1

(753 replies, posted in 1985)

Het hele gebeuren rondom Finné  blijft door mijn hoofd spoken. Ik zat en zit tussen de twee kampen in:

 • Toevallig

 • Te toevallig om toeval te zijn

Er zijn te veel vragen en te weinig logische antwoorden.. vandaag bedacht ik mij iets geks.. Het meest logische antwoord op de vele vragen zou wel eens kunnen zijn: Het aangetroffen lichaam was NIET Finné.

Waarom is er geen autopsie rapport van Finné? Het was Finné niet
Waarom mocht niemand van de familie het lichaam identificeren? Het was Finné  niet
Waarom werd de familie pas later geïnformeerd? Het was Finné niet
Waarom was er geen bloedspoor/ Bloedvlek? Het was Finné niet
Heeft iemand gezien dat het daadwerkelijk om Finné ging of maken we dat op aan de gevonden auto?

Waarom stonden de speurders binnen twee uur na de overval op de stoep op zijn woonadres? Het was Finné niet maar wellicht moesten er spullen van hem worden opgehaald/verdwijnen. Misschien wel een getuigen protectie programma?

Zomaar een hersenspinsel..

2

(784 replies, posted in 1982)

Hier kwam inderdaad mijn idee vandaan dat de dader linkshandig zou zijn.

Andere speurder: "Hij was op zijn Siciliaans vastgebonden, maar dan heel stuntelig."

Speurder: "De vaststellingen stelde nog niet veel voor in die tijd, maar we hebben wel kunnen achterhalen dat Vanden Eynde is vastgesnoerd door een linkshandige.

3

(784 replies, posted in 1982)

Hoe meer ik lees, hoe meer de verwarring toeslaat. Des te meer theorieën des te meer moeite het kost om naar de kern te blijven kijken.

Ik constateer dat er 5 hoofdgroepen van acties lijken te zijn:

 • Puur persoonsgericht: Moord op José Vanden Eynde/Angelou (en misschien die op van JVC)

 • Acties puur gericht op het bemachtigen van wapens, auto's en andere uitrusting (kogelwerende vesten etc.

 • Acties waarbij diefstal ( hoe miniem ook aan de orde is ( Nijvel, Temse, Maubeuge

 • Hold Ups (overvallen op geopende supermarkten/Juwelier

 • Acties met betrekking tot al dan niet bewust dumpen/plaatsen van bewijsmateriaal

*een aantal zaken kunnen in meerdere van bovenstaande categorieën worden geplaatst.

Opvallend

In mijn ogen is de actie in Maubeuge de voorloper van de kenmerkende latere acties op de Delhaizes en de Colruyt ware het niet dat deze actie in Frankrijk plaatsvond.

Kenmerken

 • Buit bestond uit wat eten en drinken en lijkt niet in verhouding tot genomen risico van daders

 • Daders gingen roekeloos te werk (niet gelijk "normale" inbrekers die liever niet ontdekt willen worden

 • Heftige en agressieve confrontatie met Politie

 • Confrontatie mogelijk uitgelokt door daders

 • Daders zijn in bezit van snelle auto

Psychologie / MO

In de beleving van de gemiddelde mens slaan de acties van de Bende van Nijvel naar mijn idee nergens op. Niet enkel vanwege het feit dat de gemiddelde mens geen moordende crimineel is. Maar vooral omdat de buit bij de meeste acties relatief laag is, het geweldniveau zeer hoog is, confrontaties eerder gewenst dan ongewenst lijken. Dat is a-typisch gedrag voor de "normale crimineel" Die wil namelijk een zo hoog mogelijk rendement, tegen een zo laag mogelijk risico, dus met zo min mogelijk kans op ontdekking en met zo min mogelijk slachtoffers.

Gedrag in Maubeuge

Het gedrag van de daders in Maubeuge lijkt zich later steeds te herhalen. Al in een vroeg stadium van de latere acties lijken de daders zich hier al ontastbaar te voelen. Dit kan voor mij de volgende oorzaken hebben.

 • Daders weten dat ze feitelijk onaantastbaar zijn omdat opdrachtgever hooggeplaatst persoon/organisatie is die ze uit de wind zal houden

 • Daders weten dat ze om welke reden dan ook ontraceerbaar zijn

 • Daders komen uit huurlingengroepen of vreemdelingenlegioen (opvallend dat zoon van José Vanden Eynde deserteur was maar ook een van de De Staerkes)

 • Dit lijkt misschien allemaal vreemd, maar het feit dat er tot nu toe niemand veroordeeld is, en het gedrag in vroeg stadium van de daders lijken er op te wijzen dat de daders niet het minste gevoel hadden risico op vervolging te lopen

Ok eigenlijk niets nieuws onder de zon. Dit wisten jullie vast allemaal al. Maar toch. De vraag waarom de daders zich onaantastbaar waanden (en zijn gebleken) kan wel eens meer de crux zijn dan allerlei verbanden zoeken boven de feiten.

4

(784 replies, posted in 1982)

Hallo allemaal, ik ben nieuw hier. Sinds enige tijd geïnteresseerd geraakt in dossier-Bende van Nijvel. Ben zelf uit 1978 dus heb de periode waarin de "bende" actief was niet bewust meegemaakt. Ik ben in chronologische volgorde in het dossier gedoken. Ik heb de keuze gemaakt niet te kijken naar het grote geheel als in op zoek te gaan naar daders van de Bende van Nijvel. Voor mij staat ook niet vast dat het om één en dezelfde bende gaat bij alle incidenten. Ook heb ik de keuze gemaakt niet te kijken naar daderbeschrijvingen en robotfoto's, maar puur te kijken naar de incidenten zelf.

 • De diefstal in wapenhandel Bayard kan ik niet zo veel mee. Ja er is een wapen gestolen, dat later is gebruikt door de Bende van Nijvel. Of het gestolen is door de Bende van Nijvel of dat ze het later in handen hebben gekregen, voor mij onduidelijk.

 • Diefstal van voertuigen Austin/Santana + confrontatie met Politie, lijkt plausibel voor opbouw arsenaal Bende van Nijvel

 • Overval Dekaise lijkt mij plausibel voor opbouw wapenarsenaal Bende van Nijvel en lijkt met voorkennis. Opvallend is de hoeveelheid revolvers naast de specialistische wapen en de pistolen. Revolvers waren destijds bij oudere garde populairder dan pistolen vanwege technische voordelen bij misfire ten aanzien van pistolen

De moord op JVDE

Deze moord is het eerste voorval waarbij ik denk "dat is erg vreemd".

Paar feiten:

 • Er is voorafgaand aan de moord meerdere malen ingebroken

 • De moord is gepleegd door een linkshandige

 • SLO lijkt niet meteen een persoon van betekenis, heeft wellicht wat gokschulden, wordt soms neergezet als wat wereldvreemd of dommig

 • SLO is niet alleen vermoord maar ook mishandeld

 • SLO is eerst beneden vastgebonden en later boven vermoord
  SLO is vermoord met wapen met kaliber .22

 • Daders hebben geen grote buit buitgemaakt maar zich wel tegoed gedaan aan drank en voedsel

Hypothese
Ik heb bij deze moord een paar gedachten:

1

Daders waren meermaals daar geweest om drank en andere spullen te stelen. JVDE heeft ze eerder niet opgemerkt door slaappillen. Daarom hadden ze de aanwezigheid van JVDE niet verwacht. Deze is op enig moment gealarmeerd en is naar beneden gegaan om de daders te verjagen. Hierbij is hij overmeesterd. Daders waren niet onder de indruk en hebben hem vastgebonden en bewerkt met slagen en sigaret terwijl ze lekker aan het eten en drinken waren. Onder het mom van "wat moet je nou als oude man, we vermaken ons prima, wie denk je dat je bent om ons tegen te houden". Hierop heeft JVDE één of meerde daders herkend waarop daders geen andere mogelijkheid zagen tot executie.

2

Daders waren meermaals daar geweest om drank en andere spullen te stelen. JVDE heeft ze eerder niet opgemerkt door slaappillen. Daarom hadden ze de aanwezigheid van JVDE niet verwacht. Deze is op enig moment gealarmeerd en is naar beneden gegaan om de daders te verjagen. Hierbij is hij overmeesterd. Hierop heeft JVDE één of meerde daders herkend en aangegeven dat ze op moesten houden en heeft aangegeven een boekje over hun open te kunnen doen als ze hem OF wellicht zijn zoon met rust zouden laten. Hierop hebben ze hem geslagen en met sigaretten bewerkt om te achterhalen welk boekje hij open kon doen. Wellicht kon hij wat vertellen over drugshandel door de Bende De Staerke waarvan hij wist via Angelou Consantin. Hierop is ook Angelou vermoord.

3

JVDE was al langere tijd in de tang van de daders. Voorgaande keren sliep hij niet meer heeft hij onder dwang oogluikend toegestaan dat er 's nacht door deze lieden werd gegeten en er spullen werden ontvreemd. Wellicht omdat hij werd gechanteerd met gokschulden of met zijn zoon. De laatste keer is hem echter fataal geworden.

Overeenkomsten met moord op Angelou

 • In beide gevallen een .22 in het spel, zelfde wapen niet bewezen

 • Beide gevallen linkshandige moordenaar

 • Beide taxichauffeur geweest

 • Angelou was gekend als bezoeker van herberg

 • Beide moorden weinig subtiel/roekeloos

 • Beide niet zomaar omgelegd maar lijkt erop dat ze eerst zijn geslagen/mishandeld voor info

Gewoon een paar overdenkingen van een beginner.