21

(98 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Merovinger wrote:

Hestur, ik veronderstel dat je de onderstaande foto bedoeld? Dat lijken inderdaad de huizen uit de Place de l'Esouffiaux te zijn.

Inderdaad, helemaal.

22

(98 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Gevonden. Ik ben helaas niet zo beslagen in het posten van prentjes, ik zal ze aan Ben overmaken en hem vragen deze te posten..

Ivm. de identificatie van de site: let op de foto op een aantal details, die je ook in Google Streetview terugvindt bij de bewuste huizen. Bv. het raam, dat door twee verticale strepen in drie stukken is gedeeld; een heel klein stukje van de witte muur rechts-achter de linkse woning; de schoorstenen; ...

23

(98 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Merovinger, knap werk. Mijn gok was deels gebaseerd op basis van een foto bij een van de krantenartikels in De Morgen, die ik extreem uitvergroot heb. Op de achtergrond waren daar een drietal daken van huizen zichtbaar met rode pannen. Die huizen bleken exact dezelfde vorm te hebben als de huizen die ik noemde op eerder genoemde locatie.

Nu kom ik tot mijn punt: de locatie van de graafmachine en de hoek van de foto deden mij vermoeden dat er gegraven werd ruwweg rond de locatie waar volgens jouw foto nu gebouwen blijken te staan. Eigenlijk klopt het dus als een bus.

Ik heb intussen gezocht of ik die foto terugvind, maar blijkbaar staat hij niet meer online. De foto's die wel online staan, zijn onder een andere hoek getrokken en laten de gevels niet zien. Iemand die digitaal het artikel kan opvragen bij De Standaard online? Volgens mij kunnen we zo nóg gedetailleerder preciseren waar er gegraven werd.

24

(59 replies, posted in Bewijsstukken)

dim wrote:

't zal dan toch niet de editie van dec '85-jan '86 geweest zijn, tenzij die begin november al beschikbaar was?

Het is effectief een tijdschrift uit december '85-begin '86! Wanneer is dit gevonden?

25

(98 replies, posted in Onderzoeksdaden)

CleverTrevor, afgaande op het krantenartikel zijn er meer dan één tipgever die de site als interessant aanduiden. Er zijn ook wel wat gelijkenissen tussen de tips om in Elouges en Hornu te graven. Ze gaan allebei over de beginperiode van de Bende, zijn in dezelfde regio te lokaliseren en hebben het allebei expliciet relatief vaag over waar mogelijk een lijk zou liggen. Let dus op: ik zeg niet dat het zo is, maar het lijkt me wel een goede mogelijkheid

Als het effectief zo is, denk ik dat dit een behoorlijk betrouwbare tipgever is, met inhoudelijk correcte informatie. Ze hebben alleszins delen van een VW Golf gevonden in Hornu, zoals beloofd. En wat Elouges betreft: de tipgever beweerde dat er een lijk lag en dat làg er ook effectief. Een Merovinger, weliswaar, maar wel één die herbegraven werd door iemand die blijkbaar de politie niet durfde bellen. En als het verhaal van zo'n herbegraven lijk doorverteld wordt, was die tip in essentie helemaal correct..

26

(98 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Een gok: volgens mij is de locatie het 'bos' ten zuidoosten van volgend adres » 18 Place de l'Escouffiaux

Op één van de foto's van de graafmachine kan je, mits uitvergroting van de foto, een aantal woningen zien op de achtergrond. Het lijkt mij dat dat de bovenstaande woningen zijn. Verder klopt de beschrijving. We zitten op grondgebied van de gemeente Boussu, nabij het gehucht Petit Hornu. Er is begroeiing die veeleer aan een bos doet denken en die van dezelfde grootte is als op de foto. Er loopt een veldweg, de Sentier de l'Escouffiaux, doorheen de site. Mijngebouwen zie ik niet, wel kan je op Google Streetview zien dat er vroeger een soort van omheining moet hebben gestaan, die nog deels bestaat.

27

(98 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Een aantal vaststellingen:

  • De link met de Bende van de Borinage wordt expliciet gelegd. Het is de enige reden die echt gegeven wordt om hier te gaan graven.

  • Blijkbaar zou er twee dagen gegraven zijn

  • Blijkbaar zijn er inderdaad onderdelen van meerdere VW Golf gevonden. Dit is een interessant en hoopgevend gegeven, vind ik.

Over de precieze locatie:

  • In een artikel in De Standaard staat "Via een veldweg zouden ze tot achter de verlaten administratieve gebouwen van de steenkoolwinning geraakt zijn. Daar konden ze de wagen ongemerkt begraven of in een schacht of koker van de mijn gooien."

  • In Het Laatste Nieuws is sprake van "Petit Hornu", een klein gehucht nabij Elouges.

28

(98 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Speurders onderzoeken 24 jaar oude tip over Bende

De onderzoekers van de Bende van Nijvel zijn op een voormalige mijnsite in Boussu, bij Bergen, op zoek naar een auto. Die zou door de Bende daar begraven of in een schacht gedumpt zijn. In de auto zouden ook wapens liggen en misschien zelfs een lichaam.

Nieuws » Speurders onderzoeken 24 jaar oude tip over Bende van Nijvel

29

(135 replies, posted in Andere Personen)

Johan, echt interessant u hier te hebben. Ik begrijp dat het erg moeilijk is je namen te herinneren. Denk je dat foto's je eventueel zouden kunnen helpen om te zeggen of je bepaalde mensen vrij vaak gezien hebt?

30

(12 replies, posted in 1980-1989)

... en als ze gepakt worden, riskeren ze voor 25 doden op te draaien. Je moet wel gek zijn, om 5 dagen na Aalst een overval te plegen.