1 (edited by dim 13-03-2009 11:46)

Topic: Diamanthandel

De Antwerpse diamantwereld wordt vaak genoemd in dossiers gerelateerd aan het Bende-onderzoek, bv. de affaire Suleiman/Bouhouche en overduidelijk in het dossier Atlas. Joodse en Libanese diamanthandelaars zouden bij allerlei louche zaakjes betrokken zijn geweest, veelal gelinkt aan wapenhandel, diamantsmokkel en fraude.

Vandaag stond dit artikel in de krant betreffende een diamantroof door Italiaanse maffiosi in opdracht van Antwerpse diamanthandelaren met als doel het oplichten van de verzekeringen » www.demorgen.be

Ik citeer:

"Notarbartolo beweert ook dat de ware opdrachtgever voor de roof nooit is gevonden. Hij omschrijft die als een 'Antwerpse handelaar'. In zijn relaas, zoals Davis het optekende, zouden heel wat Antwerpse diamantairs hebben geweten wat er die nacht te gebeuren stond, zat er veel minder in de kluizen dan normaal en draaide alles eigenlijk om een grote verzekeringsfraude."

Er zijn sterke indicaties dat de Antwerpse diamanthandel zwaar betrokken is bij de machtige "organisatie" van het dossier Atlas. Ze zou dus best wat meer onder de loep mogen worden genomen. Misschien onder deze plaatsing?

2 (edited by dim 13-03-2009 12:01)

Re: Diamanthandel

Volgens het dossier Atlas zou een criminele diamanthandel in Antwerpen en New York opgezet zijn door Maurice Tempelsman, Goldfinger en Léon Simon. Het circuit zou samengesteld zijn uit Sylvain Linker, Ben Ari, enkele brusselse advocaten, antwerpse diamantairen (Richard Davidovitch, Michel König, Tache, Goldberg). In ’84 zouden A. Fogel en Bruno Goldberger zich geassocieerd hebben met Joseph Kaszyrer om het bekomen kaptaal om te zetten in vastgoed volgens een constructie door Charles Dilley via een luxemburgse holding en transit via ABN-AMRO en de National Republic Bank (New York). In ’87 zouden Fogel en Goldberger in contact gekomen zijn met Daniel Weekcers en vervolgens Przedborski, Pierre Salik, André Cools et Serge Borenstein.

» anneesdeplomb.topdiscussion.com

Ik wil er op wijzen dat elk bewijs hierover ontbreekt maar dat het wel een interessante piste is.

De diamantwereld wordt ook vaak genoemd in het dossier Godbille. Bepaalde Antwerpse diamantairs, clienten van het agentschap Kirchen (zie het schandaal Kirchen, aan het licht gebracht via de diamantair Jacques Goldstein),  zouden zich ook bezig hebben gehouden met drugshandel (in samenwerking met het Bureau National des Drogues en met onderwereldkoning Albert Farcy), gebruik makend van bestaande netwerken en beschermd door Antwerpse autoriteiten (De Morgen, 21 november 1986).

» anneesdeplomb.topdiscussion.com

3

Re: Diamanthandel

dim wrote:

Vandaag stond dit artikel in de krant betreffende een diamantroof door Italiaanse maffiosi in opdracht van Antwerpse diamanthandelaren met als doel het oplichten van de verzekeringen (...)

Het nooit eerder vertelde verhaal van de grootste diamantroof ter wereld » wired.com

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4 (edited by dim 02-02-2012 10:24)

Re: Diamanthandel

Met dossier Atlas in het achterhoofd:

Mogen bankgegevens Antwerpse diamantairs niet worden onderzocht?

De bankgegevens die de Franse fiscus gebruikte in de monsterfraudezaak "HSBC" mogen niet gebruikt worden. Dat meldt De Tijd, die het arrest van het Franse Hof van Cassatie kon inkijken, woensdag op haar website. Daardoor bestaat de kans dat ook de Belgische fiscus de gegevens niet mag gebruiken in haar onderzoek tegen honderden Antwerpse diamantairs.

De Belgische Bijzondere Belastinginspectie (BBI) kreeg de HSBC-data in juli 2010 van de Franse autoriteiten. Zij hadden de gegevens verzameld tijdens een huiszoeking bij Hervé Falciani, een ex-informaticus bij HSBC in Genève. De Franse-Italiaan had in 2006 en 2007 127.000 bankgegevens van 79.000 rekeningshouders gestolen.

Uit de gegevens bleek dat honderden Belgische belastingplichtigen - vooral diamantairs uit Antwerpen - bankrekeningen verborgen hielden bij de bank HSBC in Zwitserland. Daar zou minstens 1,28 miljard euro zwart geld op staan.

Als de fiscus erin slaagt de belastingzondaars te laten veroordelen, kan de schatkist daar dus ettelijke honderden miljoenen euro's rijker van worden.

Bron » www.zita.be

5

Re: Diamanthandel

Nog uit te diepen: Toen Bouhouche en Beijer efkens werden vrijgelaten, gingen ze zogenaamd om den brode een Antwerpse Libanees. Geld gaan vragen die hij nog moest aan een Nederlands casino. Bullocks! Ik moet alles herlezen maar de eigenaar van het appartement (op de bus) was niet de bewoner(s). En deze eigenaar stond reeds in de listing van Beijer. Ettelijke jaren vroeger.

6

Re: Diamanthandel

Geen nieuws uit de jaren '80, maar het speelt zich wel af in het Libanese milieu in Antwerpen. Denk bijvoorbeeld ook aan de moord Suleiman (zie Bouhouche & Beijer).

Miljardenfraude in Antwerps diamantkwartier

Een familie uit de Antwerpse diamantwereld heeft jarenlang illegaal steentjes het land binnengebracht. De totale waarde van die handel zou 1,7 miljard dollar (meer dan 1,3 miljard euro) bedragen, zo berekenden de speurders. Dat bericht de krant De Tijd. De bal ging aan het rollen met een rapport van de staatsveiligheid begin 2008. Staatsveiligheid vermoedt bovendien dat een deel van de opbrengst naar de Libanese groepering Hezbollah vloeit.

Omwille van het rapport begonnen politiespeurders het 45-jarige familiehoofd Nazem A. door te lichten. Er zou sprake zijn van een wereldwijd netwerk om illegaal diamanten naar Antwerpen te smokkelen en daarbij belastingen te ontduiken. De drie Antwerpse firma's van A. zouden zo tussen 2003 en 2009 voor 1,7 miljard dollar aan diamant België binnengesmokkeld hebben.

Een huiszoeking in 2010 bij twee van de bedrijven leverde niets op: de kluizen waren reeds leeggehaald. Wat tot nu toe in beslag genomen werd is zeer beperkt ten opzichte van de totale fraude: onder meer 4 miljoen dollar diamanten en vastgoed. A. daagde vorig jaar niet op voor zijn verhoren. "Ik voer het debat niet in de pers, wel in de rechtbank", zegt zijn advocaat Raf Verstraeten in de krant.

Bron: De Morgen | 17 november 2012

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

7

Re: Diamanthandel

Diamantsmokkel kost staat miljard euro

Het parket heeft een onderzoek afgerond naar een gigantische fraude met illegale diamanten. Een Libanese diamantairsfamilie zou op grote schaal diamanten naar Antwerpen hebben gesmokkeld. Het nadeel voor de Belgische schatkist zou ruim 1 miljard euro bedragen.

Het onderzoek spitst zich vooral toe op de bedrijven van tot Belg genaturaliseerde Libanees Nazem A. Hij wordt beschouwd als de peetvader van een netwerk van diamantairs dat gedurende jaren diamanten naar Antwerpen zou hebben gesmokkeld. Het onderzoek werd op gang getrokken na een top van de Belgische Staatsveiligheid, die over aanwijzingen beschikte dat het netwerk van Nazzem A. opbrengsten uit diamant-smokkel zou doorsluizen naar de Libanese terreurorganisatie Hezbollah.

De speurders van de federale gerechtelijke politie Antwerpen legden vervolgens een internationaal vertakt netwerk bloot dat op grote schaal zwarte diamanten vanuit Afrika naar Antwerpen haalde. De Libanese diamantairs waren blijkbaar in staat om alle controlemechanismen te omzeilen, zodat het leek alsof de Libanezen volstrekt legale, ruwe diamanten hadden ingevoerd. Volgens de speurders sjoemelden de Libanezen met de facturen, met als doel belastingen te ontduiken. De speurders schatten de totale omvang van de fraude op 1,3 miljard dollar. Het Antwerpse parket is bezig met de laatste fase in het dossier.

Bron: Het Nieuwsblad | 19 november 2012

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Diamanthandel

Net als drugsmokkel, wapensmokkel is diamantsmokkel één van de pilaren van het globale bankensysteem. 'Smokkel' is dus niet meer het juiste woord, het zijn gewoon geaccepteerde (maar wel nog 'criminele') business-modellen. In het geval 'diamant' wordt de zaak onderschat. We moeten terug naar 1880 en WOI om te begrijpen hoe de vork aan de steel zit. Britse en Duitse koloniale regimes botsen in Afrika. WOI was een handelsoorlog.

Er zijn veel meer diamanten dan wordt toegegeven. De Beers (zie ook Joden, Oppenheimer, en Cecil Rhodes) controleert de wereldhandel en zorgt voor een synthetische schaarste. In de Kimberley-mijnen worden diamanten zelfs verbrand. De toevloed moet dus wel worden 'gesmokkeld' om te vermijden dat de hoeveelheden opduiken in de handelscijfers. De Beers loopt o.a. over Joods Antwerpen, waar alles onderhands wordt gehandeld. Zie nu ook weer actueel fiscale opwinding over Antwerpse diamant. Dit is zeer eng gelieerd aan ATLAS.

Re: Diamanthandel

Bedrieglijk faillissement Kaszirer Diamonds verjaard 2009

De strafvordering in de zaak rond het bedrieglijk faillissement van Kaszirer Diamonds en Intra Diamond Company is verjaard. Ignatie Kaszirer (87) en zijn dochter Susana Kaszirer (51) die in eerste aanleg nog respectievelijk een eenvoudige schuldigverklaring en een opschorting kregen, gaan vrijuit. Dat heeft het hof van beroep van Antwerpen beslist.

De familie Kaszirer stond aan de top in de Antwerpse diamantwereld. Ignatie Kaszirer had een waar imperium opgebouwd met tientallen vennootschappen wereldwijd. De familie was zelfs zichthouder bij De Beers, wat betekent dat ze haar steentjes rechtstreeks bij de diamantgigant in Zuid-Afrika kon aankopen.

Na de dood van Ignaties echtgenote in 1993 begonnen de zaken fout te lopen. Hij verloor het zichthouderschap bij De Beers en nam een aantal zakelijke beslissingen die bij zijn familie de wenkbrauwen deed fronsen. Zij trokken de macht op een niet al te kosjere manier naar zich toe.

Ignatie diende daarop klacht in. Er werd een voorlopige bewindvoerder aangesteld en die ontdekte tal van malversaties die uiteindelijk leidden tot het faillissement van de twee venootschappen in maart 1997. Aangezien het laatste feit al van twaalf jaar geleden dateert, oordeelde het hof dat de strafvordering verjaard is. Ook de vordering van de curator, die in eerste aanleg nog een miljoen euro provisioneel kreeg, is inmiddels verjaard.

Bron: Belga

Re: Diamanthandel

Walter Baeyens wrote:

Er zijn veel meer diamanten dan wordt toegegeven. De Beers (zie ook Joden, Oppenheimer, en Cecil Rhodes) controleert de wereldhandel en zorgt voor een synthetische schaarste. In de Kimberley-mijnen worden diamanten zelfs verbrand.

Misschien dat daar nu verandering in komt van een heel andere hoek » Nepdiamant bedreigt wereldwijde handel. Synthetische - en dus goedkope - diamanten die groter zijn en niet van echt te onderscheiden.