7,501

(10 replies, posted in Filière Boraine)

Een Italiaanse garagist uit de Borinage. Hij werd door Michel Cocu beschuldigd van betrokkenheid bij de overval in Nijvel. Hij werd ervan verdacht dat hij een vrachtwagen van het merk Bedford had bestuurd die gebruikt werd in Nijvel. Hij werd in 1997 als verdachte geschrapt.

7,502

(15 replies, posted in Andere)

Diamantsmokkel kost staat miljard euro

Het parket heeft een onderzoek afgerond naar een gigantische fraude met illegale diamanten. Een Libanese diamantairsfamilie zou op grote schaal diamanten naar Antwerpen hebben gesmokkeld. Het nadeel voor de Belgische schatkist zou ruim 1 miljard euro bedragen.

Het onderzoek spitst zich vooral toe op de bedrijven van tot Belg genaturaliseerde Libanees Nazem A. Hij wordt beschouwd als de peetvader van een netwerk van diamantairs dat gedurende jaren diamanten naar Antwerpen zou hebben gesmokkeld. Het onderzoek werd op gang getrokken na een top van de Belgische Staatsveiligheid, die over aanwijzingen beschikte dat het netwerk van Nazzem A. opbrengsten uit diamant-smokkel zou doorsluizen naar de Libanese terreurorganisatie Hezbollah.

De speurders van de federale gerechtelijke politie Antwerpen legden vervolgens een internationaal vertakt netwerk bloot dat op grote schaal zwarte diamanten vanuit Afrika naar Antwerpen haalde. De Libanese diamantairs waren blijkbaar in staat om alle controlemechanismen te omzeilen, zodat het leek alsof de Libanezen volstrekt legale, ruwe diamanten hadden ingevoerd. Volgens de speurders sjoemelden de Libanezen met de facturen, met als doel belastingen te ontduiken. De speurders schatten de totale omvang van de fraude op 1,3 miljard dollar. Het Antwerpse parket is bezig met de laatste fase in het dossier.

Bron: Het Nieuwsblad | 19 november 2012

7,503

(15 replies, posted in Andere)

Geen nieuws uit de jaren '80, maar het speelt zich wel af in het Libanese milieu in Antwerpen. Denk bijvoorbeeld ook aan de moord Suleiman (zie Bouhouche & Beijer).

Miljardenfraude in Antwerps diamantkwartier

Een familie uit de Antwerpse diamantwereld heeft jarenlang illegaal steentjes het land binnengebracht. De totale waarde van die handel zou 1,7 miljard dollar (meer dan 1,3 miljard euro) bedragen, zo berekenden de speurders. Dat bericht de krant De Tijd. De bal ging aan het rollen met een rapport van de staatsveiligheid begin 2008. Staatsveiligheid vermoedt bovendien dat een deel van de opbrengst naar de Libanese groepering Hezbollah vloeit.

Omwille van het rapport begonnen politiespeurders het 45-jarige familiehoofd Nazem A. door te lichten. Er zou sprake zijn van een wereldwijd netwerk om illegaal diamanten naar Antwerpen te smokkelen en daarbij belastingen te ontduiken. De drie Antwerpse firma's van A. zouden zo tussen 2003 en 2009 voor 1,7 miljard dollar aan diamant België binnengesmokkeld hebben.

Een huiszoeking in 2010 bij twee van de bedrijven leverde niets op: de kluizen waren reeds leeggehaald. Wat tot nu toe in beslag genomen werd is zeer beperkt ten opzichte van de totale fraude: onder meer 4 miljoen dollar diamanten en vastgoed. A. daagde vorig jaar niet op voor zijn verhoren. "Ik voer het debat niet in de pers, wel in de rechtbank", zegt zijn advocaat Raf Verstraeten in de krant.

Bron: De Morgen | 17 november 2012

7,504

(16 replies, posted in Andere Personen)

Moet ik hier nu uit afleiden dat Splettinckx en Kapllan elkaar kenden?

7,505

(16 replies, posted in Andere Personen)

Ik kan er niets over vinden. Een dood spoor of is de naam verkeerd geschreven?

louisfrancois wrote:

Wij zoeken een Vlaamse uitgever voor dit boek. Wie kan ons helpen?

Michel, ben je gewoon op zoek naar een lijst van uitgevers in Vlaanderen die mogelijk interesse zouden hebben in het boek of ben je op zoek naar iemand die je actief kan helpen om een uitgever te zoeken? Twee uitgeverijen die in mij opkomen zijn EPO en Van Halewyck.

7,507

(151 replies, posted in Plaatsen)

Ik had al zo'n vermoeden dat het verkeerd geschreven was, bedankt voor de correctie. Het viel me gisteren ook op dat de ambassade van Libonan in Elsene is gelegen (G. Stocqstraat 2). Ik weet echter niet of zij tijdens de jaren '80 al een ambassade in België hadden en of die op hetzelfde adres gelegen was. Dit kan echter wel interessant zijn in het kader van de zogenaamde Libanese Connectie.

7,508

(151 replies, posted in Plaatsen)

Ben wrote:

Jean-Francis Calmette woonde in de Rue de la Levure in Elsene.

Op hetzelfde adres woonde blijkbaar ook een zekere Melasa, assistent van de hierboven genoemde Calmette. Melasa was een oud agent van de Libanese veiligheidsdiensten.

7,509

(11 replies, posted in Bende Haemers)

Marc Van Dam raakte tijdens de overval in Etterbeek gewond vanwege de onoplettendheid van Jean-Pierre Halla.

7,510

(216 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Interessant artikel over Noord-Franse gangsters die in de grensstreek overvallen plegen » Nieuws