aalst. Misschien iets om even over na te denken voor er een roddel weer als halve waarheid wordt gelanceerd en eventueel slachtoffers kan kwetsen.

Maar wat me weer ook opviel dat een slachtoffer zoals David nooit voldoende door de juiste specialisten is ondervraagd teneinde een  exacte (ok, altijd een beetje persoonlijke) feiten-interpretatie voor altijd op papier te zetten. En dat geldt ook voor andere slachtoffers, zoals forumlid ikbenhetbeu die altijd op de achtergrond bleven. Hun exacte verhaal zal nodig zijn, vanaf de feiten tot de jaren er na, ook voor een waarheidscommissie als die er ooit komt na een eventuele verjaring.

Neem nu de discussie over de Bianchi Spas. Na een gesprekje van 3 minuten en de juiste vragen aan David is gewoon duidelijk dat er geen was. En dat geldt voor veel dingen. En dat is verdomd jammer.

Het is bijna weer een verjaardag van iets wat eigenlijk te schandelijk is om een verjaardag te noemen. Ik denk dat we de slachtoffers die echt wel nuchter genoeg zijn om te beseffen dat er geen proces meer komt, alleen maar kunnen een hart onder de riem steken door het thema actueel te houden, op een waardige wijze.

Het is jammer dat slachtoffers zoals HIPA zich niet meer kunnen vinden op een forum als dit. Misschien een oproep aan de moderator en betrokkene om dit eens tussen pot en pint uit te praten. Want hoe je het ook keert of draait, of hij het wil of niet, HIPA is 35 jaar later een vlammetje dat de wiek van deze kaars brandend houdt, samen met andere slachtoffers en samen met dit forum, maar meer dan wie ook, al dooft ze langzaam uit. Als je aan een 15 jarige vraagt "wat is de bende van Nijvel" dan krijg je een blik van waar heb je het over. En dat zal niet meer verbeteren.

Ik heb het al eens geschreven maar betreffende de al dan niet betrokkenheid van Bonno in de feiten, als wat dan ook, kan als profilering en contacten een onderzoek naar de wapens van Bonno die ongetwijfeld geregistreerd waren bij de lokale politie van Aalst, veel duiden. Handvuurwapens, voor dat de model 4 vergunningen naar het gouverneur-niveau werden doorgeschoven, werden bijgehouden op lokaal niveau  Kunnen zeer veel informatie geven over de kennissen van betrokkenen, vooral bij overdracht. Ik verklaar me nader. Ik heb zeer veel verwoede wapenverzamelaars gekend, zelfs zeer extreme. Hun wapens zijn hun kindjes, hun belangrijkste bezit. Onbegrijpelijk voor een normaal mens, maar het is wel zo. Die gaan pas weg als het financieel echt moet, als men echt aan de grond zit en in stukjes van de verzameling. En niet verkocht aan een wapenhandelaar want die geeft net als een handelaar in tweedehands auto's niet de beste prijs,maar aan een maat, iemand uit het circuit waar men in zit. Het zou wel eens verbazende informatie kunnen opleveren. Ik hoop dat  het federaal parket dit goed heeft onderzocht. Als dat niet zo is dan zit de informatie waarschijnlijk nog netjes in de archieven van de Aalsterse politie.

Laat ons hopen dat de vele slachtoffers van Aalst, maar ook van de andere feiten die in Vlaanderen wel eens vergeten worden, de volgende dagen hun verdriet kunnen kanaliseren met voldoende hoop, aanvaarding en juiste steun. Want het moet voor hen ongelooflijk moeilijk zijn om te kunnen aanvaarden dat dit opgelost had kunnen worden.

24

(1,135 replies, posted in 1983)

Beste Witse, u geeft net een prachtig voorbeeld van hoe je woorden kan interpreteren. Laat staan vertalingen. Als u zegt in dat geval mogen "wij" "vandaag" het forum sluiten, dan betekent dit voor een jurist dat u de nodige betrokkenheid en beslissingsrecht hebt betreffende dit forum. Het zal waarschijnlijk niet zo bedoeld zijn, maar zo zie je maar de kracht van 1 woord.

Hebt u het beslissingsrecht om dit forum te sluiten, Insp. Witse. Dan moet u best zeggen. Dan weten we het.

Gelinkt heeft een andere betekenis dan kennen, ontmoet hebben, enz. Gelinkt zijn aan duistere personen  heeft een negatieve connotatie. Kennen of ontmoet hebben niet, of een afspraak mee hebben. Gelukkig maar. De ex-DDR bewoners zouden u dat heel goed kunnen uitleggen.

25

(1,135 replies, posted in 1983)

Witse, je kan natuurlijk de geruchten en geruchten en geruchten blijven herhalen. Het ene gebaseerd op het andere. Er zijn altijd mensen (sic) die dan zeggen, zie je wel, staat op een forum of in een boekske, waar rook is, is vuur, zal wel zo zijn ...

Na meer dan 30 jaar kan je enkel nog naar feiten kijken, al zijn het er maar weinig, maar geruchten, beste Mr Witse daar staat het internet en de boekskes vol van. Met die geruchten wordt geld verdiend, veel geld. Elvis is ook niet gestorven in 77. Ga je zeker vinden. Of vraag het eens aan de zonen van notaris X (en pas mochten spreken na hun meerderjarigheid) wat ze denken over "gereputeerde" journalisten. 

En Ben heeft het al eens aangehaald. Bronvermelding.

26

(1,135 replies, posted in 1983)

Los van de inbraaktechniek op hoog niveau waarbij alles technisch met kennis van zaken werd uitgevoerd en er voor gezorgd heeft dat het alarm initieel niet af ging en op de meest perfecte plaats in het grote gebouw om een inbraak te plegen. (Nogmaals 11 op 10 voor de inbraakmethode.)

Is het raar dat ze aan een tankstation stopten of nog een stap verder, is het raar dat ze aan dit tankstation stopten?
Nee

Het koppel had een DATS-kaart en als je een firmakaart hebt waar je alléén bij deze keten kan gaan tanken, dan doe je dat. Zelfstandige moet factuurke hebben. En DATS had al heel vroeg deze magneetstip-klantenkaarten, waarmee je kon tanken zonder te betalen. Eind van de maand kreeg je faktuurke om te betalen en om in de kosten te steken. Colruyt was heel snel in de implementatie van dergelijke nieuwe technieken, daarom was DATS populair en ook omdat het veel tankstations had. (Bijna bij elke winkel)

Het koppel kwam van Parijs, vertrokken in de vooravond dus 1.10h is een normaal uur om daar te passeren en ze moesten tanken, want tank was bijna leeg. Het volgende DATS station halen had enkel nog gekund op damp, maar dat doen weinig mensen. Thuis in Ukkel waren ze zonder tanken nooit geraakt. Op het adres waar Dhr. Fourez in Knokke was ingeschreven al helemaal niet. Dat ze moesten tanken, vind ik een belangrijk feit. Als ze er hadden gestaan op dat uur met een tank waarmee ze gemakkelijk thuis en veel verder waren geraakt, dan was het raar geweest. Nu niet.

Mevrouw De Wit die als ze zogezegd van de autostrade worden afgeleid met een voertuig met zwaailicht een slaapke blijft doen, ik weet het zo niet. Maar ik denk dat als er een sekstape in de koffer ligt en je wordt door een al dan niet echte politiewagen gesommeerd te volgen, dat je gedachten niet op slapen staan. En als je op punt staat met één of andere crimineel een miljoenen deal te sluiten door uitwisseling van een tape, denk ik ook niet dat je slaapt.

Mijnheer Fourez die eerst waarschijnlijk aan de overvallers vraagt of hij pipi-ke mag doen voor hij wordt doodgeschoten? Lijkt me ook raar. Dat hij moet plassen na waarschijnlijk goed gegeten en gedronken te hebben in Parijs en een rit van minstens 2 uur, lijkt me de normaalste zaak van de wereld.

Mevrouw De Wit die rustig in de wagen blijft zitten als mijnheer tankt en pipi-ke doet lijkt me ook volledig normaal en niet te wijzen op een speciale omstandigheid. Dat mevrouw als de schoten vallen, zonder haar schoenen aan uit de auto vlucht, lijkt me enkel te bevestigen dat ze lag te “soezen”. Ik denk weer niet dat ze zonder schoenen aan in de auto had gezeten als ze gesommeerd zou worden om een politie-auto enkele kilometers te volgen. De schoenen hadden al aan geweest .

Hadden ze een speciale levensstijl?

Dat het koppel een aparte levensstijl had, dat is hun zaak, als het zo is. Veel geruchten, dat kan, maar compleet onbelangrijk als er geen effectieve duidelijke bewijzen zijn die gerelateerd zijn aan deze moord. En die zijn er niet, enkel geruchten. Trouwens een aparte levensstijl. Komt wel eens meer voor in betere kringen zeker. En zo lang er geen criminele feiten gebeuren, is het hun zaak.

Jos de fabrieksarbeider ging niet zo maar even in die jaren op weekend naar Parijs. Dit koppel wel, al was het misschien een stuk voor een zakelijke deal. En als ze zich beroepsmatig bewogen in de Brusselse immobiliënwereld, dan kenden ze uiteraard bekend rijk volk. Beiden verdienden waarschijnlijk goed hun brood. Maar het is nu niet dat de welstand er afliep. De firmawagen van mijnheer Fourez is nu ook niet de topwagen, maar een betere middenklasser, binnen het Mercedes gamma een instappertje, toen kleinste model van het merk met een lichte motorisatie.

Dat de daders in de auto in de eerste plaats buit in laden en vervolgens toch nog meenemen, zegt toch ook veel over de profilering van de daders. Dat is puur opportuniteit. Extra kofferinhoud en auto om te verpatsen. Of het plan was toch een beetje amateuristisch, dat een extra auto goed uitkwam.

Ik denk dat bepaalde daders gekend zijn, maar als een assisenhof oordeelt dat iemand onschuldig is, dan moet je je daar als democraat bij neerleggen en zijn verdachten van toen onschuldig.

Naar mijn mening is wat de inbraak van het jaar had kunnen zijn door een triggerhappy domme inbreker uitgedraaid op een drama. En het vermoorde koppel nog verstoppen ook, om verder te kunnen doen aan de inbraak. (Geen weet van stil alarm). Dat zegt toch ook veel. Een moordcommando was gestopt en de opdracht beëindigd.

Toen de rijkswachters er aan kwamen, wat moesten ze toen nog doen? Zich overgeven en levenslang de gevangenis in, moord en een pak verzwarende omstandigheden, bendevorming, inbraak bij nacht, enz… Nee, dit crapuul gaf zich niet over.

En het koppel heeft de pech van hun leven gehad. Leuk om een film over te maken, maar de realiteit heeft ook zijn rechten. Als Dhr. Fourez niet had moeten plassen, hadden ze misschien nog geleefd. Maar hij is een paar meter te ver gelopen om in het groen te plassen en er ontstond een patstelling.

Wat de buit betreft. Pas als de inbraak normaal had verlopen hadden we de werkelijke buit gekend. Nu is de titel voor wat pralines, sterke drank en … niet meer dan stemmingmakerij. Alhoewel, wel net wat een inbreker steelt uit zo een magazijn, de duurdere zaken, geen plat water.

Geef anders één fysisch bewijs dat het anders is. Eén is voldoende, ik heb er een paar gegeven waarom niet. Geruchten zijn zo makkelijk.

En ik geloof best in afrekeningen, maar niet in dit geval.

27

(1,135 replies, posted in 1983)

Het is geen inbraak maar een mislukte inbraakpoging door verkeerde technische inschatting van de reactie van het magneetcontact op de stalen deur.

Het wegwerken van de lichamen van het vermoorde koppel was blijkbaar nog voldoende om verder te gaan. Ze wisten trouwens niet dat het alarm was afgegaan. Bij de aankomst van de ordediensten moesten ze wel het hazenpad kiezen. En dat kon niet zonder het wapengekletter als ze niet 't prison in wilden voor moord omdat één van hun companen zo idioot dom was geweest om het koppel te vermoorden. Gepakt worden stond vanaf dat moment gelijk aan levenslang.

Simpel. Maar simpel bestaat ook.

Als de inbraak was gelukt en de daders een paar uur hadden kunnen doorgaan (wat technisch had gekund met wat geluk), dan had het de inbraak van het jaar geweest met heel wat lege rekken en de pers had de naam "inbrekers van Nijvel" uitgevonden.. Het stellen dat dit geen inbraak was voor geldelijk gewin, kan je alleen maar stellen als de inbraak een normaal verloop had gehad.

28

(313 replies, posted in Slachtoffers)

Het goud dat geroofd is op de luchthaven in '82 (20 goudstaven en 1 milj. aan Krugerrands) blijft voor mij een interessant gegeven. Waar is het gebleven. Beijer noemde het maar wat klein geld in zijn boek en was er eveneens volgens zijn boek niet in geïnteresseerd. Wat is inderdaad maar 2 miljoen Euro. smile Hij gaat er uiteraard niet op in waar het gebleven is. Hij zou het als zelfverklaarde organisator toch moeten weten.

Zou het kunnen dat dit goud via Finné werd wit gewassen en omgezet in 82. Finné had de juiste connecties in de juiste landen met het juiste bankgeheim en hielp graag rijkswachters in nood als ze geld nodig hadden voor een goede zaak. Al van in de jaren 70 - periode en diensten Commandant François, als hij maar het idee had dat het voor de goede zaak was waarschijnlijk.

Ik heb zo een gevoel dat Finné voor de hand lag als "dienstverlener". Misschien zelf compleet ter goeder trouw.

En dat in 85 het gewoon te link was om deze man te laten leven als hij de details van het doen verdwijnen van het goud gedetailleerd zou kennen. De persoon zelf liquideren zou genoeg kunnen zijn want dergelijke dingen staan natuurlijk niet allemaal mooi contractueel op papier. De werkwijze hoe te liquideren lag misschien te gemakkelijk voor de hand. Enkel erna nog een laatste keer Aalst (Beijer verklaarde toch ergens dat Aalst de laatste zou zijn), zinloos, maar enkel om een zwart schaap als usual suspect naar voren te schuiven en verwarring/manipulatie in het onderzoeksdossier nog verder te maximaliseren.

29

(1,219 replies, posted in 1985)

Beste P-51, ik begrijp je zin "voor één keer ben ik helemaal mee, hoed af voor deze post" niet zo goed als antwoord op de post van The End met een stuk uit wat ik geschreven heb. Kan je dat een beetje duiden?

30

(1,219 replies, posted in 1985)

the end wrote:
Kees BK wrote:

Heb er zo nog één.

Een tijd geleden hier op het forum vroeg je je af waar Vermeulen gebleven was, heb je die al gevonden ondertussen?

Zal ik bij deze ook eens een echt voorbeeld geven dat het niet zoveel uitmaakt om het beste wapen te hebben. Ik lag met iemand in mijn huis te slapen, in de ochtend vroeg was er een indringer in het huis. Hij was gewapend met een 9 mm (wat ik niet wist omdat ik deze niet kon zien). Bij het op komen van die persoon van de trap werk ik wakker, ik ken mijn huis, en op het moment dat ik weet dat hij in een bepaalde positie is; reageer ik (ik zeg iets) wetend dat hij mij niet kan zien, hij kan niet vooruit zonder gezien te worden door mij, om achteruit te gaan moet hij zich omdraaien of toch achterom kijken. Hij was zo verrast (hij wist niet dat er personen in het huis waren, want hij had lawaai gemaakt en ik had er niet op gereageerd) dat hij gewoon van de trap gedonderd is. Daar lag hij dan met zijn wapen op de grond verstijfd van angst. .

Ik wil maar zeggen dat als het onverwachte gebeurd en je hebt er geen beeld van dan sta je daar mooi met je wapen te blinken wat zal je doen in die milliseconden? .Vooruit of achteruit durven of .....;...

Als er een gewapende inbreker in je huis zit en het loopt zo af dan heb je veel geluk gehad. Lijkt me het enige zinnige wat ik daar op kan zeggen. Gelukkig zoekt de doorsnee inbreker geen confrontatie.

Met alle respect voor het de slachtoffers in Aalst en de slachtoffers van de andere aanslagen.

Betreffende de discussie over de exacte herkenning van het machinepistool in Aalst.

Het lijkt mij onmogelijk dat een getuige in doodsangst, eventueel gekwetst, vrezend voor zijn leven, verminderde cognitieve hersenwerking door het simpele fenomeen dat onder dergelijke omstandigheden alle hersen- en lichaamsfuncties het vluchten doet primeren, volgepompt door adrenaline en endomorfines uit bescherming van het eigen lichaam, deze juiste herkenning kan maken. Als expert is het soms al moeilijk.

Het lijkt me dan ook dat elke typering op deze tekening van dit wapen louter door suggestie van de opdrachtgever van de tekening is gebeurd. Het had wetenschappelijk althans veel neutraler geweest als op een tekening een neutrale weergave van een wapen wordt gegeven, behalve wanneer door specifieke eigenschappen het 100% zeker is. (Bijvoorbeeld bij de Sten, die al eens ter sprake kwam in een ander dossier.)

Twijfel ik daarmee aan de goede bedoelingen van de getuigen zoals VDS en zelfs Pint. Langs geen kanten. Maar suggestie is een krachtig ding waar behoedzaam moet mee worden omgegaan. Maar oordeel zelf eens als getuige met het volgende.

Ter illustratie kan je hieronder 2 links naar foto’s vinden. Ik heb bewust 2 gekozen die niets met dit onderwerp te maken hebben.
2 bekende foto’s over de arrestatie van drugdealer Escobar in Columbia. Bekijk de 2 foto’s eens een 10-tal seconden, leg ze dan een paar uur weg.

Foto 1:

https://allthatsinteresting.com/wordpress/wp-content/uploads/2018/03/escobar-chase.jpg

Zeg dan eens wat de soldaat aan de éne kant van de muur voor wapen had en wat het machinepistool was dat de agent in burger met zijn wit hemd aan de andere kant van de muur in zijn hand heeft. En dan fluiten de kogels nog niet om je horen of is je leven bedreigd. Je mag niet meer op de foto’s kijken maar wiki-pagina’s bekijken mag om desnoods wat opzoekingswerk te doen. Je zal zien hoe moeilijk het is als het niet bij manier van spreken je job is.

Foto2:

https://allthatsinteresting.com/wordpress/wp-content/uploads/2018/04/escobar-death.jpg

De man in het midden met het zwart embleem op zijn schouder heeft een MP vast. Bekijk het een paar seconden, leg de foto een paar uur weg en zeg dan eens aan de hand van je geheugen wat je gezien hebt. Wiki-pagina’s raadplegen mag weer, maar de foto bekijken niet meer.

Ter zijde: De man helemaal rechts op foto 2 heeft geen MP vast moest iemand dat denken. Het is een gemodificeerd assault rifle. Ik ben er zeker van dat als dat op iemand zijn rug zou hangen het heel makkelijk als een MP5 zou kunnen worden geïdentificeerd als de druk hoog is en de kennis onvoldoende, zeker in de tijd dat het wapen nog vrij onbekend was.

Dit enkel om aan te tonen hoe moeilijk het is. Enkel degelijk ballistisch onderzoek geeft bijna 100% uitsluitsel. Ik zeg wel degelijk “degelijk”. Niet à la Dery. De waarde van de MP5 op de robotfoto is discussiëren over het geslacht der engelen.

Doe het eens als test.